Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageДо уваги приватних підприємців

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» встановлено  мінімальну заробітну плату в розмірі 3723 грн., відповідно,  мінімальний страховий внесок (сума єдиного внеску, що визначається розрахунково

як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця) в 2018 році складає 819,06 грн  (3723 х 22%).

Фізичні особи-підприємці, в тому числі і ті , які обрали спрощену систему оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Це правило поширюється і на осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

У разі, якщо фізичною особою-підприємцем не отримано дохід (прибуток) у звітному році, або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування самостійно, при цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Від повноти сплати внесків залежить величина страхового стажу, оскільки до стажу враховуються тільки періоди роботи, за які щомісяця сплачувались страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. Немає сплати  внесків – немає страхового стажу, а відповідно і майбутньої пенсії.

Звільняються від сплати за себе єдиного внеску лише особи, які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

            Контролювати свій страховий стаж можна самостійно на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою www. portal.pfu.qov.ua, або підключившись до послуги СМС-інформування.

            Особи, які мають електронний цифровий підпис можуть зробити це самостійно зайшовши на веб-портал електронних послуг ( portal.pfu.gov.ua) з допомогою електронного цифрового підпису та в розділі «Налаштування – Дистанційне інформування» відмитити поле "Надаю згоду на отримання sms-повідомлень…" та внести номер телефону, зберігши зміни за допомогою ЕЦП.

            Громадяни , які не мають електронного цифрового підпису для отримання послуги СМС-інформування можуть звернутись до Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області за адресою:                   м. Конотоп, вул. Депутатська 2, каб. 25.

 

Перейти до вмісту