Новини

В Конотопському районі мітингували працівники лісогосподарської галузі

Image28 листопада 2017 року в Конотопському районі відбулась мирна акція на захист лісогосподарської галузі, законних прав та інтересів працюючих в ній людей.

Акції проводяться по всіх областях України на виконання резолюції Всеукраїнських зборів профспілкового активу лісогосподарської галузі, які відбулися в м.Києві 23 листопада 2017 року.

Голова Конотопської районної ради Анатолія Боярчук і голова Конотопської районної державної адміністрації Микола Горбенко під стінами адмінбудівлі Конотопської районної державної адміністрації провели зустріч з колективом державного підприємства «Конотопське лісове господарство» Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства заслухавши вимоги мітингувальників.

Приводом до таких дій лісівників стало те, що 15 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив «Стратегією сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року».

В цілому, зважаючи на реформи, що на сьогодні реалізуються у нашій країні, даний документ має прогресивний характер, проте, є ряд питань, які потребують більш детального вивчення і ґрунтовного доопрацювання.

Особливе занепокоєння викликає намір створення нового суб'єкта господарювання у галузі лісового господарства, управління корпоративними правами якого здійснюватиметься, безпосередньо, Кабінетом Міністрів України.

По-перше, передача повноважень щодо надання лісів для ведення лісового господарства з місцевого на центральний рівень суперечить загальнодержавній реформі децентралізації. Ліси в Україні зростають в різних кліматичних умовах і потребують різних підходів до господарювання. Для прийняття ефективного господарського рішення необхідно знати місцеву специфіку, що неможливо за умов зосередження управління в Києві.

По-друге, зміна моделі управління не вирішить безлічі проблем лісового господарства, а лише їх поглибить. Тим більше, що схвалена Стратегія не містить напрямків удосконалення ведення лісового господарства, а зосереджена лише на його реформуванні, і на жаль, суттєво відрізняється від обговореного та узгодженого з громадськими організаціями та іншими зацікавленими сторонами  варіанту.

Лісистість Конотопського району складає 14,9 % і становить 26128,5 тис. га земель лісового фонду. Відлік своєї історії підприємство розпочало у 1935 році і вже більше 80 років веде у регіоні  лісогосподарську діяльність. За цей час лісистість району зросла на 2 %.

У Конотопському районі підприємство є основним джерелом працевлаштування. В межах району це понад 190 робочих місць, забезпечених гідною заробітною платою, а це добробут як працівників, так і членів їх сімей.

Сплачені підприємством податки у більшості є основою місцевих бюджетів. Лише за 9 місяців цього року лісгосп сплатив майже 3,7 млн. грн. податків.

Доглядаючи за лісом, підприємства розвивають лісову інфраструктуру будівництвом лісових доріг. Ці дороги відіграють велику соціальну роль, з'єднуючи між собою віддалені села. На сьогодні лісова карта району налічує більше 12,7 кілометрів таких шляхів.

Щодо виконання своїх безпосередніх функцій, лісова галузь району є прикладом ефективного в особі держави власника. Щорічно в районні відновлюється більше 70 га лісових насаджень. Лісове господарство проводить постійний догляд за лісовими насадженнями, здійснює охорону і захист від пожеж та самовільних порубів.

В районі розвинена переробна  промисловість. Щорічно підприємство заготовляє до 45 тис. м3 деревини, 4 тис. м3 переробляється у власному цеху. Продукція конкурентоспроможна, що дає лісгоспу вагомі прибутки. Зароблені кошти інвестуються у розвиток власного виробництва. Щороку інвестиції складають  понад 3,5 млн. грн. і направляються на придбання сучасної техніки, впровадження новітніх технологій для догляду за лісом тощо.

Ще можна навести багато прикладів ефективної і стабільної роботи Конотопського держлісгоспу. Оптимізація ж управління призведе до скорочення штату підприємств, що сприятиме росту соціальної напруги. А організація єдиної господарської структури, в інтерпретації схваленої Урядом Стратегії акціонерної компанії, матиме незворотні наслідки і в цілому для держави: можлива монополізація ресурсу та банкрутство деревообробного сектору, приватизація державних лісів, і, як наслідок, погіршення їх санітарного стану, що у деяких випадках, на прикладах пострадянських країн, які кардинально змінили структуру управління лісовим сектором, спричинить катастрофічні наслідки для екології та економіки держави.

Державні ліси є об'єктами права власності всього народу і тому подальший розвиток і реформування системи управління лісовим господарством повинні бути виваженими та підтриманими у суспільстві.

Збори профспілкового активу лісогосподарської галузі виголосили одностайну позицію щодо збереження цілісності лісогосподарської галузі, підприємств, як юридичних осіб, структурної вертикалі державного управління, незалежного фінансового забезпечення підприємств.

Текст прийнятої під час акції резолюції направлено до Держлісагенства та КМУ.

Image

Image

Image 

Перейти до вмісту