Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageЗ 01.01.2020 змінюються реквізити бюджетних рахунків

З 1 січня 2020 року у зв’язку з тим, що Державною казначейською службою України з початку 2020 року рахунки для сплати податків і зборів  будуть відкриті відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі,

затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203 (із змінами та доповненнями), змінюються реквізити бюджетних рахунків.

Інформація щодо реквізитів бюджетних рахунків, які будуть введені в дію з 01.01.2020 року, після її отримання від Казначейства буде розміщена на вебпорталах органів ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки».

 

Президент України підписав Закон «Про Державний бюджет на 2020 рік»

Законом передбачено, що доходи держбюджету плануються на рівні майже 1,094 трлн грн, у тому числі загального фонду – майже 974,7 млрд грн, спеціального фонду – 119 млрд гривень. Видатки заплановані в обсязі майже 1,180  трлн грн, у тому числі загального фонду – 1,052 трлн грн та спеціального фонду – 127,92 млрд гривень.

Зокрема, законом встановлено обсяг податкових надходжень держбюджету, що контролюються ДПС, у розмірі 503,7 млрд грн. З них до загального фонду – 490,7 млрд гривень. Як раніше повідомлялося, Голова ДПС Сергій Верланов заявив, що показники державного бюджету є цілком реалістичними і податкова служба має всі можливості для їх виконання.

 

Вимоги до РРО – новації 2020 року

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон № 128) внесено зміни до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон про РРО), зокрема ст. 12 Закону про РРО викладено у новій редакції.

Так, на території України у сферах, визначених Законом про РРО, дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті реєстратори розрахункових операцій вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, конструкція і програмне забезпечення яких відповідають конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника.

Відповідно до внесених Законом № 128 змін РРО, що створює контрольну стрічку в електронній формі повинен забезпечувати контроль відсутності спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції, копій розрахункових документів, які на ній містяться, можливість ідентифікації зазначеного реєстратора на такій стрічці.

 Норми набирають чинності 19.04.2020.

 

Обробляєте земельні ділянки понад 2 га – не забудьте задекларувати доходи

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області звертає увагу, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) повинні і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 ст. 165 ПКУ).

Крім того, при отриманні у 2018 році доходів від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки, майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом, орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній Декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) з таких доходів за своєю податковою адресою.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 відсотків.  

 

За 11 місяців 2019 року надходження склали 1 млрд 405,5 млн  гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-листопад 2019 року забезпечено надходження податків і зборів до зведеного бюджету на загальну суму 1 млрд 405,5 млн гривень. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року додаткові надходження від платників зареєстрованих в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах склали 127,8 млн гривень. Зокрема до державного бюджету за вказаний період надійшло 520,4,6 млн грн, в тому числі збільшення надходжень на 18,5 млн грн,  місцеві бюджети для своїх потреб отримали 885,1 млн грн, збільшення надходжень на 109,3 млн грн » – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі-ЄСВ) за одинадцять місяців 2019 року зібрано 627,9 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року надходження ЄСВ зросли на 22,3 відс., тобто загальна сума надходжень збільшена на 114,7 млн гривень.

Основним платежем до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, надходження якого забезпечені в загальній сумі 574,2 млн грн, що на 69,4 млн грн більше минулого року. Крім того, в значних розмірах до місцевих бюджетів сплачено  плати за землю в загальній сумі 140,4 млн грн та  єдиного податку 135,8 млн грн,  збільшення на 19,4 млн грн та 26,0 млн грн відповідно.

Звертаю увагу на те, що сплата податків це єдине джерело, завдяки якому існує будь-яка держава у світі. Виключно за рахунок сплачених податків може існувати та розвиватися Україна та місцеві громади. Надходження ЄСВ надають можливість  своєчасно і в повному обсязі виплачуються пенсі та інші соціальні виплати.  Конотопське управління відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків, нами вживають усі можливі заходи для забезпечення своєчасного та повного наповнення бюджетів» – зазначив Андрій Майданевич.

 

Перейти до вмісту