Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУ поточному році збільшено розмір відшкодування ПДВ

У 2017 році сума бюджетного відшкодування ПДВ орієнтовно сягне 119,7 млрд. грн. Це на 25,3 млрд. грн. більше, ніж показник минулого року. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.

 «У грудні ми отримали орієнтовну заявку на відшкодування податку на додану вартість на рівні 13,4 млрд. грн. Це рекордний показник. Середньомісячна заявка до цього – 10,5 млрд. грн. Ми розуміємо, що це пов’язано з експортом підприємств сільськогосподарського виробництва, тобто сьогодні аграрії надзвичайно активно експортують свою продукцію», – зазначив Мирослав Продан.

Крім того, за його словами, на сьогодні відсутні будь-які можливості для маніпуляцій з відшкодуванням ПДВ, оскільки весь  процес автоматичний.

«Однак, на моє глибоке переконання, акцентувати увагу потрібно не на відшкодуванні ПДВ, а на його адмініструванні. Правильні процеси адміністрування, переведення їх в автоматичний режим дозволять уникнути будь-яких приводів для перевірок», – підкреслив Мирослав Продан.

 

Нова декларація про майновий стан і доходи подається з 01.01.2018

Конотопська ОДПІ інформує, що з 31.12.2017 набере чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 (далі – Наказ №556), яким викладено у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та інструкцію щодо її заповнення. Починаючи з 01.01.2018  Декларація має подаватися за новою формою.

Зокрема, змінами, внесеними Наказом №556 передбачено, що фізичні особи – підприємці  (далі – ФОП) у додатку Ф2 до Декларації відображають амортизаційні відрахування за витратами, понесеними на придбання (самостійне виготовлення) основних засобів та придбання нематеріальних активів. Крім того, для ФОП, які у звітному році припиняють державну реєстрацію підприємницької діяльності за власним рішенням та подають Декларацію у строки, встановлені абзацом другим п.177.11 ст.177 Податкового кодексу України, передбачено відображення дати прийняття рішення про припинення у рядку 8 «Категорія платника» Декларації.

Наказ №556 опубліковано в офіційному виданні «Офіційний вісник України» від 25.07.2017 №58.

 

Запроваджується Єдиний державний реєстр лічильників рівня пального

Конотопська ОДПІ доводить до відома суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво та продаж пального, про ведення з 01.01.2018 Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі.  

Відповідно до п.230.1 ст.230 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)  акцизні склади, на території яких здійснюється виробництво, оброблення (перероблення), змішування навантаження-розвантаження, зберігання пального, повинні бути обладнані витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками рівня таких товарів (продукції) у резервуарі, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі. Відпуск пального без наявності витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників забороняється.

Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі (далі – Реєстр), а також порядок передачі облікових даних з них електронними засобами зв’язку контролюючому органу затверджено постановою КМУ від 22 листопада 2017 року №891 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі, передачі облікових даних з них електронними засобами зв'язку».

Адміністратором та держателем Реєстру є Державна фіскальна служба України.

 

Обов’язковий продаж надходжень валюти – на рівні 50 відсотків

Конотопська ОДПІ повідомляє, що  14.12.2017 набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 13.1.2017 №129 «Про запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов’язкового продажу таких надходжень» (далі – Постанова №129).

Постановою №129 залишено вимоги щодо обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 50%. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Як і раніше, уповноважений банк має попередньо зараховувати надходження в інвалюті, на які поширюється вимога, на окремий рахунок «Розподільчі рахунки суб’єктів господарювання». На наступний день після зарахування цих коштів на розподільчий рахунок банк повинен здійснити їх обов’язковий продаж без доручення клієнта.

Крім того, розширено перелік операцій, надходження за якими не є обов’язковими до продажу. А саме –  вимога не буде поширюватися на перекази, що були здійснені банком за рахунок власних коштів клієнта, які повертаються іноземним банком.

Постанова №129 діє з 14 грудня 2017 року до 13 червня 2018 року включно.

З текстом Постанови №129 можливо ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України, скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.

 

За 11 місяців 2017 року  до зведеного бюджету сплачено більше 1 млрд. гривень

«Конотопською ОДПІ до зведеного бюджету за січень – листопад 2017 року забезпечено надходження 1138,9 млн. грн., чим на 371,1 млн. грн., або 48,3 відс. перевищено показники аналогічного періоду 2016 року. До державного бюджету протягом вказаного періоду   забезпечені надходження на загальну суму 492,6 млн. грн., що більше минулорічних надходжень за аналогічний період на 226,8 млн. грн., місцеві бюджети отримали для своїх потреб 646,3 млн. грн., чим перевищені минулорічні збори на 144,2 млн. грн.» – повідомив Юрій Чеботарьов, в.о. начальника Конотопської ОДПІ.

«В розрізі податків забезпечені надходження по податку на доходи фізичних осіб, які цьому році склали 551,9 млн. грн., що на 154,1 млн. грн. більше надходжень аналогічного періоду 2016 року. Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку року зібрано 413,8 млн. грн., що на 133,0 млн. грн. більше такого ж періоду минулого року. Перевищують найсміливіші прогнози надходження по податку на додану вартість,  які за 11 місяців поточного року склали 267,7 млн. грн., що на 172,6 млн. грн. більше минулого року (перевищення в 2,8 рази).

Такі позитивні результати підтверджують правильність реформування податкової системи України та зміни адміністрування окремих податків, зокрема ПДВ» – підсумував Юрій Чеботарьов.

Перейти до вмісту