Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageДПС посилить контроль за реалізацією побутової техніки

Оприлюднені результати дослідження Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест», згідно з яким 75 віс. інтернет-магазинів не видають покупцям фіскальних чеків на складну побутову техніку.

У зв’язку з цім  ДПС повідомляє, що Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту  або гарантійній заміні і продаж яких має здійснюватися із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017  № 231. Органи ДПС в межах компетенції та відповідно до вимог Податкового кодексу України постійно здійснюють контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог зазначеної постанови.

З моменту введення  її в дію, з 08.05.2017, проведено 4 129 перевірок. За їх результатами до суб’єктів господарювання застосовано 38,5 млн грн штрафних санкцій. Завдяки проведеним регіональними підрозділами заходам суб’єктами господарювання додатково зареєстровано та використовується 5 976 реєстраторів.

 Також Податкова служба ще раз звертає увагу суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, на необхідність дотримання вимог чинного законодавства в частині застосування РРО при здійсненні такого продажу.

 

З 1 січня 2020 року змінюється форма  декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня 2020 року платники податків подаватимуть декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Відповідні зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Нова форма податкової декларації від діючої відрізняється деякими особливостями, а саме: доповнено рядок 8 декларації «категорія платника» новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку» для громадян, які декларують податкову знижку;  розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3; в декларації у розділі ІІ «доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу»  виокремлено доходи «нарахований у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно – правового характеру» та  «дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду земельних ділянок/часток, виділених або не виділених у натурі, які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця».

Нагадуємо, що з 01.01.2019 сплата податку на доходи фізичних осіб, від надання в оренду земельних ділянок, земельних часток, виділених або не виділених у натурі, здійснюється відповідно до Податкового та Бюджетного кодексів України за місцезнаходженням таких земельних ділянок, у зв’язку із чим в новій формі декларації передбачені деякі зміни у порядку розрахунку податкових зобов’язань з податку.

У той же час звертаємо увагу, що податкові зобов’язання по військовому збору з доходів,  отриманих від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду земельних ділянок, земельних часток визначаються в податковій декларації. При цьому сплата таких зобов’язань з військового збору здійснюється за податковою адресою.

 

ДПС затвердила Реєстр великих платників податків на 2020 рік

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що ДПС України наказом від 26.09.2019 N 98 затвердила Реєстр великих платників податків на 2020 рік (далі – Реєстр).   До Реєстру включено 25 платників податків Сумщини. Загалом  Реєстр налічує  1660 підприємств.

Нагадаємо,  до переліку великих платників включають платників податків, у яких обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищив 50 мільйонів євро, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до держбюджету за такий самий період перевищила 1 мільйон євро (з них податкових платежів не менше 500 тисяч євро).

З переліком підприємств, включених до Реєстру великих платників податків на 2020 рік, можна ознайомитися на офіційному вебпорталі   ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/73705.html

 

Запровадження новітніх РРО буде максимально комфортним

“Впровадження реєстраторів розрахункових операцій не створює додаткового тиску на бізнес. Спрощена система оподаткування жодним чином не змінилася. Відповідно до ухвалених законопроектів 1053-1 та 1073 фіскалізація чеків, яка сьогодні відбувається в класичному касовому апараті, після набуття чинності законодавчих змін, проходитиме на фіскальному сервері ДПС для програмних РРО”, – заявив С.Верланов. 

Під дію  законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до І групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. А це значна частина представників малого бізнесу. Тих, хто має використовувати реєстратори розрахункових операцій, держава не зобов’язуватиме купувати класичні касові апарати: суб'єкти господарювання можуть безкоштовно користуватися новітніми програмними РРО.

“За наступні 6 місяців ми плануємо прийняти нормативну базу і провести всі  необхідні тестування для того, щоб зробити перехідний період для бізнесу комфортним. Доступ до цього сервісу буде абсолютно відкритим. Поруч з безкоштовним програмним забезпеченням, яке надаватиме ДПС, компанії, матимуть можливість розробити власне програмне забезпечення, яким користуватиметься бізнес“, – розповів очільник державної податкової служби.

Нові закони мають на меті захистити права споживачів та сумлінних представників бізнесу, вивести із тіні цілі сектори економіки для пришвидшення економічного зростання. Дискусія щодо запровадження РРО триватиме, Державна податкова служба відкрита до співпраці з бізнесом. 

 

На підтримку армії направлено понад 38  млн гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-вересень 2019 року мобілізовано до державного до бюджету військового збору на загальну суму –  38,1 млн грн, що більше минулорічних надходжень на 7,8 млн. гривень. Збір за аналогічний період 2018 року складав 30,3 млн. грн. у зв’язку з чим надходження збільшились на 25,7 відсотків. У вересні 2019 року платниками податків зареєстрованими в Конотопському управлінні до Державного бюджету  сплачено 4,7 млн. грн військового збору, що більше минулорічних на 0,7 млн. гривень» – повідомив у інтерв’ю Андрій Майданевич, начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області.

    «Конотопське управління звертає увагу фізичних осіб, які отримують доходи без офіційної реєстрації своїх трудових відносин, що в наслідок таких безвідповідальних дій, вони не тільки не сплачують податок з доходів з фізичних осіб, а ще фактично своєю бездіяльністю відмовляють у підтримці обороноздатності України, що в умовах сьогодення неприпустимо.

            Сплата військового збору є вкрай необхідним для захисту незалежності України. Платниками збору є  фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні так і іноземні доходи. Ставка збору становить 1,5 відсотків від доходів» – підсумував  Андрій Майданевич.   

 

Перейти до вмісту