Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДо уваги державних службовців

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що з 1 січня 2019 року розпочався черговий етап подання суб’єктами декларування  до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування  щорічних електронних декларацій за 2018 рік.

Повідомляємо, що Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 11.08.2016 №3 затверджено роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції» із змінами стосовно заходів фінансового контролю, яке доступне за посиланням: https:goo.gl/RКGeij.

Рекомендації суб'єктам декларування до чергового етапу електронного декларування в Україні, вiдповiдi на поширені запитання при роботі з Реєстром та рекомендації щодо роботи з Реєстром, пам’ятка декларанту, а також вiдео-роз’яснення щодо заповнення електронних декларацій доступні за посиланням: goo.gl/75zAWU.

Крiм того, 21.01.2019 розпочався онлайн-курс «Декларуй доброчесно!» (реєстрація на онлайн-курс доступна за посиланням goo.gl/423CoV), покликаний допомогти кожному правильно заповнити електронну декларацію.

 Вчасно подана декларація із достовірно задекларованими відомостями це Ваш авторитет i спокій. Черговий етап з декларування обмежений у часі та триватиме  до 1 квітня 2019 року.

 

Зміни у системі валютного регулювання

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що з 7 лютого 2019 року запрацює нова система валютного регулювання разом із введенням в дію Закону України від 21 червня 2018 року №2473-VIII «Про валюту і валютні операції». Вона складається з восьми основних постанов Правління Національного банку, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання.

Зміни валютного законодавства розроблені Національним банком разом з експертами Міжнародного валютного фонду та передбачають суттєву лібералізацію валютного ринку. Мова йде про покрокове зняття усіх валютних обмежень відповідно до темпів поліпшення макроекономічних умов в Україні, а також прийняття низки законодавчих актів, спрямованих на підвищення якості регулювання фінансового ринку та попередження непродуктивного відпливу капіталу з країни.

Слід зазначити, що у зв’язку з набуттям чинності Закону №2473, останнім періодом, за який суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності необхідно подавати Декларацію про валютні цінності, доходи та майно, що належать резидентам України і знаходяться за її межами, є 2018 рік (станом на 01.01.2019 року).

 

До уваги ФОП – платників ЄСВ!

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує, щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за 2018 рік та подання річної звітності з ЄСВ фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП), у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування.

Так, відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, визначено платниками ЄСВ. Їх обов’язки регламентовано частиною 2 ст. 6 Закону №2464, згідно якої платник зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ; подавати звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки, порядку та за формою, що визначені законодавством.

Згідно з Законом № 2464 ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему, сплачують ЄСВ за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.  

Оскільки Законом № 2464 встановлено, що сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, то щоквартальні нарахування ЄСВ за 2018 рік складають не менше 2 457,18 грн. (3 723,00 грн х 22 % х 3 міс.).

Таким чином річна сума ЄСВ за весь календарний 2018 рік не може становити менше ніж 9 828,72 грн. (2 457,18 грн. х 4 квартали) для ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування.

Остаточний розрахунок ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, проводиться до 10 лютого наступного року за даними податкової декларації про майновий стан і доходи, з урахуванням вже сплаченого ними щоквартально протягом 2018 року ЄСВ.

 

Сума коштів на розрахунково-касове обслуговування включаються до складу витрат 

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) фізичної особи – підприємця (далі – ФОП) є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю (п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

До переліку інших витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування належить, зокрема, плата за розрахунково-касове обслуговування  (п. п. 177.4.4 п. 177.4 ст. 177 ПКУ).

Водночас, п. 1.37 ст. 1 Закону України від 05 квітня 2001 року №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» визначено, що розрахунково-касове обслуговування – це послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, які пов’язані з переказом коштів з рахунку (на рахунок) цього клієнта, видачею йому коштів у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договором.

Отже, суми коштів, сплачені ФОП – платником ПДФО на користь банку за надані послуги з розрахунково-касового обслуговування, пов’язані з веденням господарської діяльності (відкриття, закриття, переоформлення рахунків, відкритих безпосередньо на ФОП, надання виписок з рахунків), включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування.

 

Форма декларації з податку на нерухомість зазнала змін

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що Міністерство фінансів України  наказом від 15.11.2018 N897  (далі –  наказ №897) внесло зміни до форми податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом від 10 квітня 2015 року  N 408.

Наказ  №897 набрав чинності 18 січня 2019 року. Нова форма декларації містить два додатки для розрахунків податкових зобов'язань окремо щодо об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Нагадуємо, платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою – платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

 

Перейти до вмісту