Новини

Юстиція інформує

ImageГРОМАДЯНАМ ПОВАЖНОГО ВІКУ ПРО ПРАВО НА ВИКОНАННЯ РІШЕННЯ СУДУ

З метою сприяння адаптації пенсіонерів до нових соціальних умов та задля залучення старшого покоління в сучасне життя суспільства, спеціалісти юстиції разом з працівниками територіального центру соціального обслуговування, впроваджуючи соціально-педагогічну послугу «Університет ІІІ віку», зустрілися з громадянами поважного віку, які мешкають у селі Нижня Сироватка.

Під час занять правого факультету фахівці юстиції спілкувалися з присутніми на різні теми, зокрема про право на спадкування, пільги та виплати дітям Другої світової війни, порядок виїзду за кордон батьків з неповнолітніми дітьми, особливості виборчих прав та виборчих процедур, а також про новели, які відбулися у законодавстві.

Варто зазначити, що особливу увагу у пенсіонерів викликала ініційована Мінюстом правопросвітницька кампанія «Я маю право на виконання рішення суду!». Так, правники детально розповіли слухачам про роботу державних виконавців та особливості добровільного виконання рішень суду.

«Виконавець – не колектор, а представник високоефективної, відкритої професії, який в ході своєї роботи захищає право кожного громадянина на вчасне виконання рішення суду, виконуючи таким чином соціальну роль у суспільстві», – зазначила під час заходу заступник начальника Управління державної виконавчої служби юстиції Сумщини Марина Рудь.

***

СУМЧАНАМ НА БАТЬКІВСЬКИХ ЗБОРАХ РОЗПОВІЛИ ПРО МУНІЦИПАЛЬНУ НЯНЮ, ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ ТА БУЛІНГ

В рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», фахівці юстиції Сумщини відвідують батьківські збори у школах міста. Коли до заходу долучаються такі фахівці, батьки мають змогу дізнатися багато корисного для себе та своїх дітей.

Так, юристи установи розповідають про ініціативу Міністерства соцполітики #МуніципальнаНяня, яка передбачає відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років. Розмір відшкодування становить з 1 січня 2019 року – 1626 гривень щомісяця. Відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею. Для того, щоб отримати відшкодування необхідно звернутися у відділ соцзахисту відповідної ради за місцем проживання та надати:

           копію офіційно укладеного з нянею договору;

           документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку);

           паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини;

           заяву на отримання компенсації.

Документи необхідно подати протягом місяця з моменту укладення угоди з нянею та щомісяця до 5 числа здавати документи про оплату праці няні. Муніципальною нянею може бути будь-хто, хто зареєструвався як фізична особа-підприємець.

Розповідають і про таку урядову підтримку батькам,  як податкова знижка на розвиток дитини, тобто суму, що повертається державою зі сплаченого батьками податку на доходи. Отримати знижку можна на оплату навчання дитини у дитячих садках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах та закладах вищої освіти. Орієнтований розмір податкової знижки – 18% від фактично сплаченої за навчання суми.

Не оминають і питання булінгу, яке залишається актуальним в шкільному середовищі. Батьків інформують про те, що робити в разі якщо дитина стала жертвою булінгу чи агресором та яка відповідальність передбачена за його вчинення, а саме штраф від 850 до 1700 гривень та громадські роботи від 20 до 40 годин. За вчинення булінгу повторно протягом року або групою осіб передбачений штраф від 1700 до 3400 гривень та громадські роботи від 40 до 60 годин.

***

 

ПРО ПРОТИДІЮ ПОРУШЕННЯМ НА ВИБОРАХ І НЕ ТІЛЬКИ: ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ СПІЛКУВАЛИСЯ З ЖИТЕЛЯМИ РОМНІВ ТА НЕДРИГАЙЛОВА

До виборів Президента України залишилось 10 днів. Задля інформування пересічних громадян щодо особливостей виборчих прав та виборчих процедур фахівці юстиції Сумщини в рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» зустрічаються не тільки з жителями обласного центру, а й віддалених населених пунктів.

Так, правники відправились до Недригайлова та Ромнів, а саме в місцеві Центри з надання адміністративних послуг, міську раду, селищну об’єднану територіальну громаду, районі державні адміністрації, окружні комісії та автостанції. Під час заходів спеціалісти спілкувалися з громадянами з зазначеної теми та роздавали їм інформаційні матеріали, які стануть в нагоді, адже там покроково описується процес виборів, в тому числі щодо протидії порушенням на виборах, до речі, за які зловмисник понесе таку відповідальність:

·      видача бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України, карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років;

·      спроба голосувати особою без законних на те підстав карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років;

·      наявність сторонніх осіб на дільниці, в кабіні (кімнаті) для таємного голосування карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років;

·      винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років;

·      вкидання бюлетенів у великій кількості у виборчу скриньку карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років;

·      отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім члена комісії, карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років;

·      масове підвезення виборців до дільниці карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк;

·      несанкціоноване фотографування бюлетенів карається штрафом від 1700 до 5100 гривень  або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років;

·      передача грошей або подарунків за голосування карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк;

·      пошкодження виборчих скриньок караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років;

·      передача бюлетеня сторонній особі карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

 ***

ТУРБОТА ПРО ВЛАСНИЙ ДОБРОБУТ ЗМУШУЄ БОРЖНИКІВ ПО АЛІМЕНТАХ ЗГАДАТИ, ЩО ВОНИ БАТЬКИ

 

            Дискомфортні умови, які створюють неплатникам аліментів норми закону #ЧужихДітейНеБуває, не дозволяють їм роками жити в боргах перед дітьми.

            Так, Сумчанин Валерій 9 місяців не сплачував аліменти, однак коли довідався, що на його майно та кошти накладені арешти, винесені постанови про тимчасові обмеження у праві виїзду за кордон, користування транспортними засобами, зброєю та полювання, він невідкладно сплатив на користь своєї донечки Анни майже 10 тисяч гривень.

            На Глухівщині виплатити сину Віталію заборгованість у розмірі понад 10 тисяч гривень батька змусило внесення його даних до Єдиного реєстру боржників аліментів, накладення арешту на все його рухоме і нерухоме майно та встановлення тимчасових обмежень. Окрім того, чоловіком були сплачені й штрафні санкції у розмірі 50% від суми заборгованості, що склало більше 5 тисяч гривень, які також отримала дитина.

            З початком дії закону #ЧужихДітейНеБуває батьківство стало більш відповідальним, тепер батькам, які думали лише про себе, доводиться згадати й про своїх дітей, адже неплатників аліментів чекають суттєві обмеження як наприклад:

            – заборона виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати;

            – штрафні санкції від 20% до 50% від суми боргу;

            – суспільно корисні роботи;

            – арешт та продаж активів майна боржника.

 ***

 ПРО УРЯДОВУ ПІДТРИМКУ ДЛЯ БАТЬКІВ ГОВОРИЛИ НА ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРАХ СУМСЬКОЇ ШКОЛИ № 23

Реалізуючи всеукраїнську правопросвітницьку кампанію «Відповідальне батьківство», фахівці юстиції Сумщини завітали на загальні батьківські збори Сумської загальноосвітньої школи № 23.

Батькам розповіли про ініціативи Мінюсту, спрямовані на захист прав дитини на аліменти. Повідомили про передбачені законом #ЧужихДітейНебуває суттєві обмеження, які чекають на неплатників аліментів та про підвищення мінімального рекомендованого розміру аліментів, який з січня 2019 року становить для дітей до 6 років – 1626 гривень, а для дітей від 6 до 18 років – 2027 гривень, та мінімального гарантованого розміру аліментів, який становить 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Ознайомили батьків з тим, як отримати податкову знижку на оплату навчання дитини, орієнтований розмір якої становить 18 % від фактично сплаченої за навчання суми.

Щоб отримати податкову знижку необхідно:

         оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату;

         отримати від роботодавця довідку про доходи;

         до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік;

         подати документи на отримання знижки до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації та отримати податкову знижку.

Отримати знижку можна на оплату навчання дитини у дитячих садках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах та закладах вищої освіти.

Повідомили батьків про можливість відшкодування витрат на муніципальну няню для дитини до 3 років, який з 1 січня 2019 року становить 1626 гривень щомісяця.

Торкнулися й теми булінгу серед школярів, адже слідкувати за тим, щоб дитина не стала агресором та жертвою булінгу повинні саме батьки, які мають знати, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цюкуванню)» передбачена відповідальність за вчинення булінгу, яка застосовується до дітей віком від 16 років та батьків, чиї діти вчинили булінг у віці від 14 до 16 років.

 ***

МОБІЛЬНА ПРАВОВА ГРУПА ОХОПИЛА НОВІ ПИТАННЯ – ВИБОРЧИХ ПРАВ ТА ПРОЦЕДУР 

Юстиція Сумщини продовжує динамічну масштабну роботу мобільних груп по наданню безоплатної правової допомоги. Сьогодні фахівці юстиції працювали в селах Вири та Річки Білопільського району.

Спектр запитань традиційно широкий: право на аліменти, дотримання норм законодавства при укладенні договорів оренди земельних паїв, оформлення спадщини.

Крім цього,  нині, коли до виборів Президента України залишається все менше днів, особливу зацікавленість викликають саме питання виборчої тематики. Вони ґрунтовно й професійно висвітлюються у всеукраїнській правопросвітницькій кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!». Громадянам пояснено про права під час виборчого процесу, зроблено акцент на тому, що потрібно перевірити себе у списках виборців та роз’яснені наслідки у разі виявлення порушень під час виборів.

   ***

АДРЕСНА ПРАВОВА ДОПОМОГА У ВІДДІЛІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Фахівці юстиції Сумщини багато уваги приділяють адресній, тобто призначеній конкретній категорії населення, правовій допомозі. Особливо важливо забезпечити кваліфікованими правовими консультаціями громадян соціально незахищених категорій, людей похилого віку.

Саме з такими спілкувалися сьогодні у Білопіллі, в управлінні соціального захисту. Запитань було багато, в основному вони стосувалися спадкових прав, пільгового забезпечення, надання субсидій, оформлення договорів оренди на землю. Усі ці проблемні питання розкриваються у загальнонаціональному правопросвітницькому проекті «Я МАЮ ПРАВО!». Більш детально за посиланням – http://pravo.minjust.gov.ua/

 

   ***

СЕЛФІ З ВИБОРЧИМ БЮЛЕТЕНЕМ КРАЩЕ НЕ РОБИТИ

Менш ніж за тиждень – 31 березня 2019 року – в Україні відбудуться президентські вибори. У зв’язку з цією подією, у громадян з’являється багато питань, одне з яких – що не можна робити під час голосування.

«Завдання кожного громадянина – убезпечити себе від будь-яких порушень під час голосування. Враховуючи те, що у сучасному житті, особливо серед молоді, багато з якої, до речі, голосуватиме вперше, популярним є такий вид фотографії, як селфі, треба зазначити, що зйомка заповненого виборчого бюлетеня тягне за собою відповідальність, передбачену законом. Так, фотографування або відеознімання бюлетеня, на якому вже стоїть відмітка за кандидата, вважаються «фотозвітом» з кабінки для таємного голосування та караються штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років», – зазначила Ірина Свистун, очільник юстиції Сумщини.

Не треба виборцям і запрошувати в кабінку для голосування сторонніх осіб. Це порушення понесе за собою відповідальність у вигляді штрафу (від 1700 до 5100 гривень) або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років. За винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці також передбачені аналогічні покарання.

Крім того, штраф від 1700 до 5100 гривень або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років передбачені й за:

ü      видачу бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України;

ü      спробу голосувати особою без законних на те підстав;

ü      вкидання бюлетенів у великій кількості у виборчу скриньку;

ü      отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім члена комісії;

ü      масове підвезення виборців до дільниці;

ü      передачу грошей або подарунків за голосування;

ü      передачу бюлетеня сторонній особі.

Найсуворіша відповідальність – позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років – передбачена за пошкодження виборчих скриньок.

Варто зазначити, що стежити за  перебігом голосування на виборчій дільниці повинні не тільки уповноважені особи, а й пересічні громадяни. Так, у разі виявлення порушень виборцю необхідно звернутися до голови виборчої комісії, офіційних спостерігачів або поліції.

«Свідомий громадянин, який не тільки бере участь у виборах, а й контролює їх перебіг, – запорука прозорості цього процесу та гарантія створення сильної європейської правової держави», – резюмувала Ірина Свистун.

Обираймо разом наше майбутнє!

***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

 

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ: ВАЖЛИВО ЗНАТИ

 

Доброго дня! Я переселенець з нині окупованої території у Луганській області, хочу взяти участь у виборах Президента України, які відбудуться в неділю. Поясніть будь-ласка, чи маю я право брати участь у голосуванні і що для цього потрібно?

Микола Саєнко

 

Перш за все, хочу наголосити, що невід'ємним правом громадянина України є право вільно обирати владу. Проголосувати на виборах президента, звичайно, зможуть і внутрішньо переміщені особи.

 

Далі проінформую вас щодо того, як перевірити себе у списках виборців та порядку голосування.  

 

Як перевірити себе у списках виборців?

Це можна зробити в особистому кабінеті виборця на веб-сайті Державного реєстру виборців: drv.gov.ua або на виборчійдільниці з 23 березня 2019 року.

 

Як змінити місце голосування?

Для цього потрібно зробити 2 простих кроки:

1. До 25 березня включно необхідно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем перебування на день виборів або за місцезнаходженням виборчої дільниці, де буде зручно голосувати, або за місцем реєстрації проживання.

2. Подати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

 

Які документи потрібні для зміни місця голосування?

·        Паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або картки) чи тимчасове посвідчення громадянина України;

·        посвідчення військовослужбовця/військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби);

·        документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування:

– довідка з місця навчання;

– посвідчення про відрядження;

– проїзні документи;

– договір оренди житла тощо.

 

Наголошую! Виборцям, адреса реєстрації яких знаходиться на території тимчасово окупованих територій ОРДЛО та АР Крим, не потрібно подавати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування!

 

Як дізнатись про зміну місця голосування?

Після задоволення заяви про зміну місця голосування виборцю видається відповідне посвідчення. Далі необхідно перевірити себе у списку на виборчій дільниці, яку визначено місцем голосування у посвідченні або в особистому кабінеті виборця на веб-сайті Державного реєстру виборців: drv.gov.ua.

 

Що потрібно зробити у день виборів?

1. Взяти один із документів:

– Паспорт громадянина України у вигляді книжечки або картки;

– тимчасове посвідчення громадянина України;

посвідчення військовослужбовця/військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби).

2. Отримати виборчий бюлетень та поставити  свій підпис про його отримання:

– у списку виборців;

– на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня.

3. Заповнити виборчий бюлетень особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування.

4. Опустити виборчий  бюлетень у виборчу скриньку у спосіб, який забезпечує таємницю голосування.

 

Що вважається порушенням  під час проведення голосування?

·        Видача  виборчого бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України;

·        демонстрація заповненого виборчого бюлетеня стороннім особам;

·        наявність сторонніх осіб у кабіні для таємного голосування;

·        винесення виборчого бюлетеня за межі виборчої дільниці;

·        фото -, відео зйомка заповнених  виборчих бюлетенів;

·        голосування більш ніж один раз;

·        отримання виборчого бюлетеня  від іншої особи, крім уповноваженого члена комісії, який видає виборчий бюлетень.

 

Яка передбачена відповідальність за порушення на виборах?

Відповідальність за скоєння злочину проти виборчих прав громадян встановлюється Кримінальним кодексом України. Залежно від ступеня тяжкості злочину передбачається: штраф від 1700 до 5100 грн, виправні роботи строком до 2 років або обмеження волі до 3 років. Пошкодження виборчих скриньок карається позбавленням волі від 5 до 7 років зпозбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 1 до 3 років.

 

Шановні українці, якщо ви стали свідком порушення під час проведення голосування, обов’язково звертайтеся доголови відповідної виборчої комісії,  офіційних спостерігачів та поліції!

 

Додаткову корисну інформацію Ви можете знайти за посиланнями:

 

Інформація про вибори Президента України: www.cvk. gov.ua/vp_2019/

Державний реєстр виборців: www.drv.gov.ua

Веб-сайт проекту «Я МАЮ ПРАВО!»: pravo.minjust.gov.ua.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

  ***

БУТИ ПРИЧЕТНИМИ ДО ВИРІШЕННЯ ДОЛІ СВОЄЇ КРАЇНИ ЗАКЛИКАЮТЬ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ

 

Вже за тиждень в Україні відбудуться президентські вибори. Згідно опитування, менше третини молодих людей мають намір «однозначно» голосувати на майбутніх виборах. Задля підвищення обізнаності та для активізації молоді до участі у виборах фахівці юстиції, в рамках правопросвітницької кампанії «Я маю право голосу!», відвідали сумські виші.

Для тих хто голосує вперше, фахівцями юстиції були надані наступні поради:

1)     Перевірити себе у списку виборців (онлайн в особистому кабінеті виборця на веб-сайті державного реєстру виборців – drv.gov.ua чи на виборчій дільниці за місцем голосування).

2)     Підготуватися (якщо громадянин голосуватиме не за місцем реєстрації, потрібно до 25 березня подати заяву до органу ведення Реєстру виборців).

3)     Проголосувати (прийти на виборчу дільницю 31 березня з 8:00 до 20:00):

         взяти з собою необхідний документ (паспорт громадянина України або військовий квиток або тимчасове посвідчення громадянина України);

         отримати виборчий бюлетень та поставити підпис про його отримання;

         заповнити виборчий бюлетень (особисто в кабіні таємного голосування);

         опустити виборчий бюлетень у виборчу скриньку при цьому забезпечивши таємницю голосування.

4)     Проконтролювати (в разі порушення, звернутися до голови відповідної виборчої комісії, офіційних спостерігачів чи поліції).

Заняття зі студентами проходили активно та жваво. Фахівці юстиції не тільки розповідали присутнім про правила, а ще й моделювали ситуації, які можуть трапитися з ними на виборах. У молодих людей виникало багато запитань, зокрема чи можуть вони бути спостерігачами на виборах, та як проголосувати не за місцем реєстрації.

Бути відповідальним при вирішенні долі своєї країни завдання кожного правосвідомого громадянина!

 

 

  ***

ЗА НЕСПЛАТУ АЛІМЕНТІВ У МИСЛИВЦЯ ВІДІБРАЛИ НАЙДОРОЖЧЕ – ПРАВО КОРИСТУВАТИСЯ ЗБРОЄЮ

На Білопільщині любитель полювання не зміг продовжити термін дії дозволу на право користування зброєю, бо невчасно сплачував аліменти.

Відповідно до закону #ЧужихДітейНебуває, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови, в тому числі й про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Тож батько, дізнавшись про такі обмеження та дбаючи виключно про забезпечення власного комфорту, невідкладно сплатив доньці всю суму заборгованості по аліментам, яка склала більше 9 тисяч гривень.

Так, на батьків, які переймаються лише власними інтересами, закон #ЧужихДітейНебуває теж знаходить важелі впливу і спонукає до негайних дій щодо ліквідації заборгованості перед дитиною.

Загалом на Сумщині, з початку 2019 року було стягнуто 35 мільйонів гривень аліментів.

 

  ***

 БАТЬКИ ГЛУХІВЩИНИ: КОЖЕН САМ ОБИРАЄ ПЛАТИТИ АЛІМЕНТИ ЧИ ПОТРАПИТИ ПІД ДІЮ САНКЦІЙ ЗАКОНУ #ЧужихДітейНеБуває

 

Закон #ЧужихДітейНеБуває передбачає цілу низку заходів, які застосовуються до неплатників аліментів, починаючи від внесення відомостей до Єдиного реєстру боржників аліментів і закінчуючи кримінальною відповідальністю. На якій стадії зупинитися, сплатити борг і не доводити до дедалі серйозніших наслідків, вирішує сам боржник.

Так, в Глухівському районі батько несистематично сплачував аліменти, внаслідок чого виникла заборгованість у сумі понад 22 тисячі гривень. В ході виконавчого провадження державним виконавцем було внесено відомості про чоловіка до Єдиного реєстру боржників аліментів, накладено арешти на все рухоме та нерухоме майно, винесені постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання.

Разом з тим, у зв’язку з наявністю заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 1 рік, на боржника було накладено штраф у сумі 20 % від заборгованості зі сплати аліментів, що склало майже 3 тисячі гривень та нарахований виконавчий збір у розмірі більше 2 тисяч гривень.

Чоловік, відчувши тиск вказаних санкцій та з метою відведення ще більших проблем, сплатив заборгованість, штраф та виконавчий збір у повному обсязі. До речі, як передбачено законом, штраф також був перерахований на користь дитини.

Вищевказані норми закону #ЧужихДітейНеБуває подіяли і на іншого батька з Глухівщини, який заборгував  своїй дитині майже 13 тисяч гривень аліментів. Зіткнувшись з обмеженнями, передбаченими законом, зокрема неможливістю виїхати за кордон, він вирішив виконати свій батьківський обов’язок, та сплатив заборгованість у повному обсязі.

            Завдяки запровадженню таких дієвих санкцій проти неплатників аліментів, державні виконавці Сумщини з початку дії законодавчих нововведень вже стягнули 164 мільйони гривень аліментів на користь дітей області, з них діти Глухівського району отримали понад 9 мільйонів гривень.

 ***

 САНКЦІЇ ЗАКОНУ #ЧужихДітейНеБуває НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ БАТЬКАМ НЕХТУВАТИ СВОЇМИ ДІТЬМИ

 

Градус цікавості до реалізації ініціативи Мін`юсту #ЧужихДітейНеБуває й на сьогодні залишається високим. Щоденно органи виконавчої служби стягують з горе-батьків великі суми заборгованих перед дітьми аліментів. Так, з початку 2019 року на користь малечі Сумщини було стягнуто 36 мільйонів гривень.

Сумчанин Максим рік ухилявся від сплати аліментів, накопичуючи борги перед донькою. За вказаний термін чоловік заборгував чаду понад 21 тисячу гривень. Щоб забезпечити стягнення цих коштів, спеціалісти юстиції застосували обмежувальні заходи, скориставшись інструментами закону #ЧужихДітейНеБуває. Також до батька, який забув про свої фінансові зобов’язання перед дитиною, було застосовано ще й фінансові санкції – накладено штраф у розмірі 20% від суми боргу за несплату аліментів, сукупний розмір якого становить понад 1 рік, в розмірі більше ніж 4 тисячі гривень, та виконавчий збір у сумі понад 2 тисячі гривень. Зрозумівши, що відтягувати сплату далі буде ще дорожче, адже від фінансових санкцій не сховатися, і вони будуть тільки зростати, батько сплатив борг у повному обсязі.

Аналогічні дії виконавців сприяли тому, що й ще один сумчанин, який забув про свої батьківські обов’язки, сплатив більше 16 тисяч гривень на користь доньки Даніели.

 

***

ПОСЛУГИ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ: ЗА ПОТРІБНИМИ ДОКУМЕНТАМИ ДО ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ МОЖНА НЕ ЙТИ

Юстиція Сумщини, використовуючи всі ефективні канали комунікації, активно роз’яснює громадянам про переваги використання онлайн сервісів Міністерства юстиції України, які надають можливість зручного й комфортного отримання послуг.

Сьогодні фахівці юстиції розповідали про нові можливості мешканцям древніх Ромен. І не тільки розповідали – користуючись мережею інтернет, продемонстрували покрокову інструкцію використання спрощеного порядку отримання документів через електронний кабінет, скористатись яким можна на сайті: https://kap.minjust.gov.ua/. Через «Он-лайн будинок юстиції» можна отримати такі послуги: ключ електронного цифрового підпису, витяги з реєстрів, подати на правову експертизу заяву на реєстрацію засобів масової інформації та громадського об’єднання.

Громадянам важливо знати, що завдяки послузі звернення через веб-портал до органів державної реєстрації актів цивільного стану https://dracs.minjust.gov.ua, можна записатися на прийом, подати заяву на одруження, обрати день весілля, здійснити інші дії.

Попит на електронні сервіси зростає, за даними сайту за останній місяць було більше мільйона переглядів, тому Мінюст постійно удосконалює «Он-лайн будинок юстиції», у якому на перспективу можна буде отримати широкий спектр послуг – близько 30.

На сьогодні в онлайн-режимі можлива навіть реєстрація договорів оренди землі:  https://minjust.gov.ua/news/ministry/derjavna-reestratsiya-dogovoriv-orendi-zemli-vidteper-dostupna-onlayn.

Отож, громадяни можуть активно користуватися послугами через Інтернет, адже рух у цьому напрямку наближає нашу країну до сучасних і ефективних механізмів інтернет-врядування.

***

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту