Новини

Юстиція інформує

ImageПЯТДЕСЯТ  МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ ОТРИМАЛИ ДІТИ НА СУМЩИНІ

Прийняття ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває стало лише першим кроком у комплексній програмі захисту дітей. 

Запроваджені санкції для тих осіб, рівнозначно чоловіків та жінок, які ухиляються від підтримки своїх рідних дітей дали можливість в цьому році стягнути на користь дітей Сумщини 50 мільйонів гривень.

Як приклад, жінка з Тростянецького району, що народила чотирьох дітей, взагалі не займалася їх вихованням. Аліментами також не переймалась, накопичивши борг 12 тисяч гривень.

Державні виконавці, виконавши вимоги Закону #ЧужихДітейНеБуває, яким суттєво посилено відповідальність за невиконання рішення суду про стягнення аліментів, змусили матір сплатити борг в повному обсязі.

Сумчанин Андрій ухилявся від сплати аліментів та на день повноліття дитини накопичив несплату, яка сягнула майже 26 тисяч гривень.

Заходи примусового стягнення, застосовані до боржника та фінансові санкції, якими накладено штраф у розмірі 50% від суми боргу за несплату аліментів понад 3 роки в розмірі 13 тисяч гривень.

Разом з тим, складений протокол про адміністративне правопорушення в порядку, передбаченому статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, став вагомим аргументом.

Перспектива підмітати вулиці рідного міста не привабила і чоловік сплатив весь борг у повному обсязі, разом зі штрафом та виконавчим збором.

Ще один батько із Білопільського району, маючи майже 50 тисяч гривень боргу перед дитиною, зібрався за кордон. Проте Сумським прикордонним загоном було відмовлено останньому в перетині кордону, так як державним виконавцем вже була винесена постанова про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України. Отже, довелося спочатку розрахуватися з боргами, а вже потім вирушати далі життєвими дорогами.

Несплачені аліменти залишаються під контролем юстиції Сумщини, тому практично щодня маємо позитивні результати – діти отримують від «забудькуватих» батьків кошти.

 

***

 

ПРОЕКТ «Я МАЮ ПРАВО!» ВЧИТЬ ПРОТИСТОЯТИ БУЛІНГУ ШКОЛЯРІВ САМИХ ВІДДАЛЕНИХ РАЙОНІВ СУМЩИНИ

Динамічністю та пізнавальністю відзначився цикл заходів, підготовлений в межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» фахівцями юстиції Сумщини, які відвідали найвіддаленіші райони області задля обізнаності школярів щодо протидії такому ганебному явищу як булінг.

Так, правники з урахуванням вікових особливостей та в ігровій формі провели правові уроки, долучивши до заходів майже всіх учнів сільських шкіл Конотопського району. Під час таких зустрічей молоде покоління не тільки дізналося, що таке булінг та розглянуло види цькувань, але й довідалося про відповідальність, передбачену за випадки дитячої агресії. Окремо дітям повідомили до кого треба звертатися в разі, коли дитина стала учасником або свідком цькування.  

З передбаченими чинним законодавством покараннями юристи ознайомили і учителів і адміністрації сільських навчальних закладів. До речі, за приховання випадків булінгу на керівників шкіл чекає штраф на суму від 850 до 1700 гривень або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Відверті питання, позитивні відгуки й запрошення на майбутні зустрічі вкотре довели необхідність таких заходів, а також стали приємним бонусом для спеціалістів юстиції.

Тож, відтепер школярі навіть самих віддалених районів Сумщини знають, що булінг – це не круто!

***

Сучасний, зручний, без черг та необхідності повторного відвідування – на Сумщині вже четвертий місяць поспіль працює офіс європейського зразка Центр виконання рішень. За цей час в ньому було прийнято 1400 громадян.

Нагадаємо, що Центр виконання рішень забезпечує:

·         прийняття документів про примусове виконання рішень та інших документів виконавчого провадження за принципом екстериторіальності;

·         надання відомостей сторонам щодо виконавчих впроваджень у межах усієї території України;

·         ознайомлення сторін з матеріалами виконавчого впровадження;

·         надання допомоги в оформленні документів;

·         надання інформаційної допомоги та консультацій;

·         електронні сервіси (онлайн-оплата боржником заборгованості, електронна комунікація, QRкод тощо);

·         зручність, комфортність, прозорість за принципом «єдиного вікна», якісні та належні умови прийому громадян.

Консультація за телефоном (0542) 655-545.

 

  ***

ПРО ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО У МІСЬКОМУ ЦЕНТРІ ЗАЙНЯТОСТІ

Правова обізнаність громадян – одне із пріоритетних завдань юстиції Сумщини.

Фахівці юстиції долучилися до заходу Сумського міського центру зайнятості, де розповіли присутнім про #ВідповідальнеБатьківство. Так, в рамках запровадженої Мін’юстом даної правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», що створена в межах загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!», громадяни дізнались про податкову знижку на розвиток дитини, суттєві обмеження до неплатників аліментів та рекомендований розмір аліментів.

Активністю й зацікавленістю відвідувачів позначилась інформація правників щодо послуги #МуніципальнаНяня, яка передбачає відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років. Розмір такої компенсації становить з 1 січня 2019 року – 1626 гривень щомісяця. Відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею.

Юстиція – відкрита для людей!

 

  ***

АБИ ПОТРАПИТИ ДО ВЛАСНОЇ ОСЕЛІ, ЧОЛОВІКУ ДОВЕЛОСЯ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ДЕРЖАВНИХ ВИКОНАВЦІВ

 

Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню, відповідно до частини 1 статті 382 Кримінального кодексу України, карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

Так, в Недригайлівському районі до державного виконавця звернувся чоловік з рішенням суду про зобов’язання його колишньої дружини не чинити перешкод в користуванні спільною квартирою.

Рішенням суду квартиру було розділено у рівних частках між чоловіком, дружиною та їх неповнолітнім сином. Проте жінка не збиралася виконувати рішення суду та змінила на дверях замки, позбавивши чоловіка законного права безперешкодно користуватися квартирою.

Лише втручання органів юстиції змогло вирішити цю юридично та психологічно складну ситуацію.

В ході проведення виконавчих дій державним виконавцем було роз’яснено жінці про кримінальну відповідальність, яка настане за невиконання рішення суду, що й змусило її виконати вимоги та впустити до житла законного співвласника оселі, відновивши його право на користування своїм житлом.

***

 

СВІТЛАНА ГЛУЩЕНКО: У І КВАРТАЛІ 2019 РОКУ ДВС СТЯГНУЛА 1,2 МЛРД ГРН З БОРЖНИКІВ АЛІМЕНТІВ

 

Державні виконавці протягом І кварталу 2019 року фактично виконали 238,1 тис. виконавчих документів, що складає 53,5% від кількості завершених виконавчих документів. Показник фактичного виконання збільшився на 10,1% у порівняні з аналогічним періодом 2018 року. Про це повідомила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

За її словами, протягом І кварталу цього року всього на виконанні в органах ДВС знаходилося 42,3 млн виконавчих документів на суму 367,1 млрд грн.

«Протягом І кварталу було стягнуто 8 млрд грн, що на 5,5 млрд (223%) більше, ніж за аналогічний період 2018 року. Крім того, на користь бюджету стягнуто 533,8 млн грн, що на 282,5 млн грн більше, ніж у 2018», – зазначила заступник Міністра.

Вона наголосила, що Мін’юст продовжує боротися з неплатниками аліментів. Зокрема, завдяки дії законів #ЧужихДітейНеБуває на користь дітей стягнуто 1,2 млрд грн. Це на 327,9 млн грн більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

«Ми бачимо, що закони діють. Лише завдяки застосуванню встановлених законодавством обмежень з неплатників аліментів стягнуто 350,9 млн грн», – додала Світлана Глущенко.

Також вона нагадала, що 21 січня 2019 року між Міністерством юстиції України та Державною службою України з питань праці підписано меморандум про співробітництво. Завдяки такій співпраці за перший квартал 2019 року було працевлаштовано 453 боржника. Найбільша кількість працевлаштованих осіб в Дніпропетровській області – 63 особи та в Полтавській області – 62 особи, в Запорізькій області – 43 особи, Харківській та Черкаській областях – 36 осіб, в Луганській області – 32 особи, в Миколаївській області – 28 осіб, в Донецькій області – 22 особи.

Поряд із активною кампанією по стягненню заборгованості з виплати аліментів Мін’юст приділяє велику увагу питанню ліквідації заборгованостей з виплати заробітної плати та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами. 

Так, в органах Державної виконавчої служби протягом І кварталу підлягало виконанню  26,8 тис виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі на суму 787,6 млн грн. Фактично виконано 8,9 тис виконавчих документів (92,4 %), що на 862 документи більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

«Органами Державної виконавчої служби стягнуто з недобросовісних роботодавців 159 млн грн, що на 62,2 млн грн більше в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року», – зауважила Світлана Глущенко.

Звітуючи про результати діяльності ДВС у І кварталі 2019 року, заступник Міністра повідомила, що в Україні вже діють п’ять «Центрів виконання рішень», і сьогодні до них звернулося більше 3,5 тисяч громадян: «До «Центрів виконання рішень», які сьогодні функціонують у Дніпрі, Сєвєродонецьку, Сумах, Одесі, Києві, вже звернулось 3 644 громадян, яким було надано 5 207  послуг. В тому числі завдяки цьому пілотному проекту ми бачимо збільшення фактичного виконання рішень у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року (із числа завершених виконавчих проваджень). Тому серед пріоритетних цілей на цей рік – забезпечення функціонування новостворених центрів виконання рішень».

«Також ми поставили за мету у 2019 році вдосконалити взаємодію органів державної виконавчої служби з Державною фіскальною службою України та Національною поліцією України щодо розширення переліку інформації, яку можуть отримати виконавці; вдосконалити доступ виконавців до реєстрів та баз даних; автоматизувати процес документообігу, перевірки майнового стану боржника, арешту майна та коштів боржника», – повідомила Світлана Глущенко.

Крім того, у 2019 році Мін’юст вдосконалює доступ до професії приватного і державного виконавця та діяльність Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій приватних виконавців.

«Ми запропонували такі нововведення, як онлайн навчання кандидатів, вільний вибір місця стажування кандидатом або в органах ДВС, або в офісі приватного виконавця, перегляд критеріїв оцінювання практичного завдання іспиту із його наступною автоматизацією, перезавантаження складу Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій», – пояснила заступник Міністра.

 

   ***

МАТИ РОЗРАХУВАЛАСЯ ІЗ СИНОМ ТІЛЬКИ, ЩОБ ПОЇХАТИ

ЗА КОРДОН

 

Впровадження ініційованого Міністерством юстиції закону #ЧужихДітейНеБуває докорінно змінило ситуацію з виплатою аліментної заборгованості в Україні. Батьки, які роками ігнорували обов’язок дбати про дітей, зіткнувшись з обмеженнями закону, тепер виплачують борги по аліментах.

Так, в Путивльському районі жінка довгий час не виявляла бажання піклуватися про сина та ухилялася від сплати аліментів, накопичивши борг у розмірі 75 тисяч гривень.

Сину пощастило, що матір зібралася за кордон, адже саме обмеження її у праві виїзду за межі України, змусили жінку виплатити кошти синові. Окрім того, божниця була змушена сплатити більше 6 тисяч гривень виконавчого збору.

Юстиція Сумщини нагадує, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Наразі, завдяки дієвим змінам у законодавстві діти на Сумщині отримали понад 47 мільйонів гривень аліментів.

***

КОРИСНИЙ І ЦІКАВИЙ «ПРАВОВИЙ MessageВox» СТОЇТЬ НА СТОРОЖІ ОБІЗНАНОСТІ ШКОЛЯРІВ ТА ЇХ БАТЬКІВ

Підкорюючи все більше школярів та їх батьків, корисний і цікавий помічник «ПРАВОВИЙ МessageВox», робота якого ініційована юстицією Сумщини, продовжує охоплювати нові навчальні заклади з метою правової обізнаності громадян.

На цьому тижні інформаційними буклетами замайоріло приміщення Сумської школи № 5. Фахівці юстиції підготували для підростаючого покоління буклети щодо протидії домашньому насильству та булінгу. Також правовий помічник містить корисну інформацію й для батьків – пам’ятку «Відповідальне батьківство», у який, до речі, зазначається про податкову знижку на розвиток дитини (сума, яка повертається державою зі сплаченого батьками податку на доходи). Орієнтований розмір такої знижки становить 18% від фактично сплаченої за навчання суми.

Щоб отримати податкову знижку необхідно:

·        оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату;

·        отримати від роботодавця довідку про доходи;

·        до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік;

·        подати документи на отримання знижки до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації та отримати податкову знижку.

Отримати знижку можна на оплату навчання дитини у дитячих садках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах та закладах вищої освіти.

 

 

 ***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

У ЯКОМУ ВИПАДКУ ДОРОСЛІ ДІТИ МАЮТЬ ПРАВО НА АЛІМЕНТИ

Шановний Павле Дмитровичу! Маю до Вас питання. В мене – донька, якій зовсім скоро виповниться 18 років, вона навчається на першому курсі в університеті. Її батько справно платить аліменти, але запевняє, що коли доньці виповниться 18, припинить платити. Чи може донька розраховувати на його підтримку упродовж навчання?

Світлана Шевченко

Хто має право на утримання?

Українським законодавством передбачено, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання  (незалежно від форми) і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

 

Яким чином стягуються кошти на утримання?

Аліменти на утримання повнолітніх дочки або сина, які продовжують навчання, можуть виплачуватись у добровільному або судовому порядку. Існують два способи сплати аліментів у добровільно порядку.

Перший: батьки укладають між собою договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначаються розмір та строки виплати. Якщо розмір аліментів визначено у твердій грошовій сумі, до договору необхідно включати умови про індексацію, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше.

Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Другий: один із батьків може подати за місцем своєї роботи заяву про відрахування аліментів на дитину у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Однак така заява може бути ним відкликана.

 

Хто може звернутись до суду?

До суду може звернутися той з батьків, з ким проживає дитина, або безпосередньо дочка або син, які продовжують навчання. Позовна заява про стягнення аліментів подається до місцевогосуду за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача чи позивача.

 

Які документи необхідні?

До суду подається, зокрема:

·        позовна заява;

·        копія паспорта (позивача та дитини);

·        копія свідоцтва або рішення суду про розірвання шлюбу;

·        копія свідоцтва про народження дитини;

·        довідка з навчального закладу про те, що дитина перебуває на навчанні;

·        довідка про заробітну плату одного з батьків, з якого передбачається стягнення аліментів (за наявності)

При зверненні до суду із позовом про стягнення аліментів, позивач звільняється від сплати судового збору.

 

Яким може бути розмір аліментів?

Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням:

·      стану здоров'я та матеріального становища дитини та платника аліментів;

·      наявності у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

·      інших обставин, що мають істотне значення.

Водночас суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

 

Чи можна змінити розмір аліментів?

Так, згодом розмір аліментів може бути зменшено або збільшено за рішенням суду. Це залежить від зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я позивача або відповідача.

 

Коли припиняється право на утримання?

Право на утримання повнолітніх дочки, сина припиняється у разі припинення ними навчання. Разом з тим, поновлення навчання, за умови недосягнення 23-річного віку, дозволяє звернутися з новим позовом до суду про стягнення аліментів.

 

Яка відповідальність за прострочення сплати аліментів?

При виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості.

Принагідно хочу нагадати, що завдяки ініціативі Міністерства юстиції України було прийнято пакети законів #ЧужихДітейНеБуває, якими передбачено ряд обмежувальних заходів та фінансових санкцій, які застосовуються до «горе» батьків.

Згідно з ними, якщо особа заборгувала аліменти дитині понад 4 місяці (понад 3 місяці у разі, якщо дитина є тяжкохворою або дитиною з інвалідністю), державний або приватний виконавець виносить постанову про застосування обмеження до боржника щодо виїзду за кордон, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання. Разом з цим, особа включається до «ганебного» списку Єдиного реєстру боржників. Далі, якщо заборгованість по сплаті аліментів складає понад 1 рік, боржнику доведеться сплатити штраф у розмірі від 20 до 50% від суми заборгованості.

Окремо Мін’юст співпрацює з Державною службою з питань праці та Державною службою зайнятості для влаштування безробітних, стосовно яких відкрите виконавче впровадження по стягненню аліментів. Результат співпраці – майже 500 працевлаштованих боржників. Таким чином, боржники мають можливість добровільно сплачувати кошти на утримання своїх дітей.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились запитання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 ***

 

СПЛАТИВ ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПО АЛІМЕНТАХ, МОЖЕШ ЇХАТИ ЗА КОРДОН – ПРОСТІ ІСТИНИ ЗАКОНУ ДЛЯ КРОЛЕВЧАН

Завдяки посиленню відповідальності, яка передбачена ініційованим Міністерством юстиції України законом #ЧужихДітейНеБуває, фахівці юстиції щоденно поповнюють скарбничку позитивних справ щодо стягнення заборгованості по аліментах.

Так, на Кролевечині батько нерегулярно та не в повному обсязі сплачував своєму синові Даниїлу аліменти. Задля спонукання чоловіка до відповідального батьківства, державним виконавцем в межах чинного законодавства було винесено відомості до Єдиного реєстру боржників (https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors), накладено арешт на кошти й майно кролевчанина, винесено постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом, володіння зброєю, полювання та виїзду за межі України. Останній примус все ж таки влучив у ціль – боржник, перед тим як виїхати за кордон, мусив сплатити борг по аліментах, сума якого склала майже 10 тисяч гривень.

Фахівці юстиції Сумщини нагадують, що мінімальний рекомендований розмір аліментів становить:

·        для дітей до 6 років – 1 626 гривень

·        для дітей від 6 до 18 років – 2 027 гривень

До речі, аліменти від батьків-нерезидентів не оподатковуються. 

 

 

  ***

 КОЛИ БАТЬКИ ЗОБОВ’ЯЗАНІ УТРИМУВАТИ ПОВНОЛІТНІХ ДІТЕЙ?

 

Сімейним кодексом України передбачений обов’язок батьків утримувати повнолітніх сина чи доньку, які навчаються та потребують матеріальної допомоги до досягнення ними двадцяти трьох років.

Так, батько з Недригайлова, розуміючи свій обов’язок утримувати сина під час навчання, наполіг на тому, щоб колишня дружина звернулася до суду з позовом про стягнення з нього аліментів на період навчання їх дитини у вищому навчальному закладі для подальшого утримання коштів з доходу чоловіка.

Таким чином, державним виконавцем, після отримання виконавчого листа та відкриття виконавчого провадження, було винесено постанову про звернення стягнення на заробітну плату боржника, яку направлено на виконання.

На сьогоднішній день аліменти щомісячно стягуються з заробітної плати батька, що забезпечує гарантовану грошову допомогу синові.

Разом з тим, завдяки ініційованому Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНебуває, виконавчий документ про стягнення аліментів може бути самостійно надісланий стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі – підприємцю, фізичній особі, які за заявою стягувача зобов’язані здійснювати відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника у розмірі, визначеному виконавчим документом.

 ***

ВИЛУЧЕНЕ ВОДІЙСЬКЕ ПОСВІДЧЕННЯ СТАЛО ПРИВОДОМ ДЛЯ БАТЬКА СПЛАТИТИ БОРГ ПО АЛІМЕНТАХ

Обов’язки по вихованню та розвитку дитини більшою мірою виконуються тим з подружжя, з яким дитина проживає. Як правило, доглядають за малечею матері. Не новина, що в цей період у жінки обмежена можливість для самореалізації, тому на законодавчому рівні закріплено забезпечення чоловіком матеріального добробуту дружини навіть після розлучення протягом перших 3-х років після народження дитини.

Мешканець Шосткинщини, нехтуючи своїми обов’язками, заборгував перед колишньою дружиною та сином 32 тисячі гривень аліментів. Задля мотивації батька сплатити зазначений борг державний виконавець застосував до нього обмеження, передбачені ініційованим Міністерством юстиції України законом #ЧужихДітейНеБуває.

Так, чоловік був затриманий патрульною поліцією в місті Полтава та згідно з постановою про встановлення тимчасового обмеження його у праві керування транспортними засобами у громадянина було вилучено водійське посвідчення. Результат не змусив на себе чекати – шосткинець крім суми заборгованості сплатив і штраф за несплату аліментів в розмірі 8,5 тисяч гривень та виконавчий збір в розмірі більше 3 тисяч гривень. Погашення боргу звільнило батька від розгляду справи у суді та притягнення до адміністративної відповідальності.

 

  ***

 СИЛА САНКЦІЙ: БАТЬКО-АЛІМЕНТНИК ВЛАШТУВАВСЯ НА РОБОТУ

Закон #ЧужихДітейНеБуває продовжує ефективно працювати, забезпечуючи право українських дітей на повне і своєчасне виконання рішень щодо їх матеріального забезпечення.

Тростянчанин Олексій заборгував своїй дитині аліменти в сумі 24 тисячі гривень. Державним виконавцем накладено арешт на майно та кошти боржника, винесено тимчасові обмеження. Таким чином з розрахункових рахунків у банківській установі забезпечено стягнення 10 тисяч гривень. Розуміючи невідворотність наслідків несплати, ще 10 тисяч гривень чоловік віднайшов самостійно.

Разом з тим, убезпечуючи себе від застосування суспільно корисних робіт та ряду обмежень, в тому числі в праві виїзду за кордон, користування транспортними засобами, зброю та полювання, мешканець Тростянеччини все ж таки влаштувався на роботу, щоб щомісяця сплачувати своїй дитині аліменти.

Ось так примусові заходи змінюють людей, повертаючи відповідальність і налаштовуючи на роботу.

   ***

 

ОФІЦІЙНЕ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ПРАЦІВНИКА – ГАРАНТОВАНЕ КОНСТИТУЦІЄЮ УКРАЇНИ ПРАВО НА ПРАЦЮ

Пане Міністре! Я працював столяром на підприємстві майже півроку, отримував “наручно” зарплату, але, як з’ясувалося, офіційно мене ніхто не оформив. Про всі обов’язкові процедури при влаштуванні на роботу я дізнався вже потім, після інциденту. Як мені бути тепер?

В’ячеслав Мурований

Офіційне працевлаштування працівника – гарантоване Конституцією України право на працю, реалізоване шляхом укладання трудового договору.

При укладенні трудового договору існують певні вимоги до його форми: трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим, зокрема у випадках, коли на цьому наполягає працівник.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Саме дотримання письмової форми трудового договору при працевлаштуванні дає працівнику можливість здійснювати захист своїх трудових прав в разі невиплати або затримки у виплаті заробітної плати, а також інших порушеннях трудового законодавства з боку роботодавця.

Що розуміється під  нелегальним  працевлаштуванням?

Нелегальним працевлаштуванням слід вважати наймання працівника на роботу без офіційного працевлаштування, тобто без укладання трудового договору.

Яка наступає відповідальність за використання найманої праці без укладення трудового договору?

Юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у разі:

·        фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

·        оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

·        виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків.

У такому випадку на роботодавця накладається штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, а це на сьогодні складає 125 190 грн, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Також за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) встановлено адміністративну відповідальність, що тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, за грубе порушення законодавства про працювстановлено також кримінальну відповідальність, зокрема, за:

·        незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв'язку з повідомленням ним про порушення вимог Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" іншою особою; 

·        інше грубе порушення законодавства про працю.

Такі дії караються:

·        штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 34 тис до 51 тис грн;

·        або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років;

·        або виправними роботами на строк до 2-х років.

 

Які особливості відповідальності роботодавця відносно окремих категорій найманих працівників?

У випадку, коли роботодавець порушує норми законодавства в частині  працевлаштуваннящодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, карається:

·        штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис до 85 тис грн);

·        або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5-ти років;

·        або виправними роботами на строк до 2-х  років;

·        або арештом на строк до 6-ти  місяців.

 

Куди можна звернутись за захистом своїх прав? 

У разі якщо роботодавець використовує найману працю особи, допускає її до робочого місця, однак відмовляється укласти трудовий договір, з цим питанням необхідно звернутись

до:

·        Територіального органу Державної служби України з питань праці

·        Суду

Для встановлення факту трудових відносин в судовому порядку, рекомендовано мати докази, які підтверджують факт того, що працівник дійсно працював на користь роботодавця – це можуть бути будь-які письмові, фото -, відео -, аудіо докази, покази свідків. В разі задоволення позову, роботодавець буде зобов’язаний оформити трудові відносини та зробити записи до трудової книжки.

Хочу застерегти найманих працівників, які свідомо йдуть на роботу без офіційного працевлаштування. Пам’ятайте, неофіційне працевлаштування та отримання заробітної плати у «конверті» позбавляють Вас гарантованого права на захист з боку держави у тому числі, права на отриманняжитловихсубсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, права на пенсійне забезпечення та матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності у разі відсутності страхового стажу.

 

У свою чергу, Мін’юст долучився до заходів  щодо детінізації ринку праці. Завдяки співпраці  з Державною службою України з питань праці зі свого боку ми посилюємо контроль  за офіційним оформленням трудових відносин, насамперед, особами, які мають майнові зобов’язання за рішенням суду, у тому числі заборгованість зі сплати аліментів.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

  ***

НА ДОМАШНІХ ТИРАНІВ СЬОГОДНІ Є ПРАВОВА УПРАВА

 

Сімейні сварки тепер не є справою родинною. Ініціатива Мін`юсту #СтопНасильство у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» сьогодні захищає від домашньої тиранії на  законодавчому рівні.

«Тривалий час домашнє насильство не сприймалося як суспільно-значима проблема, – говорить очільник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Однак нині підходи, у тому числі й правові, змінилися. Від 11 січня цього року в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, що визнають системне насильство в сім'ї злочином – Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Крім того, вже рік, як діє Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначив  15 категорій осіб, щодо яких може чинитися таке насильство.»

Це не лише дружина, дитина, чоловік, а ще й бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які мають спільну дитину чи живуть у громадянському шлюбі, наречені, брати, сестри.

Дуже важливо, що відтепер дитина, яка стала свідком насильства в своїй родині, також визнається його жертвою і має право на всі відповідні соціальні, медичні, психологічні й правові послуги.

Варто знати: якщо жінка звернулася до поліції через погрози чи побиття її чоловіком один-два рази, правоохоронці можуть притягнути кривдника до адміністративної відповідальності. Але якщо це відбудеться втретє, віднині вони мають законні підстави відкрити кримінальне провадження.

За домашнє насильство як злочин кривдник може бути покараний громадськими роботами, арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до п'яти років чи позбавленням волі на строк до двох років.

При цьому те, що такий злочин учиняється щодо одного з подружжя чи будь-якої іншої особи, з якою зловмисник має близькі або сімейні стосунки, є обтяжуючою обставиною.

І це ще не все. Якщо суд обмежив на три-шість місяців доступ кривдника до його жертви, тобто заборонив, приміром, перебувати з нею в одному приміщенні, наближатися до місця роботи, вести листування, а той це порушив, то поліція знову ж таки може відкрити кримінальне провадження.

Суд за цей злочин може покарати арештом до шести місяців чи ув'язненням до двох років. Каратиметься також і непроходження правопорушником спеціальної програми, що мала б допомогти йому виправитися.

Юстиція Сумщини радить у разі домашнього насильства?

Одразу викликати поліцію – 102!

Звернутися на «гарячу лінію» – 116-123 (цілодобово та безкоштовно в межах України)

Якщо Ви стали свідком насильства стосовно дитини – негайно повідомте про це службу у справах дітей! Захистіть дитину від домашнього насильства!

Нагадаємо, що домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

У цих злочинах важливо розуміти, що не варто мовчати про проблему, яка дійсно завдає значної шкоди не тільки сімейному благополуччю, а й суспільству в цілому .

 

 

 ***

ТІЛЬКИ ЗАВДЯКИ ЗАКОНУ #ЧужихДітейНеБуває СУМЧАНИН СПЛАТИВ ДИТИНІ 120 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ, НАКОПИЧЕНІ ВПРОДОВЖ 9 РОКІВ

 

Сила ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває продовжує дивувати своїм впливом на боржників по аліментах. Завдяки санкціям, передбаченим новелами цього законодавства, навіть самі злісні неплатники змушені все ж таки перейматися не тільки своїм добробутом, а й матеріальним забезпеченням дітей.

Так, сумчанин Сергій впродовж 9 років не сплачував аліменти своїй доньці Мілані та накопичив борг в розмірі майже 75 тисяч гривень. Державний виконавець, застосувавши всі обмежувальні заходи, ще й наклав арешт на все рухоме та нерухоме майно чоловіка. Такі дії фахівця юстиції привели до тями боржника – він віднайшов та сплатив всю суму боргу, а також штраф, накладений на нього за заборгованість по аліментах понад 3 років у розмірі 50% від суми боргу на користь стягувача – понад 37 тисяч гривень. Крім того, сумчанину довелося сплатити й виконавчий збір у розмірі близько 8 тисяч гривень.

До речі, з початку 2019 року на користь дітей Сумщини було стягнуто більше ніж 50 мільйонів гривень аліментів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту