Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗапит можна подати в електронній формі

Конотопська ОДПІ доводить до відома платників, що  29.09.2017 набув чинності  Порядок надання інформації з реєстру страхувальників Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі – Порядок).

Цей  Порядок затверджений наказом  Міністерства фінансів України  від 21.07.2017 №651 та постановою правління Пенсійного фонду України  від 21.07.2017 №16-1.

Порядком визначаються: процедура формування та надання витягу з реєстру страхувальників Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування на запит платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або застрахованих осіб; форма запиту про отримання витягу з реєстру страхувальників; форми витягів з реєстру страхувальників; форма довідки про відсутність відомостей в реєстрі страхувальників.

Запит про отримання витягу з реєстру страхувальників подається за встановленою формою  одним із таких способів: особисто платником єдиного внеску та/або застрахованою особою, надсилається поштою, в електронній формі засобами електронного зв'язку.

 

Нові Довідники для подання Звіту про пільги за 9 місяців 2017 року

Конотопська ОДПІ повідомляє, що суми податків та зборів, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб’єктом господарювання відповідно до п.30.6 ст.30 Податкового кодексу України. Облік зазначених коштів платники ведуть відповідно до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1233. Звертаємо увагу, що з 2017 року Звіт про суми податкових пільг отримав статус податкової декларації.

Звіт подається щоквартально протягом 40 календарних днів, які настають за останнім календарним днем податкового періоду. Суб’єкт господарювання зазначає в Звіті код і найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та інших податкових пільг. При поданні Звіту за дев’ять календарних місяців 2017 року необхідно використовувати Довідники пільг станом на 1 жовтня поточного року, які 27.09.2017 були оновлені ДФС України. Отже, для складання Звіту за 9 календарних місяців 2017 року суб’єкти господарювання зобов’язані використовувати Довідник №84/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довідник №84/2 інших податкових пільг.

Довідники пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/54005.html.

 

Платники єдиного податку за 9 місяців звітують за оновленою формою декларації

Конотопська ОДПІ нагадує, що Міністерство фінансів України  наказом від 17.03.2017 N369 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №578», який набрав чинності з 05.05.2017, внесло зміни до форм: податкової декларації платника єдиного податку фізичної особи-підприємця; податкової декларації платника єдиного податку третьої групи; податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Враховуючи, що базовим звітним  періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал, а для платників першої та другої груп – календарний рік, то оновлені форми декларації використовуватимуться  платниками єдиного податку третьої групи для складання звітності за 9 місяців 2017 року починаючи з 01.10.2017, а платниками першої та другої груп для складання звітності за 2017 рік – з 01.01.2018.

При цьому, для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні  періоди, вказана форма декларації  використовується  з 01.10.2017.

 

Розмір земельного податку фізичні особи можуть уточнити в податковій інспекції

З урахуванням строків давності органи фіскальної служби мають право на нарахування фізичним особам сум земельного податку не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом.

При цьому граничним строком сплати грошових зобов’язань для фізичних осіб – платників земельного податку, що перебували на обліку станом на 01 травня, є 29 серпня. Граничний строк сплати грошових зобов’язань для фізичних осіб – платників земельного податку, що набули право власності на земельні ділянки після 01 травня, визначається з урахуванням дати отримання інформації про перехід права власності.

Нагадуємо, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до органів фіскальної служби за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо: розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку;  нарахованої суми податку. У разі виявлення розбіжностей контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Звертаємо увагу, якщо сума грошового зобов’язання розраховується органами фіскальної служби, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми але відповідає за своєчасну та повну сплату узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому Податковим кодексом України.

 

За січень –вересень 2017 року  до зведеного бюджету надійшло близько 840 млн. гривень

«Конотопською ОДПІ до зведеного бюджету за січень – вересень 2017 року забезпечено надходження 844,0 млн. грн., чим на 258,8 млн. грн., або 44,2 відс. перевищено показники аналогічного періоду 2016 року. До державного бюджету протягом січня-вересня 2017 року  забезпечені надходження на загальну суму 344,2 млн. грн., що більше минулорічних надходжень за аналогічний період на 147,6 млн. грн., місцеві бюджети отримали для своїх потреб 499,8 млн. грн., чим перевищені минулорічні збори на 129,2 млн. грн.» – повідомив Юрій Чеботарьов, в.о. начальника Конотопської ОДПІ.

«Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку року зібрано 329,2 млн. гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2016 року надходження зросли на 77,9 млн. гривень. Підтвердили сподівання на зростання надходження по податку на доходи фізичних осіб, які склали 434,1 млн. грн., що на 121,3 млн. грн. більше надходжень аналогічного періоду 2016 року, за рахунок яких здійснюється фінансування місцевих громад.

Також, продовжують позитивну тенденцію збільшення надходжень по податку на додану вартість, які в цьому році склали 173,0 млн. грн., (перевищення 108,9 млн. грн.), у зв’язку з чим збільшення в порівнянні з минулим роком склали в 2,7 рази. Такі результати стали можливими в наслідок продуманих змін щодо адміністрування ПДВ, особливо позитивні наслідки від роботи автоматизованої системи (СМКОР), яка дозволяє зупиняти випадки безпідставної реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі» – підсумував Юрій Чеботарьов.

Перейти до вмісту