Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області повідомляє:

ImageЗ 17 липня 2018 року запроваджуються нові коефіцієнти нормативної грошової оцінки землі

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що з 17.07.2018 набирає чинності наказ Мінагрополітики та продовольства України від 27.03.2018 № 162 (далі – Наказ № 162), яким внесено зміни до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затверджений наказом Мінагрополітики та продовольства України від 25.11.2016 № 489.

Порядком передбачено, що з 17.07.2018 для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, та у разі, якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) при розрахунку її нормативної грошової оцінки, застосовується із значенням 3,0.

Наказ № 162 опубліковно у бюлетені «Офіційний вісник України» від 17.04.2018 № 30.

 

Працівники фіскальної служби Сумщини встановили порушення порядку обігу підакцизної продукції

Управлінням контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Сумській області проведено 45 фактичних перевірок суб'єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Перевірками встановлено 54 факти порушень порядку обігу алкогольної та тютюнової продукції в роздрібній мережі. Сума застосованих штрафних санкцій склала близько 0,5 млн. гривень.

За словами Бориса Пересадька, начальника управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів, за результатами перевірок виявлено 7 фактів торгівлі алкогольними напоями без наявності ліцензій, 3 випадки зберігання алкогольної продукції немаркованої марками акцизного податку, 25 випадків продажу алкогольної продукції з порушенням встановлених розмірів мінімальних роздрібних цін. Крім того, працівники фіскальної служби виявили факти торгівлі тютюновими виробами з порушенням встановлених максимальних роздрібних цін на них, зберігання алкогольної продукції в місцях зберігання, які не внесено до Єдиного реєстру місць зберігання, торгівлі не облікованими алкогольними напоями.

– За факти продажу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років  суб'єктам господарювання винесено 16 рішень про застосування фінансових санкцій на суму 115,6 тис. грн з анулюванням ліцензій, – говорить Борис Пересадько.

 

Платникам єдиного внеску: оновлено порядок нарахування та сплати ЄСВ

З 26 червня 2018 року діє оновлений порядок нарахування та сплати єдиного внеску.

Процедуру нарахування та сплати ЄСВ страхувальниками, нарахування й сплати фінансових санкцій, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів органами доходів і зборів визначає викладена в новій редакції Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженій наказом Мінфіну від 04.05.2018 № 469.

Даним наказом внесено зміни, зокрема, щодо:

– обчислення й строків сплати ЄСВ фізичними особами – підприємцями (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Обчислення сум ЄСВ зазначена категорія платників здійснює на підставі даних річних податкових декларацій (річної звітності) та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвели до збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому враховується кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ.

Сплачують ЄСВ один раз на квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожен місяць такого кварталу.

Вказаним платникам ЄСВ, які здійснили до 01 січня 2017 року нарахування ЄСВ в розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, органи доходів і зборів надсилають повідомлення-розрахунок, у якому зазначається розрахунок суми такої доплати, яка підлягала сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний календарний рік;

– обчислення та строків сплати ЄСВ ФО-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування.

Зазначена категорія платників самостійно для себе визначає базу для нарахування ЄСВ, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, але в розмірі, не більшому за максимальну величину бази нарахування єдиного внеску.

Сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок;

  – обчислення та строків сплати ЄСВ членами фермерського господарства.

Обчислення сум ЄСВ зазначена категорія платників здійснює після отримання частки розподіленого доходу (прибутку) від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році та за результатами перевірки діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру частки такого розподіленого доходу, який підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Під час визначення доходу (прибутку), з якого сплачується ЄСВ, враховується кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник єдиного внеску.

Сплачують ЄСВ один раз на квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожен місяць такого кварталу.

 

Велику енциклопедію не вдалося приховати від сумських митників

Працівниками Сумської митниці ДФС знову зупинено спробу вивезення історико-культурних цінностей поза межі країни.

Так, громадянин України, слідуючи у напрямку до Російської Федерації, намагався перемістити через митний кордон України чотири  старовинні книги, які становлять культурну цінність.

При проведенні працівниками митного поста «Бачівськ» огляду транспортного засобу, в салоні автомобіля без ознак приховування виявлено старовинні книги «Великая энциклопедия» (том 1, том 2, томи 6 та 7) 1900-1901 років видання.

На даний час книги направлено для експертної оцінки для визначення їх культурно-історичної цінності.

Вищевказані предмети обмежені до переміщення через митний кордон України відповідно до ст. 373 Митного кодексу України.

 

Про зміни до Положення про ведення касових операцій

Конотопська ОДПІ повідомляє, що з 01.06.2018 року вступила у дію постанова Правління Національного банку України від 24.05.2018 № 54, якою внесені зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 № 148.

Звертаємо увагу платників податків на те, що вказаною постановою Національним банком України впорядковано питання використання нових форм касових документів; надано право суб’єктам господарювання розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси з урахуванням норм Положення про ведення касових операцій; дозволено підприємствам/установам користуватися лімітами каси, установленими та затвердженими до набрання чинності цією постановою.

Крім того, вказаною постановою внесені суттєві зміни в частині оприбуткування та визначення оприбуткування готівки, чітко визначено питання застосування книг обліку розрахункових операцій при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій і розрахункових книжок, а також уточнений перелік документів, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касах суб’єктів господарювання.

Звертаємо увагу як керівників підприємств/установ, так і фізичних осіб – підприємців на необхідність дотримання вказаних норм Положення про ведення касових операцій з урахуванням внесених змін при організації роботи з готівкою.

Перейти до вмісту