Новини

Юстиція інформує

ImageЛІТНІ КАНІКУЛИ – ЧАС ДЛЯ ЦІКАВИХ ТА ПІЗНАВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ

Організація якісного дозвілля є необхідною складовою розвитку кожної дитини. Надзвичайно важливо поєднати шкільну програму навчання з програмою відпочинку, яка б дозволила пізнати корисну інформацію в цікавій та доступній формі.

Фахівці юстиції, впроваджуючи загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», відвідали міську бібліотеку, де провели для вихованців одного із пришкільних таборів цікавий захід. Його метою було доведення малечі в ігровій формі інформації про їх права, поняття булінгу та способи захисту від нього.

В ході заходу увагу дітей було акцентовано на недопущенні байдужої поведінки, у разі, якщо вони стали свідками цькування. До речі, алгоритм протидії булінгу простий:

          спробувати припинити цькування;

          обовязково повідомити дорослим про ситуацію, що склалася;

          у разі бездіяльності – звернутися в поліцію.

Правильно вибрані форми та методи викладання правових знань  завжди залишать слід у свідомості будь-якої людини, тому юстиція Сумщини постійно створює креативні підходи для донесення різним верствам населення важливої інформації.

***

ОБМЕЖЕННЯ СПРАЦЮВАЛИ, ДИТИНА У ГЛУХОВІ ОТРИМАЛА 15 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Закон #ЧужихДітейНеБуває надав реальні інструменти захисту прав дітей на вчасне і повне отримання аліментів. Обмеження, що накладаються на батьків, які не сплачують аліменти, виявилися ефективним засобом впливу.

З початку року на користь дітей Сумщини  стягнуто більше 66 мільйонів гривень. У цій цифрі і 15 тисяч гривень від батька з Глухова, який не сплачував аліменти 13-річному сину Єгору. Імпульсом до сплати стали обмеження: тільки-но державні виконавці внесли прізвище чоловіка до Єдиного реєстру боржників та наклали арешти на рахунки в банківських установах, на все рухоме та нерухоме майно, борги перед дитиною були погашені повністю.

До речі, на Глуховщині діти в цьому році отримали 4 мільйони гривень аліментів.

 

  ***

У КРОЛЕВЦІ ДІТИ ОТРИМАЛИ 1,3 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

Крок за кроком, платіж за платежем формується загальний результат. Так, загалом на Сумщині з початку 2019 року на користь дітей стягнуто понад 66 мільйонів гривень аліментів, з яких 1,3 мільйона гривень отримали діти Кролевеччини. Цифра демонструє ефективність роботи і найважливіше – діти отримують належні їм грошові кошти.

Більше 16 тисяч гривень аліментів заборгував батько у Кролевці. У цьому році він не сплатив дитині ні копійки аж до травня, поки під силою тиску закону #ЧужихДітейНеБуває довелося це зробити. Внесення відомостей про «забудькуватого» батька до Єдиного реєстру боржників, накладення арешту на кошти та майно боржника виявилися ефективними інструментами впливу і відновили право дитини на отримання аліментів.

***

 

30 ТИСЯЧ БОРГУ ПЕРЕТВОРИЛИСЬ ДЛЯ СУМЧАНИНА В СОТНІ ГОДИН СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ

На Сумщині чоловік впродовж тривалого часу не сплачував сину аліментів, завдяки чому накопичився борг в розмірі майже 30 тисяч гривень. Питання виплати заборгованості так би й не зрушилось з місця, аби не санкції ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває, застосовані державними виконавцями.

«Несплата аліментів для 14-літнього Владислава обернулася для мешканця Лебединського району сотнями годин суспільно корисних робіт, адже чоловік не сплачував кошти дитині майже 4 роки. Так, державні виконавці подали до суду протокол про адміністративне правопорушення. Суд призначив йому 120 годин суспільно корисних робіт, які боржник успішно відпрацював, – пояснює керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Слід зазначити, що після відпрацювання боржник продовжував систематично не сплачувати аліменти, тому фахівці юстиції повторно склали протокол та направили документ до суду, де було винесено рішення про притягнення батька знову до суспільно корисних робіт».

До речі, 100% коштів від відпрацювання суспільно корисних робіт йдуть в рахунок погашення аліментної заборгованості. Рішення про притягнення батьків до даного виду відповідальності за необхідністю виноситься неодноразово до моменту погашення боргу в повному обсязі. 

Таким чином новації закону #ЧужихДітейНеБуває змушують осіб, які ухиляються від підтримки своїх нащадків, дбати не тільки про власні потреби, а й про добробут підростаючого покоління.

  ***

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ ЗУСТРІЧАЄ БОРЖНИКІВ З ПОДОРОЖЕЙ

 

Деякі батьки, не бажаючи брати участь у житті власних дітей, намагаються знаходитись якомога далі від них, сподіваючись, що відстань допоможе уникнути клопоту, пов’язаного з вихованням їхніх чад. Новели закону #ЧужихДітейНеБуває допомагають зменшити таку відстань, та нехай і в примусовому порядку, пробудити спогади про найрідніших людей.

Сумчанин, тікаючи від виконання батьківського обовязку, виїхав на 2 роки за кордон, тим самим сподіваючись, що тягар по сплаті аліментів його більше не потурбує. Безпечне життя батька було припинено, коли він повернувся додому та дізнався, що правниками юстиції Сумщини були застосовані примусові заходи з метою погашення його заборгованості перед сином.

Розплатою за байдужість до дитини стали накладені на боржника тимчасові обмеження в праві виїзду за кордон, користування транспортними засобами, користування зброєю та правом на полювання. Батька не оминули й фінансові санкції, а саме: штраф у розмірі 30%, який був застосований за несплату аліментів впродовж 2 років та сягнув понад 6 тисяч гривень, а також виконавчий збір на користь держави у розмірі більше 2 тисяч гривень.

Вкотре юстиція Сумщини не була осторонь та допомогла у вирішенні складних сімейних непорозумінь. Завдяки професійним діям її працівників та того дискомфорту, який був внесений у життя чоловіка санкціями, була сплачена заборгованість перед хлопцем, що становила понад 21 тисячу гривень.

 

  ***

ПРО БУЛІНГ ТА ПРАВА ДІТЕЙ: ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ ПРОВЕЛИ ДЛЯ ВИХОВАНЦІВ ТАБОРУ ПРАВОВИЙ ЗАХІД

Всі діти мають право на відпочинок – зазначає одна зі статей Конвенції ООН «Про права дітей». Забезпечення якісним та корисним відпочинком малечі є завданням дорослих. Так, з метою правової обізнаності підростаючого покоління та підвищення пізнавальної активності малечі фахівці юстиції Сумщини, впроваджуючи загальнонаціональній правопросвітницький проект Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», завітали до вихованців місцевого табору з правовим заходом.

Під час зустрічі правники наголосили присутнім на правах дітей, а саме: праві на захист, медичну допомогу, громадянство, родину, навчання та відпочинок. Завдяки тематичній мапі малеча розв’язувала нестандартні задачі по визначенню своїх прав та самостійно формулювала і характеризувала їх.

Окремою «зупинкою» правового заходу стала протидія цькуванню, адже з початком літніх канікул ця тема не зникає та, на жаль, залишається актуальною у дитячих колективах. Спеціалісти юстиції Сумщини наголосили підростаючому поколінню на недопущенні байдужості у питанні протидії булінгу та ще раз акцентували на його ознаках, до яких відносяться:

·        систематичність (повторюваність);

·        наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу) та спостерігачі;

·        наслідки у вигляді психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

По завершенню пізнавального та цікавого заходу діти отримали не тільки гарний настрій та правові знання, а й приємні подарунки від фахівців юстиції.

 ***

 

МАЙНО БОРЖНИКА ПО АЛІМЕНТАХ ПІШЛО З МОЛОТКА

На Сумщині майно чоловіка пішло з молотка на електронних торгах «СЕТАМ» в рахунок погашення заборгованості по аліментах.

Санкції ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває стоять на сторожі прав дітей і вкотре доводять, що проблема несплати аліментів не залежить від майнового стану боржника, його місця проживання, роботи.

Мешканець Буринського району впродовж тривалого часу не сплачував своєму синові аліменти та накопичив перед дитиною великий борг. Крапку в питанні несплати коштів поставили державні виконавці.

«Після досягнення хлопчиком повноліття, він вже й не сподівався отримати кошти, які перед ним заборгував батько. На допомогу у відновленні прав юнака прийшли новели чинного законодавства, завдяки яким борг перед дитиною не зникає з часом. Так, неплатника аліментів обмежили у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, полювання та користування зброєю. Крім того, на все рухоме та нерухоме майно боржника фахівці юстиції наклали арешт. На днях завдяки електронним торгам «СЕТАМ» державні виконавці за 4,5 тисячі гривень реалізували описане майно чоловіка, а саме 2 холодильні камери. Кошти від продажу лотів хлопчик отримав в повному обсязі», – розповіла очільниця юстиції Сумщини Ірина Свистун.

  ***

БУДЬ-ЯКЕ НАСИЛЬСТВО НАД ДИТИНОЮ ПЕРЕСЛІДУЄТЬСЯ ЗАКОНОМ

Консультує Міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО

 

Доброго дня! В мого сина подекуди виникають сутички з його однокласниками. Останнім часом після школи він приходив сумний, інколи навіть із розірваним рюкзаком та у порваній одежі. На мої питання, що сталося, нічого не відповідає, але я впевнена – щось відбувається. Припускаю, що моя дитина стала жертвою цькування у школі. Підкажіть, як розпізнати булінг?

Ольга Соколова

 

Насамперед  зауважу,  що  жодна дитина не може бути об'єктом незаконного посягання на її честь і гідність. Будь-яке насильство над дитиною переслідується законом.

У 2019 року вступили в силу норми закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», який визначає поняття булінгу.

Булінг – це  діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Які ознаки булінгу?

Типовими ознаками булінгу є:

·                    систематичність (повторюваність) діяння;

·                    наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі;

·                    наслідки у вигляді психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

 

Які  є види булінгу ?

 Виділяють такі види булінгу:

·                     фізичний (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних пошкоджень);

·                     психологічний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж);

·                     економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей);

·                     сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти);

·                     кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів, Інтернету, інших електронних пристроїв).

Як відрізнити звичайний конфлікт від булінгу?

Не кожен конфлікт є булінгом. Цькування – це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками таким не може вважатися. Крім того, ключовою ознакою саме булінгу є бажання завдати шкоди, принизити жертву.

Наприклад, якщо Вашу дитину штовхнули в школі без наміру завдати шкоди, це не є булінгом. Проте, якщо дитина регулярно навмисно фотографує однокласника чи однокласницю у роздягальні, а потім шантажує або поширює ці фото з метою приниження, це вважається булінгом.

Яка роль  відведена педагогічним працівникам у запобіганні та протидії булінгу?

Керівник закладу освіти зобов’язаний створити у закладі освіти безпечне освітнє середовище, вільне від насильства та булінгу. Крім того, керівник:

·                     розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;

·                     розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) та видає рішення про проведення розслідування;

·                     вживає відповідних заходів реагування;

·                     забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг учням, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);

·                     повідомляє органам Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

Крім того, Закон зобов’язує педагогічних працівників повідомляти керівників закладів освіти про виявлені факти булінгу (цькування) серед школярів.

Яка відповідальність за вчинення булінгу?

До прийняття змін до законів щодо протидії булінгу (цькуванню) відповідальності за його вчинення в Україні не існувало. З прийняттям нового закону було запроваджено адміністративну відповідальність за булінг. Відтепер вчинення булінгу (цькування) неповнолітньої чи малолітньої особи карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

Такі діяння, вчинені повторно протягом року після або групою осіб караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі вчинення булінгу (цькування) неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування). Якщо керівник закладу освіти не повідомить органи Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

І насамкінець, хочу надати декілька порад, що робити, якщо Ваша дитина стала жертвою булінгу:  

·                     Поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її в ситуації, що склалася, готові її вислухати і допомогти.

·                     Запитайте, яка саме допомога може знадобитися дитині, запропонуйте свій варіант вирішення ситуації.

·                     Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона).

·                     Повідомте керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагайте належного її урегулювання.

·                     Підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми булінгу може потребувати певного часу.

·                     Якщо  вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – повідомте поліцію.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з данного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

Знайте самі і розкажіть дитині, що в Україні працює Національна дитяча «гаряча» лінія  з питань булінгу

0 (800) 500 225 та 116 – 111.

***

ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА – ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІ

 

Дитина, як і кожна людина у суспільстві, має свої права. Деякі надаються їй від народження, деякі набуваються протягом життя, але ті й інші потребують визнання та захисту. Нерідко, через довірливість та необізнаність малечі, їх права порушуються, тому сьогодні як ніколи актуальним є проведення заходів, спрямованих на правову освіту підростаючого покоління. Саме такі заходи проводяться фахівцями юстиції в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Відвідавши міську бібліотеку, правники юстиції провели зустріч з учнями однієї зі шкіл, під час якої в цікавій ігровій формі розповіли про  права дитини, способи їх захисту та поняття булінгу. В ході бесіди було наголошено на недопущенні цькування, протидії булінгу та відповідальності за його вчинення.

 Для практичного розуміння наданої інформації, правники запропонували присутнім провести імітацію судового засідання. Завдяки неформальному заходу учні познайомились з етапами судового процесу, його учасниками та значенням у захисті порушених прав.  Серйозне відношення до поставленого завдання та радість в очах за вдалі спроби – результат добре засвоєної інформації, яку діти отримали в ході зустрічі.

***

 ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ПІДВИЩУЮТЬ  ПРАВОВУ ОБІЗНАНІСТЬ ПРИЙОМНИХ БАТЬКІВ

 

Піклування про дитину відбувається на всіх рівнях суспільства – в масштабах країни, міста, окремої громади, колективу та родини. Фахівці юстиції Сумщини, також опікуючись правами підростаючого покоління, регулярно долучаються до заходів, спрямованих на підвищення рівня правової обізнаності різних верст населення.

Цього разу в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» правники відвідали Сумський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, де провели тематичний захід для прийомних батьків та батьків-вихователів. Як з’ясувалося, нагальних питань у даної категорії громадян багато. Стосувалися вони виплати аліментів, виїзду дитини за кордон з одним із батьків (опікунами) та ініціатив уряду, висвітлених в інформаційній кампанії Мін’юсту «Відповідальне батьківство».

«Наразі мінімальний рекомендований розмір аліментів в Україні становить для дітей віком до 6 років 1626 гривень, від 6 до 18 років – 2027 гривень. Звертаємо увагу, що аліменти від батьків-нерезидентів не оподатковуються, – зазначила представник юстиції Марина Рудь. – Для неплатників аліментів Міністерство юстиції підготувало ряд обмежень та незручностей. Їм заборонено виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати. Накладаються і штрафні економічні санкції з 20% до 50% від суми боргу за несплату понад 1, 2 та 3 роки; суспільно-корисні роботи, конфіскація й продаж активів майна боржника. До речі, з початку року на користь дітей Сумщини стягнуто 70 мільйонів гривень».

 Спікер також наголосила, що в Сумах запрацював офіс європейського зразка «Центр виконання рішень», де громадянам надається низка послуг, зокрема прийом й видача виконавчих документів та документів виконавчого провадження за принципом екстериторіальності в межах області, попередня перевірка документів на відповідність законодавству, надання сторонам виконавчого провадження відомостей з Автоматизованої системи виконавчого провадження в межах всієї України, а також багато іншого. 

 

  ***

 ТВОРЧІСТЬ ЯК ОСНОВНИЙ ЕЛЕМЕНТ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ

 

Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» впевнено прямує до своєї мети – формуванню юридичної обізнаності та правової культури громадян країни. На своєму шляху значну увагу правники приділяють і наймолодшому населенню держави, створюючи для них доступні форми та методи для сприйняття та засвоєння інформації. Прикладом такої діяльності є проведення конкурсу малюнків, присвяченого Дню захисту дітей, ініційованого Координаційною радою молодих юристів при Міністерстві юстиції України.

В ході конкурсу завданням малечі було висвітлення власної думки з приводу їхніх правових можливостей. На перший погляд завдання здається складним, але кількість робіт, яка надійшла для участі у конкурсі, а саме 100 малюнків, засвідчила протилежне – діти вже в такому юному віці розуміють та знають свої права та обов’язки.

Конкурсна комісія юстиції Сумщини разом з Координаційною радою молодих юристів області привітали переможців та побажали їм творчого натхнення й нових перемог. Також малечі були вручені подарунки та грамоти, які мотивуватимуть школярів працювати з більшою наполегливістю та завзятістю.

 

 ***

В СУМАХ РОЗШУКУЮТЬСЯ СОТНІ АЛІМЕНТНИКІВ

В Сумській області в розшук оголошені понад 500 громадян, які мають заборгованість по сплаті аліментів.

Завдяки новелам ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває, які спрямовані на пробудження відповідальності у батьків та посилення відповідальності для боржників-аліментників, до злісних неплатників застосовується ряд незручностей, зокрема вони обмежуються у праві виїзду за кордон, користування автомобілем, зброєю та полювання.

«На даний момент на Сумщині розшукуються 514 громадян, які мають заборгованість перед власними дітьми, – зазначає керівник обласної юстиції Ірина Свистун. – Водночас, з початку року на користь малечі в Сумському регіоні вже стягнуто 70 мільйонів гривень аліментів. Загалом фіксується динаміка збільшення стягнень аліментів в порівняні з аналогічним періодом 2018 року, тому можна з впевненістю сказати, що закони діють. Між тим, фахівці юстиції Сумщини й надалі продовжують захищати економічні права маленьких громадян».

  ***

БАГАТОДІТНИЙ БАТЬКО ЗАБОРГУВАВ ДОНЬКАМ 25 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ

В Білопільському районі Сумщини багатодітний батько впродовж декількох років не сплачував донькам аліменти та накопичив борг в розмірі майже 25 тисяч гривень. Згадати про свій батьківський обов’язок чоловіка змусили санкції ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває.

«Відновити економічні права Вікторії, Дарини та Христини вдалося завдяки обмеженням мешканця Білопільського району в праві виїзду за кордон, керування транспортирними засобами, полювання та користування зброєю. Дізнавшись про це, чоловіку нічого не залишалось як сплати всю суму боргу, яка становила майже 25 тисяч гривень, – розповіла очільниця юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Своєрідні важелі впливу в вигляді обмежень, передбачені чинним законодавством, допомагають державним виконавцям боротися зі злісними неплатниками аліментів».

До речі, з початку 2019 року на користь дітей, які мешкають в Сумській області, вже стягнуто 70 мільйонів гривень.

 

  ***

 

ПРАВОВА СВІДОМІСТЬ Є НЕОБХІДНОЮ В ЖИТТІ КОЖНОГО – ДОВОДЯТЬ ВИЇЗНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ ФАХІВЦІВ ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ

 

Фахівці юстиції Сумщини спільно з правниками Центру з надання безоплатної правової допомоги здійснили черговий виїзд мобільної правової групи. На цей раз правові консультації спеціалісти провели для жителів Краснопільського району, зокрема Великого Бобрика та Самотоївки.  

Охочих поспілкуватися з юристами з’явилося не мало. На всі нагальні питання, які загалом стосувалися виплат аліментів, земельних відносин, спадкових справ та оренди паїв, громадяни отримали вичерпну відповідь.

Водночас, особливий інтерес у мешканців Краснопільського району викликала тема виїзду неповнолітньої дитини за кордон з одним з батьків. Фахівці юстиції акцентували, в разі, якщо дитині заборгували зі сплатою аліментів (борг накопичився понад 4 місяці або понад 3 місяці – перед малечею з інвалідністю), стягувач може виїхати з дитиною за межі України на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника.

Що потрібно зробити?

1)     Отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів за місцем виконання рішення про стягнення аліментів. 

2)     На кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості:

ü      понад 4 місяці або

ü      понад 3 місяці та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

 

 

  ***

ЖІНКА, ТІКАЮЧИ ВІД СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ, БУЛА ВИСАДЖЕНА З ПОТЯГА НА КОРДОНІ

Під час подорожі за кордон обов’язковим є дотримання багатьох правил, які дозволяють мандрівнику безпечно та впевнено перебувати в тій чи іншій країні. Між іншим, безвідповідальна поведінка призводить до дострокового закінчення такої поїздки та змушує ще довгий час виправляти свої помилки.

Жителька Краснопільського району не виплачувала дитині кошти на її утримання, а займалася влаштуванням особистого життя. Корективи в таке положення справ внесли правники юстиції Сумщини, коли через наявність аліментного боргу обмежили жінку у праві полювання, користування зброєю, керування транспортними засобами та виїзду за межі України.

«Громадянка, не переймаючись застосованими санкціями, вирушила в іншу країну, але на неї чекав несподіваний «сюрприз» – в ході перетину державного кордону її було висаджено з потяга через наявність боргу по аліментах у розмірі понад 13 тисяч гривень. Матері нічого не залишалось як згадати про дитину та погасити заборгованість в повному обсязі», – розповіла керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Міністерство юстиції України останнім часом внесло чимало змін в чинне законодавство, прикладом яких є пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, новели якого значно розширили сфери свого впливу на неплатників аліментів та дозволили з більшою активністю захищати права дітей.

 

  ***

 ДАЛЕКОБІЙНИК НЕ ЗМІГ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН З БАГАЖОМ БОРГУ ПО АЛІМЕНТАХ

Своєчасність при виконанні зобов’язань є проявом відповідальності та сумлінності, але не всім вона властива. Деякі люди, чи то поринувши у буденні клопоти, чи то з умислом, забувають про наявність у них певних обов’язків і лише тільки під натиском санкцій, згадують про них та починають діяти.
Житель Тростянеччини заборгував своїй дитині 5 тисяч гривень. Спочатку може здатися, що сума боргу не значна, але її вистачило для винесення фахівцями юстиції Сумщини постанови про встановлення тимчасових обмежень у праві полювання, користування зброєю, виїзду за кордон та в праві керування транспортними засобами. Останні два заходи примуса стали для чоловіка значною перешкодою у налагодженні безтурботного життя, оскільки він нещодавно влаштувався працювати водієм далекобійником. Довідавшись про обмеження, які значно обмежують його можливості, батько відразу звернувся до виконавчої служби та погасив заборгованість у повному обсязі.
Новели пакету законів #ЧужихДітейНеБуває продовжують знаходити індивідуальні методи впливу на безвідповідальних батьків, навіть якщо суми боргу невеликі, адже будь-яка заборгованість порушує права дітей.
Наразі діти Сумщини отримали понад 70 мільйонів гривень аліментів.

 

 ***

ЄДИНИЙ РЕЄСТР БОРЖНИКІВ РОЗЧИНЯЄ ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПО АЛІМЕНТАХ

 

Мешканець Сумської області несистематично сплачував аліменти дитині. Навчити його відповідальності вдалося після того, як відомості про неплатника аліментів були внесені фахівцями юстиції до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/, до якого потрапляють особи, що мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці.

На Глухівщині 15-річний хлопчик несистематично та несвоєчасно отримував від батька аліменти, в результаті чого виникла заборгованість в розмірі 5 тисяч гривень. Задля найшвидшого відновлення прав підлітка державні виконавці Сумщини застосували до чоловіка ряд примусових заходів, передбачених ініційованим Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває. Зокрема, на все нерухоме майно та банківські рахунки мешканця Глухівського району був накладений арешт.

Але справжнім поштовхом до сплати заборгованості та налагодження систематичної сплати аліментів стало занесення відомостей про батька до Єдиного реєстру боржників, адже потрапити до реєстру для громадянина означає:

·         неможливість укласти будь-яку угоду з відчуження майна;

·         неприємна публічність такої інформації. Наприклад, використовують цей реєстр і для перевірки платоспроможності громадянина – боржник не зможе отримати кредит у банку;

·         відмова у здійсненні будь-якої операції, пов’язаної з оформленням транспортного засобу.

 

  ***

 З ДИТИНОЮ ЗА КОРДОН: КОЛИ НЕ ПОТРІБЕН ДОЗВІЛ ДРУГОГО З БАТЬКІВ

 

 

Організація літнього відпочинку дитини – відповідальний та клопітний процес, який потребує часу, зусиль та грошових коштів, а також взаємного порозуміння між батьками, в тому випадку, коли вони розлучені, а дитина проживає з кимось одним.

В рамках інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство», впровадженої в межах загальнонаціонального право​просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО​!», правники у співпраці з туристичними агентствами Сумщини ознайомлювали населення з правилами виїзду дітей за кордон з одним з батьків.

До речі, не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця, якщо мета поїздки:

          лікування;

          навчання;

          участь у дитини у заходах, спрямованих на її всебічний розвиток;

          оздоровлення;

          відпочинок.

Необхідно лише повідомити рекомендованим листом другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки, та пред’явити на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про підтвердження місця проживання дитини.

Але варто пам’ятати, що за порушення строків перебування дитини за кордоном передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 1700 до 3400 гривень та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

 ***

 

ЗРУЧНО Й КОМФОРТНО – ОТРИМАЙТЕ СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ МАЛЮКА ПО-НОВОМУ

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

Пане Павло, доброго дня! Зовсім скоро ми з дружиною чекаємо на народження  другої дитини. Нашому старшому сину вже виповнилося 16 років, а я досі згадую всю бюрократичну тяганину та величезні черги у ДРАЦСі. Читаючи ваші інтерв’ю, я розумію, що Мін’юст зробив процедуру реєстрації народження дитини більш зручною. Поясніть, будь ласка, детальніше, куди нам звернутися та які документи підготувати? Дякую.

Микола Наливайченко

Де можна зареєструвати народження малюка?   

 

Зараз документи для реєстрації дитини можна подати:

  • у пологовому будинку (які взаємодіють з відділами ДРАЦС); 
  • у відділі державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦСі); 
  • у Центрі надання адміністративних послуг (за місцем фактичного народження дитини або за місцем проживання одного з батьків).

 

Як це зробити? 

 

Уряд Володимира Гройсмана зробив послуги з реєстрації народження дитини більш доступними і зручними. Для того, щоб зареєструвати новонароджену дитину, Ви можете оформити заяву в електронній формі на сайті Міністерства юстиції www.dracs.minjust.gov.ua. У такому випадку до заяви необхідно додати електронні копії документів, які потрібно буде відсканувати і прикласти електронний підпис заявника.

 

Зробити це може один із батьків, щоправда, попередньо має завести власний електронний кабінет і підтвердити свою особу для системи через ЕЦП (електронний цифровий підпис) або Bank ID. 

 

Під час державної реєстрації батьки мають визначитись з іменем дитини, прізвищем, яке буде носити дитини (у разі різних прізвищ батька та матері).

 

Для визначення походження дитини від матері надається медичне свідоцтво про народження, від батька – свідоцтво про шлюб або спільна заява батьків про визнання батьківства (якщо вони не перебувають у шлюбі).

 

Для зазначення в актовому записі «громадянства батьків» надаються їх паспорти або паспортні документи. 

 

В який термін потрібно реєструвати дитину?

 

Батьки повинні зареєструвати народження дитини не пізніше одного місяця від дня її народження. Державна реєстрація народження дитини, проводиться в день звернення. 

Зауважу, несвоєчасна, без поважної причини, реєстрація батьками народження дитини в державних органах тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 до 51 грн.

 

Які документи потрібно подати батькам для реєстрації в держорганах влади?

 

Разом із заявою про державну реєстрацію народження дитини батьки мають надати  лікарське свідоцтво про народження, яке оформлюється безпосередньо в пологовому будинку під час виписки та  паспорти або документи, що засвідчують особи батьків (хоча б одного з них), свідоцтво про шлюб.

 

Однак, якщо документ, що засвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений (втрата паспорта, його переоформлення), то орган державної реєстрації не має права відмовити в реєстрації дитини. У цьому випадку вказуються  відомості на підставі свідоцтва про шлюб. 

 

Що ще може знадобитися для реєстрації?

 

У переліку паперів для держреєстрації малюка обов'язково мусить бути документ, на підставі якого вносяться дані про батька. Це може бути свідоцтво про шлюб, спільна заява матері та батька дитини, заява матері. За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка в паспорті заявника або паспортах матері та батька дитини.

 

Крім того, у разі наявності причин, з  яких батьки не можуть особисто зареєструвати народження дитини, реєстрація може бути проведена за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника установи охорони здоров'я, де народилася чи перебуває дитина. Такий заявник надає паспорт або паспортний документ, що засвідчує його особу.

 

Важливо пам'ятати, що зареєструвати народження дитини може один з батьків, якщо вони перебувають у шлюбі і мають спільне прізвище. У разі, якщо прізвища батьків дитини різні або вони не перебувають у шлюбі, тоді для державної реєстрації народження обов'язкова присутність обох батьків.

 

Як подати заявку на «дитячі гроші»?

 

 

Призначення та виплата допомоги під час народження дитини здійснюється органом соціального захисту населення за адресою реєстрації (прописки) батьків або за місцем фактичного проживання батька чи матері дитини. Документи, необхідні для призначення виплат, подаються особисто або он лайн, але не пізніше 12 місяців з дня народження дитини. У разі пропуску зазначеного періоду право на отримання допомоги втрачається.

 

Електронною послугою з оформлення дитячої допомоги можна скористатися на офіційному сайті Міністерства соціальної політики  України www.msp.gov.ua або на Єдиному державному порталі адміністративних послуг www.my.gov.ua. Якщо зробити це з використанням ЕЦП, то за новими правилами допомога призначається не пізніше наступного робочого дня.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились запитання з даного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 ***

 

НА 600% ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ ЗБІЛЬШИЛА ПОКАЗНИК ЛІКВІДАЦІЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПО ЗАРПЛАТІ

На Сумщині за 6 місяців 2019 року було стягнуто понад 22,2 мільйона гривень заборгованості по заробітній платі, що на 600% більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

«Завдяки ефективній роботі державних виконавців з підприємств-боржників Сумської області з початку 2019 року повернули працівникам більше 22,2 мільйона гривень заборгованості по заробітним платам. Цей той результат, який відновлює довіру громадян в здатність держави захистити їх права», – зазначила керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Очільниця обласного управління також додала, що робота в цьому напрямку не зупиняється й триватиме до тих пір, доки існуватиме проблема невиплати заробітної плати. До речі, на Сумщині в цьому році найбільше заробітних плат стягнуто на користь працівників ПАТ «Сумське НВО», КП ШКЗ «Зірка», ДП «Попівський експериментальний завод» та ТОВ «МАШ-СЕРВІС».

 

 

 ***

120 ГОДИН СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ ЗНАЙШЛИ КОШТИ ДЛЯ ДИТИНИ

Невиконання судового рішення зі сплати аліментів на утримання дитини призвело до утиснення прав жителя Кролевецького району, що передбачено ініційованим Міністерством юстиції України пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває.

Чоловік тривалий час не виплачував кошти своїй донці та заборгував їй понад 10 тисяч гривень. Розуміючи, що відношення до виконання батьківського обов’язку не зміниться, фахівці юстиції Сумщини винесли постанови про встановлення тимчасових обмежень у праві полювання, користування зброєю, виїзду за кордон та в праві керування транспортними засобами.

Крапкою у налагодженні сімейних відносин став складений протокол про адміністративне правопорушення, в результаті розгляду якого судом, боржнику було присуджено суспільно корисні роботи у кількості 120 годин. Реакцією чоловіка на таке покарання стало погашення в повному обсязі заборгованості. Крім того, після відпрацювання зароблені кошти, а це майже 3 тисячі гривень, також були перераховані батьком на користь дитини.

 

  ***

День Конституції фахівці юстиції Сумщини відзначили циклом правових заходів

 

Конституція України, як основний закон держави, має вагомий вплив на головні аспекти життя в країні. Дотримання її норм – це один із найважливіших обов'язків громадянина, він має загальне значення і не має винятків. Знання та розуміння цього обовязку повинно починатися змалечку та постійно поновлюватися впродовж життя.

З нагоди Дня Конституції України фахівцями юстиції Сумщини було проведено цикл заходів, спрямованих на підвищення у населеннях правових знань. Юристи, завітавши до місцевих дитячих таборів, розповіли малечі про державну символіку, її історію та значення. Нагадали підростаючому поколінню також й про їх права, зокрема про право на сімю, захист, медичну допомогу, відпочинок, навчання, інформацію та громадянство.

Не оминули правники й дорослих громадян, в ході зустрічі з ними в обласній бібліотеці, окрім зазначеної теми, інтерес викликала інформаційна кампанія «Відповідальне батьківство», запроваджена в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!». Увагу було звернули на податкову знижку на розвиток дитини (сума, яка повертається державою зі сплаченого батьками податку на доходи, орієнтований розмір – 18%), послугу #МуніципальнаНяня (відшкодування витрат за послуги муніципальної няні для дитини до 3 років, з 1 січня 2019 року розмір такої компенсації становить 1626 гривень щомісяця) та на особливості закону #ЧужихДітейНеБуває, який передбачає спрощені правила виїзду дітей з одним із батьків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту