Новини

В селі В’язове Конотопського району відкрито музейний комплекс

ImageУ вересні мистецька спільнота України відзначає важливу подію – 90-річчя з дня народження українського митця, живописця, графіка Миколи Андрійовича Стороженка.

Як митець Микола Стороженко відомий у Франції, Австрії, Канаді, США і багатьох інших країнах. Микола Андрійович – дійсний член Національної академії мистецтв України, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, народний художник України.

На честь ювілею видатного земляка на малій батьківщині митця, в селі В’язове Конотопського району, 21 вересня 2018 року відбулось урочисте відкриття Меморіального комплексу Миколи Стороженка.

В урочистостях взяли участь районне керівництво, депутати районної ради, сільські голови, гості з столиці України, родина художника, місцеві жителі.

  Ініціаторами цього проекту виступили голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук та голова Конотопської районної державної адміністрації Микола Горбенко.  До його реалізації долучилося багато шанувальників таланту М.А.Стороженка – представники Національної академії мистецтв України, Національної спілки художників України, студенти, громада Конотопщини.

Разом з керівництвом району гостей свята з урочистої сцени привітали президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін, представник Міністерства культури України Ніна Білоусова та інші почесні гості. Почесну місію перерізання стрічки було надано родині Миколи Стороженка: дружині – Раїсі Олександрівні, сину – Максиму Миколайовичу та брату Василю Андрійовичу.

За значний особистий внесок у популяризації творчої спадщини видатного українського митця, народного художника України Миколи Стороженка, подяками національної академії мистецтв України нагороджено голову районної ради Анатолія Боярчука і голову райдержадміністрації Миколу Горбенка.

За активну підтримку реалізації проекту створення Меморіального комплексу імені М.Стороженка, сприяння популяризації творчої спадщини митця грамотами голови районної ради і райдержадміністрації нагороджено президента Національної академії мистецтв України Андрія Чебикіна, доцента кафедри живопису та композиції Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України Олександра Цугорка, проректора з наукової роботи Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України Остапа Ковальчука, голову Національної спілки художників України Володимира Чепелика.

"Я пишаюся тим, що на В'язівській землі народився і виріс такий видатний митець", – зазначає голова районної ради Анатолій Боярчук. За його словами, пам'ять про ту велику духовну спадщину, яку нам залишив Микола Стороженко, ми повинні зберегти для прийдешніх поколінь. Анатолій Васильович висловив вдячність за сприяння у вирішенні питання створення музею обласному депутату І.П.Романюку, депутатам районної і сільської рад, керівникам місцевих сільгосппідприємств.

Про те, як зародилась ідея створення музею Миколи Стороженка в с.В'язове, розповів його земляк, голова райдержадміністрації Микола Горбенко.

За його словами, В'язівці пишаються, що в їхньому селі народився і виріс такий митець, і вже кілька років люди висловлювались за те, щоб створити такий музей. І хоча на сьогодні ми всі переживаємо непрості часи, та справа відкриття музею належить до тих добрих справ, що сприяють розвитку духовності і дають можливість відчути і побачити, що мистецтво – вічне. На території села зберігся будинок, де жив Микола Стороженко, хоча там і мешкають інші люди. Неподалік музею росте в'яз, під яким він ходив. І стоїть церква, що на сьогодні також відроджується, та школа, де Стороженко навчався і малював свої перші роботи. Все це важливо як для місцевих жителів, так і для всіх, хто матиме бажання відвідати музей і ознайомитись з творчістю Миколи Стороженка.

Керівники району відзначили, що для створення меморіального комплексу дійсно докладено багато зусиль.

Посадовці висловили сподівання, що цей комплекс неодмінно приваблюватиме відвідувачів картинами народного художника України Миколи Стороженка, і що в Конотопському районі плідно працюють над збереженням і відродженням українських національних традицій і звичаїв.

Від сьогодні музейний комплекс радо відчиняє свої двері для всіх відвідувачів. Тож відвідайте музей Миколи Стороженка у с.В'язове, доторкніться до струн душі митця, які він розкриває в своїх творах, погляньте на експонати, передані його родиною – книги, пензлі й фарби, подарунки та нагороди – і світ стане для вас добрішим, до душі проникне світло з творів митця, ви відчуєте добру усмішку автора, його щирий погляд, проникнетеся аурою духовності, що залишив нам у спадок через свої твори цей художник, проста і прекрасна людина, яка своєю працею довела – мистецтво вічне.

Image

Image

Image

Image

Image 

Перейти до вмісту