Новини

Юстиція інформує

ImageВІДСЬОГОДНІ ЗБІЛЬШИВСЯ ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ. ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ СУМЧАН-АЛІМЕНТНИКІВ

з 1 липня 2019 року в Україні збільшується розмір прожиткового мінімуму на одну особу. Ініційований Міністерством юстиції України закон #ЧужихДітейНеБуває передбачає, що мінімальний розмір аліментів на утримання дитини залежить від прожиткового мінімуму та складає 50% від його розміру.

Так, відсьогодні для малечі віком до 6 років гарантований мінімальний розмір аліментів становитиме 849,5 гривень – 50% від 1699 гривень прожиткового мінімуму. Для дітей віком від 6 до 18 років мінімальні виплати складатимуть 1059 гривень – 50% від 2118 гривень.

 «У даному випадку питання визначення (збільшення) мінімального розміру аліментів, що мають стягуватись з боржника, віднесені до повноважень фахівців юстиції. Збільшення прожиткового мінімуму є підставою для автоматичного визначення державним виконавцем розміру аліментів з урахуванням цього збільшення з моменту набуття чинності даних норм. Вказана процедура відбувається в автоматичному порядку, без жодних звернень стягувача аліментів», – розповіла керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун.


ЧЕСНА ПЛАТІЖКА – НЕ ПІАР, А КОМПЛЕКСНА РОБОТА

 Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

 Доброго дня, пане Міністре! Звертаюся до вас із проханням пояснити, як сплачувати за опалення та гарячу воду. Я – пенсіонер, і ті платіжки, які надходили до мене зимою, є не підйомні. Наскільки мені відомо, нещодавно Уряд зменшив тарифи на тепло. Як ми відтепер будемо платити?

Валентин Соколов

Перш за все зауважу, якісні послуги та справедлива плата за них – важлива складова успішного суспільства із сильним середнім класом. Це те завдання, над яким команда Володимира Гройсмана працює всі роки на державній службі, приймаючи рішення, які покликані зробити комунальні послуги доступними для громадян.

Чому населення сплачувало за високими тарифами на опалення?

Громадяни, які мають лічильники газу, отримували платіжки із застосуванням коефіцієнту приведення до стандартних умов. Це суттєво збільшувало вартість газу та стало причиною нарахування заборгованості за попередні періоди.

Чим це викликано?

Ціни на опалення у різних областях України суттєво відрізняються через непрозорість формування тарифів. Тариф встановлюють органи місцевого самоврядування на підставі розрахунків виконавців послуг або Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Оскільки розрахунки у всіх різні – ціна теж різна.

Ми проаналізували тарифи на послуги з теплопостачання по всій Україні і виявилося, що жителі Черкаської, Кіровоградської, Волинської, Рівненської областей сплачують найвищу ціну – від 1795 до 2337 грн за 1 Гкал.

Що було зроблено?

  1. У лютому 2019 року Уряд Гройсмана ініціював звернення до НКРЕКП щодо встановлення для облгазів вимоги перерахувати рахунки на природний газ без застосування відповідних коефіцієнтів. Як результат, у квітні платіжки із застосуванням коефіцієнтів перестали надходити громадянам.
  2. Кабмін змінив формулу розрахунку ціни природного газу, чим зобов'язав «Нафтогаз» знизити ціну газу для населення.

Що маємо на сьогодні?

 Зафіксовано граничну вартість тепла на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 м2 у разі відсутності лічильника. Таким чином, за нашими розрахунками в середньому тариф на опалення по Україні зменшиться на 14%, а в окремих містах люди платитимуть менше на 25%.

  1. Врегулювано ціну на гарячу воду по всій Україні та встановлено максимальний тариф для населення: 83,66 грн за 1 м3 за наявності рушникосушильників та підключення їх до систем постачання гарячої води. У разі відсутності рушникосушильників – 75,74 грн за 1 м3.

Перерахунок тарифів на послуги з постачання теплової енергії для населення до початку опалювального сезону 2019/2020 років повинен бути здійснений до 01 вересня 2019 року.

Яка роль Міністерства юстиції в цьому процесі?

Спільно з системою Безоплатної правової допомоги ми запускаємо нову ініціативу #ЧеснаПлатіжка та інформаційну кампанію «Я маю право на чесну платіжку», яка реалізується в рамках просвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!».

Нами розроблені чіткі покрокові алгоритми дій, які допоможуть захистити права споживачів житлово-комунальних послуг. Також ми пояснюватимемо, як діяти в разі отримання нечесної платіжки і як домогтися перерахунку вартості опалення.

Додатково за дорученням Глави Уряду до 15 липня Міністерство юстиції оприлюднить повний перелік усіх постачальників комунальних послуг з детальним описом того, хто цими підприємствами керує, і хто є їх реальними власниками. Ви маєте повне право бачити всіх «комунальних баронів», які роками нахабно наживаються на громадянах.

 

На сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції з’явиться калькулятор розрахунку чесної платіжки. Ви самостійно зможете вирахувати, скільки маєте сплачувати за тепло та гарячу воду.

 

Що потрібно зробити?

1. Перевірити на сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на опалення, чи виконується рішення Уряду;

2. Звернутись до постачальника послуги для перерахунку ціни за опалення;

3. Якщо розрахунок не змінено – звернутись до центрів з надання безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією та правовою допомогою.

І насамкінець додам: прийняте Урядом рішення з’явилося не вчора. Це частина планомірної роботи, яка проводиться Урядом Володимира Гройсмана з року в рік. Ми мали серйозні баталії з монополістами – постачальниками послуг. Ми примусили їх знизити ціну на газ. 

Спільними із вами зусиллями ми допоможемо кожному українцю отримати чесну і справедливу платіжку за опалення. Адже наше завдання є дуже простим – з наступного опалювального сезону українці не мають “платити за повітря”. 

 

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?

 

Будь ласка, телефонуйте до єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

ала, що цьогоріч в Сумській області значаться 16 тисяч батьків-аліментників.

 

 

ВІД ПЕНСІОНЕРА ДО ПІДПРИЄМЦЯ: НА СУМЩИНІ АЛІМЕНТНИКИ ПОСПІШАЮТЬ ГАСИТИ БОРГИ

На Сумщині завдяки новелам ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває батьків-аліментників незалежно від їх матеріального статусу об’єднують заходи примусу законодавства, які спрямовані не тільки на скоріше погашення заборгованості по аліментах, а й на недопущення утворення таких боргів.

Так, мешканець Путивльського району, заборгувавши дитині лише 2 тисячі гривень, був обмежений фахівцями юстиції Сумщини у праві виїзду за межі країни. У зв’язку з тим, що чоловік у справах часто перетинав кордон, боржник, дізнавшись про такі заходи примусу, негайно погасив заборгованість.

Ще один мешканець Путивля заборгував перед дитиною майже 4 тисячі гривень. Як з’ясувалися, кошти для виплати він приховував, тому державні виконавці утримали всю суму заборгованості по аліментах з пенсії громадянина.

Крім того, на Путивльщині у батька, який не збирався гасити аліментний борг в розмірі 2,5 тисячі гривень, фахівці юстиції необхідні кошти утримали з заробітної плати. А з чоловіка, який також заборгував синові аліменти, державні виконавці утримали з зарплатні понад 3 тисячі гривень в рахунок погашення заборгованості.

Разом з тим, з початку 2019 року в Путивльському районі завдяки дієвим важелям впливу закону #ЧужихДітейНеБуває на користь підростаючого покоління було стягнуто 1,5 мільйона гривень.

 

#ЧеснаПлатіжка ВІД МІНЮСТУ: ЯК ПРАЦЮЄ ОНЛАЙН-КАЛЬКУЛЯТОР СПРАВЕДЛИВОЇ ЦІНИ 

З метою захисту громадян від свавілля комунальників та бажання монополістів нажитися на споживачах житлово-комунальних послуг, фахівці юстиції Сумщини розпочали роботу, направлену на інформування українців щодо граничних тарифів на тепло та гарчу воду, які 26 червня 2019 року затвердив Кабінет Міністрів України.

«На минулому тижні Урядом запроваджено граничні тарифи на гарячу воду та тепло. У свою чергу Мін’юст вже почав роботу з інформування українців про новації, впроваджені в рамках ініціативи #ЧеснаПлатіжка, яка реалізується в межах правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», – розвідає керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Так, чинне законодавство визначає, що громадяни мають платити не за повітря, а тільки за ті послуги, які отримують».

 Очільниця відомства додала, що, відповідно до постанови, вартість гігакалорії тепла в містах обласного значення не має перевищувати економічно обґрунтованого значення, яке становить 1400 гривень, вартість гарячої води – 83 гривень за кубометр у квартирах з сушарками для рушників і 75 гривень – без них. Між тим, у Сумах, згідно з даними одного з постачальників теплоенергії, за гігакалорію тепла містяни платять 1560 гривень, за 1 кубометр гарячої води – 91 гривню у квартирах з сушарками для рушників та майже 82 гривні – в домах без сушарки.

Окрім того, відтепер містяни можуть й самостійно вирахувати, скільки вони мають сплачувати за тепло та гарячу воду. На сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції України працює калькулятор, який розраховує різницю між чесними тарифами та тарифами на місцях. Отже, скориставшись ним, можна дізнатися, чи правомірною є вартість тепла та гарячої води на Сумщині – https://minjust.gov.ua/pages/calcservice

 

 

ПОДОРОЖУЙ СПОКІЙНО, ДОТРИМУЮЧИСЬ ВИМОГ «ВІДПОВІДАЛЬНОГО БАТЬКІВСТВА»

В рамках інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство», впровадженої в межах загальнонаціонального право​просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО​!», фахівці юстиції Сумщини  поширили у найбільш актуальних місцях інформацію стосовно виїзду з дитиною за межі країни. Увагу було звернено на обов’язкове дотримання умов, які є необхідними під час планування поїздки та на той перелік прав, що має один з батьків після розлучення під час подорожування з дитиною за кордоном.

До речі, якщо дитині заборгували по сплаті аліментів понад 4 місяці або більше 3 – малечі  з інвалідністю чи тяжкою хворобою – виїхати з дитиною за кордон можна на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника. Для цього необхідно:

1) Отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів за місцем виконання рішення про стягнення аліментів. 

2) На кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості:

 понад 4 місяці або

– понад 3 місяці + документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

 

#БулитиНеКруто – ЗНАЮТЬ ВИХОВАНЦІ СУМСЬКОГО ТАБОРУ «ОРЛЯТКО» 

Питання цькування з приходом літніх канікул не зникає, а трансформується зі шкільного середовища в дитячі колективи в таборах, дворах та інших місцях скупчення малечі. З метою підвищення правової обізнаності молодого покоління щодо протидії цькуванню, в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці юстиції Сумщини завітали до табору «Орлятко», де провели для відпочиваючих тренінг «Булити – не круто».

Під час заходу діти самостійно визначали поняття булінгу, його класифікацію, вчилися відрізняти цькування від типових конфліктів та визначали формулу, яка допоможе їм правильно відреагувати на дії булера. Правники наголоси присутнім, що не варто соромитися зізнаватися іншим, що ви або хтось страждає від цькування. До речі, в разі, якщо стали свідком булінгу потрібно:

ü      втрутитися і припинити цькування – булінг не слід ігнорувати;

ü      обов’язково повідомити дорослих (вчителів, вожатих, батьків і т.д.) про ситуацію, що склалася;

ü      у разі бездіяльності – звернутися із заявою в поліцію!

Варто зазначити, що молодь активно брала участь в обговорюваннях, ставлячи питання фахівцям юстиції. Роблячи підсумок заходу, присутні погодились з працівниками юстиції, що #БулитиНеКруто.

 

 

ДОКИ СУМЧАНИН ПЕРЕБУВАВ ЗА МЕЖАМИ КРАЇНИ,

БОРГ ПО АЛІМЕНТАХ ЗБІЛЬШИВСЯ НА 60%

Деякі батьки своє байдуже ставлення до дитини часто пояснюють відсутністю постійного місця роботи, низькими заробітними платами та, як результат, скрутним матеріальним становищем. Як показує практика, вище зазначені перепони у вихованні малечі відразу зникають, коли в дію вступають заходи примусу.

Сумчанин протягом тривалого часу не бажав обтяжувати себе турботами, повязаними з вихованням доньки. І у звязку з постійними відрядженнями  за кордон та відсутністю інформації про місце його перебування, був оголошений у розшук. Відшукати боржника та справедливі методи впливу на такий прояв байдужості допомогли обмежувальні заходи, передбачені новелами пакету законів #ЧужихДітейНеБуває.

Правники юстиції Сумщини обмежили неплатника у праві полювання, користування зброєю, керування транспортними засобами та у праві виїзду за кордон. Саме останній важіль впливу допоміг батьку нагадати про себе та знайти спільну мову зі своєю родиною. Чоловіком було сплачено 48 тисяч гривень, зокрема 30 тисяч гривень заборгованості по аліментах, 15 тисяч гривень – за несвоєчасну сплату аліментів та 3 тисячі гривень виконавчого збору. Тож, доки чоловік ухилявся від сплати аліментів, його борг збільшився на 60%.

До речі, з початку року на користь дітей Сумщини було стягнуто понад 76 мільйонів гривень аліментів.

 

 

Перейти до вмісту