Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageЗапитували – відповідаємо

У мене четверо дітей. Під час оформлення пенсії за кожну дитину мені додали до стажу по одному року. Чи правомірно це? Чи маю я право на статус багатодітної матері, якщо не оформляла жодних документів?

Умови призначення пенсій багатодітним матерям визначено абзацом четвертим пункту 3 розділу XVПрикінцеві положення” Закону України “Про  загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Зокрема, відповідно до Закону право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку.

Отже, жінки, які мають чотирьох дітей, не належать до категорії осіб, яким законодавством надано право на призначення дострокової пенсії за віком.

Відповідно до статті 24 зазначеного вище Закону страховий стаж обчислюють територіальні органи Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до 01.01.2005 р. – на підставі документів і в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цього Закону.

            У законодавстві, що діяло раніше, було передбачено зарахування до стажу періодів, зокрема, догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку.

            Якщо Ваші діти народилися з розривом в один рік і в зазначені періоди Ви не працювали, то до Вашого страхового стажу правомірно враховано по одному року.

 

Запитували – відповідаємо

 

Чи входять до стажу періоди перебування на лікарняному та у відпустках?

 

Державні гарантії та відносини, пов'язані з відпусткою, регулюються Конституцією України, Законом України “Про відпустки”, Кодексом законів про працю України, іншими законами і нормативно — правовими актами України.

Закон України “Про відпустки” встановлює державні гарантії права на відпустки, визначає права на відпустки, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

            Відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема в іноземних дипломатичних і консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та в інших органах.

            Згідно зі статтею 20 цього Закону за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються, зокрема, такі види матеріального забезпечення і соціальних послуг:

            – допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною)

            – допомога по вагітності та пологах.

            Під час обчислення страхового стажу для призначення пенсії за віком органи Пенсійного фонду України керуються, зокрема, статтею 24 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі — Закон), якою визначено періоди, що включаються до страхового стажу. Зокрема, страховий стаж за періоди до 01.01.2004 р. територіальні органи Пенсійного фонду обчислюють на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Закону. 

            Якщо особа перебувала у відпустці та/або на лікарняному в періоди до 01.01.2004 р., періоди роботи буде зараховано до її стажу на підставі записів у трудовій книжці: із дати зарахування на посаду до дати звільнення з такої посади.

            Страховий стаж після 01.01.2004 р. територіальні органи Пенсійного фонду обчислюють відповідно до вимог Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

            Відповідно до Закону страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

            Перелік осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, визначено статтею 11 Закону.

            Отже, якщо з 01.01.2004 р. особа є застрахованою (тобто підлягає загальнообов'язковому) державному пенсійному страхуванню), періоди перебування у відпустці та/або на лікарняному зараховують до її страхового стажу за умови сплати страхових внесків.

            Водночас період перебування жінки у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами зараховуються до страхового стажу, якщо така відпустка мала місце після 01.07.2013 р. (на підставі змін до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, внесених Законом від 14.05.2013 №231-VII “Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії”).

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту