Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageТриває тестування посадових осіб Державної фіскальної служби України

17 жовтня 2017 року розпочалося тестування посадових осіб Державної фіскальної служби України та її територіальних органів за результатами вивчення Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС, затверджених наказом ДФС від 01.12.2016 №979 зі змінами, яке триватиме до кінця листопада поточного року.

Підсумкове тестування завершує комплекс заходів, проведених у рамках співпраці між Державною фіскальною службою України та Офісом технічної допомоги Казначейства США з питань надання технічної допомоги у сфері боротьби з корупцією, з урахуванням Плану заходів на друге півріччя 2017 року із реалізації Антикорупційної програми Державної фіскальної служби України.

Проведення зазначених заходів спрямовано на профілактику та попередження корупційних проявів і правопорушень серед працівників ДФС, формування неухильного дотримання ними етичних норм у професійній діяльності й у позаробочий час і надало можливість кожній посадовій особі органів ДФС зосередитись на нормах професійної етики та перевірити свої знання у цій сфері.

 

ДФС за 1 секунду обробляє до 100 електронних документів

У середньому за добу Державною фіскальною службою України приймається та обробляється в електронному вигляді більше 1 млн. електронних документів, за 1 секунду обробляється близько 50-100 документів. Найбільше навантаження – в дні граничних термінів подання звітності. Про це повідомила директор Департаменту обслуговування платників ДФС Наталія Калєніченко.

За її словами, ДФС постійно працює над удосконаленням електронних сервісів та послуг для платників податків. Одним з першочергових пріоритетів  для служби є розвиток Електронного кабінету платника.

Так, станом на 26 жовтня сервісами відкритої та приватної частини Електронного кабінету скористалися понад 9,3 млн. осіб. При цьому у Кабінеті зафіксовано біля 20 тис. одночасних сесій користувачів (в дні граничних термінів подання звітності та/або реєстрації податкових накладних).

 «У першу чергу в Кабінеті реалізуються ті сервіси та послуги, які є найбільш запитуваними зі сторони бізнесу. Платники мають доступ до податкової інформації в режимі реального часу, що не потребує формування додаткових запитів та отримання витягів, і дає можливість перегляду як всієї податкової інформації, так і документів, які подавались в паперовому вигляді та електронному вигляді через Кабінет та/або інші програмні засоби», – зазначила Наталія Калєніченко.

 

Право на пільгу відсутнє

Конотопська ОДПІ нагадує, що відповідно до п.п.266.4.3 п.266.4 ст.266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надаються, зокрема, на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Пунктом 63.3 ст.63 ПКУ визначено, що платники податків з метою проведення податкового контролю підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи, місцем проживання особи, а також за місцем розташування їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність. Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п.45.1 ст.45 ПКУ). Податковою адресою юридичної особи є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі (п.45.2 ст.45 ПКУ).

При цьому, відповідно до ст.93 Цивільного кодексу України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку. Отже, фізична особа – засновник юридичної особи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована дана юридична особа.

 

Оновлено порядок відкриття та ведення рахунків клієнтів банків

Конотопська ОДПІ інформує, що 31 жовтня 2017 року набрала чинності постанова Національного банку України від 25.10.2017 №106 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі – Постанова НБУ №106).

Постановою НБУ №106 внесено зміни до: Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Національного банку України від 12.11.2003 №492; Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою Національного банку України від 03.12.2003 №516; Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Національного банку України від 21.01.2004 №22.

Постановою НБУ №106, зокрема,  врегульовано такі питання:  скасовано обов’язок щодо використання суб’єктом господарювання печаток на документах (у тому числі на розрахункових документах); дозволено укладення договорів про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, зокрема, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору; визначено порядок відкриття фізичними особами – підприємцями поточних рахунків фізичним особам для здійснення деяких видів виплат заробітної плати та прирівняних до неї платежів; удосконалено режим функціонування поточних рахунків клієнтів, зокрема, в частині виплат, пов’язаних з відрядженням.

 

Роботодавці сплатили близько 372 мільйонів гривень ЄСВ

«Протягом 10 місяців 2017 року сума надходжень єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування від платників зареєстрованих в Конотопській ОДПІ становить 372,0 млн. грн., яка у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилось на 91,2 млн. грн., або 32,5 відсотків. У жовтні 2017 року надходження єдиного внеску склали 42,8 млн. грн., що на 13,3 млн. грн., або на 45,1 відс., більше надходжень відповідного періоду минулого року» – повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов.

«Незважаючи на позитивні тенденції збільшення надходження ЄСВ необхідно звернути увагу платників, що несвоєчасно або не в повному обсязі сплачені кошти – це недотримані пенсії, недофінансовані  медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадянам.

До платників, які не виконали обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення, які визначені законодавством. Стягнення боргів з ЄСВ покладено на органи державної виконавчої служби територіальних підрозділів юстиції, які мають право накладати арешт як на кошти боржників у банківських установах, так і на рухоме та нерухоме майно з забороною на його відчуження» зауважив очільник Конотопської ОДПІ.

Перейти до вмісту