Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДФС готова до впровадження змін

Державна фіскальна служба готова до впровадження змін, передбачених Законом України  №2628 від 23 листопада 2018 року

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та  деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих видів податків і зборів», які набувають чинності з 1 липня 2019 року.

Законом, зокрема, передбачено, удосконалення контролю за обігом пального та спирту етилового шляхом запровадження окремого обліку за переміщенням спирту етилового в  Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП), введення ліцензування діяльності з виробництва та обігу пального; удосконалення системи електронного адміністрування реалізації пального, впровадження обліку в розрізі місць фактичного знаходження пального – в стаціонарних акцизних складах або пересувних акцизних складах такого суб’єкта господарювання тощо.

Так, з 1 липня суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво, оптовий, роздрібний продаж та зберігання пального, повинні отримати ліцензію на таку діяльність. Ці зміни запроваджено з метою скорочення обсягів тіньового ринку пального, збільшення податкових надходжень та покращення якості нафтопродуктів для споживачів.

Також передбачено, що платники акцизного податку зобов'язані з 1 травня 2019 року до 1 червня 2019 року зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня 2019 року. Суб’єкти господарювання мають можливість до 1 липня 2019 року зареєструватися платниками податку та зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року.

 

Представили Сергія Верланова колективу фіскальної служби

Нового очільника Державної податкової служби України Сергія Верланова представила колективу фіскальної служби Міністр фінансів України Оксана Маркарова 03 червня 2019 року.

«Сьогодні відбуваються зміни, які матимуть великий вплив на бізнес-середовище. Ми здійснюємо перезапуск Державної податкової служби. Нова служба має трансформуватися в таку інституцію, якою пишатимуться та в якій буде почесно працювати», – наголосила Оксана Маркарова.  Міністр фінансів окреслила основні складові роботи новоствореної податкової служби. Так, головним її завданням має стати розвиток прозорих стосунків з платниками податків

У свою чергу Голова ДПС Сергій Верланов зазначив, що податкова служба знаходиться фактично в декількох кроках від старту повноцінного виконання обов’язків щодо адміністрування податків та єдиного внеску. «Функціонал нашої служби має бути готовим до достатньо швидкої трансформації. Часу обмаль, будемо рухатися дуже динамічно. ДПС відкрита до співпраці з міжнародними донорами та партнерами щодо її подальшої трансформації в сервісну службу європейського зразка», – зазначив Сергій Верланов.

 

Отримання документа про реєстрацію реєстрі фізичних осіб у разі його втрати

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що відповідно до п. 70.9 ст. 70 Податкового кодексу України та п. 7 розділу VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017    № 822 (далі – Положення № 822), за зверненням платника податків, його законного представника або уповноваженої особи контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр), відповідно до порядку, визначеного Положенням № 822 (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті). У такому документі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, фізична особа пред’являє документ, що посвідчує особу. За бажанням особи документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, може бути виданий її представнику за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії, а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку.

Згідно з п. 8 розділу VII Положення № 822 документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, надається протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи.

 

Надаєте послуги з обробки землі – задекларуйте свої доходи

Конотопське управління ДФС у Сумській області, у рамках операції «Урожай», звертає увагу громадян, які мають у власному користуванні техніку, та надають послуги іншим особам, зокрема у вигляді обробки землі, збору урожаю  за певну плату. Якщо громадянин, який надає послуги з обробки землі, не є фізичною особою –підприємцем, він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податок з таких доходів.

Доходи від обробки землі оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором – 1,5 відсотка. Якщо такі послуги надаються у поточному році, то отриманий дохід підлягає декларуванню у наступному 2020 році.

Також звертаємо увагу, що впродовж проведення операції «Урожай» органами фіскальної служби в установленому порядку будуть проведені комплексні контрольні заходи за виплатою реальної заробітної плати працівникам, зайнятим у сільському господарстві, на всіх етапах виробництва, зокрема на етапі посівної кампанії, обробки та збирання урожаю, реалізації сільськогосподарської продукції тощо.

 

Місцеві бюджети отримали 372,9 млн. гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області за січень-травень  2019 року забезпечено збір до місцевих бюджетів у сумі 372,9 млн. гривень що на 55,3 млн. грн., або  14,8 відсотків більше ніж за відповідний період 2018 року» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДФС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У травні 2019 року місцеві скарбниці отримали 74,9 млн. гривень, це на 7,2 млн. гривень більше ніж за відповідний період минулого року. Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів у травні 2019 року залишається податок на доходи фізичних осіб. Його надходження за вказаний період склали 49,0 млн. грн., збільшення до минулого року на 3,4 млн. гривень.  Від землевласників та землекористувачів надійшло 13,2 млн. грн. податку на майно та орендної плати за землю, що більше минулорічного на  3,4 млн. гривень. Також  значні суми до місцевих бюджетів надійшли у вигляді  єдиного податку – 8,8 млн. гривень та  акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 1,2 млн. гривень.

Конотопське управління просить всіх суб’єктів господарювання, я також громадян, своєчасно реєструвати об’єкти оподаткування, в повному обсязі  нараховувати та своєчасно сплачувати податки, зокрема до місцевих бюджетів.  Необхідно усвідомлювати, що податки, це єдине джерело забезпечення добробуту  громад», – підсумував Андрій Майданевич. 

Перейти до вмісту