Новини

Управління СБУ в Сумській області інформує

ImageВійськовим підвищили зарплати: Скільки нині платять в українській армії

У поточному році українським військовим нарешті суттєво підвищили грошове забезпечення.

 Як відомо, з 1 квітня воно ще більше зросте для військових на передовій і військовослужбовців, які перебувають в акваторії Азовського моря. Ми з’ясували, скільки саме грошей нині платять в армії.

Минулого року Міноборони било на сполох: армія втрачає офіцерські кадри. Через зарплати, які вже не встигали за інфляційними процесами і стрімким зростанням цін у країні, досвідчені офіцери, а що найгірше, ті, які мали бойовий досвід в ООС, йшли на "гражданку", на більш достойні статки в приватні компанії.   

На початку літа в оприлюдненому в ЗМІ листі міністра оборони Степана Полторака до Кабміну йшлося, що з січня по червень з армії звільнилося 11 тис. офіцерів та контрактників, які мають бойовий досвід (вони мали права на звільнення з військової служби), а до кінця року можливе звільнення ще 18 тисяч. За результатами опитування тих, хто планує звільнитися, третина може це зробити у зв'язку з недостатнім грошовим забезпеченням.

У Міноборони достовірність опублікованого в ЗМІ листа не підтвердили, але і не спростували. У відповідь на запит 112.ua прес-служба Міноборони повідомила: "Дослідження, проведені в ЗСУ, свідчать, що грошове забезпечення військовослужбовців повинно забезпечувати конкурентоспроможність на ринку праці з урахуванням службового навантаження, ризику для життя та інших факторів, які мають місце при проходженні військової служби. Також воно повинно збільшуватися в той час, як збільшуються соціальні стандарти в державі, що тим самим стимулюватиме військовослужбовців укладати контракти на проходження військової служби".

На щастя, масштаби катастрофи з зарплатами військових і можливі в умовах війни з Росією загрози оцінили у високих владних кабінетах. У вересні 2018 року Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення при ухваленні Держбюджету на 2019 рік збільшити видатки для забезпечення середнього збільшення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців, порівняно з 2018 роком, на 30%. Також вирішили забезпечити виплати грошового забезпечення військовослужбовцям військової служби за контрактом першого року служби не нижче 10 тис грн в місяць на руки. Враховуючи це, законом України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" Міністерству оборони передбачено видатки для виплати грошового забезпечення військовослужбовцям у розмірі 49,6 млрд грн. Порівняно з 2018 роком, фонд грошового забезпечення на 2019 рік був збільшений на 41% – до 15,2 млрд грн. Це дозволило виконати рішення РНБО щодо збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовцям, зазначається у відповіді начальника Управління комунікацій та преси Міноборони полковника Олексія Чернобая на запит 112.ua.

Виплати у збільшеному розмірі військові почали отримувати з лютого. За повний 2019 рік їм виплатять дванадцять збільшених розмірів грошового забезпечення. "Підвищення розмірів місячного забезпечення військовослужбовців було здійснено за рахунок збільшення надбавки за проходження військової служби, щомісячної премії", – пояснив Олексій Чернобай. Відповідно до рішення Міністерства оборони, в 2019 році усім категоріям особового складу мінімальний розмір надбавки за особливості проходження служби був встановлений на рівні 65% (в минулому році 10%) посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років.

Окремим категоріям військовослужбовців, залежно від проходження ними військової служби, розмір надбавки збільшується до 100% (наприклад, лікарям, механікам-водіям танків, гаубичних самохідно-артилерійських установок, БМП, наземним авіаційним спеціалістам, плавскладу, десантникам, спецпризначенцям, льотчикам). Це дозволить у середньому збільшити розмір грошового забезпечення на суми від 3,9 тис. грн до 5,4 тис. грн, порівняно з 2018 роком. Середній розмір грошового забезпечення у 2019 році контрактника Сухопутних військ становить 11,3 тис. грн, а молодшого офіцера – 15,3 тис. грн.

Також у поточному році була збільшена щомісячна премія військовослужбовцям, які проходять військову службу в частинах Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, морській піхоті Військово-Морських сил, в екіпажах надводних кораблів (суден, катерів). Це категорії військових, проходження служби яких пов’язано з високим ризиком для життя та підвищеним рівнем психолого-емоційного та фізичного навантаження. Зазначене підвищення не стосуватиметься військовослужбовців, які проходять службу на посадах у штабах військових угруповань та підрозділах забезпечення, зазначив Чернобай.

Водночас буде збільшено виплату винагороди військовим в ООС. Станом на зараз ці суми становлять: 10 тис. грн на місяць – на першій лінії оборони на глибину ротних опорних пунктів і 4,5 тис. грн на місяць – в інших районах проведення Операції об’єднаних сил. Із квітня ця ситуація має змінитись. На початку березня міністр оборони України Степан Полторак за дорученням президента України підписав наказ щодо підвищення доплат до грошового забезпечення військовослужбовцям, які перебувають на передовій. Таким чином, з 1 квітня військовослужбовці, які перебувають на передовій, будуть отримувати доплату у розмірі ще плюс 2 тис. грн. Таким чином загальна сума грошового забезпечення буде складати 12 тис. грн. Військовим, які перебувають на другій лінії зіткнення, доплачуватимуть ще по 1 тис. грн, що загалом становитиме плюс 5,5 тис. грн до місячного грошового забезпечення.

За наказом Полторака також підвищиться грошове забезпечення і для українських військовослужбовців, які перебувають в акваторії Азовського моря. Їм обіцяють 5 тис. 500 грн до зарплати, а під час виходу на бойові чергування – 12 тис. грн.

Тобто підвищення таки є. Але сказати, чи є нині розмір грошового забезпечення військових адекватним до навантажень і ризиків, які вони мають на службі, однозначно не вдається. Так само, як і напевно стверджувати, чи можна з такими зарплатами зупинити відтік офіцерських кадрів, адже зрозуміло, що в бізнесі їм пропонують не 15-20 тисяч, а набагато більше.

Будемо сподіватись, що влада на досягнутому не зупиниться, і зарплати військових зростатимуть.

***

 Армія України зберегла місце в топ-30 у світі

 

Українська армія розташувалася на 29-му місці рейтингу, між Грецією і Чехією. Першими є США.

Армія України зберегла 29-те місце із 137 у рейтингу армій видання 
Global Firepower.

На першому місці, як і раніше, армія США, далі йдуть Росія, Китай, Індія, Франція, Японія, Південна Корея, Великобританія, Туреччина і Німеччина.

Global Firepower оцінювало країни за 55 показниками: кількість зброї, військової техніки і чисельність армії.

 Експерти також враховували транспортну інфраструктуру, військовий бюджет, доступ до нафти тощо.

***

 

У Києві привітали контракт Пентагону про нові «джавеліни» для України

У Києві привітали контракт, що його уклало Міністерство оборони США на виробництво нової партії протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» для низки країн-партнерів, зокрема й для України, інформує Радіо Свобода.

«Під сонцем Аризони невдовзі почне визрівати нова партія «джавелінів» для України. Дякую нашим друзям США за непохитність нашого стратегічного партнерства», – написав у Twitter віцепрем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, цитуючи повідомлення про цей контракт.

Попереднього дня, 28 лютого, Міністерство оборони США повідомило про низку контрактів із виробниками на виробництво чи поставки товарів оборонного призначення. Серед них є й контракт із виробником «джавелінів», компанією Raytheon/Lockheed Martin Javelin JV з міста Тусона у штаті Аризона, на ці комплекси для армії США і для продажу до 16 країн, серед яких і Україна. Загальна сума всього контракту – майже 18,5 мільйонів доларів, очікуваний термін виконання – до 25 червня 2020 року. Конкретний склад замовлення не повідомляється.

Імовірно, наразі йдеться лише про частину замовлення, про яке домовилася раніше Україна. Контракти на поставку зі США цієї, вже другої партії ПТРК «Джавелін» (Javelin) Міністерство оборони України уклало протягом 4-го кварталу 2019 року. Державний департамент США погодив продаж нової партії «джавелінів» Україні на початку жовтня 2019-го. Тоді йшлося про 150 ракет і 10 пускових установок для них на суму понад 39 мільйонів доларів.

Попередніми місяцями 2019-го посадовці зі США заявляли, що Україна звернулася до Сполучених Штатів із запитом про продаж їй нових протитанкових ракетних комплексів Javelin, – після того, як на початку того року Київ заявив, що готовий почати масштабну закупівлю високотехнологічної зброї зі США і країн-членів НАТО і, зокрема, отримати більшу кількість цих ПТРК.

Наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про надання Україні летальної зброї, у тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin. Тоді йшлося не про продаж, а про військову допомогу США Україні. 1 березня 2018-го Державний департамент США схвалив передачу Україні 210 ракет протиракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму приблизно 47 мільйонів доларів.

«Джавелін» (Javelin) – американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ППРК), призначений для ураження танків та іншої бронетехніки, він здатен діяти і проти оборонних споруд, а також проти безпілотників, вертольотів і гвинтомоторних літаків, що заходять на посадку.

 ***

 

Росія використовує Крим для ведення війни в Сирії – українська розвідка

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький впевнений, що Росія використовує анексованийи Крим у тому числі для ведення війни в Сирії.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Обозреватель».

«Росія використовує Крим як форпост для проєкції сили не тільки в нашому Чорноморському регіоні, а й як свою основну базу для застосування військ Росії в Сирії», – зазначив Скібіцький.

Він вказує на те, що така дислокація російських військ на півострові несе загрозу для материкової України.

«Відповідно, ця загроза зростає і для нас. Ті ж бойові літаки і вертольоти, дислоковані на півночі півострова, можуть у з'єднанні з повітряно-десантними військами виконувати штурмові операції на нашій території. Це ми бачимо з оперативної бойової підготовки російських військ, що проводиться в Криму», – сказав представник української розвідки.

Вадим Скібіцький стверджує, що в анексованому Криму кількість військовослужбовців Росії за шість років зросла в 2,5 рази – з 10-12 тисяч до 32,5 тисяч осіб.

У листопаді 2019 року в Міноборони України зазначали, що в Криму спостерігається нарощування російської військової присутності.

Раніше міністр оборони України Андрій Загороднюк відзначив продовження мілітаризації з боку Росії анексованого Криму, але не побачив «критичного посилення», про яке б українські військові не знали раніше.

Генасамблея ООН в грудні 2019 ухвалила резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з анексованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.

Анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

 

https://ua.krymr.com/a/news-krym-forpost-rosii-dlia-viyny-v-syrii/30466500.html

 

 

 


 

 

 

 

Перейти до вмісту