Новини

Юстиція інформує

ImageПОНАД 25 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ПОВЕРНУЛИ ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ПРАЦІВНИКАМ СУМЩИНИ

З початку 2019 року фахівцями юстиції Сумщини стягнуто понад 25 мільйонів гривень заборгованості по заробітній платі з підприємств-боржників області.

«Питання ліквідації заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами, є для державної виконавчої служби Сумщини пріоритетним. Так, з початку 2019 року ми забезпечили погашення 25,4 мільйона гривень заборгованості перед майже 800 працівниками», – розповіла керівниця обласної юстиції Ірина Свистун.

Вона додала, що впродовж минулого місця також відзначалась позитивна динаміка щодо стягнення заборгованості по зарплаті – тільки з ПАТ «Сумське НВО» було стягнуто майже 2 мільйони гривень, завдяки чому 47 працівників нарешті отримали зароблені ними кошти.

Нагадаємо, що в Сумській області розгорнута ініційована Міністерством юстиції України кампанія зі стягнення заборгованості по зарплаті, завдяки чому було створено Регіональний штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень щодо стягнення заборгованостей по зарплаті. До речі, завдяки такій формі роботи спостерігається збільшення загальної суми стягнення заборгованостей.

***

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ У КОЖНІЙ ДИТИНІ – ДОВОДИЛИ ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ

 

Пройшовши не простий шлях від республіки до самостійної держави, наша країна наповнена подіями та постатями, які змінили хід історії, забути про які неможливо.

Будь-яке розуміння сучасного, складно уявити хоча б без поверхневого аналізу минулого, тому, завітавши до дитячого садка, фахівців юстиції Сумщини розповіли дітлахам про кроки України до незалежності. Розповівши про державне свято, правники звернули увагу на обов’язкову атрибутику будь-якої суверенної країни. Так вихованці закладу дізналися про основні державні символи, зокрема про герб, прапор та гімн країни.

Окрім того, в рамках загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!», юристи проінформували малечу й щодо гарантованих державою можливостей. Вдало обраний спосіб викладу матеріалу, привернув увагу дітей до звичних для них речей – піклування батьків, зустріч з лікарем, смачний обід та цікаве навчання. Зрозумівши, що це не просто визначений ритм життя, а нормативно закріплені свободи, вихованці садка запам'ятали та усвідомили про важливість дотримання  прав людини в житті.

 

  ***

#НаХвиліПрава: З ЩИРИМИ ПОСМІШКАМИ ДІЗНАЄМОСЯ ПРО ПРАВА

 

У цей святковий сонячний день фахівці юстиції Сумщини провели дитячий фестиваль #НаХвиліПрава, виїхавши до оздоровчого табору «Універ».

170 учасників фестивалю не тільки підвищили свою праву обізнаність, а й отримали професійні навички та багато позитивних емоцій. Під час заходу діяло 6 локацій, які були організовані працівниками юстиції Сумщини та підготовлені партнерами: Управлінням патрульної поліції, Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Сумським обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також Управлінням молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації. Крім того, на дітей чекав і особливий гість – Анна Рикун, майстер спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу, триразова чемпіонка Європи,  чемпіонка світу з пауерліфтингу (жим лежачи) серед юніорів.

Малеча змогла насолодитися спілкуваннями з фахівцями та спробувати себе у ролі полісмена, рятівника, олімпійського чемпіона, медичного працівника, а деякі – навіть взяти «шлюб».

Драйвові, креативні «хвилі права» зацікавили, проінформували, згуртували, щедро посіяли зерна правових знань, щоб вони зарясніли врожаєм – міцними переконаннями: знаю, вмію, захищаю!

  ***

 

НЕСПЛАЧЕНІ АЛІМЕНТИ ЗАВАДИЛИ СУМЧАНИНУ РОЗРАХУВАТИСЯ В МАГАЗИНІ

 

Віра в особисту непокараність та зухвале ставлення до заборон – це той перелік негативних якостей людини, який рано чи пізно призведе до настання небажаних наслідків.

Сумчанин Станіслав став жертвою власної самовпевненості. Свідоме ігнорування батьківських обов’язків, що виразилось у несплаті аліментів, накопичило чоловіку близько 42 тисяч гривень боргу. Зростаюча сума невчасно перерахованих дитячих коштів зовсім не лякала батька, він думав, що розлучення – це шанс почати нове життя, яке не буде наповнене колишніми сімейними турботами.

Повернути в бік родини неплатника змусили фахівці юстиції Сумщини, застосувавши до нього обмеження прав разом з накладеним арештом на майно та кошти. Переконатися, що вищеперераховані заходи примусу не лише слова, боржнику допоміг випадок в магазині, де він не зміг розрахуватися за товар банківською карткою. Подібна незручність впевнила чоловіка, що слід позбуватися санкцій пакету законів #ЧужихДітейНеБуває сплатою аліментів, оскільки запланована подорож за кордон теж так і залишиться в думках.

Сумчанин завдяки погашенню у повному обсязі боргу, а також штрафу в сумі понад 8 тисяч гривень та виконавчого збору на користь держави у розмірі 4 тисяч гривень, зміг очистити Єдиний реєстр боржників від власного прізвища та вільно вирушити за межі країни.

***

 

ЯК НАВЧАТИСЯ У СУМАХ БЕЗ ХАБАРІВ

До початку нового навчального року залишилось трохи менше ніж тиждень. Фахівці юстиції Сумщини в рамках загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!» нагадують мешканцям міста Суми та області про основні правила освіти без хабарів.

ЩО РОБОТИ У РАЗІ, ЯКЩО ВІД ВАС ВИМАГАЮТЬ ХАБАРЯ?

1.      У жодному разі не давати хабаря.

2.      Звернутися до органу студентського самоврядування або профспілки вищого навчального закладу, повідомити керівництво установи.

3.       Повідомити правоохоронні органи, працівники яких роз’яснять подальші дії.

4.      Підготувати докази (аудіо-, відеозапис, свідчення друзів).

5.      Написати заяву у поліцію за адресою закладу.

ЩО ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ДАЛІ?

Працівники поліції помітять спеціальною фарбою гроші, які група збирається передавати службовій особі навчальної установи. Цей напис буде помітним тільки в ультрафіолетовому світлі. Номери купюр теж перепишуть. Правоохоронці можуть встановити відеоспостереження або зафіксувати факт отримання неправомірної вигоди іншим способом, передбаченим законом.

ВАЖЛИВО!

Відповідальність за неправомірну вигоду, зокрема хабар, несуть обидві сторони – і та, що його дає, і та, що його отримує. До речі, своєчасне добровільне повідомлення про неправомірну вигоду звільняє від кримінальної відповідальності.

 

  ***

12 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ КОШТУВАЛО КРОЛЕВЧАНИНУ БУДЕННЕ ЖИТТЯ 

Мешканця Кролевецького району, який несистематично та в неповному обсязі сплачував своїй дитині аліменти, обмежили у низці прав, що передбачено новелами ініційованого Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває. Аби відновити своє повсякденне життя, чоловіку довелося підкоритися важелям впливу.

«Розбуркати кролевчанина, який накопичив 12 тисяч гривень боргу по аліментах, фахівцям юстиції Сумщини допомогли санкції чинного законодавства. Після обмеження неплатника у праві володіння зброє, полювання, керування транспортними засобами та виїзду за межі країни, батькові все ж таки довелося згадати про власну доньку. Символічним стало те, що чоловік під тиском застосованих заходів примусового виконання повністю розрахувався з Богданою саме на день її повноліття», – розповіла керівниця обласної юстиції Ірина Свистун.

До речі, з початку року на Сумщині діти вже отримали понад 100 мільйонів гривень аліментів, з них майже 3 мільйони гривень – малеча Кролевецького району.

  ***

МОБІЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЙНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА НА ЯМПІЛЬЩИНІ

 

Жителі Ямпільського району мали змогу поставити питання консультаційній групі у складі фахівців юстиції Сумщини та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Сьогодні взаємодія людини із законодавством дуже важлива. Відвідавши села Воздвиженське та Орлівське, юристи вислухали всіх охочих та надали роз’яснення стосовно проблемних правових питань. Такі життєві турботи, як сплата аліментів, переоформлення житла, порядок отримання спадщини (паю), оформлення земельної ділянки для підсобного господарства тощо, потребують правильного юридичного оформлення, допомогу в якому надала консультаційна група.

У зв’язку з наближенням до опалювального сезону юристи нагадали мешканцям перелік документів необхідних для оформлення субсидії, серед яких є:

·        Заява про призначення житлової субсидії та декларація про доходи й витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

·        Довідки про доходи (у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у Державній фіскальній службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення).

·        Договір найму (оренди) житла (за наявності). Документи можуть бути надані поштою, через сайт Мінсоцполітики https://subsidii.mlsp.gov.ua , особисто. Зразки документів для оформлення субсидії: www.msp.gov.ua/content/subsidii.html .

***

 

ЩО ТАКЕ ПОДАТКОВА ЗНИЖКА НА НАВЧАННЯ ТА ЯК ЇЇ ОТРИМАТИ?

Консультує Міністерство юстиції в рамках проєкту «Я МАЮ ПРАВО!»

Що таке податкова знижка на навчання?

Податкова знижка – це сума, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого особою податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з оплатою нею послуг навчання.

Раніше до переліку витрат, на які поширюється податкова знижка, входила оплата послуг навчання виключно в закладах професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. З 2018 року податкову знижку можна отримати також на оплату навчання дитини в закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти. Це саме стосується й аспірантів.

Який розмір податкової знижки?

Податкову знижку вигідніше оформляти на того члена родини, хто має офіційну роботу і отримує більшу зарплату. Розмір соціальної знижки залежить від суми сплачених податків, але не може перевищувати 18% .

Наприклад:  протягом 2018 року батько витратив на навчання сина 10 тисяч гривень. При цьому його офіційний дохід  у цьому ж році склав 100 тисяч гривень.

База оподаткування – це дохід батька – 100 000 грн. Із зарплати 100 000 гривень установа, де працює батько, утримала податок на доходи фізичних осіб у розмірі – 18 000 грн.

Із 10000, які батько заплатив за навчання сина, було сплачено податків 1800 грн.

Ці 1800 грн. і повернуть в якості податкової знижки. Тобто з кожної 1000 гривень, сплаченої за навчання, держава повертає 180 гривень.

У кожного розмір податкової пільги, на яку він претендує, буде різнитися. Однак, незалежно від суми, не варто ігнорувати свої права.

Гроші повертаються  протягом 60 днів з дня подачі всіх необхідних документів.

Якщо дитина навчається за кордоном?

Внесені зміни до Податкового  кодексу містять розширений перелік підстав для отримання податкової знижки на навчання, але існують умови, за яких це неможливо:

особа, яка сплачує за навчання є приватним підприємцем;

особа навчається за кордоном;

особа вступила на військову кафедру.

Також важливо зазначити, якщо дитина відвідує  гуртки у приватних закладах, ці заклади мають бути акредитовані в Міністерстві освіти і науки України.

Хто має право на податкову знижку?

Право на отримання податкової знижки на навчання мають громадяни України, які оплачують навчання у закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти за себе або членів його сім’ї 1-го ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Як отримати податкову знижку на навчання?

Для того, щоб скористатися податковою знижкою на навчання, Вам потрібно:

оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату;

отримати від роботодавця довідку про доходи;

до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік;

подати документи на отримання податкової знижки в органи Державної фіскальної служби за місцем реєстрації та отримати податкову знижку.

Які документи необхідні?

Щоб повернути гроші за навчання,  потрібно надати такий  пакет документів:

копія паспорта;

копія ідентифікаційного номера;

довідка про доходи за формою №3;

копія договору із закладом освіти;

копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) про оплату навчання;

оригінали документів, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);

податкова декларацію про майновий стан і доходи;

заява, у якій зазначено реквізити рахунку для перерахування відшкодування.

Важливо!

Підтвердженням отриманих освітніх послуг є угода, яку Ви укладаєте із закладом освіти. В ній має бути зазначено: хто надає послугу, хто її отримує, сума оплати та термін надання послуги.

Протягом цього року можна отримати компенсацію за оплату навчання за 2018 рік. Щоб не втратити право на податкову знижку за 2018 рік, потрібно подати декларацію до 31 грудня 2019 року.

 

 

  ***

ПОВЕРНУТИЙ БОРГ СТАВ РЕЗУЛЬТАТОМ ПЛІДНОГО ДІАЛОГУ МІЖ БОРЖНИКОМ ТА ПРАВНИКАМИ

 

Корисні поради завжди стануть у пригоді, головне вчасно ними скористатися. Саме так вирішив вчинити мешканець Тростянеччини, коли під загрозою опинилися його права.

Накопичення боргу перед дитиною, стало для чоловіка звичною справою, тому він не бажав зупинятися. Фахівці юстиції Сумщини, які завжди гостро реагували на утиски економічних прав дітей, втрутились у ситуацію. Так, завдяки проведеній правниками профілактичній роботі, неплатнику було роз’яснено щодо його помилок та нагадано про недопущення утворення боргу, який, до речі, на той час сягнув 18 тисяч гривень.

Зрозумівши, що несплачені аліменти – достатній привід для застосування заходів примусу, батько вирішив не ускладнювати своє становище. Щоб не бути обмеженим у правах та вільно розпоряджатися майном й коштами, чоловік погасив заборгованість у повному обсязі.

Так, здоровий глузд допоміг жителю Тростянецького району не поповнити списки тих, хто на собі відчув санкції передбачені пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває.

 

 ***

2 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ – БОНУС, ЯКИЙ ОТРИМАЛИ ДІТИ СУМЩИНИ ВІД БАТЬКІВ АЛІМЕНТНИКІВ

На Сумщині з початку 2019 року з боржників по аліментах додатково було стягнуто на користь дітей 2 мільйони гривень штрафів. Дані фінансові санкції, передбачені ініційованим Міністерством юстиції України пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває, застосовуються до злісних неплатників та реалізовані в Україні вперше.

«Одним з дієвих інструментів впливу на недобросовісних батьків є накладення штрафу на суму боргу по аліментах. Так, з початку року кишені малечі додатково поповнилися 2 мільйонами гривень. Це кошти, на які маленькі громадяни навіть не розраховували, – зазначає керівниця юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Наприклад, на мешканця обласного центру за 3 роки байдужості до власної доньки (у зв’язку з чим накопичився борг у розмірі 70 тисяч гривень) був накладений штраф у розмірі 35 тисяч гривень. Реакція батька не змусила на себе довго чекати – заборгованість була погашена у повному обсязі разом зі штрафом. І таких прикладів дуже багато. Нещодавно, до речі, схожий випадок також трапився у Сумах. Чоловік за несплату аліментів та 100-тисячний борг був оштрафований на 50 тисяч гривень. Аби позбутися утиску санкцій і подальших проблем, містянин все ж таки погасив всю суму заборгованості».

Очільниця юстиції Сумщини додала, що загалом на користь дітей регіону цьогоріч вже стягнуто 107 мільйонів гривень аліментів.

Нагадаємо, що за несплату аліментів понад 1 рік на боржника чекає штраф в розмірі 20% від суми заборгованості, понад 2 роки – 30% та більше ніж 3 роки – 50%.

 ***

 

МЕШКАНЦЯ СУМЩИНИ НА КОРДОНІ РОЗВЕРНУЛИ ЧЕРЕЗ БОРГИ

 

Подорож мешканця Білопільського району за кордон була зупинена винесеними постановами, що обмежили його права. Так, фахівці юстиції Сумщини нагадали неплатнику про наявність у нього заборгованості перед сином. 

Накладена заборона на мандрівки виявилася не єдиним заходом примусу. Ознайомившись з повним переліком санкцій, які передбачені пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває, батько зрозумів, що опинився у складній ситуації. Оскільки бажання здавати квитки та скасовувати поїздку у чоловіка не було, він вирішив як скоріше розібратися з усіма проблемами. Проте відношення неплатника до процесу виправлення своїх помилок було не кращим, ніж до виконання батьківських обов’язків.

Білопільчанин, відшкодувавши частину боргу, вважав, що позбудеться встановлених заборон, але 14 тисяч гривень виявилось замало. Тепер батьку доведеться пройти не простий шлях до нульової відмітки на показнику несплачених аліментів. Адже, лише погашення заборгованості у повному обсязі дозволить чоловіку поновити свої права.

Наразі – подорож скасована, а процедура стягнення боргів набирає обертів.

 

  ***

ПЕРШИЙ ДЗВОНИК ЗІБРАВ ШКОЛЯРІВ БІЛЯ «ПРАВОВОГО Messagebox»

 

Діти знову наповнили міські школи та вже готові отримувати корисні знання, тому що  новий начальний рік для малечі – це черговий крок у доросле життя. Допомагати школярам засвоювати необхідну інформацію будуть також фахівці юстиції Сумщини.

Під час візиту до Сумської спеціалізованої загальноосвітньої школи правники презентували її учням «Правовий Messagebox». Даний навчальний заклад особливий тим, що його вихованці мають проблеми зі здоров’ям, тому вони, як ніхто, вразливі до зовнішніх чинників, що здатні завдати моральних та фізичних страждань.

«Правовий Messagebox» наповнений інформаційними матеріалами, які розкривають суть загальнонаціонального проєкту від Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» та ознайомлюють з кампаніями, що впроваджені в його рамках. Правові брошури повідомляють та допомагають у розв'язанні таких проблемних питань, як булінг та домашнє насильство.

До речі, батьки малечі також мають змогу отримати відповіді на важливі для них питання. Кампанії «Виїзд із дитиною за кордон», «Відповідальне батьківство», «Чужих дітей не буває» нагадують дорослим про відповідальність, яка лежить на них у зв’язку з вихованням дитини. Також дорослі дізнались про можливість отримання громадянами податкової знижки – суми, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого особою податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з оплатою нею послуг навчання

Нагадуємо, що більш детально з інформаційними кампаніями від Мінюсту можна ознайомитись за посиланням https://pravo.minjust.gov.ua/ua/programs

***

ПЕРША ПЯТІРКА У ПОДРУЖНЬОМУ ЖИТТІ

 

Сьогодні працівник юстиції Сумщини Ксенія разом з чоловіком Іллею відзначають п’ятирічний ювілей своєї родини у проєкті #ДеньНародженняКохання.

П’ята річниця не випадково носить назву дерев’яного весілля, адже, будучи міцним матеріалом, дерево – сировина для будівництва основи основ. А родина, у якої за плечима п’ять непростих яскравих років – це досить міцна споруда, побудована рік за роком на фундаменті кохання і поваги.

 «Красива, наповнена позитивними почуттями ініціатива Міністерства юстиції #ДеньНародженняКохання знаходить нових і нових бажаючих відсвяткувати ювілей весілля саме так – з обрядом та словами вірності, – говорить очільниця юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Для нас, хто упроваджує ці послуги важливо, що працівники юстиції також обирають їх для родинних свят. Це  яскраве свідчення того, що вони важливі та змістовні».

Нагадаємо, що Міністерство юстиції України продовжує створювати зручні та комфортні сервіси для громадян. Незабаром в Україні запрацює електронна система «е-малятко», завдяки якій батьки зможуть в онлайн-режимі зареєструвати місце проживання новонародженого, оформити допомогу при народженні дитини, зареєструвати народження малюка в електронній системі охорони здоров’я, оформити ідентифікаційний код малечі та багато іншого. 

Ми щиро вітаємо Іллю та Ксенію у цей світлий день. Хай промені сонця зігрівають ваші дні, а тепло сердець – вашу спільну долю. 

 

 

 ***

БАЖАННЯ ВОЛОДІТИ ЗЕМЕЛЬНОЮ ДІЛЯНКОЮ ЗМУСИЛО БАТЬКА СПЛАТИТИ БОРГ

 

Перебування у списку боржників створює ряд незручностей, які деякі неплатники намагаються усунути відразу. Проте для інших подібні труднощі стають приводом, щоб випробувати терпіння як своє, так і чуже.

Розлучення на Глухівщині поповнило Єдиний реєстр боржників черговою безвідповідальною особою, якій виховувати сина не допомогло ні рішення суду про обов’язкову сплату аліментів, ні почуття любові. Батько вважав, що окреслена межа між ним та його родиною допоможе побудувати нове, безтурботне життя, але не вдалося. Застосовані фахівцями юстиції Сумщини санкції, що передбачені пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває, одразу зруйнували штучні кордони, що були створені чоловіком та наблизили його до сім’ї.

Винесені постанови, що обмежували права та накладений арешт на майно й кошти, значно звузили коло свобод неплатника. Надані юристами «привілеї» батько відчув у кабінеті нотаріуса, коли через правниче вето він не зміг оформити земельну ділянку. Глухівчанин зрозумів, що не налагодивши стосунки з близькими людьми він й надалі буде зазнавати труднощів. Так, повернений у повному обсязі борг у розмірі 27 тисяч гривень, а також сплачений штраф в сумі понад 13 тисяч гривень та виконавчий збір на користь держави у розмірі майже 3 тисяч гривень, допомогли чоловіку завершити юридичну операцію з майном та поновити права.

***

УРОКИ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ ВІД ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ ПОПОВНИЛИ РОЗКЛАД ШКОЛЯРІВ

 

У перший навчальний тиждень завдяки фахівцям юстиції учні Сумської загальноосвітньої школи № 4 урізноманітнили свій розклад уроків. Юристи, завітавши до класу, провели з дітлахами правопросвітницьку зустріч, яка завдяки особливим методам викладу інформації привернула увагу учнів та сприяла засвоєнню корисних знань.

Діти були проінформовані з приводу загальнонаціонального проєкту від Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», який вже протягом тривалого часу допомагає громадян у розв’язанні життєвих проблем. Правники також розповіли про права малечі та її обовязки, тим самим нагадавши, що існує межа між можливою та належною поведінкою.

Так, малеча дізналася, що має право на сім’ю, відпочинок, лікування, навчання, харчування тощо. А старанне  навчання, повага до оточуючих та дотримання встановлених законодавством й суспільством норм поведінки – це той не повний перелік обов’язків, дотримання яких є необхідним для законослухняних громадян.

Окрім того, правники наголосили, що з настанням нового навчального року протидія булінгу у дитячих колективах стає все більш актуальною та потребує постійної уваги. Більш детально із зазначеною темою можна ознайомитись за посиланням https://pravo.minjust.gov.ua/ua/programs/booling

 

  ***

БОРГ У ХАРКОВІ, А РОЗРАХУНОК НА СУМЩИНІ

Ініційований Міністерством юстиції закон #ЧужихДітейНеБуває вже понад рік працює задля відновлення економічних прав українських дітей, зокрема Сумщини. В свою чергу аліментники (під страхом санкцій чинного законодавства) намагаються не допускати накопичення заборгованості. Проте трапляються випадки, коли несумлінним батькам доводиться нагадувати про їх обов’язки, незважаючи на місце перебування громадян.

 Мешканець Тростянецького району вважав, що, покинувши родину у Харкові, він залишає там і всі обов’язки перед дитиною. Таке положення справ призвело до накопичення боргу по аліментах у розмірі 10 тисяч гривень. Проте заборгованість «наздогнала» чоловіка на Сумщині – отримавши від харківських колег необхідні документи, державні виконавці Тростянеччини звернули стягнення боргу на доходи неплатника. Завдяки цьому в стислий термін дівчинка Діана отримала від батька заборговані ним кошти та продовжила отримувати поточні аліменти в строк.

До речі, в Сумській області завдяки важелям впливу чинного законодавства молоде покоління з початку 2019 року вже отримало понад 107 мільйонів гривень аліментів, зокрема у Тростянецькому районі – 4,9 мільйона.

***

 

МАЙБУТНІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ ДІЗНАЛИСЬ ПРО БУЛІНГ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЙОГО ВЧИНЕННЯ

 

Військово-патріотичне виховання ліцеїстів кадетського корпусу імені І. Г. Харитоненка було доповнено правопросвітницькою бесідою з фахівцями юстиції Сумщини та працівниками поліції.

Правники ознайомили учнів із загальнонаціональним проєктом від Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» та кампаніями, що впроваджені в його рамках. Майбутні військовослужбовці дізналися про поняття булінгу, його види та ознаки. Вихованці закладу були попереджені про відповідальність, яка настає за вчинення дій, що завдають фізичних чи моральних страждань, а саме за:

·        цькування неповнолітньої чи малолітньої особи – штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин.

·        діяння, що зазначене вище, вчинені повторно протягом року або групою осіб – штраф від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

·        булінг вчинений дитиною до 16 років – відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. 

·        байдужість керівника закладу освіти та не повідомлення ним до органів Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Доведена інформація стане для ліцеїстів застереженням від вчинення протиправних дій та допоможе захиститися від цькувань однолітків.

 

  ***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту