Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДФС розпочала консультації з бізнесом щодо змін в СМКОР

Державна фіскальна служба України розпочала відкритий процес підготовки змін до системи моніторингу ризиків та блокування податкових накладних.

Відповідно до законодавчих змін СМКОР призупиняє дію на два місяці. За цей час від набрання законом чинності Кабінет Міністрів України має визначити новий порядок дії системи блокування податкових накладних. Враховуючи це, ДФС розпочато низку консультацій з бізнесом та експертами щодо напрацювання пропозицій до удосконалення системи.

«Ми ініціювали проведення консультацій з бізнесом, експертами, щоб новий порядок роботи СМКОР влаштовував всі сторони – і бізнес, і державу», – зазначив Мирослав Продан під час першої зустрічі з представниками бізнесу в ДФС.

Учасники зустрічі обговорили проблематику підприємств та ДФС у рамках роботи системи і можливі шляхи її вирішення. На думку бізнесу, потребують розширення критерії визначення ризиковості операцій, які б забезпечили безперешкодну реєстрацію податкових накладних чесному бізнесу та блокування схемного кредиту.

«Попереду у нас багато роботи і ми ініціювали ще до нового року низку зустрічей з бізнесом, експертами, щоб вже починати роботу по змінах в Податковий кодекс, які були прийняті Верховною Радою», – підкреслив в.о. Голови ДФС.

 

Нові форми звітності, які застосовуються з 1 січня 2018 року

Конотопська ОДПІ звертає увагу платників на те, що з 01.01.2018 року запроваджено оновлені форми звітності, а саме:

1) Податкова декларація з транспортного податку (форма, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 №415 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 27.06.2017 р. №595) (електронна форма – J0303602);

2) Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України 16.06.2015 №560 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 23.01.2017 №9) (електронна форма –  J0602006);

3)Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (форма, затверджена наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 №772 зі змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінагрополітики від 17.05.2017 №245) (електронна форма J0303307);

4) Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (затверджений наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 №469) (електронна форма J0101911 з додатками).

Крім того, з 31.12.2017 року набере чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556, яким викладено у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкцію щодо її заповнення. Отже, починаючи з 01.01.2018 декларація подається за новою формою.

 

Звітність фізичної особи – підприємця, який припиняє діяльність

Конотопська ОДПІ доводить до відома, що згідно з розділом ІV Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ),  фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП) надано право включати (за власним бажанням) до складу витрат, пов’язаних із провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

 Також визначено, що у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, ФОП за власним рішенням, останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового (звітного) періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Наказом Міністерства фінансів України від 06.04.2017 №556 (далі – Наказ №556) форму податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) та інструкцію щодо її заповнення викладено у новій редакції яка набирає чинності з 31.12.2017.

Отже, фізичні особи, які згідно з ПКУ зобов’язані та/або мають право подати декларацію здійснюють свій обов’язок та/або реалізують таке право за формою декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 у редакції Наказу №556.

При цьому в декларації передбачено внесення відомостей до категорії платників (рядок 8 декларації) щодо осіб, які припинили підприємницьку діяльність протягом звітного (податкового) року, шляхом зазначення позначки «V» та визначення дати прийняття про припинення. Такі декларації є ліквідаційними для даної категорії платників податків. Слід звернути увагу, що цю позначку повинні зазначати лише особи, які прийняли рішення про припинення у звітному (податковому) році, тобто дата прийняття такого рішення не повинна бути після 01.01.2017 та до 31.12.2017.

 

Платникам ПДВ: річний перерахунок – з 01.01.2018

Конотопська ОДПІ звертає увагу платників ПДВ, що відповідно до п.199.1 ст.199 розділу V Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ст.189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Платник ПДВ за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. (п.199.4 ст.199 ПКУ).

Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, визначена з урахуванням норм пунктів 199.2 – 199.4 ст.199 ПКУ, застосовується для проведення коригування сум податкових зобов’язань, зазначених у п.199.1 ст.199 ПКУ. Результати перерахунку сум податкових зобов’язань з ПДВ відображаються у податковій декларації з ПДВ за останній податковий період року.

У разі зняття з обліку платника ПДВ, у тому числі за рішенням суду, коригування відображається платником ПДВ у податковій декларації з ПДВ останнього податкового періоду, коли відбулося зняття з обліку.

 

Електронне декларування товарів за принципом «єдиного вікна»

 З 1 лютого 2018 року  електронне декларування товарів буде проводитися виключно із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів  і зборів за принципом «єдиного вікна». Саме це питання стало темою наради, яка відбулася в Сумській митниці ДФС під головуванням заступника начальника Сумської митниці ДФС Юрія Міщенка. У нараді взяли участь представники контролюючих органів, бізнесу, начальники  управлінь митниці та митних постів.  

Захід проведено з метою здійснення  аналізу можливих ризиків, що виникатимуть при митному контролі та митному оформленні товарів у разі обов’язкового застосування принципу «єдиного вікна» під час здійснення державних видів контролю.

З метою унеможливлення затримок при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів розглянуто питання залучення нових місць митного оформлення за принципом «єдиного вікна». Для оперативного вирішення проблемних питань визначено відповідальних осіб контролюючих органів.

Перейти до вмісту