Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageЛегальна зайнятість – запорука соціального захисту

Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю.

Працівники, які погоджуються одержувати зарплатню в «конвертах», стають заручниками самих себе. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій.

Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до того, що:

– вимагатимуть працювати понад норму, а то і часто без додаткової оплати праці;
– не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат);
– не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;
– не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;
– не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
– не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);
– не буде права на охорону праці;
– не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок – на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;
– людину можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. На сьогодні, сучасні електронні сервіси Пенсійного фонду України дають доступ до Реєстру застрахованих осіб, у якому на кожного працюючого та пенсіонера заведена індивідуальна облікова картка, де відображається вся інформація про заробітну плату та різні соціальні виплати, з яких сплачено страхові внески, страховий стаж, розмір пенсії тощо.

Нещодавно Пенсійний фонд запровадив новий сервіс із наданням електронних документів з підтвердженням QR-кодом. Це сучасне нововведення дозволяє громадянам не виходячи з дому отримувати такі електронні документи:

-довідку про доходи пенсіонера;

-індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5), що містить інформацію про страховий стаж, заробітну плату та сплату страхових внесків страхувальниками;

-витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового соціального страхування, що містить дані про статус застрахованої особи; дані про набутий страховий стаж; відомості щодо нарахованої заробітної плати, що враховується для розрахунку страхових виплат та страхового стажу; відомості про особливі умови праці, про суми добровільних внесків; дані пенсійної справи; відомості про інші види загальнообов’язкового соціального страхування.

До нових сервісів обслуговування громадян належить також СМС-інформування, за допомогою якого Пенсійний фонд України інформує про всі зміни, які відбуваються в пенсійній справі, а кожного працюючого щомісячно повідомляє про сплату єдиного соціального внеску та зарахування страхового стажу, що є інструментом контролю за своїм роботодавцем.

Таку інформацію можна отримати зареєструвавшись на Веб-порталі електронних послуг Фонду. Зробити це можна двома способами: за логіном і паролем, які видають фахівці територіального управління або електронним цифровим підписом в тому числі скориставшись електронним пенсійним посвідченням.

Звертаємо вашу увагу, що он-лайн сервіси є безкоштовними. Запрошуємо приєднатися до користувачів Веб-порталу електронних послуг: http://portal.pfu.gov.ua.

Додаткова інформація надається за номером телефону «гарячої лінії»          6-30-43.

Н. Шелюк

начальник Конотопського об’єднаного управління

Пенсійного фонду України Сумської області

Перейти до вмісту