Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗатверджено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

Конотопська ОДПІ інформує, що 28.11.2017 у Офіційному віснику України №93 опубліковано наказ Міністерства фінансів України від 06.10.2017 №839 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 31.10.2017 за № 1328/31196 (далі – Наказ). Наказ набирає чинності 08.12.2017.

Наказом встановлено, що якщо юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, фізична особа – підприємець, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, має стан такої, що провадить діяльність та при цьому не перебуває на обліку чи знята з обліку у відповідному контролюючому органі, то таким органом вживаються  відповідні заходи. При цьому, платники податків, які не подали до відповідних контролюючих органів заяв для взяття їх на облік, обліковуються у таких органах з ознакою «платник не подав заяви для взяття на облік».

Також, наказом уточнюються повноваження головних управлінь ДФС в областях, (далі – ГУ), державних податкових інспекцій у районах, містах, об’єднаних державних податкових інспекцій (далі – ДПІ) в частині реалізації процедур обліку платників податків відповідно до функцій, визначених статтями 191 та 193 Податкового кодексу України. Передбачено, що ДПІ здійснюють процедури обліку платників податків, завершення яких можливе без виконання інших процедур або функцій, що належать до повноважень ГУ. Зокрема, ГУ вживають заходів, пов'язаних з припиненням платників податків, формують та направляють (видають) відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за ф.№30-ОПП, відомості про узгодження плану реорганізації юридичної особи за ф.№31-ОПП та довідки про зняття з обліку платника податків за ф.№12-ОПП.

Крім іншого, наказом, вносяться зміни до довідок, повідомлень, відомостей, що формуються та видаються контролюючими органами, та встановлюється що, такі документи можуть бути підписані не тільки керівником або заступником керівника, але і уповноваженою особою контролюючого органу.

 

За результатами перевірок донараховано 109,5 млн. гривень

За 10 місяців поточного року підрозділом аудиту ДФС Сумської області проведено 280 документальних перевірок. Це на 35 відс. менше, ніж за аналогічний період 2016 року. Про це повідомляє Олексій Мазуренко, начальник ГУ ДФС у Сумській області.

Також, за його словами, на 42 відс. скоротилась кількість позапланових перевірок: з 346 за січень – жовтень 2016 року – до 200 у відповідному періоді поточного року.

«Основний акцент у роботі підрозділів аудиту ставиться на відпрацюванні найбільш ризикових платників податків саме у межах планового контролю, адже практично всі ризики, з якими були відібрані суб’єкти господарювання до перевірок, у ході роботи підтверджуються,» – зазначає Олексій Мазуренко.

Так, за 10 місяців 2017 року за результатами перевірок донараховано 109,5 млн. грн., що на 44,2 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період  2016 року. При цьому, за актами документальних перевірок вже надійшло до бюджету 18,8 млн. гривень.

За результатами контрольно-перевірочної роботи працівники ГУ ДФС у Сумській області у 6 суб’єктів господарювання виявили ознаки кримінальних правопорушень на загальну суму 51,7 млн. гривень. Матеріали цих перевірок передані до слідчого підрозділу ГУ ДФС у Сумській області для притягнення до кримінальної відповідальності.

 

Росіянин намагався вивезти  старовинні книги та монети

 На Сумщині у громадянина Росії митники вилучили раритетні книги та монети кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Порушник прямував до сусідньої держави на власному автомобілі через пункт пропуску «Бачівськ – Троєбортне». Він обрав форму митного контролю «зелений коридор». При проведенні митного огляду автомобіля серед особистих речей громадянина виявлені 7 монет 1940, 1942 та 1943 років виготовлення. Як вдалося встановити з написів, це монети номіналом 100 та 200 Лей. Крім того, чоловік віз старовинні книги релігійного змісту 1889 та 1926 років видавництва. Також інспектори митного посту «Юнаківка» Сумської митниці ДФС попередили спробу незаконного вивезення ще двох монет 1882  та 1932 років виготовлення.

Наразі предмети старовини вилучені та направлені на експертизу.  Складені протоколи про порушення митних правил за ст. 471 Митного кодексу України.

 

Удосконалено Порядок інформаційного обміну

Конотопська ОДПІ повідомляє, що 24.11.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2017 №878 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364» (далі – Постанова №878).

Внесеними Постановою №878 змінами вдосконалено Порядок, який визначає механізм взаємодії органів доходів і зборів, державних органів, уповноважених на здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного контролю, та підприємств за принципом «єдиного вікна» із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів, а також механізм обміну інформацією та документами між органами доходів і зборів та державними органами, уповноваженими на видачу документів, що підтверджують дотримання обмежень під час переміщення товарів через митний кордон України (далі – Порядок).

Дії Порядку поширено на операції із переміщення товарів у всіх митних режимах.

Порядком передбачено: поширення механізму «єдиного вікна» на переміщення товарів за періодичними митними деклараціями та попередніми деклараціями, які містять повний обсяг даних (типу ЕА); зменшення кількості сканованих документів шляхом надання контролюючим органам необхідних відомостей, які наявні у попередній декларації; визначення контролюючими органами в електронному повідомленні підприємству вичерпного переліку оригіналів документів, які мають бути пред’явлені/передані під час проведення огляду.

Постанову №878 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 24.11.2017 №222.

 

Забезпечення надходжень до місцевих бюджетів

«Конотопською ОДПІ за cічень-жовтень 2017 року забезпечено збір податків і зборів до місцевих бюджетів в сумі 576,6 млн. гривень що на 128,3 млн. грн., або  28,6 відсотків більше ніж за відповідний період 2016 року» – повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов.

«Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів у протягом року є податок на доходи фізичних осіб. Його надходження за десять місяців 2017 року склали 368,1 млн. гривень. Від землевласників та землекористувачів надійшло 97,4 млн. гривень податку на майно в частині плати за землю. Також  з початку року до місцевих бюджетів надійшло: єдиного податку – 80,2 млн. гривень та  акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 14,6 млн. гривень.

Вкотре звертаю увагу на те, що податок з доходів фізичних осіб є основним податком, за рахунок якого наповнюються місцеві бюджети, а тому від повної та своєчасної сплати цього податку залежить забезпеченість діяльності місцевих громад. Враховуючи, що податок з доходів фізичних нараховується із легальної заробітної плати при офіційному працевлаштуванні то всі працедавці, які використовують працю без належного оформлення працівників або доплачують заробітну плату в конвертах, своїми діями порушують чинне законодавство, позбавляючи працівників соціальних гарантій та завдаючи шкоду інтересам своїх  громад», – зазначив Юрій Чеботарьов. 

 

Перейти до вмісту