Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageПРО МІНІМАЛЬНУ ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ У 2019 РОЦІ

З 1 січня 2019 року набере чинності закон України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» від 23.11.2018 №2629-VIII, яким, окрім іншого буде встановлено прожитковий мінімум для громадян, які  втратили працездатність з 1 січня 2019 року -1497 гривень, з 1 липня -1564 гривні, з 1 грудня -1638 гривень.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2019 визначено на рівні 1921 гривня, з 1 липня – 2007 гривень, а з 1 грудня -2102 гривні.

Мінімальна заробітна плата в 2019 році становитиме 4173 гривні, відповідно, мінімальний страховий внесок (сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця) в 2019 році складатиме 918,06 грн. (4173,00*22%).

При цьому роботодавці мають враховувати, що якщо загальна сума фактично нарахованих основному працівнику, крім осіб з інвалідністю, виплат (заробітна плата, лікарняні та інше), на які нараховується єдиний соціальний внесок, менше мінімального рівня (4173 грн), то єдиний соціальний внесок нараховується і сплачується в сумі 918,06 грн. Суми доплати до мінімального єдиного внеску відображаються в таблиці 6 додатку 4 Звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з кодом типу нарахувань 13 (Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 14.04.2015 №435)

Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо заробітна плата нарахована в розмірі меншому, ніж мінімальна заробітна плата та здійснено доплату до мінімального єдиного внеску, то зазначений період враховується до страхового стажу, як повний місяць, а заробітна плата при цьому враховується в сумі,  нарахованій застрахованій особі.

Від страхового стажу та заробітку, з якого сплачено єдиний внесок, залежить розмір пенсії.

***

ДО УВАГИ ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМЦІВ!

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлено  мінімальну заробітну плату з 1 січня в розмірі 4173 грн., відповідно,  мінімальний страховий внесок (сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця) в 2019 році складатиме 918,06 грн. (4173 х 22%).

Фізичні особи-підприємці, в тому числі й ті, які обрали спрощену систему оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Це правило поширюється і на осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

У разі, якщо фізичною особою-підприємцем не отримано дохід (прибуток) у звітному році, або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування самостійно, при цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Від повноти сплати внесків залежить величина страхового стажу, оскільки до стажу враховуються тільки періоди роботи, за які щомісяця сплачувались страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. Немає сплати  внесків – немає страхового стажу, а відповідно і майбутньої пенсії.

Звільняються від сплати за себе єдиного внеску лише особи, які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Контролювати свій страховий стаж можна самостійно на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою www. portal.pfu.qov.ua, або підключившись до послуги СМС-інформування.

Особи, які мають електронний цифровий підпис можуть зробити це самостійно, зайшовши на веб-портал електронних послуг ( portal.pfu.gov.ua) з допомогою електронного цифрового підпису та в розділі «Налаштування – Дистанційне інформування» відмітити поле "Надаю згоду на отримання sms-повідомлень…" та внести номер телефону, зберігши зміни за допомогою ЕЦП.

            Громадяни, які не мають електронного цифрового підпису для отримання послуги СМС-інформування можуть звернутись до Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області за адресою:                   м. Конотоп, вул. Депутатська 2, каб. 25.

 

 

Перейти до вмісту