Новини

Пенсійний фонд України інформує

Image

ДОБРОВІЛЬНЕ НАБУТТЯ СТРАХОВОГО СТАЖУ

В 2019 році право на призначення пенсії за віком мають особи, які досягли 60 років та мають не менше 26 років страхового стажу. Страховий стаж необхідний для призначення пенсії за віком буде поступово збільшуватись і починаючи з січня 2028 року становитиме не менше 35 років.

Згідно зі статтею 24 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до страхового стажу, що враховується при призначенні пенсії, зараховуються лише ті періоди за які сплачено внески на загальнообов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування. Якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою ніж мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період.

Сьогодні , якщо особа працює неповний робочий час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень), перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, роботодавець зобовязаний здійснити доплату до мінімального страхового внеску таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою за мінімальний страховий внесок (в 2019 році 918,06 грн).

В разі, коли застрахована особа працювала на умовах неповного робочого часу в період з 01.01.2004 по 31.12.2010 вона може зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний місяць самостійно, для цього необхідно подати до органів Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії заяву.  Фахівець Пенсійного фонду на підставі даних Реєстру застрахованих осіб державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, визначає розмір доплати до мінімального страхового внеску, та складає повідомлення-розрахунок.

На підставі повідомлення-розрахунку застрахована особа здійснює відповідну доплату  протягом 10 календарних днів з дня його отримання.

Особи, які здійснюють доплату, формують і подають до органів Пенсійного фонду України відомості про суми такої доплати.

Якщо особа не належала до категорії застрахованих осіб (не працювала або працювала не офіційно) вона може звернутись до органів фіскальної служби та укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.  Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що особи беруть добровільну участь протягом строку, визначеного в договорі, але не менше як один рік. Тобто особа  зобов’язується щомісяця протягом року сплачувати єдиний соціальний внесок. В такому випадку кожен місяць буде зараховано до страхового стажу.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, починаючи з 1 січня 2004 року. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (у 2019 році 918,06 грн) і більшою за суму єдиного внеску, обчислено виходячи з максимальної бази нарахування єдиного внеску, встановленого на дату укладання договору (з 01.01.2019– 13770,9 грн ).

З 01.01.2018 відповідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» сума сплачено єдиного соціального внеску за договором про одноразову сплату за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору помножений на коефіцієнт 2.

Якщо підприємство/установа, організація з будь-яких причин не сплачувало внески в Пенсійний фонд або не сплачувало страхові внески чи  єдиний соціальний внесок то цей період не враховується в страховий стаж.

За наявності у роботодавця заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску зарахування страхового стажу за підстав сплачених окремим працівником внесків не можливе, виходячи з положень ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Разом з цим, звертаємо увагу, що будь-який працівник має можливість сам контролювати стан сплати роботодавцем єдиного та страхових внесків, а також правильність відображення його заробітної плати. Для цього необхідно лише зареєструватись на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, що можна зробити в Конотопському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області за адресою: м. Конотоп, вул. Депутатська 2, пред’явивши паспорт та ідентифікаційний код. За наявності електронного цифрового підпису, доступ до веб-порталу електронних послуг здійснюється автоматично.

Адреса веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України: portal.pfu.gov.ua

 

ПРО ВІДКРИТТЯ РАХУНКІВ

            У зв’язку з реорганізацією, що здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №628 “Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України” проведено відкриття  поточних рахунків  у Філії-Сумське обласне управління    АТ “Ощадбанк”, які почнуть діяти з 01 травня 2019 року.

Отримувач: ГУ ПФУ  в Сумській області;

Код отримувача: 21108013;

Банк отримувача: Філії-Сумське обласне управління  АТ “Ощадбанк” ;

МФО банку отримувача: 337568.

Рахунки отримувача:

 

25606301271344 – для акумуляції страхових внесків від застрахованих осіб 1%-5%;

25607300271344 – для акумуляції страхових внесків від підприємств, організацій і   установ 4%, 32%, 42%;

 

25601311178 – для акумуляції збору на обов’язкове державне пенсійне страхування  (пільгові пенсії, штрафна санкція та інше).

 

 

Перейти до вмісту