Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image

На Сумщині залишки невідшкодованих сум ПДВ скоротились майже в два рази

З квітня запущений реєстр електронного відшкодування ПДВ, і майже всі суми відшкодовуються за результатами камеральної перевірки протягом 30 днів. З початку року платникам ПДВ Сумщини  вже повернуто понад 230 млн. гривень. Ця сума перевищила минулорічну на 135,8 млн. гривень, або на 144 відсотків.

– Податок відшкодовується вчасно, прозоро, цей процес може контролювати не лише бізнес, а і громадськість в режимі on-line, – говорить Олексій Мазуренко, начальник ГУ ДФС у Сумській області.

 

Якщо на початок квітня – на момент запуску системи автоматичного відшкодування ПДВ – загальна заборгованість становила 75 млн. грн., то в на сьогодні борг скоротився вже майже в два рази – до 39,9 млн. гривень.

За словами Олексія Мазуренка, начальника ГУ ДФС у Сумській області, вирішення проблеми боргів є одним з пріоритетів для ДФС. Адже перекривши схеми, які дозволяли ухилятись від сплати податків, вимагаючи від бізнесу дотримуватись чесних та прозорих правил гри, держава повинна лишатись відповідальною та чесною у питанні власних зобов’язань. Держава повинна демонструвати приклад, повинна починати з себе.

За січень-липень 2017 року платники податків Сумської області заявили до відшкодування ПДВ 230,7 млн. гривень, що більше на 85 млн. грн. порівняно з минулим роком.

 

Повідомлення по зупиненим податковим накладним подаються в електронному вигляді

Для унеможливлення впливу людського фактору на процес приймання документів Міністерством фінансів України внесено зміни до діючого наказу, якими передбачено подання повідомлень та документів на підтвердження реальності операцій по зупиненим податковим накладним виключно в електронному вигляді.

Загалом, з початку дії системи моніторингу податкових накладних комісією ДФС опрацьовано вже понад 40 тис. повідомлень платників податків. З них по 25 тис. повідомлень прийнято позитивне рішення. Якщо на початку дії системи відсоток зупинених податкових накладних складав 1,2-1,4 відсотків, а в деякі дні доходив до 2%, то на сьогодні кількість зупинених податкових накладних суттєво зменшена. На сьогодні відсоток зупинених податкових накладних складає 0,4-0,5 відсотків.

Повідомляємо, що наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року №567» від 21.07.2017 №654 опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» за 12 серпня 2017 року №150.

 

Затверджено новий порядок погашення податкового боргу 

Конотопська ОДПІ повідомляє, що 04.08.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 16.06.2017 №585. Цим Наказом відповідно до Податкового кодексу України затверджено новий Порядок використання дебіторської заборгованості та/або майна юридичної особи як джерел погашення податкового боргу платника податків та/або відокремленого підрозділу юридичної особи (далі – Порядок).

Порядок визначає механізм стягнення з дебіторів платника податків, що має податковий борг, сум дебіторської заборгованості, строк погашення якої настав та право вимоги якої переведено на контролюючий орган, у рахунок погашення податкового боргу такого платника податків та майна юридичної особи у разі відсутності у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, майна, достатнього для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу.

У разі якщо здійснення заходів щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, не привело до повного погашення суми податкового боргу контролюючий орган визначає дебіторську заборгованість платника податків, строк погашення якої настав, джерелом погашення податкового боргу такого платника податків.

Контролюючий орган повідомляє платника податків про визначення джерелом погашення податкового боргу дебіторської заборгованості платника податків за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку. У разі відсутності у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, майна, достатнього для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення згідно з ПКУ.

Наказ №585 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 04.08.2017 №61.

 

Довідка про подану декларацію видається громадянам за місцем податкового обліку

Конотопська ОДПІ інформує, що Міністерство фінансів України  наказом від 13.06.2017 N 568 затвердило  форму довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов'язань) та Порядок оформлення і видачі цієї довідки.

 Довідка видається безоплатно на підставі заяви платника податків про видачу довідки  та  поданої  декларації про майновий стан і доходи. Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний пункт Податкового кодексу, яким передбачено видачу контролюючим органом довідки, та зазначенням найменування підприємства, до якого  довідку буде подано платником податків.

 Довідка видається контролюючим органом за місцем податкового обліку: платникам податків, які звернулися відповідно до п. 179.12 ст. 179 Податкового кодексу, – протягом 10 календарних днів з дати отримання заяви; платникам податку – резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання та які звернулися відповідно до п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу, – протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації та сплати належної суми податку.

 

Для соціального захисту забезпечено надходження  більше 250 млн. грн. єдиного внеску

Впродовж січня – липня поточного року Конотопською ОДПІ забезпечено надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на загальну суму 250,5 млн. гривень. Якщо порівняти цей показник з аналогічним періодом 2016 року, то у цьому році забезпечено надходження ЄСВ на 53,4 млн. грн. більше. Про це повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов.

При цьому, лише у липні 2017 року платники єдиного внеску Конотопської ОДПІ перерахували на рахунки Держказначейства 38,5 млн. грн., що на 9,7 млн. грн. більше минулорічних липневих надходжень.

Нагадуємо, що єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

 

 

Перейти до вмісту