Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПрипинення обов’язку подачі декларацій платника акцизного податку

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області  нагадує, що платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Обов’язки визначені п.п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

При цьому, платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

Також платники, визначені п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ, а також платники, які мають діючі  ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Отже, якщо платник не є особою, яка реалізує пальне або спирт етиловий, або здійснює діяльність, яка не ліцензується, тобто у нього відсутні діючі ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією та у звітному періоді у такого платника не виникли об’єкти оподаткування, або не з’явились показники, що підлягають декларуванню, то платник у такому звітному періоді не зобов’язаний подавати декларацію з акцизного податку.

 

Зміни до порядку зарахування частини акцизного податку

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області  інформує, що 31.08.2019 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) від 21 серпня 2019 року № 778 (далі – Постанова № 778).

Постановою № 778 внесено зміни до Порядку зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2019 році, затвердженого постановою КМУ від 27 березня 2019 року № 259 «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2019 році».

Зміни спрямовані на реалізацію п.п. 431 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України стосовно спрямування частини акцизного податку з пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування. З метою автоматичного розподілу між бюджетами місцевого самоврядування частини (13,44 %) акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у другому півріччі 2019 року Постановою № 778 встановлені відповідні частки (додаток 2 до Порядку).

Постанову № 778 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 31.08.2019 № 166 та розміщено на єдиному вебпорталі органів виконавчої влади України «Урядовий портал»

 

Відповідальність банку за порушення строку перерахуванні єдиного внеску

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області  доводить до відома, що органи ДПС застосовують до банків фінансові санкції, зокрема, за несвоєчасне перерахування або несвоєчасне зарахування банками на рахунки органів ДПС сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок); фінансових санкцій, зазначених у частині 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) Органами ДПС нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка зазначених сум, розрахована за кожний день прострочення їх перерахування, та накладається штраф у розмірі   10 відсотків своєчасно не зарахованих сум. Норми визначені п. 1 частини дванадцятої ст. 25 Закону №2464.

У випадку несвоєчасного перерахування єдиного внеску з вини банку фінансові санкції до суб’єктів господарювання згідно частини 11 ст. 25 Закону № 2464 не застосовуються.

При цьому суб’єкт господарювання повинен надати до органу ДПС заяву з копіями платіжних документів, що засвідчують факт подання їх до установи банку.

Не вважається порушенням строку перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, вчинене внаслідок регулювання Національним банком України економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на такому кореспондентському рахунку. Якщо у майбутньому банк або його правонаступники відновлюють платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів, платежів розпочинається з моменту такого відновлення (п. 129.7. ст. 129 ПКУ).

 

Провідник намагався незаконно ввезти вироби з натурального хутра

На залізничній станції «Хутір-Михайлівський» під час проведення митного огляду вагону-ресторану потягу сполученням «Москва–Кишинів» сумські митники виявили хутряні вироби.

Провідник потягу «Москва–Кишинів», громадянин Молдови, намагався перемістити через кордон незадекларовані жіночі жилетки з натурального хутра у кількості 9 штук загальною вартістю близько 36 тисяч гривень. Товар був ретельно прихований від митного контролю у міжстелевому просторі кухні вагону ресторану.

На порушника складено протокол про порушення митних правил згідно ч.1 статті 483 Митного кодексу України «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю». Наразі товар вилучено для проведення експертизи та прийняття процесуального рішення.

 

За січеньсерпень  2019 року надійшло  більше 959  млн. гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-серпень 2019 року забезпечено сплату податків і зборів до зведеного бюджету на загальну суму 959,1 млн грн, додаткові надходження від платників зареєстрованих в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склали 104,9 млн гривень. До державного бюджету за вказаний період надійшло 340,7 млн грн, місцеві бюджети для своїх потреб отримали 618,4 млн грн» – повідомив начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі-ЄСВ) за вісім місяців 2019 року зібрано 450,1 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року надходження ЄСВ зросли на 24,54 відс.,  тобто  загальна сума надходжень збільшена на 88,7 млн гривень.

До місцевих бюджетів надходження збільшились на 86,9 млн грн, зокрема забезпечені надходження: податку на доходи фізичних осіб в загальній сумі 405,3 млн грн, що на 58,2 млн грн більше минулорічних надходжень, плати за землю в загальній сумі 102,0 млн грн, збільшення на 15,1 млн грн більше, єдиного податку 78,6 млн грн, збільшення на 10,2 млн гривень.

З метою виконання покладених завдань із забезпечення реалізації державної податкової політики Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області й надалі контролюватиме дотримання вимог податкового законодавства, повноту декларування та своєчасність сплати зобов’язань по податкам і ЄСВ суб’єктами підприємницької діяльності та іншими платниками податків» – підсумував Андрій Майданевич.

Перейти до вмісту