Новини

Юстиція інформує

ImageПРАВОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ ПОПОВНИЛИ ВИСТАВКУ НАУКОВОЇ ТА ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Книга – це те джерело знань, що супроводжує нас все життя. Спочатку дитячі казки формують уявлення про добро та зло, пізніше підручники навчають першій грамоті, а далі література формує особистість та допомагає зберегти її.

Фахівці юстиції Сумщини спільно з працівниками центральної бібліотеки міста організували виставку художньої та наукової літератури. Також до літератури, що була представлена відвідувачам, правники додали інформаційні матеріали, що розкривали суть та ознайомлювали з кампаніями загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!».

Окрім того, юристи провели бесіду зі співробітниками закладу. Останнім було доведено про такі кампанії від Мін’юсту, як: «Податкова знижка», «Стоп булінг», «Освіта без хабарів», «Виїзд із дитиною за кордон» та інші.

***

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БЛАГОДІЙНОСТІ ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ВІДЗНАЧИЛИ ПРАВОВИМ ЗАХОДОМ

З нагоди Міжнародного дня благодійності фахівці юстиції Сумщини завітали до центру соціально-психологічної реабілітації, чи не єдиного місця, де діти можуть отримати допомогу та шанс не втратити майбутнє. Часто трагічні події в житті або систематичне зневажливе ставлення батьків до виконання своїх обов’язків стають причиною того, що малеча залишає рідні домівки.

Позбавлені турботи близьких людей, дітлахи повинні знати та захищати свої права, тому правники організували захід, під час якого розповіли про загальнонаціональний проєкт «Я МАЮ ПРАВО!». Метою візиту було підвищення рівня обізнаності щодо наявності свобод та сумлінного виконання обов’язків. Також разом з корисними знаннями діти отримали від правників подарунки, що будуть доброю згадкою про їх знайомство.
Відтепер вихованці закладу знають, що у випадку коли вони стали учасником або свідком домашнього насильства слід негайно викликати поліцію – 102, або звернутися на «гарячу лінію» – 116-123. А у випадку насильства стосовно дитини додатково повідомити службу у справах дітей. Отримані поради допоможуть знизити ризики настання небажаних наслідків.

***

СУМСЬКА КЛАСИЧНА ГІМНАЗІЯ ТА ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ – РАЗОМ НА ХВИЛІ ПРАВА!

 

Тиждень правових знань, приурочений до Дня знань, розгорнувся на теренах освіти Сумщини та зацікавив креативними заходами і зустрічами фахівців юстиції зі школярами.

Новими знаннями щодо прав дітей, цікавими активними діалогами наповнився день у Сумській класичній гімназії. Юристам є про що поговорити з учнями навчального закладу – актуальні теми протидії булінгу, як побудувати у дитячому колективі гармонійні товариські відносини, що потрібно знати про свої права та обов’язки. Правники зауважили, що зі всіма актуальними правопросвітницькими кампаніями можна ознайомитись на сайті загальнонаціонального проєкту Мінюсту «Я МАЮ ПРАВО!» https://pravo.minjust.gov.ua/ua/programs, який стане у нагоді не тільки дітям, а й їх батькам.

Варто пам’ятати, що цькуванням є дія або бездіяльність, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого була або могла бути заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Під час зустрічі було приємно бачити у багатьох учнів гімназії яскраві браслетки із написом «Юстиція Сумщини», які діти носять на згадку про дитячий фестиваль від обласної юстиції #НаХвиліПрава, який став феєричним заходом, що інформував і згуртовував.

 

 

***

350 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ ОТРИМАЛИ ДІТИ СУМЩИНИ ЗАВДЯКИ СУСПІЛЬНО КОРИСНИМ РОБОТАМ

 

На Сумщині з моменту дії ініційованого Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває, який значно посилив відповідальність за несплату аліментів, завдяки відпрацюванню злісних боржників на суспільно корисних роботах молоде покоління отримало 350 тисяч  гривень заборгованих коштів.

«Неплатник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт у разі, якщо сукупний розмір заборгованості зі сплати аліментів на дитину перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, а для малечі, яка має інвалідність або є важкохворою – за 3 місяці. Цей вид покарання призначається на строк від 120 до 360 годин, а найголовнішою його особливістю є те, що всі кошти, отримані від відпрацювання суспільно корисних робіт, у повному обсязі надходять дитині», – розповіла керівниця юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Вона додала, що у випадку, коли боржник ухиляється від суспільно корисних робіт, до нього застосовується адміністративний арешт, а у разі злісного ухилення до неплатника застосовується кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років.

Загалом завдяки чинному законодавству тільки цьогоріч діти Сумщини отримали 110 мільйонів гривень аліментів. 

***

МОБІЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЙНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА НА ОХТИРЩИНІ

 

Фахівці юстиції Сумщини та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги наблизили мешканців Охтирського району, зокрема сіл Підлозіївка та Хухра до букви закону. Проведені консультації дали відповіді на хвилюючі питання місцевих жителів та підвищили їх юридичну обізнаність.

Під час діалогу з правниками люди цікавились з приводу аліментів, оформлення земельних ділянок для підсобного господарства, переоформлення житла та порядку отримання спадщини (паю). З подібними труднощами стикається багато громадян, але міські жителі мають можливість вирішити їх набагато простіше, ніж мешканці сіл та селищ. Тому виїзні мобільні групи – це чудовий шанс отримати професійну та якісну допомогу не витрачаючи зайві кошти та час.

В рамках правопросвітницької кампанії «Права споживачів» юристи наголосили на додержанні правил обережності під час використання інтернет ресурсів та привели приклади найбільш популярних видів шахрайства, якими є:

·        не відправлення товару при повній сплаті його вартості покупцем;

·        відправлення іншого товару замість попередньо оплаченого;

·        продаж товару без супровідних документів на нього;

·        занижена ціна на товар в інтернет-магазині;

·        оператор просить підтвердити покупку товару назвавши дані банківської картки;

·        повідомлення про виграш в лотереї, участі в якій ви не брали.

    ***

 

72 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ ЯК БІЛЕТ ЗА КОРДОН

Ініційований Мін’юстом закон #ЧужихДітейНеБуває запровадив примусові заходи до злісних неплатників аліментів. Це – обмеження у праві виїзду неплатника за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання, а також економічні санкції у вигляді штрафів. Всі ці важелі впливу є дієвими та здебільшого спрацьовують окремо у кожному випадку.

На Шосткинщині чоловік тривалий час не сплачував своєму чаду аліменти, внаслідок чого утворився борг, сукупний розмір якого становив понад 72 тисячі гривень. Фахівці юстиції застосували до батька всі важелі впливу чинного законодавства, але саме заборона виїзду за кордон, підштовхнула містянина до рішучих дій. Так шосткинець спочатку перерахував частину боргу, але, зрозумівши, що обмеження зникають тільки після повного розрахунку, сплатив всю суму несплачених коштів.

Варто зазначити, що з початку 2019 року на Сумщині діти отримали 110 мільйонів гривень аліментів, зокрема понад 7 мільйонів – молоде покоління Шосткинського району.

 ***

 

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ КОНСУЛЬТУЄ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»: що таке булінг, як його розпізнати та як діяти сторонам конфлікту?

У 2019 року вступили в силу норми закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», який визначає поняття булінгу. Напередодні початку нового навчального року, Міністерство юстиції України продовжує інформування в рамках кампанії  #СтопБулінг.

Булінг (bullying, від анг. bully – хуліган, забіяка) (цькування) – це діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Які ознаки булінгу?

Типовими ознаками булінгу є:

·        систематичність (повторюваність) діяння;

·        наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі;

·        наслідки у вигляді психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страху, тривоги, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

Які є види булінгу ?

Людину, яку вибрали жертвою, намагаються принизити, залякати, ізолювати від інших різними способами. Найпоширенішими видами булінґу є:

  • фізичний (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних пошкоджень);
  • психологічний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж);
  • економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей);
  • сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти);

·       кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів, Інтернету, інших електронних пристроїв).

Як відрізнити звичайний конфлікт від булінгу?

Варто пам’ятати, що не кожен конфлікт є булінгом. Цькування – це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками таким не може вважатися. Наприклад, якщо друзі посварилися та побилися, чи діти разом весело штовхалися, але одна із них впала і забилася –  це не вважається булінгом. Проте, якщо однолітки на чолі з булером регулярно насміхалися, принижували або ховали та кидали речі дитини, штовхали, не вперше нецензурно обзивали та били, викладали в соцмережі непристойні чи відфотошоплені знімки дитини – потрібно негайно діяти!

 

Що робити, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу?

  • Зберігайте спокій, будьте терплячими, не потрібно тиснути на дитину.
  • Поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її в ситуації, що склалася, готові її вислухати і допомогти.
  • Запитайте, яка саме допомога може знадобитися дитині, запропонуйте свій варіант вирішення ситуації.
  • Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона, поліція).
  • Повідомте керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагайте належного її урегулювання.
  • Підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми булінгу може потребувати певного часу.

 

У разі, якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – повідомте поліцію!

Що робити, якщо ви стали свідком булінгу?

  • Втрутитися і припинити цькування – булінг не слід ігнорувати.
  • Зайняти нейтральну позицію в суперечці – обидві сторони конфлікту потребують допомоги.
  • Пояснити, які саме дії вважаєте булінгом і чому їх варто припинити.
  • Уникати в спілкуванні слів «жертва» та «агресор», аби запобігти тавруванню і розподілу ролей.
  • Повідомити керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагати вжити заходів щодо припинення цькування.

Ситуації з фізичним насильством потребують негайного втручання!

Що робити, якщо ваша дитина агресор?

 

  • Відверто поговоріть з дитиною про те, що відбувається, з’ясуйте мотивацію її поведінки.
  • Уважно вислухайте дитину, з повагою поставтеся до її слів.
  • Поясніть дитині, що її дії можуть бути визнані насильством, за вчинення якого настає відповідальність.
  • Чітко і наполегливо попросіть дитину припинити таку поведінку, але не погрожуйте обмеженнями і покараннями. Повідомте їй, що будете спостерігати за її поведінкою.
  • Зверніться до шкільного психолога і проконсультуйтеся щодо поведінки своєї дитини під час занять – агресивна поведінка і прояви насильства можуть бути ознакою серйозних емоційних проблем.

Яка роль відведена педагогічним працівникам у запобіганні та протидії булінгу?

Керівник закладу освіти зобов’язаний створити у закладі освіти безпечне освітнє середовище, вільне від насильства та булінгу. Крім того, керівник:

·          розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;

·          розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) та видає рішення про проведення розслідування;

·          вживає відповідних заходів реагування;

·          забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг учням, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);

·          повідомляє органам Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

Також Закон зобов’язує педагогічних працівників негайно повідомляти керівників закладів освіти про виявлені факти булінгу (цькування) серед школярів.

Яка відповідальність за вчинення булінгу?

До прийняття змін до законів щодо протидії булінгу (цькуванню) відповідальності за його вчинення в Україні не існувало. З прийняттям нового закону було запроваджено адміністративну відповідальність. Відтепер вчинення булінгу (цькування) стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

Такі діяння, вчинені повторно протягом року після або групою осіб, караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі вчинення булінгу (цькування) неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть їхні батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування). Якщо керівник закладу освіти не повідомить органи Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з даного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

ВАЖЛИВО: діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді).

Якщо дитині необхідна психологічна допомога – зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116-111.

 ***

 

МЕШКАНЕЦЬ СУМЩИНИ НАКОПИЧИВ КАПІТАЛ ЗА РАХУНОК ДИТЯЧИХ КОШТІВ

 

Заощаджені кошти завжди стануть у пригоді. Так, відкладена частина доходу дає змогу здійснити омріяну подорож, чи придбати бажану річ, але ні в якому разі не слід поповнювати скарбничку за рахунок потреб інших людей, тим паче дітей.

            Батько Анатолій не бажав сплачувати аліменти, оскільки витрачати кошти на утримання своєї дитини йому було шкода. Маючі на банківському рахунку певну суму грошей, чоловік не поспішав знаходити роботу та планував задовольняти лише власні потреби. 12 тисяч гривень боргу, через які було накладено арешт на майно й кошти неплатника, а також встановлені тимчасові обмеження, чоловіка не хвилювали до тих пір, поки він не переконався, що державні виконавці «заморозили» його заощадження.

Мешканець Тростянеччини, зрозумівши, що його становище не покращиться, все ж таки вирішив розрахуватися з боргами. Вдалося це зробити завдяки сумі коштів, яка залишилася на банківському рахунку чоловіка. Так, вчасно несплачені аліменти стали приводом для небажаного знайомства із заходами примусу, що передбачені законом #ЧужихДітейНеБуває.

***

 

НЕ МОВЧИ – ТИША НЕ СОЮЗНИК У БОРОТЬБІ З БУЛІНГОМ

           

Різні погляди, звички та характер можуть стати причиною загострення стосунків. Сварки у дитячому колективі зазвичай мають тимчасовий характер, але трапляються випадки, коли без сторонньої допомоги вони можуть вирішуватись довго та мати тяжкі наслідки.

            З метою реалізації правопросвітницької кампанії «Стоп булінг», впровадженої в рамках загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці юстиції завітали до Сумської загальноосвітньої школи № 24, де провели цикл заходів з зазначеної теми. Учням різних вікових категорій було повідомлено про поняття, види та ознаки цькування. Особливу увагу правники звернули на замовчування випадку булінгу, адже через погрози кривдника жертва чи свідок можуть приховувати факт вчинення протиправних дій, тим самим дарувати булеру віру в непокараність.

            Слід пам’ятати, що необхідну правову допомогу (юридичну консультацію, складання заяв, інших документів) можна отримати, звернувшись до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103. Якщо дитині необхідна психологічна допомога – зателефонуйте на Національну дитячу «гарячу лінію» з питань захисту прав дітей за номером 116-111.

 

***

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту