Новини

Юстиція інформує

ImageПРАВОВА ДОПОМОГА ЖИТЕЛЯМ РОМЕНЩИНИ

У Бобрицькій та Перекопівській сільських радах, що на Роменщині, працювала мобільна група з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Традиційно, у центрі затишних роменських сіл фахівці обласної юстиції та працівники місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги розгорнули свій пост – яскраві кольори такого «польового» робочого місця приваблювали сільчан.

Діалог із юристами був корисним: виявляється, запитання щодо проблемних ситуацій, що потребують кваліфікованої правової допомоги, у жителів сільських населених пунктів є. Стосувалися вони земельних відносин, соціального захисту, складних спадкових випадків.

Спілкування із мешканцями Роменщини, що відбувалося у позитивній, дружній обстановці, ще раз довело: правопросвітництво від обласної юстиції, яке сьогодні досягає найвіддаленіших куточків Сумщини, – важлива актуальна справа, а проект Мінюсту «Я МАЮ ПРАВО!» – відкриває нові перспективи.

 

#МінЮст #ЯМП! #ПРАВОВА_ДОПОМОГА #MinJust4U

 

Консультує Міністр юстиції Павло Петренко

ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ: ХТО МАЄ ПРАВО ОТРИМАТИ?

Пане міністре, вже кілька місяців не можу знайти роботу. Чи маю я право на допомогу по безробіттю?

Іван Степанюк

Кому надається допомога по безробіттю?

Громадянам у разі втрати заробітної плати (грошового забезпечення) або інших доходів внаслідок втрати роботи через незалежні від них обставини.

На допомогу по безробіттю може претендувати застрахована (офіційно працевлаштована) особа.

Реєстрація безробітних проводиться центром зайнятості за особистою заявою особи і призначається з восьмого дня після реєстрації.

Перелік документів, потрібних для реєстрації, можна переглянути на офіційному сайті Державної служби зайнятості.

Як визначається розмір допомоги по безробіттю?

Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу) і залежно від страхового стажу:

         до 2 років – 50 відсотків;

         від 2 до 6 років – 55 відсотків;

         від 6 до 10 років – 60 відсотків;

         понад 10 років – 70 відсотків.

         мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 1440 грн.

Залежно від тривалості безробіття, визначена допомога по безробіттю становить:

         перші 90 календарних днів – 100 відсотків;

         протягом наступних 90 календарних днів – 80 відсотків;

         у подальшому – 70 відсотків.

Люди, які мають страховий стаж менший за шість місяців, або були звільнені з попереднього місця роботи за некомпетентність, мають право на допомогу в розмірі 544 грн.

Допомога по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 липня – 1841 гривня).

Який строк надання допомоги по безробіттю?

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років.

А для молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах чи звільнилася із строкової військової служби – 180 календарних днів.

Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) – не може перевищувати 720 календарних днів.

Чи можуть відмовити у допомозі по безробіттю? Чи можна оскаржити відмову?

Підставами для відмови у наданні статусу безробітного є:

1) відсутність на дату звернення до центру зайнятості необхідних документів;

2) встановлення факту зайнятості особи;

3) письмова відмова особи від пропозиції підходящої роботи;

4) неповернення особою коштів, отриманих за період попередньої реєстрації, що припинена на підставі, зокрема: встановлення факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, що мав місце протягом періоду реєстрації; встановлення факту виконання безробітним оплачуваної роботи (надання послуг); припинення професійного навчання за направленням центру зайнятості без поважних причин.

У разі прийняття центром зайнятості рішення про відмову у наданні статусу безробітного особа може оскаржити та повторно подати заяву про надання зазначеного статусу не раніше, ніж через сім календарних днів.

Якщо у вас залишились питання, звертайтесь до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

 

 

«Я МАЮ ПРАВО!» НА СПОРТИВНИХ ЗМАГАННЯХ

ДО ДНЯ МОЛОДІ В СУМАХ

До Дня молоді Сумський міський парк став епіцентром не тільки спортивних змагань, а  й правового виховання.

            Юні любителі спорту і гості парку приймали вітання зі святом, з задоволенням знайомились з правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО!», спілкувались зі спеціалістами та зацікавлено читали інформаційне видання Міністерства юстиції. Молодь юстиції отримала заряд позитиву і взаємні вітання від учасників заходу.

            Завдання правників – навчити громадян захищати свої права і сформувати чітку правову свідомість та культуру кожного українця, щоб разом розбудовувати сучасну демократичну державу.

 

#МінЮст #MinJust4U #ЯМП! #ЯМАЮПРАВО! 

 

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ: ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

ЗА НЕСПЛАТУ АЛІМЕНТІВ НЕ УНИКНУТИ!

 

            Фахівці юстиції Сумщини конкретними прикладами доводять, що нерадиві батьки за байдуже ставлення до власних дітей можуть поплатитись статками, репутацією чи, навіть, можливостями.

            Горе-батько з Великописарівського району сплатив на користь дитини 15 тисяч гривень заборгованих аліментів, хоча для цього державним виконавцям довелось обмежити чоловіка у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, полювання та користування зброєю. Остання переконлива спонука – накладення арешту на рахунки.

            Більше року сумчанин уникав свого батьківського обов’язку утримувати сина Руслана і, як результат, – 19 тисяч гривень боргу. Важелем впливу стали 4 постанови від державних виконавців, арешт коштів і всього майна.

            Жителя міста Тростянець понад 26 тисяч гривень аліментного боргу спонукали сплатити тимчасові обмеження, арешт коштів і всього майна.

            На Краснопільщині чоловік накопичив борг перед своєю дитиною в сумі понад 37 тисяч гривень. Не бажаючи бути притягнутим до адміністративної відповідальності та обмеженим у праві виїзду за кордон, сплатив заборговане у повному обсязі.

Нагадаємо, що в поточному році на користь дітей Сумщини вже стягнуто 50 мільйонів гривень.

Завдяки державним виконавцям Сумщини жоден боржник зі сплати аліментів, навіть, за великого бажання, не зможе уникнути відповідальності за недобросовісне виконання батьківських обов’язків.

Чужих дітей не буває!

           

#ЧужихДітейНеБуває #MinJust4U #ЯМП! #ЯМАЮПРАВО!#СКАЗАНО_ЗРОБЛЕНО

 

    

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО НА КОНОТОПЩИНІ ОТРИМАЛО ЗАБОРГОВАНЕ

Зовсім скоро для працівників сільського господарства розпочнеться відповідальна пора – жнива. І завдяки фахівцям юстиції Сумщини одне з сільськогосподарських підприємств Конотопського району зможе добре до нього підготуватись.

Так, виконуючи свої повсякденні обов’язки, фахівці юстиції цієї спекотної пори стягли на користь одного із сільськогосподарських підприємств Конотопського району майже 330 тисяч гривень, які тому заборгувала юридична особа. Державні виконавці були змушені втрутитись в ситуацію, адже самостійно сторони не змогли вирішити грошові питання.

Завдяки заходам примусового характеру, а саме: опису та арешту майна, коштів, заборгованість була погашена у повному обсязі. До того ж, державний бюджет поповнився майже на 33 тисячі гривень.

Юстиція попереджає: закон – один для всіх!

 

#MinJust4U #МінЮст

       

 

МОБІЛЬНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА В ЛЕБЕДИНСЬКОМУ РАЙОНІ

 Сьогодні мобільна група у складі спеціалістів юстиції Сумщини та центру з надання безоплатної правової допомоги працювала в Підопригірській та Межиріцькій сільських радах, що на Лебединщині.

Жителів цікавили питання стягнення заборгованості по аліментах, оренди землі, виконання судових рішень, а також повторної видачі паспорта.

Спеціалісти-правники надали вичерпні відповіді та покрокові інструкції як діяти у випадку порушення прав та інтересів громадян, а також познайомили мешканців з інформаційним виданням Міністерства юстиції.

 

#МінЮст #ЯМП! #ПРАВОВА_ДОПОМОГА #MinJust4U

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту