Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageНарада за участі Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука

Оновлена система моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкових накладних з ПДВ – дієвий механізм Уряду для боротьби зі схемами з мінімізації під час сплати податку на додану вартість.

Про це заявив Олексій Гончарук на селекторній нараді, яка 27 лютого відбулася в Державній податковій службі. За його словами, ліквідація тіньового ринку ПДВ дозволить державі економити 1 – 2 млрд грн щомісяця.

Зі свого боку Голова ДПС Сергій Верланов пояснив, що оновлена система моніторингу стане стримуючим фактором для несумлінних платників, одночасно забезпечуватиме дотримання прав та гарантій законослухняних платників податків. «Наша мета: по-перше, звести до нуля шахрайство під час відшкодування податку на додану вартість, по-друге, наповнити бюджет України», – зауважив Сергій Верланов.

Також Голова ДПС додав, що система вже показала свою дієвість: «Система зупиняє накладні там, де для цього є реальні підстави. Яскравий приклад – у минулому році завдяки роботі системи моніторингу зупинили реєстрацію податкових накладних на близько 10 млрд грн (0,56 % від загальної кількості). Після розгляду, зареєстрували накладних тільки на 3,4 млрд гривень. Тобто понад 6 млрд грн хотіли просто вкрасти з українського бюджету. Ми цьому запобігли».

Перехід на нову систему буде непомітним для доброчесного бізнесу. Для цього Державна податкова служба створить тематичну гарячу лінію з питань стану обробки податкових накладних.

 

Детінізація ринку праці

Протягом січня 2020 року Державна податкова служба провела 501 перевірку суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам. У результаті органи ДПС виявили 262 випадки, або 52 % від загальної кількості, порушень податкового законодавства. Як наслідок, податкова донарахувала порушникам до сплати 74 млн грн податку на доходи фізичних осіб, понад 23 млн грн єдиного внеску та близько 5 млн грн військового збору. 

Завдяки активній роз’яснювальній роботі, яку проводить податкова спільно з Державною службою України з питань праці у рамках кампанії з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, ініційованої місцевими органами виконавчої влади, у січні роботодавці додатково уклали 19,5 тис. трудових угод з працівниками. 

Крім того, протягом січня 2020 року за результатами інших вжитих заходів зареєстрували власну справу близько 2700 громадян, що до цього здійснювали підприємницьку діяльність без належного оформлення. Таким чином, бюджети різних рівнів додатково отримали 18,3 млн грн податку та зборів і 19,9 млн грн єдиного внеску.

«Ми спостерігаємо різке зростання повідомлень про прийняття на роботу, тобто укладених трудових контрактів. Причому, як показує перша декада лютого, хороша динаміка зберігається і надалі. Якісна роз’яснювальна кампанія дає результат, якого неможливо досягти лише силовими та адміністративними методами», – заявив Голова ДПС Сергій Верланов.

 

Новації 2020 року у застосуванні РРО: процедура повернення коштів «кешбек»

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що з 01.10.2020 набирають чинності норми Закону України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» щодо запровадження механізму «кешбек». Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них.

Процедура повернення коштів «кешбек» така: купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн, покупець перевіряє чек на офіційному вебпорталі ДПС; якщо чек відсутній на офіційному вебпорталі ДПС, подається скарга через Електронний кабінет; якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а покупцю повертається вартість покупки, при цьому, товар залишається у такого покупця; покупець не зможе використовувати систему «кешбек» у нечесній конкурентній боротьбі; для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через Електронний кабінет; застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо – податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа; податкова служба насамперед оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця; оскаржувати чек можна за умови загальної покупки на суму понад 850 гривень.

 

Нові розміри мінімального та максимального ЄСВ

Конотопське управління ДПС у Сумській області інформує, що ст. 8 Закону України від 14 листопада 2019 року № 294-ІХ «Про державний бюджет України на 2020 рік» встановлено новий розмір мінімальної заробітної плати у сумі 4 723,0 гривень.

Отже, з 01.01.2020 змінились і розміри мінімального страхового внеску – з 01.01.2020 він становить 1039,06 грн та максимального страхового внеску, який з 01.01.2020 становить 15585,90 грн на місяць.

Слід нагадати, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) у розмірі не менше мінімального страхового внеску зобов’язані сплачувати:  страхувальники – роботодавці за своїх працівників; усі фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) за себе; фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність за себе (нотаріуси, адвокати, художники тощо);  члени фермерського господарства.

Крім того, відповідно до частини 13 ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з 2019 року ЄСВ для найманих осіб з інвалідністю, які працюють у ФОП, у т.ч. тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обчислюється у розмірі 8,41 % до визначеної бази нарахування ЄСВ.

 

Оподаткування спадщини фізичної особи – резидента від фізособи – нерезидента

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області звертає увагу, що вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем – резидентом від спадкодавця – нерезидента оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Ставка податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику ПДФО у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (п. 167.1 ст. 167 ПКУ).

Відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ особами, відповідальними за сплату ПДФО до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, спадкоємцем зазначається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), крім, зокрема спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, а також інших спадкоємців – резидентів, які сплатили ПДФО до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Нагадуємо, що фізичні особи – платники ПДФО за 2019 рік подають Декларацію до 01 травня 2020 року.

Перейти до вмісту