Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУвага! Зміна рахунків з ЄСВ!

Конотопське управління ГУ  ДФС у Сумській області звертає увагу що відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 03.04.2019 № 135

«Про затвердження змін до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з 02 травня 2019 року почнуть діяти нові рахунки 3719 «Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування» .

 Також наголошуємо, що переакредитація зі старих рахунків 3719 «Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування» на нові рахунки  проводитись не буде.

Кошти платників, які будуть надходити на невірні рахунки, повертатимуться.

 

Сплата єдиного внеску обов’язкова

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи  за наявності необхідного страхового стажу. Стаж обчислюється за даними обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. 

Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються для нарахування пенсії, при цьому наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії. Аналогічно в соціальному страхуванні – якщо в розрахунковому періоді для страхової допомоги відсутні сплачені за особу внески, вона не отримує належної компенсації втраченого заробітку у зв'язку зі страховим випадком. 

Також, якщо роботодавець має заборгованість зі сплати внеску, сплачені  ним  поточні суми ЄСВ, зараховуються в рахунок погашення боргу у порядку календарної черговості його виникнення. Відновлення прав особи на отримання пенсії та виплат у повному обсязі відбудеться після погашення роботодавцем заборгованості з єдиного внеску. 

Звертаємо увагу на можливість та право найманих працівників контролювати свій страховий стаж і сплачений  єдиний внесок.

 

Затверджено новий Порядок повернення грошових зобов'язань

Конотопське управління ГУ  ДФС у Сумській області інформує про те,  Міністерство фінансів України наказом від 11.02.2019 N60 затвердило Порядок інформаційної взаємодії ДФС, Державної казначейської служби України, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

Повернення помилково сплачених сум грошових зобов'язань та пені здійснюється виключно на підставі заяви платника, поданої до територіального органу ДФС за місцем обліку надміру сплаченої суми протягом 1095 днів від дня її виникнення. Винятком є повернення надміру утриманих сум податку на доходи фізичних осіб, які розраховуються на підставі поданої платником податків податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку.

У заяві платник зазначає назву помилково сплаченого податку, збору, платежу, його суму, дату сплати і реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету, та визначає напрями перерахування  коштів, що повертаються: на поточний рахунок платника податку в установі банку; на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів; у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

 

На Сумщині ліквідовано конвертаційний центр

Cпівробітники податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області ліквідували міжрегіональний конвертаційний центр з оборотом більше 180 млн. гривень.

Для прикриття незаконної діяльності фігуранти створили низку підконтрольних фіктивних підприємств, на рахунки яких підприємства – замовники (вигодонабувачі) перераховували безготівкові кошти в якості оплати за товари, роботи чи послуги. Потім кошти знімалися готівкою та поверталися «клієнтам». За такі «послуги» фігуранти отримували певний відсоток від проконвертованої суми.

При цьому, підконтрольним підприємствам податковий кредит формувався від торгових компаній. Зокрема, від однієї з Інтернет-мереж, яка нараховує більше 650 магазинів у 23 областях України, підприємствам – учасникам конвертцентру сформовано більше 87 млн. грн. фіктивного податкового кредиту за безтоварними операціями нібито з продажу мобільних телефонів.

Загальний обсяг проконвертованих грошових коштів за 2017-2019 роки із використанням реквізитів транзитно-конвертаційних підприємств склав понад 180 млн. гривень

За результатами санкціонованих обшуків, проведених у офісних та складських приміщеннях, за адресами фактичного проживання фігурантів та в їх автомобілях, з незаконного обігу вилучено готівку в національній та іноземній валюті в еквіваленті понад 1 млн. грн, печатки підконтрольних підприємств та ФОП, їх фінансово-господарські документи, банківські картки, чекові книжки та чорнові записи, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони.

Також накладено арешт на 13 банківських рахунків компаній-фігурантів, відкритих в установах 4 банків та на ліміт суми ПДВ цих компаній в СЕА ПДВ на загальну суму майже 43,3 млн. гривень. Триває слідство.

 

За несплату ЄСВ до кримінальної відповідальності 

 Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області забезпечено відшкодування майже 1 млн. грн. несплаченого єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У рамках досудового розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.212-1 КК України слідчими податкової міліції Сумщини встановлено, що службова особа одного з підприємств харчової промисловості області, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх протиправних дій, умисно несплачувала ЄСВ. Сума несплати наблизилася до мільйона що  відповідно до ст. 212-1 КК України є значним розміром.

Завдяки діям податкової міліції шкоду, завдану несвоєчасною сплатою ЄСВ, у загальній сумі майже 1 млн. грн. відшкодовано в повному обсязі.

Слідчими управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області, під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області кримінальне провадження направлено до суду для звільнення підозрюваної від кримінальної відповідальності на підставі ч.4 ст.212-1 КК України.

 

 

Перейти до вмісту