32 сесія 7 скликання (12.07.2019)

Про районну програму розвитку паліативної допомоги на 2018-2020 роки у новій редакції

 Image

                                                КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА              

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ДРУГА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 

12.07. 2019

 

Про районну програму розвитку

паліативної допомоги

на  2018-2020 роки у новій редакції

            З  метою  забезпечення прав людини при наданні паліативної допомоги та підвищення якості життя невиліковним хворим в Конотопському районі  шляхом  реалізації  державної  політики, що ґрунтується на принципах  забезпечення  рівного доступу населення до якісних медичних послуг та   керуючись наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.01.2013     № 41 «Про організацію паліативної допомоги в Україні», відповідно до рішення районної ради від 18.05.2018 «Про зміну  назви Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району у Комунальне некомерційне підприємство  «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради», керуючись статтею 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" районна рада  вирішила:

            1. Затвердити районну  програму розвитку паліативної допомоги на           2018-2020 роки у новій редакції  (додається).

2. Визначити головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем програми  Конотопську районну державну адміністрацію.

3. У зв’язку з прийняттям даного рішення, рішення районної ради від 08.08.2018 «Про районну програму розвитку паліативної допомоги на 2018-2020 роки у новій редакції» визнати таким, що втратило чинність.

4. Контроль за виконанням даного рішення  покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

 

 Голова                                                                                  А.БОЯРЧУК           

 

Ірина Марендич  6 56 70                            

Надісласти: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту – 1, районній державній адміністрації – 1, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради -1, фінансовому управлінню РДА -1, відділу економічного розвитку і торгівлі РДА – 1, управління соціального захисту населення РДА -1.             

         

Додаток

до рішення районної ради

сьомого скликання від

                                                        від  12.07.2019

 

І. Паспорт

районної програми розвитку паліативної допомоги населенню Конотопського району на 2018-2020 роки

(Далі – програма)

 

1

Ініціатор розроблення програми

Конотопська районна державна адміністрація

2

Дата, номер розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

 

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 04.05.2018 № 151-ОД «Про розроблення проекту районної програми розвитку паліативної допомоги на 2018-2020 роки» та  розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 05.07.2019   № 155-ОД «Про схвалення проекту районної програми розвитку паліативної допомоги на 2018-2020 роки».

3

Розробник програми

 

Конотопська районна державна адміністрація

 

4

Співрозробники програми

 

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради

 

5

Відповідальний виконавець  програми

Конотопська районна державна адміністрація.

 

6

Учасники програми

Конотопська районна державна адміністрація; КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради, управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації.

 

7

 

Термін реалізації програми

 

2018 – 2020 роки

 

8

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Районний  бюджет

 

 

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

 

85030 грн.

 

9.1

 

Коштів районного бюджету

 

 

85030 грн.

 

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

 

Одним з найпріорітетнійших завдань держави є наближення стандартів життя українського народу до прийнятих у цивілізованому світі. Оскільки Україна задекларувала побудову соціально-орієнтованої держави, особлива увага має приділятися вразливим групам населення.

 Найбільш вразливою групою є паліативні хворі-пацієнти усіх вікових груп, які страждають на важкі прогресуючи захворювання у термінальній стадії або за умови обмеженого прогнозу життя хвороби, які не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами і супроводжуються вираженим хронічним больовим синдромом, тяжкими розладами функцій органів та систем, потребують кваліфікованої медичної допомоги та догляду ,психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки.

Паліативна допомога повинна мати комплексний підхід, мета якого – забезпечити максимально можливу якість життя паліативних хворих і членів їх родин шляхом запобігання та полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, точному діагностуванню симптомів болю та розладів функції органів та систем, проведення адекватних лікувальних заходів, симптоматичної терапії та догляду, надання психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки.

Обов’язок держави – забезпечити доступність професійної паліативної допомоги,  незалежно від віку, нозологічної категорії захворювання,соціального статусу, національності, релігійних та політичних переконань тощо.

Особливостями сучасної медико – демографічної ситуації Україні та в районі є високий рівень захворюваності та смертності від онкологічних захворювань.

Інкурабельні захворювання, особливо у некомпенсованих та у термінальних стадіях перебігу супроводжуються вираженим больовим  синдромом та іншими важливими розладами життєдіяльності, що завдають значних фізичних і моральних страждань, суттєво знижують якість життя пацієнтів та членів їх родин. Останні дні життя багатьох хворих супроводжуються також душевними стражданнями, страхом смерті, почуттям власної безпорадності,тотальної самотності, переживанням за долю своїх близьких і рідних. Водночас, дієві заходи та способи допомоги таким хворим та їх родинам у нашому суспільстві відтепер є відсутніми або мало розвинутими. Це вимагає створення та розвитку доступної та ефективної системи надання паліативної допомоги населенню, яка в сучасному розумінні розглядається як комплексна система заходів медичного, соціального, духовного та психологічного характеру, спрямованих на всебічну підтримку хворого у випадку , коли хвороба не піддається лікуванню.

Серед проблем, що постають у зв’язку зі створенням та впровадженням  системи паліативної допомоги, ключове місце займають проблеми світоглядно-ціннісного та духовного характеру, які стосуються осмислення

паліативної допомоги як такої, її ролі та місця в сучасній медицині та в суспільстві, змісту та конкретних форм організації паліативної допомоги, а також ставлення суспільства до невиліковних вмираючих хворих.

             Головним питанням розвитку системи паліативної допомоги є термінова розробка національних стандартів, протоколів та медичних рекомендацій, інструкцій для фахівців, які надають  паліативну допомогу в закладах охорони здоров’я та вдома.

            Основні причини недосконалого розвитку паліативної допомоги та догляду в районі :

  низький рівень паліативної компетенції, сформований у процесі професійної підготовки медичних працівників;

             недосконала система інформування громадськості з  питань паліативної допомоги;

            недостатній рівень духовно-морального виховання людей на основі цінностей любові, милосердя та співчуття до ближнього та практичного втілення цих цінностей під час надання допомоги помираючим хворим та їх близьким;

             низька активність недержавних організацій та благодійників щодо участі в реалізації завдань паліативної допомоги та догляду;

            недостатнє застосування адекватних методів знеболення та усунення розладів фізіологічних функцій та інших соматичних проблем.

На відміну від спеціалізованого медичного втручання ,орієнтованого на виліковування хвороби , паліативна допомога має на меті , в першу чергу, полегшення фізичного страждання хворого – подолання болю та усунення інших негативних проявів хвороби , підтримку його духовного та емоційного стану , а також намагається сприяти покращенню умов життя хворого і його оточення.

Зумовлює зростання потреби паліативної допомоги невпинне старіння населення, прогресування онкозахворювань.  У значної частини літніх людей суттєво знижується якість життя – вони страждають через хронічний невгамовний біль, когнітивні розлади і важкі порушення органів і систем ї, значне зниження або втрату  здатності до фізичної активності та самообслуговування внаслідок хронічних прогресуючих інкрабельних захворювань, а також через відсутність необхідної психологічної та соціальної підтримки та догляду, самотність та соціальну ізоляцію. Більшість з них, особливо у некомпенсованих та термінальних стадіях захворювання, гостро потребують паліативної допомоги в закладах охорони здоров’я , інтернат них установах системи соціального захисту населення або вдома, під опікою медичних працівників закладу первинної медико-санітарної допомоги та соціальних служб. 

У Конотопському районі щороку паліативної допомоги потребує понад 40 осіб.

Відповідно до методичних рекомендацій розрахунку потреби в паліативній допомозі (рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я 

України від 15.07.2011 № 420 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розрахунку потреби населення у медичній допомозі»),не менше ніж 80% хворих на онкологічні захворювання потребують паліативної допомоги.

            Сьогодні в Україні надання паліативної допомоги регулюється низкою законодавчих актів: закон України від 07.06.2011 № 3611-VI «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення медичної допомоги» та наказ МОЗ України від 21.01.2013 № 41 «Про організацію паліативної допомоги в Україні» .

             Відомче розмежування закладів охорони здоров’я та соціального захисту ускладнює формування комплексу необхідних медичних та соціальних заходів, які передбачає паліативна допомога, а отже, і система паліативної допомоги в цілому.

 На це спрямована програма розвитку паліативної допомоги на 2018-2020 роки.

 

IІІ. Мета програми

            Метою програми є створення та розвиток системи паліативної допомоги та догляду для забезпечення максимально «комфортної» можливості  якості життя людини з  невиліковною хворобою і обмеженим прогнозом життя шляхом раннього виявлення та контролю больового синдрому та інших проявів хвороби, усунення розладів фізіологічних функцій організму, соціальної, духовної, психологічної підтримки хворого та його рідних.

            Програма є основою політики з паліативної допомоги дорослим та дітям з онкологічними захворюваннями , хворим на СНІД, пацієнтам з важкими соматичними захворюваннями та літнім людям, іншим особам, які потребують паліативної допомоги.

            Програма передбачає відшкодування вартості лікарських засобів, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», аптечним закладам.

 

 

 

 

 

 

ІV. Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки виконання програми.

 

  Мета програми досягається за допомогою здійснення наступних кроків;

             Формування ефективної системи підготовки та підвищення кваліфікації медичних працівників з питань паліативної допомоги;

            Розвитку різних форм(схем) паліативної допомоги для усіх громадян, які її потребують, забезпечення ранньої діагностики, доступності на первинному рівні,запровадження служби паліативної допомоги вдома;

           

Забезпечення надання паліативної допомоги медичними працівниками Центру первинної медико-санітарної допомоги, що забезпечить належний рівень якості життя пацієнта у його кінцевій фазі;

            міжвідомча координація діяльності у сфері паліативної допомоги;

             залучення громадськості до реалізації програм з паліативної допомоги,підтримки професійних асоціацій та організацій, залучення позабюджетних джерел фінансування;

 широке інформування громадськості з актуальних питань, пов′язаних із організацією та наданням паліативної допомоги;

            затвердження стандартів та локальних протоколів лікування паліативних хворих, розроблення показань до госпіталізації у заклади паліативної допомоги та надання цієї допомоги вдома;

             налагодження взаємодії та залучення служб та закладів системи соціального захисту населення, громадських та релігійних організацій до надання соціальної, психологічної, духовної підтримки пацієнтам, які потребують паліативної допомоги/догляду та їх рідним;

            надання фінансової та організаційної підтримки недержавним організаціям, які надають паліативну допомогу або соціальну , психологічну, юридичну духовну підтримку пацієнтам та їх рідним ;

 проведення органами місцевої влади та адміністрацією Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району, громадськими організаціями семінарів, конференцій, «круглих столів» на різних рівнях із залученням широких верств громадян.

            Фінансування програми здійснюється з районного бюджету, благодійних фондів та будь-яких інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

  Загальний обсяг коштів, необхідних для реалізації програми становить 70030 грн.

Програма реалізується протягом 2018-2020 років.

 

 

 

 

 

 

Ресурсне забезпечення програми

                                                                                                                    гривень

Обсяг коштів,які пропонується залучити на виконання програми

 

Строк виконання програми за роками

Усього витрат на виконання програми

2018

2019

2020

 

Обсяг ресурсів усього, у тому числі

22000

38430

24600

85030

 

Районний бюджет

 

22000

38430

24600

85030

 

V. Перелік завдань і заходів програми та результативні показники

 

Виконання програми дасть змогу:

 – розпочати формування системи ефективної паліативної допомоги відповідно до потреб населення;

– збільшити та урізноманітнити форми та методи паліативної допомоги для підвищення її доступності;

 – охопити паліативною допомогою людей похилого віку, дітей , хворих на СНІД, та інших пацієнтів , які потребують паліативної допомоги, незалежно від захворювання;

  – підвищити доступність отримання опіоїдних анальгетиків для лікування хронічного больового синдрому паліативним хворим через аптечні заклади ;

  – забезпечити ефективне, адекватне лікування хронічного больового синдрому в умовах надання паліативної допомоги вдома;

– створити сприятливе інформаційне середовище для залучення  благодійництва та волонтерства в цій сфері, необхідне для послідовної реалізації програми розвитку паліативної допомоги в районі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

VI.  Напрями діяльності та заходи програми

 

№ п/п

 

Назва напрямку діяльності

Перелік

заходів програми

Строк

виконання, роки

 

Виконавеці

Джерела

фінансу-вання

Орієнтований

обсяг фінан-

сування,

гривень

Очікуваний результат

 
 

1

2

3

4

5

6

7

8

 

1.

Розробка та впровадження політики розвитку паліативної допомоги на місцевому рівні

Забезпечення адекватного знеболення паліативних хворих шляхом дотримання вимог локального протоколу лікування хронічного больового синдрому.

 

 

2018-2020

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради

 

Районний бюджет

 

2018р.- 22000;

 

2019р. – 38430;

 

2020р.- 24600.

Формування системи ефективної паліативної допомоги відповідно до потреб населення та міжнародних стандартів.

Підвищення якості життя цих хворих.

 

 

 

 

 

2.

Розвиток різних форм надання паліативної допомоги для усіх громадян,які її потребують

Проведення роботи з виявлення,обстеження ,обліку хворих , що потребують хоспісної та паліативної допомоги з метою своєчасності надання медичної, соціальної, психологічної, духовної підтримки пацієнтів та членів їх родин. Впровадження надання паліативної допомоги вдома

 

Протягом 2018-2020

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради

 

Забезпечення  потреби громадян района в паліативній допомозі на 90%, формування єдиної бази паліативних хворих, покращення якості життя паліативних хворих.

 

3.

Міжвідомча координація діяльності у сфері паліативної допомоги та паліативного догляду

Налагодження взаємодії та системи повідомлення про паліативних хворих між медичними й соціальними службами та закладами

2018-2020

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради,

управління соціального захисту населення Конотопської РДА.

Поліпшення міжвідомчої взаємодії у сфері надання паліативної допомоги та догляду. Формування ефективної системи співпраці медичних та соціальних працівників з питань паліативної допомоги, діагностики та лікування болю, раціонального харчування при наданні паліативної допомоги.

 

4.

Залучення громадськості до реалізації програм паліативної допомоги,залучення позабюджетних джерел фінансування

 

Залучення громадських, релігійних організацій до діяльності з питань надання паліативної допомоги, співпраці з закладами, що надають паліативну допомогу.

2018-2020 роки

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради,

Управління соціального захисту населення Конотопської РДА.

Підвищення громадської активності населення та активності міжрайонних організацій у виконанні завдань паліативної допомоги та догляду , розвиток благодійництва та волонтерства у цій сфері в районі.

 


VII. Координацію та контроль за заходами виконання програми

 

          Організація виконання програми здійснюється Центром первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району, який щорічно до 15 січня подає узагальнену інформацію про хід виконання програми, ефективність реалізації її завдань і заходів та ефективність використання коштів голові Конотопської районної державної адміністрації, голові Конотопської районної ради та до відділу економічного розвитку і торгівлі  Конотопської районної державної адміністрації.

           Координує  хід виконання цієї програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації.               

 

Голова                                                                                     А.БОЯРЧУК

 

 

 

Перейти до вмісту