Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image Інноваційна система е-Receipt сприятиме детінізації обігу готівки

Експериментальний проект електронної системи Е-Receipt (або «Електронний чек»), впровадження якого стартувало з 1 липня 2018 року та триватиме до 31 грудня 2019 року, є пілотним і участь підприємців у ньому є добровільною. Протягом зазначеного періоду будуть досліджені інноваційні розробки, новітні моделі програмних та/або програмно-технічних комплексів, можливість їх застосування для здійснення розрахункових операцій. 

 

 Сутність новітньої моделі полягає у введенні альтернативного технологічного рішення для реєстрації розрахункових операцій в сфері торгівлі без застосування традиційних реєстраторів (РРО). Поряд з касовими апаратами для реєстрації розрахункових операцій буде можливо використовувати і додаток, встановлений у смартфоні або планшеті, або персональному комп’ютері, – інформують в Конотопській ОДПІ.

Передбачається, що впровадження проекту е-Receipt створить передумови для демонополізації ринку засобів для реєстрації розрахункових операцій, спростить умови  введення їх в експлуатацію та використання. А це  мотивуватиме покупців контролювати дотримання вимог законодавства при здійсненні розрахункових операцій, що в свою чергу підвищить прозорість розрахунків в сфері торгівлі і послуг та сприятиме детінізації обігу готівки.

Фіскальний чек громадяни можуть перевірити у відкритій частині Електронного кабінету. Це надає можливість покупцю у разі необхідності захисту його прав як споживача скористатися електронним чеком та пред’являти його.

Усі кейси системи безкоштовні для її користувачів і не потребують абонентської плати за користування. Крім того, система e-Receipt працюватиме цілодобово та без вихідних, і міститиме значний масив інформації для використання користувачами. Оnline реєстрація пристроїв проводиться без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів.

Очікується, що позитивні результати експерименту дозволять впровадити новітні РРО у промислову експлуатацію та сприятимуть їх застосуванню платниками податків поряд з традиційними моделями касових апаратів, а використання окремих моделей надасть можливість здійснювати віддалений контроль за розрахунками та обігом товарів на підприємстві.

 

 

На кордоні зупинено росіянина з незадекларованими культурними цінностями

У пункті пропуску «Катеринівка», що на українсько – російському кордоні, працівники Сумської митниці ДФС виявили в салоні автомобіля  приховані культурні цінності.

Росіянин, який керував транспортним засобом, приховав від митного контролю старовинні речі.  В технічній ніші акустичної системи автомобіля митники виявили орден Вітчизняної війни, 2 годинники «Omega» 1882 року виготовлення  з ланцюжками та ажурними кришками, годинник «Omega» 1775 року виготовлення у вигляді скляної кулі діаметром 30 мм,  два годинники «Omega» 1882 року виготовлення у вигляді скляної кулі.

Таким чином, росіянин намагався перемістити на митну територію України предмети старовини, приховуючи їх від митного контролю, з використанням технічних порожнин транспортного засобу – спеціально виготовлених сховищ, що ускладнюють виявлення таких товарів. Відносно даних речей, при переміщенні через митний кордон України, встановлені обмеження.

Зазначені дії мають ознаки порушень митних правил, передбачені статтею 483 Митного кодексу України.

 

 

 

 

 

 

 

Розміри щорічної плати за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

Конотопська ОДПІ нагадує, відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі; а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, – 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю сидром та перрі (без додання спирту) становить 780 гривень на кожне місце торгівлі незалежно від його територіального розташування.

Для місць торгівлі, які розташовані за межами території міст обласного підпорядкування я на відстані до 50 км та які мають торговельні зали площею понад 500 кв. м, плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі.

 Звіт та сплата єдиного внеску у разі припинення підприємницької діяльності ФОП

Конотопська ОДПІ повідомляє, відповідно до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року №449, платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи підприємці, в тому числі фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку.

Фізичні особи підприємці, в тому числі фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, формують та подають до органів фіскальної служби Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, така особа зобов’язана подати сама за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» фізичні особи – підприємці формують та подають до органу фіскальної служби  протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення.

Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

 

Платники мають право подати заперечення до акту перевірки

Відповідно до пункту 86.7 статті 86 Податкового кодексу України від 02.12.2010     № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ),  у  разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в акті (довідці) перевірки, вони мають право подати свої заперечення та/або додаткові документи в порядку, визначеному п. 44.7 ст. 44 ПКУ, до контролюючого органу, який проводив перевірку платника податків, протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки).

Такі заперечення та/або додаткові документи розглядаються контролюючим органом протягом семи робочих днів, що настають за днем їх отримання (днем завершення перевірки, проведеної у зв'язку з необхідністю з'ясування обставин, що не були досліджені під час перевірки та зазначені у зауваженнях), та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному статтею 58 ПКУ, для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень. Платник податків (його уповноважена особа та/або представник) має право брати участь у розгляді заперечень та/або додаткових документів, про що такий платник податків зазначає у запереченнях та/або листі про надання додаткових документів в порядку, визначеному п. 44.7 ст. 44 ПКУ.   

 

Що таке податкова знижка, або кому і за що держава повертає гроші

Громадяни, які не є суб’єктами господарювання і які протягом минулого року отримували заробітну плату з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки (ст.166 Податкового кодексу України), – повідомляють в Конотопській ОДПІ.

            Держава надає можливість людям, які отримують зарплату і сплачують податок на доходи фізичних осіб та внески на загальнодержавне обов’язкове пенсійне страхування, відшкодовувати частину понесених у звітному податковому році витрат на навчання, іпотеку, страхування, благодійність, переобладнання транспортного засобу, при сплаті видатків на будівництво (придбання) доступного житла за державними програмами або за сплату допоміжних репродуктивних технологій.

Для отримання зазначеної знижки необхідно заповнити та подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи, отримані у минулому році. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Право на отримання податкової знижки мають лише члени сім’ї першого ступеня спорідненості: чоловік, дружина, діти, батьки.

            Слід враховувати, що загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

Існує головна умова для отримання знижки – це офіційне працевлаштування та отримання заробітної плати.

Після подання декларації обраховується та визначається сума для перерахування на банківський рахунок, вказаний громадянином. Для всієї процедури законодавчо передбачено 60 днів.

В інспекції звертають увагу на те, що право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні періоди. А це значить, що для отримання знижки за 2017 рік, необхідно подати декларацію до 31 грудня 2018 року.

Фахівці інспекції чекають на вас в Центрі обслуговування платників Конотопської ОДПІ.

 

 

Незалежна професійна діяльність без найманих осіб: нарахування та сплата ЄВ

Конотопська ОДПІ повідомляє, що абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) встановлено, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.

Пунктом 2 частини першої ст. 7 Закону №2464 визначено, що ЄВ, зокрема, для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, то такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Таким чином, базу нарахування ЄВ зобов’язані визначити платники, вказані у п. 5 частини першої ст. 4 Закону №2464, як ті, що отримують, так і ті, які не отримують дохід від провадження незалежної професійної діяльності.

 

Із 11 вересня податки сплачуємо виключно на нові бюджетні рахунки

Конотопська ОДПІ нагадує, починаючи з 02 липня 2018 року функціонують нові рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів.

З метою запобігання втрат бюджету було встановлено перехідний період функціонування централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів, протягом якого залишилися активними для зарахування податків, зборів, платежів, зокрема, рахунки, які відкриті на балансі Головних управлінь Казначейства в областях  і м. Києві та будуть діяти до 11 вересня 2018 року  (старі рахунки).

Звертаємо увагу, що граничний термін перехідного періоду функціонування централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів закінчується 10 вересня 2018 року.

З 11 вересня 2018 року кошти, які сплачуватимуться платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись до бюджетів,  а повертатимуться  платникам як нез’ясовані надходження.

Реквізити нових рахунків для сплати податків можна переглянути за посиланням http://sumy.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/

 

 

Платникам єдиного податку: не допускайте утворення податкового боргу

Конотопська ОДПІ  наголошує, що відповідно до вимог п.п.8 п.п. 298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, при наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Відповідно до п. п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Погашення податкового боргу – це зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом (п. п. 14.1.152 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Також акцентуємо увагу платників на тому, що у випадку, коли платник податків не здійснить такий перехід самостійно, контролюючий орган має право виключити його з реєстру платників єдиного податку. Разом з тим,  звертаємо увагу, що підлягає виключенню з реєстру платник, який допустив наявність податкового боргу не як фізична особа, а саме як суб'єкт підприємницької діяльності.

 

 

Росіянин намагався вивезти з України ордени та медалі

В пункті пропуску «Катеринівка» Сумської митниці ДФС митники Сумщини разом зі співробітниками Служби безпеки України в Сумській області виявили в багажному відділенні автомобіля 10 найменувань культурних цінностей.

Сім ювілейних медалей, медаль «Захиснику Вітчизни», медаль Жукова та орден «За мужність» перевозив у особистих речах громадянин Російської Федерації. Під час огляду багажного відділення автомобіля, який прямував на виїзд з митної території України, митники виявили ці контрабандні товари.

При переміщенні цих предметів через митний кордон України встановлені обмеження, передбачені статтею 197 Митного кодексу України та пунктами 5 та 10 додатку  №1 до Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затвердженої  наказом Міністерства культури і мистецтв України   від 22.04.2002 року № 258.

З метою проведення експертизи, оцінювання та прийняття правового рішення, всі виявлені предмети вилучено.

На правопорушника митники Сумщини склали протокол про порушення митних правил відповідно до статті 471 Митного кодексу України.

 

 

Перейти до вмісту