Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageОтримали доход за кордоном – подайте декларацію про доходи!

Конотопська ОДПІ повідомляє, що згідно з п.п.14.1.55 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до доходу, отриманому з джерел за межами України,

відносять будь-який дохід, отриманий резидентами, включаючи проценти, дивіденди, роялті, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду  майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України.

У разі, якщо джерело виплат доходів є іноземним, суму такого доходу включають до річного оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб – отримувача, який у такому випадку зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи  (п.п.170.11.1 п.170.11 ст.170 ПКУ). Дохід оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Слід зазначити, що відповідно до абзацу першого п.п.170.11.2 п.170.11 ст.170 ПКУ платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, за нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Платник податку має визначити суму такого зменшення за зазначеними підставами в річній податковій декларації. Обов’язковою умовою зменшення є отримання від уповноваженого державного органу країни, де було одержано доходу, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Довідка має бути належним чином легалізована на території України.

Крім цього, такий дохід є об’єктом оподаткування військовим збором.

 

Електронні сервісі ДФС допоможуть задекларувати доходи

У рамках кампаній декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців, які стартували з початку  2018 року, Державна фіскальна служба України пропонує платникам податків широкий спектр електронних сервісів.

 Так, існують можливості через Електронний кабінет платника дізнатися про отримані доходи та утримані податки, а також підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді.

Отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру можливо у електронному вигляді на веб-порталі ДФС у рубриці: фізичним особам- отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків (http://sfs.gov.ua./fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/).

Крім того, для платників функціонує довідковий сервіс Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», який дозволяє отримати відповіді на питання щодо застосування норм податкового, митного законодавства, адміністрування єдиного внеску тощо. (http://zir. sfs.gov.ua).

 

Зміни в сплаті земельного податку

Конотопська ОДПІ інформує, що Законом України  від 07 грудня 2017 року № 2245  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» внесені зміни до Податкового кодексу України (ПКУ) в частині плати за землю.   

Зокрема нововведеннями передбачено, що у разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове повідомлення-рішення у строки, встановлені ПКУ, фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов'язання.

Визначено, що річна сума орендної плати за землі державної та комунальної власності не може бути меншою за розмір земельного податку:  для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, – у розмірі не більше 3 відсотків  їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1 відсотка  їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка  їх нормативної грошової оцінки; для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено, – у розмірі не більше 5 відсотків  нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Встановлено, що індекс споживчих цін за 2017 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100 відсотків.

 

Сумська митниця ДФС видаватиме сертифікати EUR.1 протягом 8 робочих годин

Набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 20 листопада 2017 № 950, яким оновлено порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походженням) товару EUR.1.

Фахівці Сумської митниці відзначають, що Порядком заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1, зокрема, передбачено:  скорочення часу видачі сертифікатів з перевезення форми EUR.1 до 8 робочих годин (термін видачі може бути продовжений до трьох робочих днів у разі усунення експортером причин для відмови у видачі сертифіката);  можливість подання заяви експортером в електронній формі (після відповідного доопрацювання АСМО "Інспектор»);  застосування декларацій постачальника (виробника) для підтвердження преференційного походження товарів з України (форми таких декларацій наводяться в додатках 1-4 до Порядку);  запровадження єдиного порядку видачі сертифікатів для країн – членів ЄС, ЄАВТ, Чорногорії; уточнення порядку заповнення замінних сертифікатів.

 

 

Сумщина забезпечила у 2017 році рекордні надходження податків

Протягом 2017 року надходження податків і зборів  до зведеного бюджету України від платників Сумської області склали 10,5 млрд. гривень. За словами Олексія Мазуренка, начальника ГУ ДФС у Сумській області, це майже на 1 млрд. 866 млн. грн. більше, ніж за 2016 рік.

Зокрема, до державного бюджету надійшло майже 6 млрд. гривень. Порівняно з минулим звітним періодом надходження збільшились на 16,8 відс., або на 862,9 млн. гривень.

Серед основних бюджетоутворюючих платежів найбільше, 2,4  млрд. грн. надійшло від рентної плати, від сплати податку на додану вартість надійшло більше ніж 1,5 млрд гривень. Також сплачено 283 млн. грн. військового збору, 623 млн. грн. податку на прибуток та майже 1,5 млн. грн. акцизного податку. Частина прибутку державних підприємств, що вилучається до бюджету, склала за 2017 рік 55,4 млн. грн., маємо зростання на 9,2 млн. гривень.

Місцеві бюджети протягом 2017 року отримали від платників майже 4,5 млрд. грн., що порівняно з попереднім роком на 1 млрд. грн. більше.

 

Перейти до вмісту