Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДФС готова до посилення протидії контрабанді та корупції

В.о. Голови ДФС Олександр Власов повідомив про готовність ДФС до практичної реалізації підписаного Президентом України Указу «Про заходи щодо протидії контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів».

«Ми, як ніхто, готові ще більш активно включитися в роботу з викорінення «чорних» та «сірих» схем, припинення контрабандних потоків. Тим більше, що процес активізований, діє «Бастіон», наш податковий, митний блоки та податкова міліція сконцентровані на зменшенні тіньової економіки, контролі за товаром від кордону до споживача, повноті декларування та сплаті податків», – зазначив Олександр Власов.

Указом, зокрема, передбачено створення інформаційного ресурсу для забезпечення можливості добровільного та публічного декларування товарів значної кількості найменувань, які ввозяться на митну територію України однією партією. Опрацьовуватиметься й питання щодо оприлюднення у форматі відкритих даних знеособленої інформації про митну вартість товарів, які переміщуються через митний кордон України.

 «Також будемо підключати технічні засоби митного контролю: сканери, ваги, системи фото-, -відеофіксації. Перший стаціонарний скануючий пристрій запускаємо до кінця липня на пункті пропуску «Порубне» Чернівецької митниці ДФС, що на кордоні з Румунією. Контрабанді буде складно пройти непоміченою», – підкреслив Олександр Власов.

В.о. Голови ДФС також повідомив, що за результатами наради, яка відбулась в м. Ужгороді під головуванням Президента України Володимира Зеленського, прийнято рішення про звільнення від виконання обов’язків керівників чотирьох митниць західного регіону – Волинської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької.

 

Митники виявили велику партію контрабандних ліків

Нещодавно на станції Конотоп митники провели огляд потягу «Львів-Москва». У купе одного з вагонів, під покриттям підлоги було виявлено велику партію лікарських засобів різних найменувань. Серед них такі препарати, як Неотігасон, Медікасол (дерматотропні препарати), Обсидан (бета-адреноблокатори), Касодекс (протипухлинний гормональний засіб), Алдара, Плетал Заронтин, Прегніл, дієтичні добавки Бетаргін, Веледа та інші. Приблизна вартість незаконно переміщуваного товару 194 тис. гривень.

Проведеними заходами встановлено власника прихованого товару, ним виявився провідник вагону – громадянин України, який власноручно розмістив ліки під підлогою. Даний товар правопорушник не вказав у митній декларації та намагався приховати його від митного контролю. 

Таким чином, громадянин порушив встановлений порядок проходження митного контролю, на нього складено протокол про порушення митних правил згідно з ст.483 Митного кодексу України. Наразі товар вилучено для визначення точної вартості та прийняття правового рішення.

 

Штрафи за відсутність ліцензій на зберігання пального відтерміновано

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє що з 1 липня 2019 року набрав чинності Закон України від 06.06.2019 N 2744, яким вноситься зміна до ст. 18 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19.12.1995    N 481 (далі – Закон № 481).

Змінами визначено, що до суб'єктів господарювання не застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбачена ст. 17 Закону № 481, у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії.

 

Нагадуємо, відповідно до ст. 17 Закону N 481 до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі зберігання пального без наявності ліцензії – 500 тис. гривень.

 

Зниження рівня неоподатковуваної вартості у міжнародних відправленнях

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області доводить до відома, що наприкінці 2018 року офіційно опубліковано текст Закону України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків та зборів», який набрав чинності з 01 січня 2019 року, крім окремих його положень.

Зміни, що внесені зазначеним Законом, стосуються, серед іншого, особливостей оподаткування операцій з ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Згідно підпункту 196.1.17 пункту 196.1 статті 196 Податкового кодексу України, передбачено наступні операції, що не є об'єктом оподаткування, зокрема з 1 липня 2019 ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 100 євро, для одного одержувача – фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях.

Для декларування предметів, що надходять у міжнародних експрес-відправленнях на адресу громадян, а також нарахування та стягнення податків і зборів (обов’язкових платежів) на ці предмети використовуються ВМД у встановлених законодавством випадках або митна декларація М 16.

 

Місцеві бюджети отримали 446,3 млн. гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області за перше півріччя 2019 року забезпечено збір до місцевих бюджетів у сумі 446,3 млн. гривень що на 64,2 млн. грн., або 16,8 відсотків більше ніж за відповідний період 2018 року» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДФС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У червні 2019 року місцеві скарбниці отримали 73,4 млн. гривень, це на 9,0 млн. гривень більше ніж за відповідний період минулого року. Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів у червні 2019 року залишається податок на доходи фізичних осіб. Його надходження за вказаний період склали 53,4 млн. грн., збільшення до минулого року на 5,5 млн. гривень.  Від землевласників та землекористувачів надійшло 13,4 млн. грн. податку на майно та орендної плати за землю, що більше минулорічного на  3,3 млн. гривень. Також  значні суми до місцевих бюджетів надійшли у вигляді  єдиного податку – 4,2 млн. гривень та  акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 1,2 млн. гривень.

Конотопське управління нагадує всім громадянам, що своєчасна реєстрація об’єктів оподаткування та сплата необхідних податків дуже важлива для забезпечення добробуту місцевих  громад», – підсумував Андрій Майданевич. 

 

Понад 82 тис. клієнтів сформували кваліфіковані сертифікати дистанційно

Збережіть свій час, не стійте в чергах. Скористайтесь електронним сервісом повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом без особистої присутності, як це вже зробили більше 82 тис. клієнтів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі- Надавач) з початку роботи нового сервісу – 09.11.2018 року.

За перше півріччя 2019 року клієнтам сформовано 565,0 тис. кваліфікованих сертифікатів. Частка сертифікатів, сформованих за допомогою електронного сервісу повторного формування сертифікатів за електронним запитом, складає 20 відс., або більше порівняно з аналогічним періодом минулого року на 112,9 тисяч.

Для використання Сервісу необхідно відвідати веб-сайт Надавача за посиланням https://acskidd.gov.ua і скористатись он-лайн сервісом  для повторного формування сертифікатів за електронним запитом безпосередньо на сайті, або завантажити останню версію безкоштовного програмного забезпечення ІІТ Користувач ЦСК-1.

Також Сервіс надає можливість перейти зі звичайного носія ключової інформації на захищений за допомогою програмного забезпечення ІІТ Користувач ЦСК-1.

 

Для ввезення набоїв на територію України потрібні спеціальні дозволи  

Сумські митники запобігли незаконному ввезенню громадянином Російської Федерації набоїв на митну територію України.

На митному посту «Бачівськ» Сумської митниці ДФС у напрямку «в’їзд» для проходження митного контролю чоловік обрав смугу «зелений коридор», тобто, заявив про те, що у нього відсутні товари, які заборонені або обмежені для переміщення через кордон. Під час здійснення огляду транспортного засобу митники виявили 24 патрони, споряджені гумовими снарядами несмертельної дії 45 калібру.

Зазначені набої обмежені до переміщення відповідно до Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, яка затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21.08.1998 №622.

 На правопорушника складено протокол про порушення митних правил згідно з ст. 471 Митного кодексу України «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю».

 

Припинивши підприємницьку діяльність, необхідно закрити  рахунки

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області звертає увагу фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), що підставою для зняття ФОП з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності такої ФОП за її рішенням, або за судовим рішенням, або у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою, а також відомості відповідної реєстраційної картки. Норми встановлені п.п. 1 п. 11.18 розділу XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу від 22.04.2014 № 462) (далі – Порядок № 1588)).

Дані про зняття з обліку ФОП передаються контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань (далі – ЄДР) із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та коду контролюючого органу, у якому платника податків знято з обліку.

При цьому, ФОП повинна закрити усі рахунки відкриті у фінансових установах для такої ФОП (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб).

Якщо після припинення підприємницької діяльності ФОП залишились незакритими його рахунки у фінансових установах, контролюючий орган доводить до відома цих установ таку інформацію, повідомляє дату та номер відповідного запису в ЄДР, а також дату зняття з обліку платника податків у контролюючому органі.

 

Про вручення податкових повідомлень-рішень поштою

Конотопське управління ГУ  ДФС у Сумській області нагадує, що податкові повідомлення-рішення, податкові вимоги або інші документи, адресовані контролюючим органом платнику податків, складаються у письмовій формі, відповідним чином підписуються та у випадках, передбачених законодавством, завіряються печаткою контролюючого органу.

Документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані у порядку, визначеному п. 42.4 ст. 42 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику).

Якщо платник податків у порядку та у строки, визначені ст. 66 ПКУ, повідомив контролюючий орган про зміну податкової адреси, він на період з дня державної реєстрації зміни податкової адреси до дня внесення змін до облікових даних такого платника податків звільняється від виконання вимог документів, надісланих йому контролюючим органом за попередньою податковою адресою та  повернених як таких, що не знайшли адресата.

У разі, якщо пошта не може вручити платнику податків документ через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їх відмову прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, документ, згідно ст. 42 ПКУ,  вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення, із зазначенням причини невручення.

 

У І півріччі 2019 року сплачено  337,7 млн. грн. ЄСВ

«Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області за перше півріччя 2019 року забезпечено надходження 337,7 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачений платниками зареєстрованими в управлінні. Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за січень – червень минулого року на 25,2 відс., або на 67,9 млн. гривень» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДФС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У червні 2019 року було забезпечено 61,5 млн. грн. ЄСВ, що на 20,0 відс., або на 10,0 млн. грн. більше червня 2018 року.

Дотримання податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам контролюється Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області з метою виконання покладених завдань із забезпечення реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску для забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат і соціальних допомог», – повідомив Андрій Майданевич. 

 

 

 

Перейти до вмісту