Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДеклараційна кампанія – 2019

З 1 січня 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів: особисто або уповноваженою на це особою;  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Звертаємо  увагу,  що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Повідомляємо, що у 2018 році до Кодексу внесені зміни, якими розширено коло платників, які зобов’язані та/або мають право подати декларацію. Так, зобов'язані включити до річної податкової декларації та самостійно сплатити установлені Кодексом податки та збори отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи.

Протягом 2019 року мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки громадяни, які понесли витрати: на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення; у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи. 

 

Продовжується активне оформлення автомобілів на єврономерах

З 25 листопада 2018 року по 2 січня 2019 року громадяни здійснили митне оформлення 16,5 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автівок та перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Із загальної кількості оформлених авто – майже 14 тис. транспортних засобів перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили майже 119 млн. грн. (8500 за кожне авто), що звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строки та умови ввезення якого не дотримані.

Найактивніше громадяни оформлювали транспортні засоби у місті Києві – 3037 автомобілів, Волинській – 2642, Чернівецькій – 2058 та Закарпатській областях – 1137.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» для громадян встановлено нові умови ввезення транспортних засобів. При цьому передбачено перехідний період 180 діб для тих громадян, які ввезли автомобіль з 1 січня 2015  року до набрання чинності цим законом. Протягом цього часу громадяни мають можливість оформити свої транспортні засоби, які були ввезені на територію України протягом вказаного періоду і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

 

Сплата ЄСВ  фізичною особою-підприємцем який  не отримав доходу

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що починаючи з 01.01.2017, якщо фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування – (далі – ФОП) та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

 

Перерахунок податку на нерухомість у разі виявлення розбіжностей

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області звертає увагу, що податкові повідомлення-рішення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок), можуть бути скасовані (відкликані) на підставі: заяви платника податку, поданої до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;  розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;  права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку;  нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом 10-ти робочих днів перерахунок суми податку, і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

У грудні до місцевих бюджетів надійшло більше 79 млн. гривень

«У грудні  2018 року, платниками податків, які зареєстровані на території, яка обслуговується Конотопським управлінням ГУ ДФС у Сумській області (Конотопський, Буринський, Кролевецький, Путивльський райони) до місцевих бюджетів сплачено – 79 млн. 513,6  тис. гривень. Порівняно з груднем 2017 року надходження зросли на 5,7 відсотків, або на 4 млн. 298,6 тис. гривень» – в інтерв’ю повідомив начальник управління Андрій Майданевич.

«В розрізі податків забезпечені надходження по податку на доходи фізичних осіб, які в грудні цього року склали 59 млн. 994,9 тис.  грн., що на 3  млн. 132,5 тис. грн. більше надходжень грудня 2017 року, податку на майно 11 млн. 545,6 тис. грн., що на 1 млн. 027,5 тис.  більше надходжень аналогічного періоду минулого року, єдиного податку 6 млн. 463,7 тис. грн.,  що також  на 115,9  тис. грн. більше минулого року.  

Позитивна тенденція збільшення надходжень у 2018 році порівняно з попереднім роком вказує на те, що суб’єкти господарювання усвідомлюють важливість необхідності забезпечення життєдіяльності місцевих громад, які фінансуються за рахунок місцевих бюджетів» – підсумував Андрій Майданевич.

Перейти до вмісту