32 сесія 7 скликання (12.07.2019)

Про звіт начальника управління соціального захисту Конотопської районної державної адміністрації…

 Image

КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ДРУГА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

 Конотоп

 

12.07.2019

 

Про звіт начальника управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації про виконання затверджених Конотопською районною радою програм в сфері соціального захисту населення

 

Заслухавши та обговоривши звіт начальника управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації Заїки І.Е. про виконання затверджених Конотопською районною радою програм в сфері соціального захисту населення за 2018 рік та січень-травень                                      2019 року, керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статтями 43, 72 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

районна рада вирішила:

1.Звіт начальника управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації Заїки Ірини Едуардівни про виконання затверджених Конотопською районною радою програм в сфері соціального захисту населення за 2018 рік та січень-травень 2019 року взяти до відома.

  

Голова                                                                                                         А.БОЯРЧУК

 

Ірина Заїка 6 62 90

Надіслано: до протоколу – 1,  постійній  комісії  з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я  та соціального захисту населення – 1, райдержадміністрації – 1, управлінню соціального захисту населення -1

Звіт

начальника управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації щодо виконання затверджених Конотопською районною радою програм в сфері соціального захисту населення за 2018 рік та січень-травень 2019 року

         

Основним завданням управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації є забезпечення у межах своїх повноважень додержання законодавства про працю, зайнятість населення, пенсійне забезпечення, соціальний захист та соціальне обслуговування населення; призначення та виплати соціальної допомоги, компенсацій, пільг та інших соціальних виплат, встановлених законодавством, надання субсидій та відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива; організація та виконання програм соціального захисту ветеранів, пенсіонерів, малозабезпечених сімей,  осіб з інвалідністю та  дітей з інвалідністю, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, громадян, які переміщені з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, військовослужбовців, учасників АТО.

                  Відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою поліпшення становища соціально вразливих верств населення, учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, сімей і громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, і всебічне сприяння в отриманні ними допомоги за місцем проживання, перебування, розроблені та діють районні програми, направлені на підвищення рівня матеріально-побутового забезпечення даних сімей.

              Основними програмами, які направлені на соціальний захист незахищених та вразливих верств населення є:

              1) Програма соціального захисту населення на 2017-2021 роки, затверджена рішенням сесії від 23.12.2016 р.;

              2) Програма соціального захисту окремих категорій населення на 2019 рік, затверджена рішенням сесії від 04.12.2018 р.;

              3) Програма соціального захисту сімей, в яких виховуються онкохворі діти на 2019 рік, затверджена рішенням сесії від 04.12.2018р.;

              4) Програма здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на 2019 рік затверджена рішенням сесії від 21.12.2018 р.

 

            З метою вирішення проблем матеріально-технічного, медичного, соціально-побутового, культурного обслуговування осіб з інвалідністю, здійснення конкретних заходів, спрямованих на надання адресної підтримки незахищеним верствам населення, соціально-правової, трудової та медичної реабілітації осіб з інвалідністю, посилення соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та окремих категорій населення, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам та дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, надання пільг на послуги зв’язку окремим категоріям населення, залучення до співробітництва громадських організацій та розроблення механізму соціальної підтримки окремих категорій громадян та членів їх сімей, забезпечення твердим паливом (дровами) сімей учасників антитерористичної операції, операції об'єднаних сил, які зареєстровані на території селищної та сільських рад. Рішенням Конотопської районної ради від 23.12.2016 прийнята районна Програма соціального захисту населення на 2017-2021 роки (зі змінами від 22.12.2017; 08.08.2018; 04.12.2018; 20.02.2019; 19.04.2019).

            Для забезпечення гідного рівня життя для кожної особи, покращення соціального самопочуття людини, впевненості в своєму майбутньому, розробляються заходи з надання різних видів соціальної допомоги. Через соціальну допомогу виконується функція, що полягає в тому, щоб допомогти людям, які потрапили в скрутну життєву ситуацію, вийти з цього стану і не опинитися на узбіччі суспільства.

              Напрямками та заходами програми передбачено:

– Вирішення питань соціального захисту осіб з інвалідністю

            Станом на 01.06.2019 року на території Конотопського району проживає 1369 осіб з інвалідністю, у тому числі 72 дитини з інвалідністю.

            Виконання даного напрямку передбачає заходи:

1)                 Організація складання індивідуальних програм реабілітації на кожну особу, яка вперше визнається особою з інвалідністю. Посилення контролю за реалізацією індивідуальних програм реабілітації.

Наказом комунального закладу «Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова» створена реабілітаційна комісія. Всі особи, які вперше визначаються особами з інвалідністю, оглядаються реабілітаційною комісією, складається план лікування та індивідуальна програма реабілітації. Коригування індивідуальних програм реабілітації  проводиться кожних 2 роки з метою покращення медичного та соціального обслуговування та призначення послуг відповідно до стану здоров’я особам з інвалідністю.

Усього протягом 2018 року видано вперше індивідуальних програм реабілітації 133 особам, з них 2 особам потерпілим від нещасного випадку на виробництві. За п’ять місяців 2019 року видано вперше індивідуальних програм реабілітації 36 особам, потерпілих осіб від нещасного випадку на виробництві не було.

Ведеться співпраця між Конотопським МРЦЗ та МСЕК у напрямку розширення переліку професій доступних за станом здоров'я особам з інвалідністю у графі "раціональне працевлаштування" ІПР. Підбір роботи для особи з інвалідністю ведеться виключно в межах рекомендацій МСЕК зазначених в ІПР.

2)                 Проведення аналізу рівня та динаміки інвалідності, стану медико-соціальної реабілітації осіб з інвалідністю в районі.

            Рівень первинної інвалідності за 2018 рік серед дорослого населення по Конотопському району становить – 76 хворих, що складає показник 54,7 на 10 тисяч дорослого населення, за січень-травень 2019 року серед дорослого населення по Конотопському району становить 25 осіб, що складає показник 14,8 на 10 тисяч дорослого населення.

3)                 Проведення медичного обслуговування працюючих осіб з інвалідністю.

            На обліку у комунальному некомерційному підприємстві «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради знаходиться 791 особа з інвалідністю працездатного віку. Протягом 2018 року всі працюючі особи з інвалідністю охоплені медичними оглядами.  Станом на 01.06.2019 на обліку перебуває 721 особа з інвалідністю працездатного віку, з початку року медичними оглядами охоплено 598 осіб.

Конотопським відділенням Фонду соціального страхування України у 2018 році фінансувалися витрати для потерпілих на лікування в стаціонарних відділеннях (14 тис. грн.), спеціальний медичний догляд (38,8 тис. грн), постійний сторонній догляд (105 тис. грн), побутове обслуговування                      (57,1 тис. грн), протезування (182,5 тис. грн.), лікування потерпілих (209 тис. грн.), санаторно-курортне лікування (346,0 тис.грн), придбання спеціальних засобів для пересування (22,0 тис. грн.), тощо. У 2018 році проведено зубопротезування 1 особи з інвалідністю, на суму 1,6 тис. грн., забезпечено слуховим апаратом 1 особу з інвалідністю, на суму 3,0 тис.грн. З початку 2019 року Конотопським відділенням Фонду соціального страхування України фінансуються витрати для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на лікування в стаціонарних відділеннях потерпілих (3,8 тис. грн.), спеціальний медичний догляд (24,4              тис. грн..), постійний сторонній догляд (49 тис. грн.), побутове обслуговування (29,6 тис. грн.), виплати на проходження медичної реабілітації потерпілих (14,1 тис. грн.), забезпечення технічними та ін. засобами реабілітації (протези, ортопедичне взуття, крісла колісні, милиці, палиці тощо) (42,9 тис. грн..), відшкодування коштів на амбулаторне лікування та забезпечення потерпілих лікарськими засобами та виробами медичного призначення (87,3 тис. грн..), додаткове харчування (7,8 тис. грн..), компенсація коштів на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування інвалідів (2,4 тис. грн..), санаторно-курортне лікування (73,1 тис. грн.).

4)               Організація придбання технічних засобів реабілітації для осіб з інвалідністю по слуху, штучних кришталиків, проведення зубного та зубощелепного протезування.

У 2018 р. проведено зубопротезування 1 особи з інвалідністю, на суму 1,6 тис. грн. Забезпечено слуховим апаратом 1 особу з інвалідністю, всього на суму 3,0 тис.грн. У 2019 році проведено зубопротезування 1 особи «почесний донор» на суму 2,8 тис. грн., забезпечення у 2018 році та протягом січня-травня 2019 року слуховими апаратами та штучними кришталиками не проводилось.

5)            Вжиття заходів для фінансування пільгових рецептів для осіб з інвалідністю відповідно до потреби.

На забезпечення пільговими рецептами для осіб з інвалідністю у 2018 році передбачено та використано 16,5 тис. грн., на 2019 рік виділено 60,0 тис.грн., фактично використано з початку року 19,7 тис.грн.

6)            Організація проведення диспансерних оглядів осіб з інвалідністю у лікувально-профілактичних закладах району.

Для кожної особи з інвалідністю розроблений індивідуальний план реабілітації, протягом року цей план корегується відповідно до індивідуальних програм реабілітації розробленої МСЕК. Медичними фахівцями вносяться пропозиції до індивідуальних програм реабілітації щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, стаціонарного, амбулаторного та санаторно-курортного лікування.

7) Організація створення сприятливих умов для відвідувачів кабінетів ЛКК у приміщеннях лікувальних закладів області, у тому числі їх розміщення на першому поверсі, та запровадження принципу «єдиного вікна» при обслуговуванні громадян.

Будівлі некомерційного підприємства Конотопської міської ради «Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова» та поліклініки для дорослих та дітей оснащені пандусами з поручнями, двері розширені для проходження колясок, постійно працює ліфт. Кабінет ЛКК та долікарняні кабінети для огляду осіб з інвалідністю перенесені на перший поверх. Усі відділення оснащені спеціальними меблями для осіб з обмеженими фізичними можливостями. В графіку прийому громадян у КЦРЛ кожен четвер виділений для прийому осіб з інвалідністю.

8)Наповнення Централізованого банку даних з проблем інвалідності відомостями щодо потреби у медичній та соціальній реабілітації.

Спеціалістом управління, відповідальним за роботу з ЦБІ, своєчасно наповнюється Централізований банк даних з проблем інвалідності з питання оформлення документів щодо проходження реабілітації осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю. Протягом 2018 року до Централізованого банку даних з проблем інвалідності внесено 28 заявок щодо проходження реабілітації дітьми з інвалідністю, з них 13 заявок до комунальної установи Сумської обласної ради – Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю, 14 заявок до Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Конотопської   міської    ради  Сумської   області   та   1   заявка   до   державної

реабілітаційної установи (Всеукраїнський цент комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю).

Станом на 01.06.2019 до Централізованого банку даних з проблем інвалідності внесено 10 заявок щодо проходження реабілітації дітьми з інвалідністю, з них 3 заявок до комунальної установи Сумської обласної ради – Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю, 7 заявок до Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Конотопської міської ради Сумської області.

9) Підтримання в актуальному стані інформації про дітей з інвалідністю, які потребують медичної та соціальної реабілітації.

            Станом на 01.01.2019 рік на обліку в управлінні соціального захисту населення перебувало 70 дітей з інвалідністю, в тому числі 25 дітей дошкільного віку, з них потребувало реабілітації 37 дітей відповідно до рекомендацій індивідуальних програм реабілітації. Проліковано протягом 2018 року у Сумській обласній дитячій лікарні – 3 осіб, надано консультацій у Сумській обласній дитячій лікарні – 5 особам, науково-дослідних інститутах   м.Київ, м.Харків – 5 особам. На кожну дитину складена індивідуальна програма реабілітації. Всі діти 2 рази на рік проходять амбулаторне лікування, огляда­ються спеціалістами, лабораторно обстежуються. У 2018 році вперше оформлено на інвалідність 6 дітей.

            Станом на 01.06.2019 в управлінні на обліку перебуває 72 дитини з інвалідністю, з них 4 дітям інвалідність встановлена у 2019 році. Потребують реабілітації 38 дітей відповідно до рекомендацій індивідуальної програми реабілітації. Проліковано протягом січня-травня 2019 року у Сумській обласній дитячій лікарні – 7 осіб, надано консультацій у Сумській обласній дитячій лікарні – 5 особам, науково-дослідних інститутах м.Київ, м.Харків – 2 особам.

10) Вжиття заходів щодо придбання медичного, спеціалізованого спортивного, фізіотерапевтичного обладнання з діагностики та реабілітації для дітей з інвалідністю.

              Некомерційне підприємство Конотопської міської ради «Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова» забезпечена спеціальними засобами з діагностики та реабілітації для дітей з інвалідністю.

            11) Створення умов для надання послуг із реабілітації дітям віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності.

         Управлінням соціального захисту населення забезпечено наповнення та підтримку в актуальному стані Централізованого банку даних з проблем інвалідності. Протягом 2018 року до Централізованого банку даних з проблем інвалідності внесено 28 заявок щодо проходження реабілітації дітьми з інвалідністю, з них 13 заявок до комунальної установи Сумської обласної ради – Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю, 14 заявок до Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Конотопської міської ради Сумської області та 1 заявка до державної реабілітаційної установи (Всеукраїнський цент комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю). Протягом січня –травня 2019 року 8 заявок щодо проходження реабілітації дітьми з інвалідністю, з них 2 заявки до комунальної установи Сумської обласної ради – Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю, 6 заявок до Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Конотопської міської ради Сумської області.

У районі розроблені заходи по наданню реабілітаційної допомоги дітям першого року життя групи ризику з метою зниження рівня показників дитячої інвалідності. У 2018 році та з початку 2019 року до управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації не зверталися батьки щодо надання послуг з абілітації дітям віком до трьох років (включно), які мають ризик отримати інвалідність.

            12) Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з батьками (опікунами) дітей з інвалідністю щодо отримання реабілітаційних послуг в умовах місцевих центрів (відділень) соціальної реабілітації.

              Інформація з питання отримання реабілітаційних послуг дітьми з інвалідністю розміщена на офіційному веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації в розділі «Соціальний захист», на стендах в управлінні, а також надрукована на сторінках ТОВ «Конотопська редакція газети «Сільські горизонти», з даного питання у 2018 році підготовлено 24 матеріали, з початку 2019 року надруковано 4 статті.

              13) Продовжувати роботу щодо відкриття спеціальних та інклюзивних груп для дітей та осіб з інвалідністю у дитячих, загальноосвітніх та вищих навчальних закладах.

              У 2018 році та протягом січня-травня 2019 року у загальноосвітніх навчальних закладах району не відкривалися спеціальні та інклюзивні групи для дітей.

               З метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, у тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження,   рішенням Конотопської районної ради від 08.08.2018 при відділі освіти створено комунальну установу «Інклюзивно – ресурсний центр» Конотопської районної ради, який розпочав свою роботу з 01.01.2019. З початку року центр відвідало 55 дітей Конотопського району.

14) Вжиття заходів щодо навчання осіб з інвалідністю у вищих і професійно-технічних навчальних закладах з конкурентно-спроможних професій та спеціальностей відповідно до запиту регіональних ринків праці з урахуванням потреби та особливостей таких осіб.

У ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей» навчається                   5 дітей з інвалідністю за професіями: плодоовочівник; «Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва»,  слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, водій автотранспортних засобів категорія «С».

15) Забезпечення контролю за реалізацією права на освіту дітей та осіб з інвалідністю у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації.

На території Конотопського району відсутні  вищи навчальні заклади  І-ІV рівнів акредитації.

16) Поширення практики проведення у навчальних закладах району занять культурно-духовного спрямування з питань захисту прав осіб з інвалідністю, толерантного ставлення до них.

Працівниками відділу освіти Конотопської районної  державної  адміністрації проводяться заняття культурно-духовного спрямування з питань толерантного ставлення до осіб з інвалідністю. Зокрема, у навчальних закладах проходили виховні години: «Ріка добра з джерельця милосердя»; уроки доброти на тему: «Дивіться на нас, як на рівних», мета яких ознайомити детальніше дітей з такою соціальною категорією, як діти з інвалідністю та особи з інвалідністю, звернути увагу дітей на їх права, формувати в дітей любов і повагу до людей з інвалідністю, виховувати чуйність, співчуття та гуманне ставлення до них.

            Сприяння формуванню позитивної громадської позиції щодо осіб з інвалідністю реалізується шляхом залучення дітей та молоді з особливими потребами до різноманітних інформаційних, святкових, освітніх заходів та акцій, надання дітям та молоді з функціональними обмеженнями комплексу соціальних послуг: соціально–педагогічних, психологічних, правових, інформаційних, послуг щодо можливостей працевлаштування, підвищення самооцінки, налагодження соціальних зв’язків, оформлення відповідних документів, отримання доступу до більш широких освітніх можливостей тощо.

            17) Сприяння підвищенню конкурентоспроможності осіб з інвалідністю шляхом підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за професіями (спеціальностями) відповідно до потреби ринку праці з урахуванням їх професійних знань, навичок, побажань та рекомендацій медико-соціальних експертних комісій.

У 2018 році одна особа з інвалідністю з числа мешканців району була охоплена професійним навчанням за направленням Конотопського МРЦЗ, і на даний час ще навчається. З початку 2019 р. особи з інвалідністю з числа мешканців району не навчалися.

            18) Сприяння зайнятості та самозайнятості осіб з інвалідністю шляхом їх працевлаштування з урахуванням професій та спеціальностей, що користуються попитом на ринку праці.

Протягом 2018 року та з початку 2019 року одноразова допомога по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю особам з інвалідністю не надавалась.

19) Вжиття заходів щодо збереження існуючих та створення додаткових робочих місць для осіб з інвалідністю.

              У 2018 році 20 осіб з інвалідністю, мешканців району, мали статус безробітного з відповідним призначенням матеріального забезпечення.  Працевлаштовані у 2018 році 10 осіб, станом на 01.06.2019 на обліку в МРЦЗ перебуває 5 осіб з інвалідністю, працевлаштовані з початку року 4 особи.

              20) Забезпечення навчання педагогів, які працюють з дітьми з вадами слуху, застосуванню в навчальному процесі української жестової мови.

            Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації спільно з керівниками навчальних закладів забезпечує право на освіту дітей з особливими освітніми потребами. При відділі освіти Конотопської районної державної адміністрації створено банк даних дітей з інвалідністю. У 2018 році у загальноосвітніх навчальних закладах району навчалось 24 дитини даної категорії,  3  дітей за станом здоров'я, що підтверджено відповідними довідками та рекомендаціями психолого-медико-педагогічної консультації, не підлягали навчанню. У 2019 році у загальноосвітніх навчальних закладах району навчалося 27 дітей з інвалідністю, 2 відвідували заклади дошкільної освіти.           Потреб у навчанні педагогів українській жестовій мові немає, тому що діти такої категорії відсутні.

21) Проведення перевірок захисних споруд цивільного захисту (державної та комунальної форми власності) та інших об’єктів, придатних для укриття населення в надзвичайних ситуаціях, щодо виявлення об’єктів з ускладненим доступом до них осіб з інвалідністю.

            Відповідно до розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 19.06.2017 № 183-ОД «Про організацію проведення технічної інвентаризації та контролю за станом готовності захисних споруд цивільного захисту у Конотопському районі» створено комісію з проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту.

Разом з 12-ю Державною пожежно-рятувальною частиною Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області проводяться комплексні перевірки стану готовності захисних споруд цивільного захисту у відповідності до вимог Інструкції щодо утримання захисних споруд цивільної оборони у мирний час, затвердженої наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 09.10.2006 № 653, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 2.11.2006 за № 1180/13054.

22) Забезпечення інформування населення про ПРУ в населених пунктах, про пункти, обладнані для перебування в них осіб з інвалідністю.

            Інформація про місцезнаходження захисних споруд розміщена на                 веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації.

              Соціальні робітники володіють інформацією про місцезнаходження ПРУ на території сільських рад, де вони надають соціальні послуги.

23) Внесення змін до планів евакуації населення в частині доповнення їх окремим розділом, що стосується першочергової евакуації осіб з інвалідністю (у тому числі дітей з інвалідністю), у тому числі тих, які перебувають у закладах охорони здоров’я, освіти та соціального захисту населення, а також переселених із зони надзвичайної ситуації  або  зони можливого ураження населення, передбачивши, що переселення проводиться в пристосовані до їх потреб (максимально доступні) приміщення та будинки.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2016                  № 905 здійснюється планування, підготовка і проведення заходів з евакуації населення у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. В планах евакуації населення передбачено заходи з евакуації осіб з інвалідністю.

            Відділом  освіти Конотопської районної  державної  адміністрації та керівниками закладів освіти, внесення змін до планів евакуації населення в частині доповнення їх окремим розділом, що стосується першочергової   евакуації   осіб  з інвалідністю (у тому числі дітей з інвалідністю).

            У планах евакуації населення в закладах комунального некомерційного підприємства «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради передбачена першочергова евакуації осіб з інвалідністю (у тому числі дітей).

            24) Забезпечення оповіщення шляхом встановлення сигнально-гучномовних пристроїв у закладах охорони здоров’я, освіти та соціального захисту.

            Відділом освіти Конотопської районної  державної  адміністрації  та керівниками закладів освіти, на виконання заходів із створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю у 10 навчальних закладах обладнані пандуси, 18 навчальних закладів, 2 дошкільних навчальних заклади та відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації обладнані кнопками виклику.

 – Організація надання соціальних послуг

Основними заходами є:

1)                 Забезпечення визначення потреб населення адміністративно-територіальних одиниць у соціальних послугах, планування роботи з розвитку системи надання соціальних послуг із урахуванням таких потреб

Протягом 2018 року Конотопським міськрайцентром зайнятості надано 406 послуг особам з інвалідністю та 62 послуги внутрішньо переміщеним особам, в т.ч. мешканцям району. Протягом січня-травня 2019 року особам з інвалідністю надано 112 послуг та 17 послуг внутрішньо переміщеним особам, в т.ч. мешканцям району.     

            Для соціального захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування послуги надаються реабілітаційними установами закладів соціального захисту області (Сумський центр соціально – психологічної реабілітації дітей області та Обласний центр соціально – психологічної реабілітації дітей у м. Шостка, для малолітніх дітей  з 0 до 3 років  Сумський обласний спеціалізований будинок дитини). У 2018 році до Обласного центру соціально – психологічної реабілітації дітей у м. Шостка направлено 3 дітей віком від 10 до 15 років.                    З початку 2019 року діти до центрів не направлялись.

            Соціальні послуги для сімей з дітьми, за місцем проживання, надає Конотопський районний центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді. У 2018 році РЦСССДМ надано 8700 послуг 163 сім’ям, з початку 2019 року надано 4563 соціальні послуги 165 сім’ям.

2)                 Забезпечення процесу оптимізації закладів та установ, що надають соціальні послуги мешканцям району.

            Служба зайнятості, як сервісна установа з клієнтоцентрованим підходом впроваджує принципово нові технології та методи спрямовані на запобігання довготривалого безробіття з урахуванням мотивації та потенціалу до працевлаштування шукачів роботи, в т.ч. шляхом складання індивідуального плану працевлаштування.

            Комунальним некомерційним підприємством «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради забезпечено безперешкодний доступ до закладів охорони здоров’я, а саме: Попівська АЗП – СМ має вільний доступ, 7 АЗП-СМ, 4 СЛА, 1 ФАП та 2 ФП обладнані пандусами, 1 АЗП-СМ, 9 ФАПів та 23 ФП обладнані кнопками виклику.

3)                 Недопущення погіршення  якості або позбавлення отримання необхідних соціальних послуг відповідно до потреби мешканців територіальних громад (дітей, сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, осіб з інвалідністю, одиноких людей похилого віку) у зв’язку з передачею повноважень у цій сфері територіальним громадам.

Для охоплення соціальними послугами населення, що мешкає в громадах Конотопського району, спеціалістами Конотопського МРЦЗ у 2018 році проведено 36 виїзних акцій в ОТГ, охоплено послугами 275 осіб, з початку 2019 року здійснено 10 виїздів,  охоплено 244 особи, де повідомлено про можливість перенавчання осіб з інвалідністю, відкриття приватного підприємства та знаходження нового робочого місця.

            Відділом освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, практичними психологами та соціальними педагогами в 17 закладах  освіти  створені соціальні паспорти, ведеться облік дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей з інвалідністю та складені акти обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

            Службою у справах дітей Конотопської районної  державної  адміністрації під час профілактичних рейдів обстежуються умови проживання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. За 2018 рік здійснено 36 профілактичних рейдів, обстежено умови проживання 112 сімей, з початку 2019 року проведено 15 рейдів, обстежено умови проживання 54 сімей, проведено бесіди з цими сім’ями та надано роз’яснення, як виходити з різних життєвих ситуацій.

4)                 Сприяння фінансуванню громадських робіт щодо супроводу осіб з інвалідністю по зору.

Особи з вадами зору, що потребують супроводу до Конотопського МРЦЗ не звертались.

5)                 Запровадження в громадах соціальних послуг з метою забезпечення права дітей з інвалідністю на виховання у сімейному середовищі, у тому числі дітей з інвалідністю сімей, які проживають у складних життєвих обставинах.

Для надання соціальних послуг на території громад у Бочечківській сільській раді створена служба у справах дітей, у Дубов’язівській селищній раді визначені 3 відповідальних особи. Методичну допомогу надає служба у справах дітей Конотопської райдержадміністрації.

              – Матеріальне, соціально-побутове забезпечення осіб з інвалідністю та окремих категорій громадян

Послідовно проводиться політика посилення соціального захисту осіб з інвалідністю, про що свідчить стан фінансування програм соціального захисту осіб з інвалідністю за рахунок районного бюджету.

            Заходами програми передбачено:

1)                 Надання пільг на житлово-комунальні послуги особам з інвалідністю по зору І-ІІ групи; особам з інвалідністю І-ІІ групи із захворюванням хребта та спинного мозку зі знижкою 50%.

На обліку в управлінні соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації знаходиться 42 особи з інвалідністю, де з них 37 осіб з інвалідністю по зору та 5 осіб із захворюванням хребта та спинного мозку.

             На 2018 рік на реалізацію даних заходів передбачено 63,6 тис.грн., пільгами скористалось 15 осіб, відшкодовано з районного бюджету підприємствам-надавачам послуг 10,8 тис.грн. На 2019 рік заплановано 57,2 тис.грн., фактично використано 5,2 тис.грн., так як багато сімей використовують право на оформлення субсидії;

2)                 відшкодування за користування глобальною інформаційною мережею Інтернет сім’ям, де виховуються діти з інвалідністю віком з 12 до 18 років та особам з інвалідністю І-ІІ групи із захворюванням хребта та спинного мозку.

У 2018 році проведено відшкодування 3 особам на суму 1,7 тис. із розрахунку 50 гривень щомісячно, з початку 2019 року відшкодовано 2 особам на суму 0,5 тис.грн.;

3)                 відшкодування за надання пільг із встановлення телефону та знижки на абонентську плату за користування телефоном окремих категорій громадян.

Починаючи з 2016 року припинено фінансування пільг окремим категоріям громадян з послуг зв’язку за рахунок субвенції з державного бюджету. Ситуація, що склалася, потребувала врегулювання, оскільки мешканці району фактично були позбавлені права на отримання гарантованих державою пільг через відсутність фінансового ресурсу, а організації надавачі послуг несли фінансові втрати через відсутність компенсації за надані ними пільгові послуги.

У 2018 році відшкодовано коштів за фактично надані послуги 42 особам  на суму 13,1 тис.грн., з початку 2019 року відшкодовано знижку за користування телефоном 34 особам на  суму 3,1 тис.грн.;

1)                 виплату щомісячної грошової компенсації  непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги. У 2018 році проведено виплату 53 особам на загальну суму 104,4 тис. грн., з початку                  2019 року виплачено 63 особам на суму 50,7 тис. грн;

2)            виплату щомісячної стипендії особам, яким виповнилось 100 і більше років, особам з інвалідністю внаслідок війни і учасникам бойових дій, яким виповнилось  90 і більше років.

Враховуючи сучасні соціально-економічні умови, необхідно зберегти ті пріоритетні напрямки соціального захисту населення, які дозволяють приділити більше уваги та підтримувати життєдіяльність соціально вразливих мешканців Конотопського району. Так, у 2018 році стипендію отримало 13 осіб на загальну суму 15,7 тис. грн., з початку 2019 року стипендію виплачено 9 особам  на суму 6,5 тис.грн.

3)            наповнено Централізованого банку даних з проблем інвалідності. Управлінням соціального захисту населення до ЦБІ внесено інформацію щодо 534 осіб та дітей з інвалідністю для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, надання реабілітаційних послуг,  компенсаційних виплат, забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

4)            Забезпечено рівні можливості для осіб з інвалідністю в отриманні медичних, соціальних послуг. У 2018 році було проведено три засідання вищезазначеного комітету на якому розглядались питання створення умов для  безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлово – громадського призначення, зокрема визначений перелік об’єктів соціальної та інженерно – транспортної інфраструктури, які потребують обладнанню засобами для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями.

На території Конотопського району розташовані 30 приміщень органів місцевого самоврядування. На сьогодні 13 приміщень облаштовані пандусами, але не всі пандуси відповідають ДБН В 2.2-17:2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Відділом містобудування, архітектури та  житлово – комунального господарства проводиться робота щодо надання методичної та практичної допомоги головам селищної та сільських рад Конотопського району для виконання роботи з облаштування прилеглих територій та приміщень органів місцевого самоврядування для потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. У 2018 році була проведена реконструкція пандусу до будівлі районної державної адміністрації, на суму 58,1 тис. грн. та проведені роботи щодо встановлення пандусу до приміщення В’язівської та Вирівської сільських рад, Тулущанського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад».

5)            Створення умов для транспортного обслуговування осіб з інвалідністю. У районі постійно ведеться контроль за дотриманням перевізниками чинного законодавства щодо пільгового проїзду осіб з інвалідністю, у тому числі осіб з інвалідністю по зору. Скарги про порушення перевізниками законодавства щодо пільгового проїзду відповідної категорії громадян, а також посадки та висадки пасажирів виключно на зупинках громадського транспорту ретельно вивчаються відділом економічного розвитку і торгівлі та у разі підтвердження фактів, викладених в них, проводяться наради з перевізниками та водієм, який допустив відповідне порушення. Перевізникам надаються роз’яснення щодо переліку громадян, які користуються пільгами на безоплатний проїзд на приміських  автобусних маршрутах загального користування. На початку цього року з проханням до перевізників звернувся голова Конотопської районної державної адміністрації про пільгове перевезення без обмеження кількості місць осіб з інвалідністю по зору, у зв’язку з необхідністю останніх в відвіданню лікувальних закладів.

6)            У 2018 році було забезпечено фінансову підтримку громадської організації осіб з інвалідністю Конотопського району для проведення заходів з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю. Придбані подарункові набори 107 особам з інвалідністю на суму 12,0 тис. грн.

7)            Забезпечено організацію та проведення фестивалів, мистецьких акцій, свят для дітей з інвалідністю, у тому числі із залученням спонсорських коштів. З 29 листопада по 3 грудня 2018 року спеціалістами Конотопського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді була проведена акція до Міжнародного дня людей з інвалідністю «Збираємо тепло сердець». Мета акції – інформування дітей про моральні цінності, виховання почуттів співпереживання, милосердя, співчуття, формування свідомого ставлення до людських чеснот, показ величі та краси добра, виховання справжньої людської радості – творення добра для інших, сприяння розвитку творчих здібностей учнів та участі їх у благодійній діяльності. Під час акції розповсюджені листівки та буклети, вручені подарунки 52 дітям з інвалідністю району на суму 5,2 тис.грн.

8)            Забезпечено проведення заходів з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю. У приміщенні Конотопської районної державної адміністрації проведено змагання серед осіб з інвалідністю району з доступних їм видів спорту. У заходах взяли участь 42 особи з інвалідністю різної вікової категорії. Учасники змагань отримали пам’ятні подарунки за рахунок коштів районного бюджету, всього на суму 1,4 тис. грн.

            У 2018 році на базі Попівського НВК І-ІІІ, Гружчанського  НВК та Соснівського ОК пройшли районні заходи до Міжнародного дня людей з інвалідністю, під час яких було проведено різноманітні конкурсно-розважальні програми, майстер класи, флешмоб та ін.

            У Соснівському закладі освіти відбувся захід «Добротою зігріваючи серця», в рамках якого діти з інвалідністю мали змогу поспівати, потанцювати. У Великосамбірському НВК були проведені уроки доброти на тему: «Дивіться на нас, як на рівних».

9)                 Висвітлення через засоби масової інформації проблем осіб з інвалідністю та заходів щодо їх вирішення. Постійно висвітлюється через засоби масової інформації, а саме на сторінках ТОВ «Конотопська редакція газети «Сільські горизонти», офіційному веб – сайті Конотопської районної державної адміністрації в розділі «Соціальний захист» проблеми осіб з інвалідністю та заходи щодо їх вирішення. Дана інформація розміщена на стендах в управлінні.

Протягом 2018 року опубліковано 104 статті щодо соціального захисту осіб з інвалідністю, з початку року 9 статей.

– Соціальна підтримка внутрішньо переміщених осіб.

            1) Ведення єдиної інформаційної бази даних щодо розміщення, працевлаштування, рівня освіти, спеціалізації за професійною освітою та потреб і намірів переселених громадян.

В управлінні працює система “Єдина Web – орієнтованої інформаційної технології формування сегменту “Облік ВПО”.

На обліку в управлінні соціального захисту населення перебуває 178 внутрішньо переміщених осіб (126 сімей) з тимчасово окупованої території України та районів проведення операції об’єднаних сил, у тому числі 48 осіб працездатного віку, 29 дітей, 10 осіб з інвалідністю, 91 пенсіонер.

            2) Забезпечення першочергового задоволення потреб найбільш незахищених категорій переселених громадян (діти, вагітні жінки, інваліди, особи похилого віку).

Спеціалістами комунального некомерційного підприємства «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради у 2018 році дітям ВПО проведена вакцинація згідно з календарем щеплень. Також  на обліку знаходиться 10 осіб з інвалідністю з числа ВПО, які оглядаються медичними працівниками 2 рази на рік.

Всі переміщені особи пройшли флюорографічне обстеження та медогляд, за результатами якого на диспансерному обліку перебуває 15 осіб, з них – 4 дитини.

3)                 Ведення обліку наявної заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій та інших соціальних виплат внутрішньо переміщених осіб.

            Надається щомісячна адресна допомога особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення операції об’єднаних сил, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. У 2018 році допомогу надано 71 особі, на суму           1 млн.96,7 тис.грн. З початку 2019 року допомогу виплачено 65 особам на суму 441,0 тис.грн.

4)               Організація та надання медичної та психологічної допомоги переселеним громадянам, здійснення превентивних заходів з метою запобігання погіршенню фізичного та психічного здоров’я переселених громадян.

              Відповідальними особами за надання медичної допомоги громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції призначено завідувачів лікувально-профілактичних підрозділів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради.

Медичним персоналом структурних підрозділів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради з метою профілактики та запобігання погіршення фізичного та психічного здоров'я серед внутрішньо переміщених осіб проводиться санітарно – освітня робота (бесіди з профілактики захворювань, пропаганда здорового способу життя, роз’яснення, щодо реформування медичної галузі).

5)      Надання соціально-педагогічної допомоги переселеним громадянам.

            Фахівці Конотопського РЦСССДМ надають спектр соціальних послуг внутрішньо-переміщеним особам на постійній основі.

6)                 Забезпечення вільного та безперешкодного доступу переселених громадян до безкоштовних освітніх послуг.

              Усі діти, які прибули з Донецької, Луганської областей та АР Крим та відвідують навчальні і дошкільні навчальні заклади району приймалися і приймаються за спрощеною системою: за наявністю свідоцтва або паспорта батьків чи опікунів. Кожна дитина має  вільний та безперешкодний  доступ до безкоштовних освітніх послуг.

7)      Сприяння самозайнятості внутрішньо переміщених осіб

            У 2018 році та з початку 2019 року одноразова допомога по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю внутрішньо переміщеним особам не надавалась.

8)                 Забезпечення тимчасового розміщення сімей, у складі яких є інваліди без уражень опорно-рухового апарату, які не потребують додаткових умов облаштування житла, у приміщеннях установ та закладів, приватних домівках (зокрема, в сільській місцевості), якомога ближче до медичних і соціальних закладів.

            Станом на 01.06.2019 року на обліку в управлінні перебуває 10 осіб з інвалідністю. Потреби щодо додаткових умов облаштування житла, де вони проживають немає.

9)                 Організація проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів і консультацій з питань надання соціальної підтримки та соціальних послуг за місцем проживання переселених громадян.

            У 2018 році внутрішньо переміщеним особам були роздані буклети: «реєстрація внутрішньо переміщеної особи», «особливості отримання та використання електронних пенсійних посвідчень для ВПО», «Захищай свої права», «Безоплатна правова допомога».

            Головним державним соціальним інспектором управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації під час обстеження даних сімей надавались консультації з питань призначення різних видів соціальної допомоги.

            – Родина героя

Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) та членів їх сімей є одним з важливих напрямків діяльності всіх державних структур, починаючи з міністерств і закінчуючи місцевими органами виконавчої влади.

            В управлінні соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 233 учасника бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції (операції об’єднаних сил), у тому числі 2 особи з інвалідністю внаслідок війни 3 групи та 4 особи, які мають статус члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни.

Основні заходи напрямку це:

1)                Надання матеріальної допомоги учасникам антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) та їх сім’ям.

            У 2018 році з районного бюджету двом учасникам антитерористичної операції була надана матеріальна допомога на суму 3,0 тис. грн. З бюджетів селищної та сільських рад матеріальну допомогу надано 155 учасникам АТО на суму 197,0 грн. З початку 2019 року за рахунок коштів селищного та сільських бюджетів допомогу надано 68 учасникам АТО на суму 101,0 тис.грн.

2)                Забезпечення відшкодування за встановлення пам’ятників та облаштування місць поховання загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил).

З метою фінансової підтримки сімей загиблих учасників антитерористичної операції у 2017 році були виділені кошти з районного бюджету у сумі 45,0 тис.грн. на облаштування місць поховання 3 загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції. У 2018 році та протягом січня-травня 2019 року відшкодування за встановлення пам’ятників та не проводилось.

3)                Надання соціальної підтримки особам, які брали участь в антитерористичній операції у складі добровольчих формувань, але не мають посвідчення учасника бойових дій.

На обліку в управлінні соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації добровольці з числа учасників антитерористичної операції не перебувають.

4)            Забезпечення твердим паливом (дровами) сімей учасників антитерористичної операції (операції об'єднаних сил).

На виконання Обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2017-2021 роки у 2018 році була виплачена компенсація готівкою на придбання твердого палива (дров) з розрахунку 2500 грн. 100 особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції на суму 250,0 тис. грн.

Станом на 01.06.2019 виплату проведено 45 особам на суму 144,0 тис.грн. із розрахунку 3200 грн. на особу. Протягом 2018 року за рахунок коштів селищної та сільських рад, для забезпечення 44 сімей учасників антитерористичної операції (операції об'єднаних сил) дровами, були перераховані до районного бюджету кошти для покриття різниці вартості твердого палива (дров), всього на суму 17,6 тис. грн., у 2019 році за рахунок трансфертів з селищного та сільських бюджетів надійшло 42,5 тис.грн. Станом на 01.06.2019 укладено договори з ДП «Конотопське лісове господарство» на суму 198,5 тис. грн., де з них кошти обласного бюджету 156,8 тис.грн.                          на 49 чол.

– Підтримка сім’ї та дітей

Реалізація програми також спрямована на забезпечення системної та   комплексної державної політики у сфері підтримки сім’ї у тому числі сімей з дітьми, багатодітних, молодих сімей.

На обліку в Конотопському РЦСССДМ перебуває 166 сімей, які опинилися в скрутному становищі, де виховується 334 дитини, в тому числі 48 багатодітних сімей.

1)                Забезпечення проведення конференцій, засідань у форматі «круглого столу», брифінгів, семінарів, тренінгів, спрямованих на збереження та популяризацію національних культурних сімейних традицій і цінностей, підвищення престижу багатодітних сімей, попередження насильства в сім’ї.

            З метою зменшення кількості сімей, які опинилися в скрутному становищі проводиться профілактична робота на подолання та запобігання  потрапляння в складні життєві обставини сімей. За 5 місяців 2019 року охоплено соціальним супроводом 97 сімей. Проводиться роз’яснювальна робота з членами сімей, що потрапили в складні життєві обставини, спрямована на попередження негативних проявів в сімейному середовищі, зокрема, попередження насильства та жорстокого поводження з дітьми.

            Відділом освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, практичними психологами та соціальними педагогами в закладах освіти  проведено: конференцій – 1, засідань у форматі «круглого столу» – 3, брифінгів – 1, семінарів -1 , тренінгів – 4, які спрямовані на збереження та популяризацію національних культурних сімейних традицій і цінностей, підвищення престижу багатодітних сімей, попередження насильства в сім’ї. З початку 2019 року в  закладах  освіти було проведено: конференцій – 1, засідань у форматі «круглого столу» – 2,  семінарів -1, тренінгів – 1.

2)                Створення при бібліотечних закладах клубів «Молодої сім’ї», «Тато, мама, я – читаюча сім’я», «Сімейного розвитку».

При Землянській сільській бібліотеці діє клуб сімейного читання „Родинне вогнище”,  що об’єднує 4 родини. Основа роботи – пропаганда сімейних цінностей засобами книги. Програма  клубу включає в себе бесіди, тематичні вечори, години поезії, літературні уїк-енди, біографічні розвідки.

3)                Проведення просвітницьких кампаній, культурологічних заходів, акцій з питань розвитку та підтримки сім’ї, відродження народних родинних традицій (до Міжнародного дня сім’ї, Дня матері, Дня батька), виготовлення та розповсюдження соціальної реклами щодо формування позитивного іміджу сім’ї, підвищення в сім’ї ролі батька.

Інформаційно-просвітницькі заходи, які спрямовані на підвищення престижу сім’ї та утвердження пріоритетності сімейних цінностей постійно проводяться фахівцями із соціальної роботи РЦСССДМ на закріплених територіях в навчальних закладах району з учнівською молоддю, в територіальних закладах медицини – з породіллями та молодими подружжями, в сільських радах – з членами сімей СЖО. Так, у 2018 році проведено 35 заходів щодо формування засад відповідального батьківства, якими охоплено 351 особа, розповсюджено 228 буклетів на відповідну тематику. На попередження, недопущення та профілактику насильства в сім’ї проведено 27 заходів, якими охоплено 408 осіб, розповсюджено 330 інформаційних матеріалів.

З початку 2019 році проведено 15 заходів щодо формування засад відповідального батьківства, якими охоплено 148 осіб, розповсюджено 131 буклет на відповідну тематику. На попередження, недопущення та профілактику насильства в сім’ї проведено 8 заходів, якими охоплено 117 осіб, розповсюджено 117 інформаційних матеріалів.

З нагоди Міжнародного дня сім’ї 15 травня 2018 року відділом культури Конотопської районної державної адміністрації організовано  патріотичну акцію «Співаймо разом з нами про родину», складовою якої став флешмоб «Родина – країна». У бібліотечних закладах району оформлено тематичні  виставки «Родина – України краплина», «Родина. Родина…від батька до сина», проведено родинне свято «Батьківському роду нема переводу».

            Відділом освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, керівниками, практичними психологами, соціальними педагогами, класними керівниками та заступниками з виховної роботи з нагоди Дня матері та Міжнародного дня сім’ї у початковій школі Землянського НВК проведений святковий ранок «Майбутнє України – щаслива родина», у Попівському НВК літературна подорож «У світі все починається з мами», у Соснівському НВК театралізована вистава «Уроки матінки кози», а також майстер – класи матусь та татусів для дітей – ЗЗСО, фотовиставки «Я і родина моя» – ЗЗСО, виставка малюнків «Моя родина» – ЗЗСО, спортивні змагання в чотирьох НВК району.

З нагоди дня батька у всіх дошкільних закладах району проведено свято                                 «Мій тато і я».

З нагоди Міжнародного дня сім’ї та Дня матері 11 травня 2019 року працівники Конотопського РЦСССДМ спільно з сектором молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації підготовлено екскурсію для 27 багатодітних сімей та сімей учасників АТО Конотопського районну до             м. Глухова. 

У 2019 році з нагоди Дня матері та Міжнародного дня сім’ї у закладах культури району відбулися тематичні інформаційно-просвітницькі заходи: свято матері «Подаруй матусі радість», «Мамо, у цей день твого свята, клоню голову свою», «І теплота, і доброта поєднані у серці мами», «Родинні скарби», «Спасибі Вам, мамо, за вірну любов і щедру, незміряну ласку»; зустріч за круглим столом «Зі святом, дорогі мами!»; години спілкування «Без сім’ї немає щастя на землі», «З матері починається життя»; поетичний радіо зал «Мамо, мамо, ти моя ненька» та інші. Мета проведених заходів полягає у створенні умов для виховання почуття любові і вдячності до матері, як берегині роду. Сприяє формуванню духовно-моральних цінностей, бережливого відношення до близьких  і рідних людей.             

Відділом освіти Конотопської районної державної адміністрації, керівниками, практичними психологами, соціальними педагогами, класними керівниками та заступниками з виховної роботи 10 та 15 травня 2019 року з нагоди Дня матері та Міжнародного дня сім’ї проведено ряд заходів: «Тато, мама, я – разом ми сім’я», «Без сім’ї немає щастя на землі», «У нас гарна родина, я – любима дитина!» (Кошарівський НВК); виготовлені вітальні сувеніри «Моя мама – найкраща» (3- 4 кл.), проведено родинне свято «Серце матері»  (6-8 кл., конкурсна програма), коло ідей "У чому полягає цінність сім'ї?" (11 кл.), майстер-клас "Сім'я завжди в моєму серці" (5 кл., виготовлення топіарії) (Тулущанський НВК);  виставки-перегляди літератури "Майбутнє в руках матерів”, святковий концерт до Дня Матері  „Цілую ніжно материнські руки”, виставка дитячих малюнків «Щаслива родина – міцна сім’я», фотовиставка на тему: „Миттєвості сімейного щастя”, поетична година  „Від родини йде життя людини” (Попівський НВК І-ІІ ст..);  виховна година до Міжнародного Дня Матері на тему «Найкраще в світі слово – мама!», виховна година до Міжнародного Дня Сім'ї «Все починається з сім'ї» (В’язівський НВК);  флешмоб «Мама», фотовиставка на тему: „Миттєвості сімейного щастя”, виставка дитячих малюнків „ Моя мама найкраща”, бесіди з учнями на тему: „Родина, родинне виховання” (Вирівський НВК) та ін.. Мета заходів полягає у шанобливому ставленні до матері, сім’ї, розвиває творчі здібності дітей та проявляє фантазію.

У рамках урочистого відкриття І етапу обласного фестивалю народної творчості «З любов’ю вічною до тебе, рідний краю!», присвяченого 30-й річниці незалежності України, що відбулося 17 травня 2019 року на базі Дептівського та Великосамбірського сільських будинків культури, невід’ємною складовою концертних програм стали художні номери, що популяризують сімейні цінності та роль жінки-матері в суспільстві. Гармонійним доповненням свята у Дептівському СБК стала виставка декоративно-ужиткового мистецтва «Родинний скарб малої батьківщини від прадідів до майбуття».

4)                Розширення мереж навчальних закладів, де впроваджуються курси, факультативи з підготовки молоді до сімейного життя.

У зв’язку з відсутністю фінансування дані курси не впроваджуються у закладах освіти.

5)              Робота в громаді з метою проведення інформаційно-профілактичної роботи, зокрема, з питань популяризації здорового способу життя, відповідального батьківства, попередження сімейного неблагополуччя, збереження репродуктивного здоров’я, підготовки молоді до сімейного життя.

З метою популяризації та утвердження здорового способу життя та культури здоров’я у дитячому та молодіжному середовищі, пропаганди здорового способу життя серед жителів району працівниками Конотопського РЦСССДМ у 2018 році проведено 16 групових заходи, якими охоплено 213 осіб, розповсюджено 136 буклетів інформаційних матеріалів відповідної тематики. За січень-травень 2019 році проведено 7 групових заходів,  якими охоплено 118 осіб, розповсюджено 103 буклети відповідної тематики.

6)                Забезпечення роботи у напрямку профілактики соціального сирітства на базі пологових будинків, жіночих консультаціях з метою формування відповідального ставлення до батьківства, надання соціальних послуг жінкам, які мають намір відмовитись від новонародженої дитини та перебувають у кризовому стані.

Протягом  2018 року в рамках роботи консультативного пункту при «Школі материнства» територіальних закладів охорони здоров’я з метою пропаганди здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок, дитячої бездоглядності та раннього соціального сирітства фахівцями із соціальної роботи Конотопського РЦСССДМ проводилась групова робота з майбутніми мамами, якою охоплено 12 осіб. З початку 2019 року відбулося 7 заходів з майбутніми мамами, охоплено 81 особа та роздано 47 буклетів.

7)                Виготовлення та розповсюдження соціально-рекламної продукції щодо збереження репродуктивного здоров’я, популяризації здорового способу життя, відповідального батьківства, профілактики домашнього насильства.

З питань пропаганди здорового способу життя, профілактики негативних проявів у дитячому, молодіжному, сімейному середовищі протягом 2018 року розповсюджено 355 буклетів. З початку 2019 року проведено 14 заходів, якими охоплено 246 осіб, розповсюджено 216 буклетів відповідної тематики.

8)                Здійснення моніторингу стану призначення та виплати державних соціальних допомог з метою забезпечення вчасної та в повному обсязі виплати сім’ям з дітьми всіх видів соціальної допомоги.

За 2018 рік управлінням соціального захисту населення відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу сім’ям з дітьми” нараховано та виплачено соціальної допомоги на загальну суму 19357,2 тис. грн., а саме:

          допомога у зв’язку з вагітністю та пологами ­– 245,3 тис. грн.;

          допомога при народженні дитини  – 10694,8 тис. грн.;

          допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування – 2385,1 тис. грн.;

          допомога на дітей одиноким матерям – 6011,4 тис.грн.;

          допомога при усиновленні дитини – 20,6 тис.грн.

З початку 2019 року допомогу нараховано та виплачено 1029 сім’ям на суму 7637,6 тис.грн. Це:

          допомога у зв’язку з вагітністю та пологами – 80,1 тис. грн.;

          допомога при народженні дитини – 3932,9 тис. грн.;

          допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування – 1040,1 тис. грн.;

          допомога на дітей одиноким матерям – 2575,6 тис.грн.;

          допомога при усиновленні дитини – 8,6 тис.грн.

9)                Виготовлення та розповсюдження соціальної реклами для населення щодо видів державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, у тому числі багатодітним сім’ям.

Розповсюджено серед населення Конотопського району буклет «Соціальна допомога має надходити тим, хто її справді потребує!»

10)            Організація своєчасного виявлення сімей з дітьми, дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, проведення ефективної соціальної роботи з метою збереження сім’ї, попередження втрати дитиною сімейного оточення.

З метою попередження сімейного неблагополуччя, надання допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах для ефективної роботи по виявленню сімей, які опинились у складних життєвих обставинах  протягом 2018 року проведено 36 профілактичних рейдів, в ході яких обстежено 156 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, з початку 2019 року проведено 25 профілактичних рейдів, в ході яких обстежено 144 сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах.

Основним напрямком роботи служби у справах дітей є робота з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах, своєчасне виявлення дітей, які проживають у деструктивних сім’ях, робота з такими батьками та вжиття відповідних заходів. Так, спільно з працівниками освіти, медицини, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводилися рейди «Профілактика», «Сім’я», «Канікули», «Літо», «Підліток», «Урок».

11)            Забезпечення взаємодії між структурами, залученими до протидії насильства в сім’ї, проведення аналізу ситуації у даній сфері, надання допомоги потерпілим. Вивчення ситуації щодо доступу осіб з інвалідністю до служб протидії домашньому насильству щодо доступу осіб з інвалідністю до служб протидії домашньому насильству.

Щомісяця проводиться взаємозвірка наявних даних про випадки   жорстокого поводження  з дітьми в сім’ях між службою у справах дітей, РЦСССДМ, відділом освіти, молоді та спорту, комунальним некомерційним підприємством «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради, органами внутрішніх справ, управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації. Щокварталу проводиться аналіз ситуацій у даній сфері, шляхом взаємозвірки наявних даних про випадки вчинення насильства в сім’ї. 

У 2018 році та протягом січня-травня 2019 року випадків жорстокого поводження щодо дітей на території району не зафіксовано. На обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та зазнали насильства немає.

12)            Організація проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в районі. 

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». З питань попередження насильства в сім’ї в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» фахівцями із соціальної роботи в районі було проведено 8 заходів: лекції «Про попередження насильства в сім’ї», «Жити без насильства»,  «Ми за дитинство без насильства»; круглий стіл «Насилля у родині – глобальна проблема»; відеолекторій «Як захистити себе від насильства в сім’ї?»; бесіди «Зупинимо насильство разом», «Наслідки домашнього насильства для дітей», якими охоплено 120 осіб та розповсюджено 85 буклетів відповідної тематики. В рамках  цієї акції проведено квест «Ми проти насилля» (НВК району), у заході взяли участь 721 дитина.

Метою акції є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї,  формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Для батьків здобувачів освіти було проведено тренінг «Як перемогти насильника в собі», а для учнів 10-11 класів – анктекування «Які явища сімейного життя ви вважаєте фактом домашнього насильства?» ( тренінги були проведені в 5 закладах  освіти та охопили 62 батьків; в анкетуванні взяли участь 17 закладів освіти та охоплено 124 учня).

У 2018 році та з початку 2019 року повідомлень щодо фактів насильства в сім’ї не надходило.

Проведення інформаційно – просвітницьких заходів висвітлювалось на веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації та в газеті “Сільські горизонти”.

– Реалізація рівних прав та можливостей жінок і чоловіків 

Заходи даного напрямку направлені на:

1)                 Забезпечення проведення культурно-просвітницьких конференцій, семінарів, «круглих столів» та інших заходів, спрямованих на формування гендерної культури та усунення гендерних стереотипів у суспільстві.

            З метою виконання ст.18 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей  жінок та чоловіків» в районі проводиться роз’яснювальна робота щодо включення до колективних договорів положень гендерної рівності. Зокрема, 17.01.2018 проведена семінар-нарада з представниками підприємств, установ та організацій Конотопського району, м.Конотоп, Кролевецького району. Зупинилися на особливостях здійснення соціального діалогу на локальному рівні;  укладенні колективних договорів і угод, їх повідомну реєстрацію; забезпеченні реалізації принципів гендерної рівності у сфері праці, про роль профспілок в трудовому колективі в сучасних умовах, тощо. У семінар-нараді взяли участь  250 суб’єктів господарювання.

            Питання гендерної рівності висвітлюються управлінням соціального захисту населення Конотопської райдержадміністрації на  веб-сайті Конотопської  районної державної адміністрації та під час проведення семінар-нарад при голові Конотопської райдержадміністрації.

            Управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації у травні 2019 року було видано інформаційний буклет «Гендерна рівність – запорука соціальної справедливості».

2)                 Забезпечення проведення фестивалів, акцій, свят, конкурсів, оглядів виставок, спрямованих на подолання стереотипів щодо ролі жінок і чоловіків у сім’ї та суспільстві, утвердження духовних цінностей, формування відповідального материнства і батьківства, забезпечення гендерного паритету в духовній сфері, виготовлення та розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів щодо рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 

            В закладах загальної середньої освіти Конотопського району в рамках тижнів права були проведені заходи по забезпеченню гендерного парітету: «Протидія гендерному насильству» – тренінгові заняття (Попівський НВК І-ІІІ ст.); конкурс малюнків «Ні!» Насильству в сім’ї» (Гружчанський НВК); години спілкування «Людство проти гендерного насильства» (заклади загальної середньої освіти); «Молодь за майбутнє» – урок-диспут (Шевченківський НВК).           Мета заходів полягала у проведенні інформаційної та просвітницької роботи з основ культури гендерної рівності; дослідженні процесів з питань забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків; ознайомленні учнів із державною політикою з утвердження гендерної рівності в Україні; сприянні формуванню гендерної культури та подоланню усталених стереотипів щодо ролі та місця жінок та чоловіків у суспільстві; виховуванню соціально – компетентної, толерантної особистості.

            На збереження сімейних традицій, формування відповідального батьківства спрямовують свою роботу Конотопський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Конотопської районної державної адміністрації. У 2018 році проведено 23 заходи, якими охоплено 31 учасника, розповсюджено 174 буклети відповідної тематики, проведені: лекції  «Гендерна рівність-запорука соціальної справедливості», «Усвідомлене відповідальне батьківство – доглянута старість у майбутньому», бесіди: «Ми різні, але ми рівні», «Право жінок та гендерна рівність»; лекція бесіда «Відповідальність за виховання дітей та відповідне ставлення до них», відеолекторій «Відповідальне батьківство».

З початку 2019 року проведено 6 заходів, якими охоплено 76 учасників, розповсюджено 76 буклетів відповідної тематики.

            Конотопським міськрайонним центром зайнятості здійснюються усі можливі заходи щодо досягнення економічної рівноваги з урахуванням гендерних підходів. У 2018 році проведено 4 заходи з гендерних питань, де були розглянуті питання змісту понять гендер та гендерна рівність, присутніх ознайомили з нормативно-правовими актами, що регулюють гендерні питання, обговорили гендерну нерівність в сфері праці. В семінар-нарадах взяли участь 52 особи, в т.ч. жителі району. Також були проведені семінари «Жінка на ринку праці» – 13 заходів, охоплено 250 осіб, в тому числі жителів району. Протягом січня-травня 2019 року проведено 4 семінари на тему «Гендерні питання», де взяли участь 77 осіб, в т.ч. жителів району.

3)               Забезпечення моніторингу у сфері: протидії насильству в сім’ї, гендерно зумовленому насильству, виявлення його загроз та викликів у Конотопському районі; гендерних стереотипів у сучасному масовому суспільстві.

З метою усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків в реалізації рівних прав, наданих їм Конституцією і законами України,  зокрема під час трудової діяльності, встановлення соціального контролю управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації проведений моніторинг щодо наявності у колективних договорах підприємств, установ, організацій району положень, що гарантують рівні права чоловіків і жінок.

За даними моніторингу станом на 01.06.2019 року встановлено, що із зареєстрованих 108 одиниць колективних договорів та угод підприємств, установ, організацій Конотопського району – 85%  містять умови, що гарантують рівні права чоловіків і жінок.

Тож, враховуючи вищевикладене, в районі систематично проводиться роз’яснювальна робота щодо включення до колективних договорів положень гендерної рівності, зокрема під час проведення семінар-нарад,  шляхом розміщення публікацій у районній газеті «Сільські горизонти» та на веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації.

4)                 Забезпечення проведення через засоби масової інформації інформаційно-просвітницької роботи, здійснення моніторингу висвітлення у ЗМІ матеріалів з питань утвердження паритетних відносин, подолання гендерних стереотипів щодо ролі чоловіків і жінок у сім’ї та суспільстві, утвердження духових цінностей, патріотичного та духовного виховання населення, формування відповідального материнства і батьківства, забезпечення гендерної рівності у духовній сфері.

З метою підвищення рівня обізнаності населення щодо ролі чоловіків і жінок у сім’ї та суспільстві, формування громадської думки про важливість подолання гендерних стереотипів, управлінням соціального захисту населення Конотопською районною державною адміністрацією розміщено 5 інформацій на  веб-сайті Конотопської  районної державної адміністрації, в  районній газеті «Сільські горизонти» у 2018 надруковано статті:  «Семінар-нарада з питань  дотримання роботодавцями  трудового законодавства  та соцзахисту»; «Гендерні проблеми сучасної української сім’ї»; «Чи потрібен колективний договір роботодавцю?».

З початку 2019 р. в районній газеті «Сільські горизонти» надруковано статтю:  «Гендерна рівність – індикатор, що демонструє наскільки розвинутою і демократичною є держава».

            Методичні матеріали, пов’язані із захистом та наданням допомоги постраждалим від конфліктів розташовані в приймальні управління соціального захисту населення Конотопської РДА та створено телефон “гарячої лінії” з цього питання.

            – Протидія торгівлі людьми, надання допомоги постраждалим особам

Торгівля людьми є злочином проти людяності. Вона включає акт вербування, перевезення, передачі, приховування або одержання людини за допомогою застосування сили, примусу або іншими засобами, з метою її експлуатації. Щороку тисячі чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми, в їхніх власних країнах і за кордоном. Кожна країна у світі є задіяною в торгівлі людьми, чи в якості країни походження, транзиту чи призначення жертв.

1)                 Підтримка проектів та заходів громадських організацій, благодійних фондів щодо протидії торгівлі людьми, використання міжнародного досвіду у запобіганні та протидії торгівлі людьми, захисті прав постраждалих осіб, наданні соціальних та інших послуг.

            З метою запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності виявлення осіб, які вчиняють такі злочини або сприяють їх вчиненню, а також захист прав осіб, постраждалих від торгівлі людьми, особливо дітей, та надання їм допомоги в районі розроблені заходи.

11 вересня 2018 року на базі Конотопської районної державної адміністрації за сприяння Громадської організації “Професійна ліга соціальних працівників Сумщини” був проведений тренінг щодо другого етапу проекту “Підвищення обізнаності вразливих дітей та молоді Сумської області щодо безпечної міграції та працевлаштування”.

24 квітня  2018 року на базі  Соснівського НВК  «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ» імені А. Шульги відбувся районний  практичний семінар з елементами тренінгу «Практичне впровадження програми виховних заходів з протидії  торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для заступників директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти району.

2)                 Проведення моніторингу діяльності суб’єктів взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми, закладів, де надається допомога особам, які постраждали від торгівлі людьми, контроль за ефективністю заходів, що здійснюються на районному рівні.

            Суб’єкти взаємодії, які забезпечують напрямки у сфері протидії торгівлі людьми здійснюють процедуру заходів щодо надання допомоги та захисту осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Статус особи постраждалої від торгівлі людьми у 2018 році не надавався. У квітні 2019 року статус постраждалої від торгівлі людьми надано 1 особі.

3)                 Підвищення рівня обізнаності населення щодо сучасних проявів торгівлі людьми, а також засобів і методів, що використовуються торгівцями людьми, у тому числі виготовлення та розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів.

18 жовтня 2018 року організовано та проведено вуличну акцію «Хода за свободу» до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми.

            З метою інформування населення про торгівлю людьми управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації у березні 2019 року виготовлено та розповсюджено буклети на                             тему «СТОП насильству: Зупинимо торгівлю людьми!».

Відділом  освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, практичними психологами та соціальними педагогами було виготовлено для учнів освітніх закладів буклети: «Запобігання торгівлі людьми», «Боротьба з торгівлею людьми»,  «Не стань жертвою торгівлею людьми», пам’ятки: «Запобігання торгівлі людьми»,  «Міжнародні та державні акти щодо запобігання торгівлі людьми», «Правила поведінки в різних життєвих ситуаціях», плакати: «Рабство та його сучасні прояви», «Ні! Торгівлі людьми».

4)                 Залучення учнівської та студентської молоді до проведення інформаційних і культурно-просвітницьких заходів щодо протидії торгівлі людьми.

            Протягом 2018 року у закладах загальної середньої освіти району відбулись заходи в рамках програми виховних заходів з протидії торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», затвердженої Міністерством освіти і науки України, конкурс малюнків «Будь обережним! Торгівля людьми – це може трапитися з кожним» (Великосамбірський НВК), виховна година «Протидія торгівлі людьми» (Соснівський ОК), бесіда «Ми – вільні люди» (Тулущанський НВК), перегляд відеофільмів «Запобігання торгівлі людьми та експлуатація дітей», «Скажи «Стоп» торгівцям людьми» (Гружчанський, Кошарівський, Духанівський НВК).

Протягом січня-травня 2019 року в закладах загальної середньої освіти району відбулись заходи: конкурс малюнків у ЗЗСО, участь в обласному конкурсі  «Молодь обирає здоров’я» (Гружчанський НВК), урок «Протидія торгівлі людьми» (Великосамбірський НВК), виставка плакатів «Спасибі – ні!», «Ні – торгівлі людьми!»(Соснівський ОК), круглі столи – «Що таке торгівля людьми?» (Шаповалівська філія) та ін.

Мета всіх цих заходів ознайомити учнів з протиправними явищами торгівлі людьми у сучасному суспільстві, як соціальним явищем, його історичними витоками і сучасними проявами; сприяти формуванню особистості, що буде протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу; навчати дітей використовувати знання по праву в різних життєвих ситуаціях; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, доброзичливість, людяність, пошану до людської особи; навчати поведінки у важких ситуаціях, спираючись на положення міжнародних правових документів;підвищити рівень поінформованості та усвідомлення учнями гостроти проблеми торгівлі людьми, обговорити причини, форми та ознаки цього явища; показати небезпечні наслідки та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

5)                 Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з дітьми працівників – мігрантів, дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, та іншими категоріями дітей, які потребують соціального захисту; -особами, які є батьками та опікунами; -особами, які мають намір здійснити працевлаштування за кордоном; безробітними громадянами; –особами, залученими до найгірших форм праці, зокрема тими, що надають платні сексуальні послуги.

            Щодо профілактики торгівлі людьми у 2018 році працівниками центру проведено 24 заходи, якими охоплено 303 осіб та розповсюджено  220 інформаційних матеріалів відповідної тематики.

Службою у справах дітей під час проведення профілактичних рейдів проводиться роз’яснювальна робота з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками та батьками – вихователями щодо протидії торгівлі людьми.

            27.11.2018 в ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей» була проведена лекція з елементами бесіди на тему «Профілактика насилля та жорстокості в освітньому середовищі», де було роз’яснені види насильства та жорстокості в освітньому середовищі (30 учнів).

            6) Надання в межах компетенції   консультативно – юридичних, психологічних, освітніх, медичних послуг, послуг з працевлаштування особам, у тому числі дітям, які постраждали від торгівлі людьми; надання допомоги громадянам іноземних держав, особам без громадянства, які постраждали від торгівлі людьми.

            МРЦЗ за 2018 рік  проведено 14 семінарів "Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці", охоплено 274 особи, у т.ч. мешканців району. З початку 2019 року проведено 6 семінарів "Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці", охоплено 118 осіб, у т.ч. мешканців району.

7)                 У разі потреби направлення осіб, які постраждали від торгівлі людьми, до обласного центру соціально-психологічної допомоги, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

            Особи, які постраждали від торгівлі людьми у 2018 році та з початку 2019 р. до Конотопського РЦСССДМ та до комунального некомерційного підприємства «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради не зверталися.

До центрів соціально – психологічної реабілітації  області не направлялись діти, які постраждали від торгівлі.

8)                 Забезпечення діяльності районної Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми.

Розпорядженням голови Конотопської районної державної адміністрації від 23.10.2018 № 316-ОД утворено районну координаційну раду з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми. У 2018 році проведено1 засідання, з початку 2019 року проведено 2 засідання. З метою забезпечення комплексного інтегрованого підходу до подолання насильства та сприяння реалізації прав осіб, постраждалих від насильства, шляхом запобігання насильству та надання допомоги і захисту постраждалим особам членами координаційної ради детально опрацьовано механізм взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.    

– Жінки, мир, безпека

Заходи даного напрямку:  

1)                 Проведення оцінки потреб населення в умовах конфлікту в медичній, гуманітарній допомозі, освітніх, адміністративних послугах та послугах з працевлаштування, наданні права на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу з  урахуванням віку, статі, стану здоров’я та місця проживання.

            Постійно проводяться спільні заходи щодо проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи про послуги центру серед шукачів роботи та зареєстрованих безробітних.

Організація та проведення педагогічними працівниками та членами Національної тренерської мережі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» профілактичних заходів з проблеми запобігання торгівлі людьми, комерційній сексуальній експлуатації дітей та насильству над дітьми, безпеки дітей в Інтернеті в навчальних закладах ведеться постійно в формі: тренінгів, круглих столів, просвітницької роботи та групових консультацій.          Всі мешканці Конотопського району забезпечені первинною медичною допомогою в структурних підрозділах комунального некомерційного підприємства «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради.

2)                   Проведення оцінки потреб населення у соціальних послугах.

            З метою вивчення становища сімей, що опинились у складних життєвих обставинах, умов проживання в них дітей, причин виникнення складних життєвих обставин, потреб дітей та батьків, можливостей виходу сім’ї зі складних життєвих обставин центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюється проведення оцінки потреб  сімей даної категорії у соціальних послугах.     Протягом 2018 року здійснено 156 початкових оцінок потреб дитини та її сім’ї, в тому числі, 100% проінспектовані нововиявлені сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах. З початку 2019 року здійснено 144 початкових оцінок потреб дитини та її сім’ї, в тому числі, 100% проінспектовані нововиявлені сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах.           

3)                 Проведення засідань координаційних рад  з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми з метою координації діяльності суб’єктів взаємодії, які працюють над впровадженням резолюції Ради Безпеки ООН 1325

12 грудня 2018 року організовано та проведено 1 засідання районної Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми, на якому розглянуто 3 питання, заслухано інформації 5 суб’єктів взаємодії, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству і насильству за ознакою статі.

За період з січня по червень проведено 2 засідання районної Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми, на якому розглянуто 6 питань, щодо організації інформаційно-просвітницьких заходів з участю освітнього процесу з питання запобігання і протидії насильства, інформаційно – роз’яснювальні роботи з безробітною. молоддю щодо попередження зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми, інформаційно-просвітницьких робіт серед молоді, спрямовані на подолання тендерних стереотипів щодо розподілу соціальних ролей в сім’ї.

4)                 Забезпечення належного реагування на випадки правопорушень, пов’язаних з гендерно – зумовленим насильством.

Налагоджена тісна взаємодія між Конотопською районною державною адміністрацією та Конотопським місцевим центром надання безоплатної вторинної допомоги. Управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації направлений лист з контактами установ та організацій, які працюють у сфері протидії домашньому насильству, торгівлі людьми, а також протидії дискримінації за ознакою статі. Клієнти Конотопського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, зокрема сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах та потребують правової допомоги, постійно отримують юридичні консультації спеціалістів Центру.

Мета проведення заходів – своєчасне реагування на випадки, що пов’язані з гендерно – зумовленим насильством, зменшення кількості постраждалих.

Випадків, пов’язаних з гендерно – зумовленим насильством у 2018 р. та за 5 місяців 2019 р. у районі не зафіксовано.

5)                 Забезпечення надання комплексної допомоги особам, які постраждали від гендерно зумовленого насильства.

У разі наявності випадків, пов’язаних з гендерно зумовленим насильством, постраждалі особи  отримають комплекс відповідних соціальних послуг у центрі.

Відділом освіти Конотопської районної державної адміністрації, практичними психологами, соціальними педагогами  у закладах освіти району не виявлено дітей, що постраждали  від гендерно зумовленого насильства.

6)                 Проведення тренінг-курсів:з підготовки координаторів шкільних служб порозуміння;з формування медіаграмотності громадян.

Відділом освіти Конотопської районної державної  адміністрації, методичним кабінетом та методистом психологічної служби у вересні 2018 року був проведений семінар учителів початкових класів на базі Шаповалівського НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» «Медіаграмотність у початковій школі».

На даний час тренінг-курсів з підготовки координаторів шкільних служб порозуміння не відбувалося.

7)                 Сприяння поширенню соціальної реклами, висвітленню у засобах масової інформації тематичних заходів щодо гендерних аспектів запобігання та врегулювання конфліктів.

Рівень обізнаності населення Конотопського району щодо ролі чоловіків і жінок у сім’ї та суспільстві, важливість подолання гендерних стереотипів  постійно підвищується.

            Структурними підрозділами райдержадміністрації розповсюджуються буклети та листівки відповідної тематики, розміщуються інформації про проведені заходи на веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації, друкуються статті у газеті «Сільські горизонти».

8)                 Організація проведення інформаційно-просвітницьких заходів з питань протидії гендерно зумовленому насильству, формування активної громадянської позиції населення щодо реагування на випадки гендерно зумовленого насильства

            Кожен рік проводиться Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”. В приймальні управління соціального захисту населення Конотопської РДА, в сільських радах Конотопського району розклеєні листівки з телефонами “гарячої лінії”. У смт.Дубовязівка за адресою вул. В.Глуховця, буд. 8 розташований постер з даної тематики.

9)                 Проведення інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на формування у молоді стійких переконань щодо норм культури миру, толерантності, протидії конфліктам

            З метою організації дозвілля молоді, формування здорового способу життя серед молоді та підлітків у 2018 році проведено флешмоб для учнів 1-11 класів під гаслом «РОЗУМІННЯ» і «ЗЛАГОДА» (охоплено 825 дітей). Проведено «Марафон написання листів» «Я мої права і моє майбутнє» ( в написанні листа  взяли участь 17 закладів освіти та охоплено 124 учнів 10-11класів). Розроблено 84 буклети на тему «Права знай, але не порушуй».

            З 4 по 10 грудня 2018 року в закладах загальної середньої освіти пройшов Всеукраїнський тиждень права з нагоди проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. У рамках тижня проведено конкурс малюнків «Я маю право»; відбувся перегляд мультфільму «ТИ і поліція» для учнів 1-3 класах, проведено          інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?» (Землянський НВК); проведені години спілкування:

 «Правова відповідальність неповнолітніх», «Права дитини. Сучасна ситуація в Україні»; проведені практичні заняття: «Я маю право» (Гружчанський НВК); інформаційні години «Де і як захистити свої права» (заклади загальної середньої освіти).

            У бібліотеках району оформлено інформаційні виставки, тематичні полички: «Україна –  спільний дім», «Земля – дім для всіх», «Культура єднає народи», «Ксенофобія. Расизм. Толерантність», «Будьте толерантними», «Ні – конфлікту! Так – терпимості!» та інші.

10)                Проведення VІ обласного зліту шкільних медіаторів

У Конотопському районні немає педагогічних працівників які пройшли курси  шкільних медіаторів.

11)             Залучення дівчат та жінок до налагодження діалогу та в разі потреби вирішення конфліктів на рівні територіальних громад, які мають внутрішньо переміщених осіб

У 2018 році та за 5 міс. 2019 р. в районі серед внутрішньо переміщених осіб конфліктних ситуацій між дівчатами та жінками не виникало.

12)             Використання бази даних органів, установ, організацій, які надають послуги із захисту і підтримки жертв гендерно зумовленого насильства та інформування про допомогу, яку можна в них отримати

В управлінні соціального захисту населення Конотопської РДА створено телефон “гарячої лінії” з питань  протидії торгівлі людьми та насильства в сім’ї. В приймальні управління соціального захисту населення Конотопської РДА розташовані листівка та постери з повною інформацією для осіб, які постраждали від конфліктів. Також необхідна інформація розміщена на веб–сайті Конотопської РДА

13)             Розповсюдження методичних матеріалів, пов’язаних із захистом та наданням допомоги постраждалим від конфліктів з урахуванням потреб внутрішньо переміщених осіб

Методичні матеріали, пов’язані із захистом та наданням допомоги постраждалим від конфліктів розташовані в приймальні управління соціального захисту населення Конотопської РДА та створено телефон “гарячої лінії” з цього питання. Також необхідна інформація розміщена на веб–сайті Конотопської РДА.

Спеціалісти центру та фахівці із соціальної роботи  постійно проводять роботу в напрямку поінформованості населення про отримання допомоги від наслідків конфліктів з урахуванням потреб внутрішньо переміщених осіб.

14)        Проведення тренінг-курсів з підготовки тренерів для роботи за програмою «Дорослішай на здоров’я»

Відділом  освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, методичним кабінетом, методистом психологічної служби, практичними психологами та соціальними педагогами надається допомога усім учасникам навчально-виховного процесу

15)        Забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги постраждалим від конфліктів, гендерно зумовленого насильства, зокрема сексуального

Протягом 2018 року в громадській приймальні, створеній при юридичному секторі апарату Конотопської районної державної адміністрації з надання безоплатної первинної правової допомоги було надано роз’яснень жителям Конотопського району на 96 питань. За 5 міс. 2019 р. було надано роз’яснень жителям Конотопського району на 38 питань. Найбільш проблемними є соціальні питання: порядок оформлення спадщини на майно та земельної частки (паю), розмір виплати аліментів на дитину, виділення землі під ведення фермерського господарства.

З питаннями щодо надання безоплатної первинної правової допомоги постраждалим від конфліктів, гендерного зумовленого насильства, зокрема сексуального, жителі району не зверталися.

16)             Забезпечення медичної допомоги та реабілітації особам, які постраждали від конфліктів та насильства, внутрішньо переміщеним особам, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, із урахування потреб жінок та дівчат

На обліку в управлінні соціального захисту населення перебуває 178 внутрішньо переміщених осіб (126 сімей) з тимчасово окупованої території України та районів проведення операції об’єднаних сил, у тому числі 48 осіб працездатного віку, 29 дітей, 10 осіб з інвалідністю, 91 пенсіонер. Дітям проведена вакцинація згідно з календарем щеплень, школярам проведені медогляди. Всі переміщені особи пройшли флюорографічне обстеження та   медогляд, за результатами якого на диспансерному обліку перебуває 15 осіб, з них – 4 дитини (6-хвороби серцево – судинної системи, 1 – цукровий діабет, онкохворі – 1, 7 – інші захворювання).

Протягом 2018 року комплексний медичний огляд пройшли 205 учасників АТО, амбулаторним лікуванням охоплена 71 особа, стаціонарне лікування в КНП КМР «Конотопська центральна районна лікарня ім. академіка. Михайла Давидова» отримало 14 осіб.

            Санаторно-курортним лікуванням забезпечена 1 особа, зубопротезну допомогу отримали 4 учасники АТО на суму 9,9 тис.грн., безкоштовними ліками забезпечено 71 учасника АТО на суму 19,5 тис.грн.

            З початку 2019 року медичні огляди пройшли 132 учасника АТО (ООС),          2 особи пройшли реабілітаційне лікування в українському державному медико-санітарному центрі ветеранів війни. На обліку в управлінні соціального захисту населення на забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває 1 особа, безкоштовними ліками забезпечено 34 учасника АТО на суму 8,6 тис.грн.

Лікарями структурних підрозділів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради забезпечений диспансерний нагляд за хворими з числа учасників антитерористичної операції та членами їх сімей.

17)             Надання паліативної допомоги та соціальної послуги паліативного догляду вдома

Налагоджена взаємодія соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Конотопського району з медичними працівниками для проведення спільної роботи з виявлення, обстеження, обліку хворих, що потребують допомоги з метою своєчасності надання медичної, соціальної, психологічної, духовної підтримки даним особам.

Відділенням соціальної допомоги вдома територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Конотопського району обслуговується 7 осіб 5 групи рухомої активності. За даними особами здійснюється догляд вдома та надається медична допомога.

Відповідно до потреб населення надається паліативна допомога тяжкохворим, а саме дані особи забезпечуються  знеболювальними ліками з дотриманням вимог локального протоколу лікування хронічного больового синдрому.

18)             Забезпечення дітей, народжених від ВІЛ- позитивних матерів адаптованими молочними сумішами

            На обліку у комунальному некомерційному підприємстві «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради не перебувають діти, народжені від ВІЛ- позитивної матері.

19)             Забезпечення соціально-психологічного супроводу дітей, які зазнали насильства, та родин, які опинилися у складних життєвих обставинах

Відділом  освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, методичним кабінетом, методистом психологічної служби, практичними психологами та соціальними педагогами  відповідно до плану заходів реформування закладів загальної середньої освіти  району здійснюють психологічний супровід  усіх соціально незахищених категорій  та  виконання плану заходів щодо розвитку психологічної служби системи освіти Конотопського району та заходів щодо запобігання торгівлі людьми на період 2020 року. Здійснюють ряд систематичних заходів для підвищення психологічної культури батьків: виступи на батьківських зборах, індивідуальні та групові консультації, тренінги, психологічна просвіта  та коло порозумінь.

            – Соціальна підтримка осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

            Незважаючи на те, що з часу вибуху на Чорнобильській АЕС минуло 33 роки, наслідки страшної катастрофи відчутні дотепер. Станом на 01.06.2019 в районі проживає 9 інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою 

1)                 Забезпечення фінансової підтримки  громадської організації «Конотопської міськрайонної у Сумській області організації інвалідів та ветеранів Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»

            У 2018 році забезпечено фінансову підтримку громадської організації «Конотопської міськрайонної у Сумській області організації інвалідів та ветеранів Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» для проведення заходів з нагоди 32-ї роковини Чорнобильської катастрофи та Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи. Громадською організацією «Конотопською міськрайонною у Сумській області організацією інвалідів та ветеранів Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» надані продуктові набори 73 особам, всього                                  на суму 10,0 тис. грн..

 

Політичні та економічні ситуації в країні призводять до необхідності реагування соціальної галузі щодо підтримки різних категорій громадян, і       насамперед соціально незахищених верств населення Конотопського району, тому щорічно, починаючи з 2008 року, з метою соціального захисту малозабезпечених та вразливих категорій громадян, які опинилися в скрутному становищі, осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих від Чорнобильської катастрофи депутатами Конотопської районної ради затверджується районна Програма соціального захисту окремих категорій населення.

Дана програма дозволить реально підтримувати незаможні верстви населення, які потрапили і перебувають в складних життєвих обставинах, шляхом надання разової матеріальної допомоги.

            Рішенням сесії Конотопської районної ради від 11.10.2017 затверджена дана програма на 2018 рік. На реалізацію заходів програми з районного бюджету було передбачено 100,0 тис.грн .

           У зв’язку зі збільшенням вартості лікування та медикаментів у 2018 році рішенням сесії Конотопської районної ради від 28.02.2018 року було внесено зміни до рішення районної ради від 11.10.2017 «Про районну програму соціального захисту окремих категорій населення на 2018 рік», а саме затверджено мінімальний розмір матеріальної допомоги у сумі 200 грн. та максимальний – 5000 грн. Крім того, у зв’язку зі зверненнями жителів Конотопського району до депутатів Сумської обласної ради з питання надання матеріальної допомоги на лікування у 2018 році були внесені зміни до даної програми рішеннями районної ради від 18.05.2018; 08.08.2018; 19.10.2018.

            Для виконання програми необхідно реалізувати наступні заходи:

1) надання матеріальної допомоги малозабезпеченим та вразливим категоріям громадян, які опинились в скрутному матеріальному становищі в т.ч. громадян, які переселились із тимчасово окупованих територій зони антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) до Конотопського району і потребують підтримки, сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил),

           2) надання одноразової матеріальної допомоги особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих від Чорнобильської  катастрофи до 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

           Всього на виконання цих заходів у 2018 році використано коштів в сумі 544,5 тис.грн., де з них коштів районного бюджету 154,5 тис.грн., коштів іншої субвенції з обласного бюджету – 390,0 тис.грн.

           Зокрема, за наданням матеріальної допомоги до Конотопської районної державної адміністрації звернулось 120 громадян, де з них 15 звернень з приводу вирішення соціально – побутових потреб; 1 звернення – пожежа (згоріли господарські будівлі), 104 звернення на лікування та проведення операцій. З районного бюджету надано допомоги на суму 150,0 тис. грн., на виконання депутатських повноважень депутатів Сумської обласної ради надано матеріальну допомогу на лікування 30 жителям Конотопського району на суму 390,0 тис.грн.

           Заходи програми передбачають надання одноразової матеріальної допомоги особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих від Чорнобильської  катастрофи до річниці Чорнобильської катастрофи. На обліку  в управлінні  соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації перебуває 422 особи, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС,  з них 9 осіб з інвалідністю.

            У квітні 2018 року до 32-ї річниці трагедії на ЧАЕС проведено виплату разової грошової допомоги 9 особам з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи на суму 4,5 тис.грн., із розрахунку 500 грн. на одну особу.

             Рішенням Конотопської районної ради від 04.12.2018 затверджено районну програму соціального захисту окремих категорій населення на 2019 рік (зі змінами від 19.04.2019). З початку 2019 року за наданням матеріальної допомоги надійшло 61 звернення, з них 6 звернень з приводу вирішення соціально – побутових потреб, 1 звернення – пожежа (згоріли господарські будівлі) та 1 – придбання будинку ВПО, 53 звернення з приводу лікування та проведення операцій.

             На 2019 рік Програмою передбачено кошти з районного бюджету в сумі 258,0 тис.грн. Протягом січня-травня 2019 року за рахунок коштів районного бюджету надано матеріальну допомогу на суму 114,1 тис.грн.

             У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість звернень за наданням матеріальної допомоги збільшилась.

            У квітні 2019 року до 33-ї річниці трагедії на ЧАЕС виплачена одноразова матеріальна допомога  9 особам на суму   7,2 тис.грн., із розрахунку 800 грн. на одну особу.

 

             З метою соціальної підтримки сімей, в яких  виховуються онкохворі діти та створенні умов для поліпшення життєвого рівня сімей, покращенні їх добробуту розроблена та діє з 2013 року районна Програма соціального захисту сімей, в яких виховуються онкохворі діти.

             Рішенням Конотопської районної ради від 11.10.2017 затверджена програма на 2018 рік.

             Заходи програми соціального захисту сімей, де виховуються онкохворі діти, направлені на забезпечення соціальної та фінансової підтримки сімей, в яких виховуються онкохворі діти, зокрема, пільг з оплати житлово-комунальних послуг в розмірі 50% в межах норм та виплати пільг готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу в розмірі 1500 грн. на рік на домогосподарство.

             За даними комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги», комунального закладу «Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова» (КЗ «Конотопська ЦРЛ імені академіка М.Давидова») на обліку в Конотопському районі перебуває 4 онкохворих дитини.

            Дані сім’ї проживають на території Вирівської, Землянської та Дептівської сільських рад.

            На виконання заходів програми на 2018 рік було передбачено                          10,6 тис.грн., фактично пільгами скористалася одна сім’я, виплачено пільги готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу в сумі 1,5 тис. грн..  Інші сім’ї використали своє право на призначення субсидію.

            Питання підтримки сімей, де виховуються онкохворі діти було ретельно вивчено та надані пропозиції щодо виплати раз на рік матеріальної допомоги в розмірі 10,0 тис. грн.

            Рішенням Конотопської районної ради від 04.12.2018р. була прийнята районна Програма соціального захисту сімей, в яких виховуються онкохворі діти на 2019 рік з урахуванням змін.

            На виконання заходів програми у 2019 році передбачено – 54,6 тис.грн., зокрема:  
            – для виплати одноразової грошової допомоги 40,0 тис.грн., із розрахунку 10,0 тис.грн. на одну сім’ю;

            – для надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг зі знижкою 50% в межах норм та виплати пільг готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу – 14,5 тис.грн.

            Фактично з початку поточного року кошти на відшкодування пільг поки що не використовувались, так як сім’ї оформили субсидію.

 

             З метою забезпечення реалізації прав окремих категорій громадян, які згідно із законодавством мають право на пільговий проїзд автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування розроблена управлінням соціального захисту населення і діє з 2016 року районна Програма здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування.

             Програма розроблена відповідно до статей 6, 23, 34, 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Бюджетного Кодексу України, Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про охорону дитинства», постанов Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування».

Прийняття даної Програми позитивно вплинуло на соціальний клімат в районі, сприяло посиленню соціального захисту осіб пільгової категорії та мінімізувало виникнення конфліктних ситуацій у сфері пасажирських перевезень, звернень зазначеної категорії громадян та претензійних вимог автоперевізників.

Зазначеною Програмою передбачено здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил), членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил), інших ветеранів війни та добровольців з числа учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил), осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю                     внаслідок війни І групи, постраждалих учасників Революції Гідності, які мають статус відповідно до статті 161 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» за проїзд автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування в Сумській області та забезпечення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування у приміському сполученні в Конотопському районі.

В районі проживає майже 8 тисяч осіб, які мають право на пільговий проїзд у автомобільному транспорті, у тому числі 6 тисяч пенсіонерів за віком. Дія програми поширюється на найбільш незахищені верстви населення, які потребують особливої уваги з боку держави.

Програмою передбачається проведення компенсаційних виплат перевізникам в частині, яка не здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, за окремих категорій громадян, в т.ч. внутрішньо переміщених осіб (фактично проживають на території Конотопського районну), які мають право на пільговий проїзд у приміському сполученні, місце проживання яких зареєстровано на території місцевих рад Конотопського району, що фактично виділили кошти до районного бюджету.

Рішенням сесії Конотопської районної ради від 22.12.2017 затверджена програма здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на 2018 рік, зі змінами від 18.05.2018; 08.08.2018; 19.10.2018; 21.12.2018. Загальний обсяг ресурсів для реалізації програми у 2018 році складав 1716,8 тис.грн., у тому числі коштів іншої субвенції з обласного бюджету 541,2 тис.грн., коштів іншої субвенції селищної та сільських рад 1112,0 тис.грн., коштів районного бюджету, переданих Сумському обласному бюджету 63,7 тис.грн.

Компенсаційні виплати за пільговий проїзд учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил), членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил), інших ветеранів війни автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування в Сумській області у 2018 році становлять 604,3 тис.грн., перевезено 13569 осіб даної категорії Сумської області. Відшкодовано перевізникам 424,8 тис.грн., заборгованість станом на 01.01.2019 – 179,5 тис.грн.

Компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій пільговиків автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування в Сумській області нараховані та профінансовані в цілому на суму 45,6 тис.грн., перевезено  1400 осіб даної категорії.

Компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій пільговиків автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування у приміському сполучені в Конотопському районі нараховані та профінансовані в сумі  989,0 тис.грн., перевезено за 2018 рік 69492 пільговика.

З районного бюджету до обласного бюджету для компенсаційних виплат  та відшкодування вартості пільгового проїзду автомобільним транспортом загального користування у приміському та міжміському внутрішньо обласному сполученні у Сумській області на 2018 рік було перераховано 80,1 тис.грн. 

Рішенням сесії Конотопської районної ради від 21.12.2018 затверджена програма здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на 2019 рік зі змінами від 20.02.2019; 19.04.2019.

Для виконання заходів програми передбачено на 2019 рік  1855,2 тис.грн., у тому числі коштів іншої субвенції з обласного бюджету 226,1 тис.грн., коштів іншої субвенції селищної та сільських рад 1532,1 тис.грн., коштів районного бюджету, переданих Сумському обласному бюджету 97,1 тис.грн. (станом на 01.06.2019 фактично передано 45,0 тис.грн.)

З початку 2019 року нараховано за пільгове перевезення учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) та інших ветеранів війни 229,7 тис.грн., перевезено 4559 осіб, відшкодовано перевізникам                    72,0 тис.грн.(погашення заборгованості минулого року), заборгованість 337,2 тис.грн., у тому числі минулого року 107,5 тис.грн;

За пільгове перевезення окремих категорій громадян (діти з багатодітних  сімей та батьки загиблих військовослужбовців) автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування в Сумській області нараховано та профінансовано 25,6 тис.грн, перевезено 661 особу.

За перевезення пільгової категорії населення Конотопського району нараховано та профінансовано 410,9 тис.грн., перевезено 25525 осіб.

Підводячи підсумки можна сказати, що дані районні програми поліпшують соціально – побутові умови проживання вразливих категорій населення, зокрема: наданням адресної підтримки незахищеним верствам населення, соціально-правової, трудової та медичної реабілітації осіб та дітей    з інвалідністю, посиленням соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та окремих категорій населення, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, наданням пільг на послуги зв’язку окремим категоріям населення, забезпеченням твердим паливом (дровами) сімей учасників антитерористичної операції (операції об'єднаних сил), які зареєстровані на території Конотопського району.

Дані програми сприяють забезпеченню підвищення рівня життя мешканців району, покращенню соціального положення людини, вирішенню соціально – побутових питань та допомагають мінімізувати виникнення конфліктних ситуацій у сфері пасажирських перевезень, звернень окремих категорій населення та претензійних вимог автоперевізників.

Через соціальну допомогу виконується функція, що полягає в тому, щоб допомогти людям, які потрапили в скрутну життєву ситуацію, вийти з цього стану і не опинитися на узбіччі суспільства.

Ураховуючи сучасні соціально-економічні умови, необхідно зберегти ті пріоритетні напрямки соціального захисту населення, які дозволяють приділити більше уваги та підтримувати життєдіяльність найбільш соціально вразливих мешканців району, поліпшити життєдіяльність осіб, нездатних до самообслуговування, які потребують стороннього догляду.

  

Начальник управління                                                                І.ЗАЇКА

 

Перейти до вмісту