Новини

«Буремні роки Української революції на Сумщині»

Image7 лютого 2019 року в Конотопському районі в селі Шевченкове відбулись урочистості присвячені подіям Української революції 1917 – 1921 років на Сумщині. В заході взяли участь керівництво Конотопського району, місцеві жителі, учнівська молодь.

Українська революція стала однією із найбільш героїчних і найбільш трагічних сторінок боротьби українського народу за власну ідентичність та свободу. Відомі та безіменні герої, літні й молоді люди – ті, що полягли на теренах слави, і ті, що залишилися між живими, по-своєму відновили давню перервану традицію боротьби за свободу Батьківщини часів Княжої Київської, Галицько-Волинської і Гетьманської держав. Вони нагадали нам важливу аксіому: кожна повноцінна нація мусить мати свою державу, а її можна здобути лише жертвами і кров’ю найкращих синів. І на їхніх заповітах виростають нові покоління українських людей, що ведуть боротьбу за встановлення свого закону на своїй рідній землі.

На прикладі історії з життя Тихіна Івановича Осадчого, ведучі заходу розповіли присутнім про буремні роки Української революції на Сумщині.

Осадчий Тихін Іванович – український економіст і земський статистик, громадсько-політичний діяч, член Української Центральної Ради та різних сільськогосподарських товариств. Засновник новаторської Тиницької сільсько-господарської школи для козацької молоді. Організовував акціонерні, кооперативні та виробничі товариства у селах Конотопщини, готував висококваліфіковані культурні кадри для індивідуального та кооперативного виробництва. Тут, на шевченківський землі, йому судилося залишитися навічно.

«Що пошкодить іншим націям, коли український народ творитиме своє життя? Наша автономія нікому не пошкодить; а ми розвинемо свої сили, повернемо свої права. З якого боку не подивитись, то ми маємо на се право, і випрошувати нам його не треба… Ми ніколи нікому не шкодили, ми бажаємо рівності і братерства, ми будемо добувати для всіх прав, волі – для всіх народів», – ці слова великого патріота, обпаленого революційними подіями, стали пророчими. Це – заповіт такого далекого і разом з тим – такого близького Тихіна Івановича – берегти нашу, оплачену кров’ю предків, свободу».

  Захід підготували працівники відділу культури райдержадміністрації, методичні матеріали надала районна бібліотека.

Image

Image

Image 

Перейти до вмісту