Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageДПС публікує Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу

Державна податкова служба України інформує, що з метою реалізації вимог Закону України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі,

громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон № 128), зокрема, в частині забезпечення інтеграції фіскального сервера контролюючого органу з програмними реєстраторами розрахункових операцій (далі – ПРРО) через програмний інтерфейс (АРІ), ДПС розроблено Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу.

Цей Опис містить інформацію щодо режимів роботи ПРРО, включаючи офлайн, опис елементів даних, які використовуються в методах АРІ, ХML-формати розрахункового документа та фіскального звітного чека (z-звіту) тощо.

Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу до 19.04.2020 може застосовуватись як тестовий варіант розробниками ПРРО, суб’єктами господарювання, які мають намір використовувати ПРРО після набрання чинності Законом № 128 – з 19.04.2020.

У разі наявності пропозицій, зауважень до опису АРІ фіскального сервера контролюючого органу, просимо їх надсилати на електронну адресу: rro.api@tax.gov.ua.

 

Земельна ділянка понад 2 га – задекларуйте доходи

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) повинні і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Крім того, при отриманні у 2019 році доходів від здавання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки, майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом, орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній Декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) з таких доходів за своєю податковою адресою.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Звертаємо увагу, що фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки  та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та ЄСВ, згідно з вимогами чинного законодавства.

 

ДПС удосконалює електронний сервіс «Пошук акцизної марки»

Державна податкова служба продовжує вдосконалювати електронний сервіс «Пошук акцизної марки», який стартував у лютому 2020 року та доступний за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark.

За результатами пошуку у користувачів з’явилась можливість повідомити відповідний територіальний підрозділ ДПС щодо відсутності інформації про марку акцизного податку.

Відправити повідомлення можливо без реєстрації на вебпорталі ДПС з відкритої частини електронного кабінету платника або авторизувавшись у кабінеті платника за допомогою ЕЦП.

Всі отримані повідомлення будуть розглянуті з дотриманням вимог чинного законодавства та нормативних документів.

 

Ліцензування обігу пального: результати лютого

Протягом січня – лютого 2020 року Державною податковою службою проведено 472 перевірки мереж АЗС з виявлення порушень податкового законодавства та встановлення місць нелегальних заправок. По 58 об’єктах встановлено низку порушень та вже застосовано штрафних санкцій на суму 6,9 млн грн (0,5 млн грн у процесі застосування). Ще по 40 об’єктах зафіксовано демонтаж обладнання.

За перші два місяці цього року ДПС видано 10 131 ліцензію на провадження господарської діяльності в сфері обігу пального, в т. ч. 135 на оптову торгівлю, 681 на роздрібну торгівлю та 9317 на зберігання. Якщо в січні було видано 1700 ліцензій, то у лютому вже 8431, тобто за цей період кількість виданих ліцензій зросла майже в 5 разів. При цьому припиняється діяльність суб’єктів господарювання, які порушують правила ведення діяльності в сфері обігу пального, – в лютому анульовано 351 ліцензію таких підприємств.

Державна податкова служба України вдячна платникам податків за почутий меседж щодо спільної взаємодії державного органу з платником в напрямі легалізації і прозорості ведення бізнесу на ринку обігу пального.

 

За 2 місяця 2020 року надходження склали 267,4 млн  гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-лютий 2020 року забезпечено надходження податків і зборів до зведеного бюджету на загальну суму 267,4 млн гривень. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року додаткові надходження від платників зареєстрованих в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах склали 13,9 млн грн, в тому числі до державного бюджету за вказаний період надійшло 102,7 млн грн, в тому числі збільшення надходжень на 0,6 млн грн,  місцеві бюджети для своїх потреб отримали 164,7 млн грн, збільшення надходжень на 13,3 млн грн » – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за два місяці 2020 року зібрано 128,5 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року надходження ЄСВ зросли на 24,2 відс., тобто загальна сума надходжень збільшена на 25, млн гривень.

Основним платежем до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, надходження якого забезпечені в загальній сумі 97,1 млн грн, що на 3,8 млн грн більше минулого року. Крім того, в значних розмірах до місцевих бюджетів сплачено  плати за землю в загальній сумі 26,1 млн грн та  єдиного податку 31,1 млн грн,  збільшення на 4,6 млн грн та 3,4 млн грн відповідно.

Зважаючи на те, що податкові надходження є основним джерелом існування кожної держави, виконання Конотопським управлінням своїх обов’язків сприяє розвитку України, підвищує фінансову спроможність місцевих громад. За рахунок надходжень ЄСВ  своєчасно і в повному обсязі виплачуються пенсі та інші соціальні виплати. Працівники Конотопського управління відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків і вживають усі можливі заходи для забезпечення своєчасного та повного наповнення бюджетів» – зазначив Андрій Майданевич.

 

 

 

Перейти до вмісту