Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageОчільник ДПС зустрівся з представниками МВФ

Поточний стан справ зі створення Державної податкової служби, першочергові кроки та стратегічні питання реформування у податковому напрямі було обговорено під час зустрічі

 Голови ДПС Сергія Верланова з представником Податково-бюджетного Департаменту МВФ Енріко Аавом та членами місії Європейського Департаменту МВФ. Вже призначено очільника ДПС, новостворена служба отримала реєстрацію як юридична особа, затверджено граничну чисельність працівників апарату та територіальних органів.

Надалі весь функціонал у податковому напрямі перейде до ДПС, ДФС України функціонуватиме у митному напрямі до здійснення заходів щодо утворення Держмитслужби.

 «До законодавчого врегулювання питання податкова міліція залишатиметься у складі податкової служби. Але у подальшому вона повинна бути відокремлена від ДПС, адже податкова служба має бути  спрямована на сервісне обслуговування платників та надання їм всебічної допомоги у виконанні зобов’язань зі сплати податків та зборів», – зазначив Сергій Верланов.

 

З 1 липня суб’єкти господарювання повинні отримати ліцензію

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що відповідно внесених змін до діючого законодавства з 1 липня поточного року суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво, оптовий, роздрібний продаж та зберігання пального, повинні отримати ліцензію на таку діяльність.

Такі зміни запроваджено з метою скорочення обсягів тіньового ринку пального, збільшення податкових надходжень та покращення якості нафтопродуктів для споживачів.

Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, до якої додаються документи, перелік яких визначено Законом України від № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Для спрощення ліцензування внесено зміни до Закону №481, згідно з якими в документах, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, не вимагається зазначати цільове призначення такої ділянки, як це було передбачено раніше. 

Звертаємо увагу, що ДФС не забороняє суб’єктам господарювання, у тому числі фермерам, зберігати пальне, а лише проводить підготовку до видачі ліцензій відповідно до вимог законодавства. Податківці лише перевіряють документи на відповідність вимогам законодавства та готуються до видачі ліцензій з 1 липня, у тому числі і на зберігання пального. За умови наявності у суб'єктів господарювання передбачених законом документів на здійснення виробництва, торгівлі, зберігання і реалізації пального, усі заявники без труднощів отримають ліцензії.

 

Про порушення митних правил

Через митний пост «Катеринівка» Сумської митниці ДФС громадянин України намагався перетнути кордон з незадекларованими культурними цінностями – поштовими марками.

 Нещодавно в зону митного контролю митного поста "Катеринівка" Сумської митниці ДФС у напрямку «виїзд» з території України пішки слідував українець. Під час митного огляду його особистих речей у гаманці працівники митниці виявили вісімнадцять поштових марок, випущені до 1991 року. 

Про наявність цих культурних цінностей громадянин не зазначив в митній декларації та не заявив при усному опитуванні. Таким чином, він порушив митні правила, передбачені статтею 472 Митного кодексу України. За цим фактом складено протокол про порушення митних правил.

Нагадуємо, що вивезення за межі території України знаків поштової оплати, виданих до 1991 року, можливе лише за наявності відповідного дозволу.

Відповідно до вимог п. 9 Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон, – дозвіл на вивезення за межі території України не потрібен для знаків поштової оплати України: поштових марок і блоків, маркованих поштових конвертів і маркованих поштових карток виданих після 1991 року.

 

До 01 серпня 2019 року необхідно сплатити податок, зазначений у декларації

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській  області нагадує, що відповідно до п.179.7 ст.179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.

Звертаємо увагу, що згідно з п.126.1 ст.126 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах: – при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; – при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Крім цього, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, – після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня (п.п.129.1.3 п.129.1 ст.129 ПКУ).

 

 

Затверджено новий Державний реєстр РРО

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що ДФС України наказом від 15.05.2019 № 392 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі – Державний реєстр РРО).

Оновлений Державний реєстр РРО містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, у кількості 179 моделей.

Окремо наводиться перелік РРО, виключених з Державного реєстру РРО у 2016 – 2018 роках, експлуатація яких не дозволяється. Таких РРО 7 (як і в попередньому переліку).

Слід зазначити, що водночас втратив чинність наказ ДФС України від 26.03.2019 № 247 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій».

Новий Державний реєстр РРО розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:  http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/320822.html

 

Перейти до вмісту