Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЩодо сплати податку на нерухомість неповнолітніми

Згідно із ст. 266 Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ)

податко­ве/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку на нерухоме май­но, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість), обчисленого від­повідно до пп. 266.7.1 п. 266.7 ст. 267 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за міс­цезнаходженням кожного з об'єктів жит­лової та/або нежитлової нерухомості, над­силаються (вручаються) платнику подат­ку на нерухомість — фізичній особі конт­ролюючим органом за місцем його подат­кової адреси (місцем реєстрації) до 1 лип­ня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку на нерухомість сплачується фізич­ними особами протягом 60 днів з дня вру­чення податкового повідомлення-рішення.

Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (ст. 6 Сімейного кодексу України від 10.01.02 № 294-ІІІ зі змінами та допо­вненнями).

Відповідно до п. 99.2 ст. 99 ПКУ гро­шові зобов'язання неповнолітніх осіб ви­конують їх батьки (усиновителі), опікуни (піклувальники) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов'язань та/або податкового боргу.

 

 

 

ФОП – «єдинник» хворів під час відпустки: чи має така особа право на відкликання заяви про відпустку?

Згідно з п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України від 02.12.010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Відповідно пп. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

Щоб уникнути порушення термінів сплати авансових платежів рекомендовано подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки. Заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

Отже, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку, яка не використовує працю найманих осіб, має право відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

 

 

 

За порушення законодавства при виплаті заробітної плати суб’єктам господарювання донараховано майже 6 млн грн податків

На Сумщині з початку року за наслідками перевірок суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам з порушенням чинного законодавства, органами ДФС донараховано більше 5,9 млн грн штрафних санкцій з урахуванням пені. Працівники фіскальної служби Сумщини встановили порушення у 23 юридичних осіб та 5 підприємців. Саме цим порушникам донараховано 3,9 млн. грн податку на доходи фізичних осіб, 1,8 млн. грн єдиного внеску та 0,3 млн. грн військового збору.

Керівники підприємств з метою ухилення від сплати до бюджетів належних сум податків вдаються до різних, так званих, «схем». Як приклад, отримують з банківських рахунків підприємств значні суми готівки під звіт нібито для закупівлі товарно-матеріальних цінностей, сільгосппродукції, металобрухту тощо, проте про її використання не звітують, або ж у якості підтверджуючих документів надають документи, які в результаті перевірок не знаходять свого підтвердження.

Крім того, у суб’єктів господарювання виявлено 1274 наймані особи, які не зареєстровані у законодавчо встановленому порядку. За результатами проведеної роботи додаткові надходження до бюджету склали 1,2 млн. гривень.

Отже, податковий агент, який виплачує таким чином доходи фізичним особам, свідомо порушує законодавство та досить вагомо не доплачує до бюджетів податок на доходи фізичних осіб, військовий збір та єдиний внесок. Фіскальна служба вважає такі факти недопустимими і постійно бореться з цим ганебним явищем .

 

 

Податковий агент нараховує дохід, але не виплачує. Коли до бюджету перераховується військовий збір?

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 Податкового кодексу для податку на доходи фізичних осіб за ставкою 1,5% від об’єкта оподаткування.

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені для місячного податкового періоду. Тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Отже, якщо податковий агент нараховує, але не виплачує платнику податку дохід, то військовий збір, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Зазначена норма передбачена п.п. 168.1.5 ст. 168; п.п. 1.4 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу.

 

 

Кількість протоколів про порушення митних правил збільшилась на 77 відсотків

 

Сумська митниця ДФС виявила 731 порушення митних правил протягом першого півріччя 2018 року. Вартість предметів цих правопорушень становила більш ніж 19 млн гривень.

 Кількість складених протоколів про порушення митних правил у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилась на 77 відсотків або 319 справ.

Сумські митники за січень-червень 2018 року наклали на порушників митного законодавства штрафів на суму 7,4 млн. гривень. За аналогічний період 2017 року накладено лише 2,8  грн. гривень штрафів.

В той же час, на сьогодні вже від судів до митниці надійшли рішення у 140 справах з урахуванням справ, що були заведені у 2017 році  (у 2017 – у 170 справах). Суди винесли рішення на користь держави і застосували конфіскацію у 129 справах на суму  2,7 млн. гривень. Також судом накладено штрафів на суму 2,8 млн. грн  та стягнуто 52 тис грн у дохід держави.

Характерними видами порушень митного законодавства на Сумщині є недекларування товарів; порушення термінів доставки вантажів та транспортних засобів в митницю призначення, порушення порядку проходження зони спрощеного митного контролю, переміщення товарів з приховуванням від митного контролю та переміщення товарів поза митним контролем.

 

Перейти до вмісту