Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageНовації у сфері застосування РРО

«Платникам податків необхідно звернути увагу на ключові новації законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (закони  № 128-IX та № 129-IX від 20.09.2019),»-  повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Вказані зміни ні якому разі не погіршують становище підприємців.

По-перше РРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи (річний дохід до 300 тис. грн), а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

По-друге нові закони про РРО відкрили можливість використовувати спеціальні програми призначені, для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. Закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

По-третє  використовувати програмні РРО можна буде вже з 19 квітня 2020 року.

Також, з жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим для фізичних осіб платників єдиного податку ризикових сфер діяльності – продавців ювелірних виробів,   автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду. Також використовувати РРО мають ресторани, кафе, турагенції, готелі. 

При цьому, використання РРО для  фізичних осіб платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності буде обов'язковим тільки з 1 січня 2021 року», – уточнив Андрій Майданевич. 

 

З 3 січня 2020 року зарахування платежів на нові бюджетні рахунки

З 1 січня 2020 року вводяться в дію рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, зарахування платежів на які розпочалося  з 03.01.2020 року.

Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків розміщена на веб-порталі ДПС та субсайтах територіальних органів ДПС (у рубриці «Бюджетні рахунки») та Головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві.

Рахунки відкриті Державною казначейською службою України відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203 (зі змінами), та на виконання вимог Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», Бюджетного кодексу України, наказу Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» (зі змінами).

 

Нараховано 82,9 млн грн штрафних санкцій за порушення реалізації пального

Для запобігання та виявлення порушень законодавства у сфері обігу пального та забезпечення надходження в повному обсязі акцизного податку до бюджету ДПС проводить низку контрольно-перевірочних заходів щодо виявлення на території України нелегальних АЗС (АГС).

Так, на сьогодні підрозділами контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів податкової служби: проведено 282 фактичних перевірки суб’єктів господарювання; демонтовано 74 «незаконних» об’єкти торгівлі пальним; застосовано до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з реалізації пального, 82,9 млн грн фінансових санкцій у вигляді штрафів; передано до підрозділів Національної поліції України 81 матеріал перевірок для вжиття заходів відповідного реагування.

Одночасно встановлено 225 добросовісних платників податків, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, з наявними дозвільними документами, зокрема, ліцензіями на право ведення відповідного виду господарської діяльності.

Робота у цьому напрямі триває. При виявлені порушень вимог законодавства у сфері обігу підакцизних товарів до суб’єктів господарювання будуть вжиті відповідні заходи реагування. 

 

За 2019 рік сплачено  більше 700 млн грн ЄСВ

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за 2019 року забезпечено надходження 700,8 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачений платниками зареєстрованими в управлінні. Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за аналогічний період минулого року на 22,8 відс., або на 129,9 млн. гривень», – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У грудні 2019 року забезпечено находження 72,8 млн. грн. ЄСВ, що на 26,2 відс., або на 15,1 млн. грн. більше грудня 2018 року. В розрізі районів, території діяльності Конотопського управління  внесок сплачений платниками м. Конотоп – 39,6 млн грн, Конотопського району – 7,0 млн грн,  Буринського району – 6,6 млн грн, Кролевецького району – 11,4 млн грн, Путивльського району – 8,2 млн  гривень.

В межах виконання покладених на нас завдань по реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску Конотопське управління контролює дотримання законодавства по виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам. В першу чергу така робота проводиться з метою забезпечення своєчасного здійснення пенсійних та інших соціальних виплат», – зазначив Андрій Майданевич. 

Перейти до вмісту