Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image

Призначено Голову Державної податкової служби України

Кабінет Міністрів України 8 травня призначив Сергія Верланова Головою Державної податкової служби (ДПС) як переможця конкурсу на посаду Голови ДПС.

«Податкова служба потребує прозорості та відкритості, як і митна служба. Завдання стоїть – організувати європейську службу: відкриту, прозору та доброзичливу до бізнесу», – зазначив під час засідання Уряду Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман.

Наступними кроками після призначення очільника ДПС мають стати реєстрація ДПС як юридичної особи, переведення працівників ДФС до Державної податкової служби (не менше 30 відс. штатної чисельності) та прийняття Кабінетом Міністрів України розпорядження про початок роботи нової структури.

«Ми  очікуємо не лише процесу розділення, що було вимогою МВФ, а й продовження реформування. Це надзвичайно важкий, відповідальний процес, адже податковий блок забезпечую понад 49 відс. доходів держбюджету і 57 відс.  зведеного. Водночас, це і надзвичайно цікавий процес. Ми знаходимося в постійному контакті з бізнесом і весь цей час прислухалися, консультувалися і, більше того, виконували вимогу бізнесу», – наголосив Олександр Власов.

 

Сплатіть зобов’язання з ПДФО та військового збору не пізніше 30 липня!

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що фізична особа, яка задекларувала доходи, отримані у минулому році, зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).

Таким чином, самостійно нараховані фізичною особою у Декларації за 2018 рік зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військового збору необхідно сплатити не пізніше 30 липня поточного року.

Звертаємо увагу, що сума податкових зобов’язань, донарахована контролюючим органом, сплачується до відповідного бюджету у строки, встановлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ). Норми визначені п. 179.7 ст. 179 ПКУ.

Водночас, сума, що має бути повернена платнику ПДФО, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену у Декларації, протягом 60-ти календарних днів після надходження такої податкової Декларації (п. 179.8 ст. 179 ПКУ).

 

Протягом травня необхідно зареєструвати акцизні склади

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, відповідно до п.22 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України  платники акцизного податку зобов'язані з 1 травня 2019 року до 1 червня 2019 року зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року.

З 01.07.2019  буде застосовуватися оновлене визначення поняття «акцизний склад». Відповідно до підпункту 14.1.6 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, акцизний склад  це  спеціально обладнані приміщення на обмеженій території, розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів; приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення, змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

 

Для роздрібної торгівлі пальним отримайте ліцензію

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує, що  Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»  (далі – Закон № 2628) внесено зміни, зокрема, до Закону України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон № 481), відповідно до яких з 01.07.2019 запроваджується ліцензування діяльності усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним.

Так, відповідно до змін, внесених Законом № 2628 до ст. 15 Закону № 481, роздрібна торгівля пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю. Річна плата за ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним становить 2 тис. гривень. Суб’єкти господарювання отримують ліцензію на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на п’ять років. Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію. У заяві зазначається вид господарської діяльності, на провадження якого суб’єкт господарювання має намір одержати ліцензію (зокрема, роздрібна торгівля пальним) та інші відомості (адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в органах державної фіскальної служби.

 

Місцеві бюджети отримали 298 млн. гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області за січень-квітень  2019 року забезпечено збір до місцевих бюджетів в сумі 298,0 млн. гривень що на 48,0 млн. грн., або  19,2 відсотків більше ніж за відповідний період 2018 року» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДФС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У квітні 2019 року місцеві скарбниці отримали 78,4 млн. гривень, це на 15,5 млн. гривень більше ніж за відповідний період минулого року. Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів у квітні 2019 року був податок на доходи фізичних осіб. Його надходження за вказаний період склали 52,2 млн. грн., збільшення до минулого року на 10,3 млн. гривень.  Від землевласників та землекористувачів надійшло 12,6 млн. грн. податку на майно та орендної плати за землю, що більше минулорічного на  2,8 млн. гривень. Також  значні суми до місцевих бюджетів надійшли у вигляді  єдиного податку – 10,3 млн. гривень та  акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 1,2 млн. гривень.

Конотопське управління звертає увагу суб’єктів господарювання про необхідність  повної та своєчасної сплати податків,  за рахунок яких забезпечується стабільне життя та добробут місцевих громад», – підсумував Андрій Майданевич. 

 

 

Перейти до вмісту