Новини

Юстиція інформує

ImageІ МАЛЕНЬКИМ І ПІДЛІТКАМ ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ДОВОДЯТЬ, ЩО #БулитиНеКруто

Працівники обласної юстиції в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» продовжують роботу, спрямовану на інформування молоді щодо протидії булінгу. Задля цього фахівці юстиції відвідали сумські школи № 9 та № 16, де провели з дітьми уроки правових знань.

У зв’язку з тим, що заходи проходили не тільки з молодшими школярами, а і зі старшокласниками, працівники установи застосовували різні методи  подання інформації, враховуючи вікові категорії дітей. Так, під час уроку з учнями 3 класів спеціалізованої школи № 9 фахівці розповіли про поняття булінгу, види цькувань та про відповідальність, яка чекатиме на булера. Також малеча переглядала відеоролики щодо протидії булінгу. В завершенні школярі написали перелік добрих справ, які пообіцяли виконати згодом, та отримали від працівників юстиції невеличку подарунки.

У Сумському навчально-виховному комплексі № 16 фахівцями була проведена правова робота з учнями 9-10 класів. Підлітки активно виконували запропоновані завдання, направлені на самостійне засвоєння поняття булінгу, його класифікацію та відповідальність за скоєння цькування. Старшокласники задавали фахівцям юстиції багато різних питань з зазначеної теми, що свідчить про те, що робота установи в рамках кампанії по протидії булінгу є актуальною.

Юстиції – відкрита для людей!

***

МЕШКАНЦІ СУМЩИНИ МОЖУТЬ СПЛАТИ ЗА ПОСЛУГИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ БАНКІВСЬКОЮ КАРТОЮ

 

Продовжуючи створювати зручні та комфортні умови для громадян, юстиція Сумщини й надалі впроваджує нововведення – відтепер у всіх відділах державної реєстрації актів цивільного стану мешканці Сумщини можуть сплати за послуги банківською карткою.

Так, спеціальні платіжні термінали, якими оснащені установи, не тільки дозволять громадянам зекономити час, а й оформити на місці всі послуги, що надаються органами державної реєстрації актів цивільного стану. До речі, сплачувати відвідувачі можуть картою, емітованою будь-яким українським банком. Працівники установи допоможуть громадянам оформити такий платіж, значно прискоривши процедуру отримання послуг з реєстрації.

Юстиція – відкрита для людей!

 ***

 

ОБМЕЖЕННЯ, ЯКІ ЗАЧІПАЮТЬ НЕПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ

ЧЕРЕЗ ЧОТИРИ МІСЯЦІ БОРГУ

 Дієвість змін до чинного законодавства про встановлення тимчасових обмежень у правах неплатників аліментів, внесені законом #ЧужихДітейНеБуває, підтверджується чисельними випадками з життя боржників Сумщини. Завдяки посиленню відповідальності, діти Сумщини з початку року отримали понад 21 мільйон гривень аліментів.

Закон передбачає, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Так, у Шостці на матір, яка не сплачувала аліменти понад 2 роки, подіяли обмежувальні постанови та арешт коштів і майна. Завдяки вказаним примусовим заходам, вжитим державним виконавцем, жінкою була сплачена заборгованість зі сплати аліментів у розмірі понад 26 тисяч гривень.

Для сумчанина так само 4 обмежувальні постанови та арешт коштів і майна стали підставою для сплати синові більше 18 тисяч гривень аліментів.

Житель міста Тростянець заборгував зі сплати аліментів кошти в сумі 10 тисяч гривень. Доходу боржник не мав, майном не володів. Державний виконавець виніс відносно батька постанови про встановлення тимчасових обмежень. Цього виявилось досить для того, щоб боржник негайно погасив заборгованість зі сплати аліментів.

На Лебединщині обмежувальні постанови та арешт коштів і майна також вплинули на батька і ним було сплачено майже 9 тисяч гривень аліментів.

Про існування відповідальності за несплату аліментів державні виконавці нагадали і жителю одного із сіл Недригайлівщини. В ході примусового виконання рішення було встановлено, що боржник отримує дохід у вигляді орендної плати в одному із сільськогосподарських підприємств. Таким чином, завдяки дієвим заходам, вжитим спеціалістами юстиції, син боржника отримав суттєву допомогу у вигляді майже 9 тисяч гривень, які запланував витратити на довгоочікуваний відпочинок.

 ***

РЕЗОНАНСНА ТЕМА БУЛІНГУ НА СЕМІНАРІ З ФАХІВЦЯМИ ІЗ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Фахівці юстиції, зарекомендувавши свою роботу, розгорнуту в рамках кампанії по протидії булінгу, ініційовану Мінюстом України в межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», регулярно отримують запрошення до участі у заходах із зазначеної теми.

На цей раз працівники обласної юстиції долучилися до участі у семінарі «Роль фахівців із соціальної роботи у протидії та запобіганні домашньому та гендерно зумовленому насильству», який організував Сумський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Так, під час заходу правники розповіли працівникам центрів та об’єднаних територіальних громад про ситуацію, яка склалась в Україні серед підлітків, щодо поширення ганебного явища цькування. Присутні були ознайомлені з типовими ознаками булінгу, його видами та відповідальністю, яка передбачена діючим законодавством. Фахівці юстиції наголосили, що від цькування можуть страждати як школярі, так і дорослі – викладачі, технічні працівники та інший персонал навчальних закладів.

Тож, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», яким закріплено відповідальність за вчинення булінгу, за цькування неповнолітньої чи малолітньої особи на булера накладається штраф від 850 до 1700 гривень або громадські роботи від 20 до 40 годин. Якщо ж булінг вчинить дитина у віці до 16 років – відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штрафні санкції від 850 до 1700 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Варто зазначити, що тема булінгу є й досі резонансною та як наслідок – викликає жваве обговорення, тому і під час цього семінару слухачі активно задавали працівникам обласної юстиції питання, до речі, деякі були викликані реальними ситуаціями із життя.

***

 

 

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ: ПРОТИДІЯ БУЛІНГУ – ЗАВДАННЯ КОЖНОГО 

На жаль, діти часто не знають, як самостійно розв’язувати ті чи інші проблеми. Булінг – не виняток, тому фахівці юстиції, впроваджуючи загальнонаціональний правопросвітницький проект Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», проводять з підростаючим поколінням інформаційні заходи, під час яких роз’яснюють школярам, як протидіяти цькуванню.

З метою створення належних умов щодо захисту й інтеграції ромської національної меншини в суспільство, правники відвідали Сумський навчально-виховний комплекс № 16, де зустрілися з дітьми ромської національності задля обговорення з ними зазначеної теми. Так, під час заходу фахівці юстиції роз’яснили школярам, що таке булінг, визначили його види та розповіли куди звертатися за допомогою у випадку, коли став жертвою або свідком цькування. До речі, якщо над дитиною знущаються, батькам необхідно:

1.      Подати керівнику закладу освіти заяву про випадки булінгу щодо дитини.

2.      Поясніти дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (вчителі, керівництво школи, психолог, старші учні, батьки інших дітей, охорона).

3.      Якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдасться – звернутися в поліцію.

Варто зазначити, що в ході спілкування школярі охоче дискутували з працівниками установи. Таке положення справ свідчить, що тема протидії булінгу є актуальною.

Юстиція – відкрита для людей!

 ***

 

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ПРАВ ВЛАСНОСТІ

 

Доброго дня, Павле Дмитровичу! Хочу звернутися до Вас за порадою. Я довго судилася і нарешті виграла суд про визнання права власності на квартиру. Отримала рішення і тепер не знаю куди звернутися. Я людина похилого віку і мені складно самій розібратися в законах. Прошу, поясніть, що робити з цим рішенням суду?

Любов Кривенко

 

Для того, щоб уникнути плутанини, перш за все хочу пояснити, що таке державна реєстрація речових прав на нерухоме майно. Це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Які права підлягають державній реєстрації?

У нашій державі обов’язковій державній реєстрації прав на нерухоме майно підлягають:

·        право власності;

·        речові права, похідні від права власності такі як право користування (сервітут), право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій), іпотека тощо;

·         право власності на об’єкт незавершеного будівництва.

 

До кого необхідно звернутись?

Сьогодні державну реєстрацію, зокрема права власності на об’єкти нерухомого майна (квартиру) здійснюють:

·        виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;

·        акредитовані суб’єкти;

·        нотаріуси.

 

Які документи необхідно подати для державної реєстрації права власності?

Для реєстрації права власності на нерухоме майно на підставі рішення суду необхідно подати такі документи:

·        паспорт та податковий номер;

·        рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно або ухвали суду про затвердження (визнання) мирової угоди з оригіналом підпису секретаря та мокрою печаткою;

·        квитанцію про сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

 

Як довго чекати?

Загалом державна реєстрація права власності та інших речових прав (крім іпотеки) проводиться протягом 5 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав і це коштує 190 грн.

 

За бажанням особи, реєстраційні дії можуть вчинятись у менші строки, але доведеться сплатити додаткові кошти. За реєстрацію протягом 2 робочих днів – 1920 грн, за реєстрацію протягом 1 робочого дня – 3840 грн, а якщо протягом 2 годин – 9600 грн.

 

Чи можуть відмовити у державній реєстрації прав?

Так, Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» містить перелік обставин, через дію яких може бути відмовлено у державній реєстрації прав. Наведу декілька з них:

·         заявлене речове право, обтяження не підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону,

·          заява про державну реєстрацію прав подана неналежною особою;

·         подані документи не відповідають вимогам, встановленим Законом;

·         подані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно;

·         наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями;

·         наявні зареєстровані обтяження речових прав на нерухоме майно;

·         заявника, який звернувся із заявою про державну реєстрацію прав, що матиме наслідком відчуження майна, внесено до Єдиного реєстру боржників.

 

Який результат розгляду поданих документів?

За результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації.

 

Після проведення реєстраційних дій та внесення відповідного запису до Державного реєстру прав, формується витяг з такого реєстру, після чого реєстратор/нотаріус роздруковує витяг без використання спеціальних бланків з проставленням підпису та печатки. Тобто витяг з реєстру, що підтверджує проведення реєстрації права власності.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились запитання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

  ***

У БОРЖНИКА ПО АЛІМЕНТАХ ЗАВЖДИ Є ВИБІР, ПРАВИЛЬНИЙ – ПІДКАЖЕ ЮСТИЦІЯ І СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ

 

Найперші результати роботи в межах Меморандуму, підписаному між Міністерством юстиції України та Державною службою зайнятості задля забезпечення подальшого покращення показників повернення дітям коштів, заборгованих батьками-аліментниками, вже є на Сумщині. Завдяки співробітництву працевлаштовані вже 3 боржники. 

·         Що робити боржнику, якщо неможливо працевлаштуватися за наявним фахом?

Державна служба зайнятості може забезпечити професійне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації з можливістю отримання навичок нового виду професії або підвищення кваліфікації за вже наявним фахом.

·         Як боржник може знайти роботу?

Працевлаштуватись самостійно або звернутись до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. Отримати інформацію про наявні вакансії можна на офіційному веб-сайті Державної служби зайнятості України за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/user-Search/vacancy, в центрі зайнятості або у державного виконавця.

·         Що необхідно зробити боржнику у разі працевлаштування?

Негайно повідомити державного (приватного) виконавця, на виконанні у якого перебуває рішення про стягнення аліментів про місце роботи.

До речі, на Сумщині в рамках меморандуму боржники, котрі мали майнові зобов’язання за рішенням судів, але не мали ні роботи, ні житла, ні майна, щоб виконати свій обов’язок перед дітьми та сплатити заборгованість по аліментах, працевлаштовані за місцем проживання: один з них в Тростянці, інші – в Білопіллі. Наразі ці батьки-аліментники працюють, утримуючи себе та відраховуючи належні дітям кошти.

Варто зазначити, що у разі небажання горе-батьками сплачувати аліменти добровільно, до таких громадян застосовуються певні стягнення, в тому числі адміністративна відповідальність – призначається покарання у вигляді суспільно корисних робіт. У цьому випадку усі зароблені боржником кошти відраховуються на користь дитини.

Тож, вибір за боржником – офіційне працевлаштування чи суспільно корисні роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту