Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУ ДФС представили нового керівника служби

Міністр фінансів Оксана Маркарова представила колективу ДФС новопризначеного В.о. голови Дениса Гутенка та Голову Державної митної служби України Максима Нефьодова. За словами Оксани Маркарової, трансформація ДФС вже переходить у завершальну фазу. Податкова служба активно проводить необхідні процедури для повноцінного запуску своєї роботи, аналогічні процеси розпочинає Митна служба.

Вона звернула увагу керівників, що необхідно швидко завершити всі необхідні процедури щодо створення двох служб, однак такі трансформації мають бути непомітними для бізнесу.

Завершувати реформу буде новопризначений очільник ДФС Денис Гутенко. Саме йому та керівникам нових двох служб у співпраці необхідно буде ефективно здійснити переведення працівників та розпочати роботу нових органів виконавчої влади.

«Впевнений, що серед працівників ДФС є багато фахових спеціалістів податкової та митної справи з величезним досвідом. Цей досвід та знання дозволять нам виконати завдання щодо реорганізації фіскальної служби, при цьому забезпечити виконання планових показників по надходженню до державного бюджету, якісне надання  сервісних послуг платникам», – зазначив Денис Гутенко.

 

Настав час сплати податку на нерухоме майно

 Конотопське управління ГУ ДФС  у Сумській області нагадує, що податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки надсилаються  контролюючими органами громадянам власникам житлової та нежитлової нерухомості  за місцем їх податкової адреси до 1 липня року, що настає за базовим звітним роком (п.п. 266.7.2 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України). Отже, у 2019 році фізичні особи  сплачують податок за нерухомість, якою вони володіли в 2018 році.

Упродовж 60 календарних днів, з моменту вручення відповідного повідомлення – рішення, громадяни зобов’язані сплатити суму податку на зазначені  у повідомленні реквізити. Платниками податку на нерухоме майно є не всі фізичні особи, а лише ті, хто має у власності квартири, житлова площа яких перевищує 60 кв. м і будинки площею більше 120 кв. м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. метрів.

 Звертаємо увагу, у випадку прострочення сплати узгодженого податкового зобов’язання, передбачена відповідальність: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, –  у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

 

Електронний сервіс спрощує отримання податкової знижки

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує, що з метою реалізації права на отримання податкової знижки створено і успішно функціонує електронний сервіс «Декларування громадян» у Електронному кабінет платника Державної фіскальної служби України. Зазначений сервіс дозволяє надіслати до органу ДФС декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді під час кампанії декларування, а до кінця поточного року – для одержання податкової знижки. При цьому, Електронний кабінет надає можливість громадянам заповнити, зберегти та роздрукувати власну декларацію.

За допомогою сервісу громадянину лише необхідно надіслати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси (реєстрації) річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані у минулому році. Подати декларацію в електронному вигляді платник може у приватній частині електронного сервісу. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів. Громадяни, які обслуговуються на території Конотопського управління (а це мешканці Конотопського, Буринського, Кролевецького та Путивльського районів) мають можливість отримати електронні довірчі послуги у пункті реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового  департаменту ДФС за адресою: м. Суми, площа Покровська, 2.

Нагадуємо, що існують обмеження права платників податку на одержання податкової знижки, зокрема якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

 

Митники виявили приховані грошові знаки

На залізничній станції «Конотоп» Південно – Західної залізниці  22 липня цього року митниками Сумщини проведено митний огляд потягу «Москва-Львів». У одному з вагонів, працівники митниці виявили приховані від огляду 45 купюр грошей старовинного зразку. Незаконно перевезти їх через кордон намагався провідник одного з вагонів, використавши затишне місце в робочому купе, під мийкою.  Знайдені банкноти карбуванням 1905-1953 років.

Наразі культурні цінності вилучено для проведення експертизи та прийняття правового рішення. На правопорушника митники склали протокол про порушення митних правил згідно статті 483 Митного кодексу України.

 

До уваги суб’єктів господарювання

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року № 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації» (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05 липня 2019 року № 605) установлено, що ввезення товарів за переліком згідно з додатком до цієї постанови та їх митне оформлення дозволяються на суму здійсненої суб’єктами господарської діяльності України передоплати за поставку таких товарів, якщо зазначена передоплата була здійснена до введення в дію застосованої цією постановою заборони та за умови попереднього отримання документального підтвердження здійснення такої передоплати Державною фіскальною службою від банківської установи за зверненням суб’єкта господарської діяльності України.

Державна фіскальна служба веде електронний реєстр отриманих від банківських установ підтверджень здійснення передоплати за поставки товарів суб’єктами господарської діяльності України, інформує таких суб’єктів про отримання підтверджень та забезпечує доступ митниць до зазначеного реєстру.

Електронний реєстр отриманих від банківських установ підтверджень буде вестись за допомогою вебсервісу ДФС обміну митною інформацією.

Перейти до вмісту