Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageВ разі отримання доходів фізичні особи зобов’язані подати декларацію

Фізичній особі не потрібно подавати декларацію про доходи в разі отримання ним в 2017 році доходів лише за участі податкових агентів.

Якщо ж такі доходи отримані без податкових агентів, то така особа за результатами 2017 року повинна подати декларацію про доходи до 2 травня 2018 року. Про це розповів в інтерв’ю в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов.

За його словами, до податкових агентів належать усі підприємства, підприємці, а також особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, які нараховують та виплачують фізичним особам доходи у вигляді зарплатні, гонорарів, винагород за разову роботу, дивідендів, премій тощо. Саме такі податкові агенти несуть відповідальність за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету.

В сучасній України, без участі податкових агентів можливо отримати винагороди, які виплачуються людям, що працюють за наймом у приватних осіб. Це – хатні робітниці, садівники, няні, гувернантки, репетитори, ремонтники, будівельники тощо. Крім того, до таких доходів належать і кошти, які отримують люди від здачі в оренду своєї нерухомості (житла, гаражів, дач) та транспортних засобів.

 «Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа-підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків. Якщо майно здається в оренду фізичній особі, то податок та військовий збір сплачує орендодавець який і зобов’язаний подати декларацію до 2 травня 2018 року», – уточнив Юрій Чеботарьов.

 

Податкова знижка за навчання: витрати без обмежень

Конотопська ОДПІ роз’яснює, що відповідно до     п.п.166.3.3 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

В чинній редакції норма не передбачає обмеження, щодо суми коштів сплачених за навчання та обмеження щодо навчального періоду, за який здійснено таку сплату.

При цьому, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ (п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ).

За результатами 2017 року платник податку може скористатись правом на отримання податкової знижки, пов'язаної з навчанням члена сім'ї першого ступеня споріднення, незалежно від того одержує чи ні такий член сім'ї заробітну плату.

Громадяни, які мають право на податкову знижку за минулий рік, можуть подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2018 року (включно).

 

 

 

Сумські митники вилучили ювелірні прикраси

В ніч на 14 лютого 2018 року сумські митники спільно з працівниками Служби безпеки України під час здійснення митного контролю потягу «Київ – Москва» на станції Конотоп  виявили контрабандні прикраси.

Митники знайшли у робочому тамбурі 7 пакунків схованих прикрас. Вони були розміщені в рундуку для зберігання вугілля та присипані шаром цієї горючої копалини. Виявлені ланцюжки, перстні, браслети та підвіски, виготовлені з металу білого кольору в кількості 703 штуки. Прикраси вилучено та передано до відповідних органів для проведення експертизи.

Відносно порушника, який намагався перевезти прикраси,  посадовими особами Сумської митниці ДФС складено протокол про порушення митних правил за ч.1 ст.483 Митного кодексу України “Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон Україні з приховуванням вид митного контролю”.

 

Податкова міліція Сумщини виявила незаконних експортерів

Під процесуальним керівництвом Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України податкова міліція Сумщини ліквідувала канал незаконного експорту продуктів харчування до Російської Федерації.

Податківці викрили групу осіб, які зареєстрували низку «фіктивних» підприємств для прикриття незаконних експортних операцій продуктів харчування, засобів особистої гігієни та побутової хімії до Російської Федерації. Встановлений директор одного з «фіктивних» експортерів в ході проведення слідчих дій надав докази того, що до фінансово-господарської діяльності вказаного підприємства відношення не має.

У ході проведених заходів у рамках кримінального провадження під час спроби митного оформлення від імені «фіктивного» підприємства на митному посту «Щербаківка» Харківської митниці ДФС у двох вантажних автомобілях виявлено та вилучено партію напоїв торгової марки «Пепсі» та чіпсів торгової марки «Лейз». На ці товари судом накладений арешт. Загальна вартість арештованих товарно-матеріальних цінностей складає близько 850 тисяч гривень.

Розслідування кримінального провадження триває.

 

З початку року до зведеного бюджету надійшло більше  118 млн. гривень

«Платниками  податків зареєстрованими в Конотопській ОДПІ за січень 2018 року до зведеного бюджету забезпечено надходження 118,1 млн. гривень. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшені на 24,5 млн. грн., або на 26,2 відсотків. До державного бюджету протягом січня 2018 року забезпечені надходження на загальну суму 57,7 млн. грн., збільшення на 16,7 млн. грн., місцеві бюджети для своїх потреб отримали 60,4 млн. грн., збільшення на 7,8 млн. грн.» – повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов,.

«Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в січні 2018 року сплачено 38,7 млн. гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2017 року надходження зросли на 10,8 млн. гривень.

Надходження податку на доходи фізичних осіб склали 45,6 млн. грн., що на 5,5 млн. грн. більше надходжень аналогічного періоду 2017 року. Надходження цього податку,  в значній мірі, визначають фінансові можливості розвитку місцевих громад.

Крім того, в порівнянні з січнем минулого року, збільшені надходження по податку на додану вартість, які в цьому році склали 43,0 млн. грн., (перевищення 16,4 млн. грн.), що визначає його важливість для забезпечення економічної стабільності держави» – підсумував Юрій Чеботарьов.

 

Перейти до вмісту