Новини

Пенсійний фонд України інформує

                        ImageПорядок врахування закордонного стажу при призначенні пенсії

Чимало громадян України свого часу працювали на територіях союзних республік до розпаду СРСР або були змушені заробляти за кордоном вже за незалежності.

Тож постає питання: яким чином враховуватиметься стаж і заробіток, зароблені на території інших держав, під час призначення пенсії в Україні і від чого це залежить? Питання, пов’язані із пенсійним забезпеченням громадян, які працювали за кордоном, регулюють багатосторонні і двосторонні міжнародні угоди, які Україна уклала з низкою держав.

       Умовно такі договори можна розділити на два типи: територіальні та пропорційні. Щодо територіальних договорів, то визначальним тут є місце проживання особи, тобто пенсія буде призначена згідно із законодавством держави, на території якої пенсіонер мешкає. При цьому врахують стаж, зароблений на території іншої договірної держави. Приміром, Україна підписала Угоду про гарантії прав громадян держав-учасників Співдружності Незалежних Держав щодо пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, до якого приєдналися також Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан. За її умовами пенсійне забезпечення громадян держав-учасників Угоди та членів їх сімей здійснюється за законодавством держави, на території якої вони мешкають. Призначення пенсій проводять за місцем проживання. Для встановлення права на пенсію, зокрема пенсій на пільгових підставах та за вислугу років, громадянам держав-учасників Угоди враховують трудовий стаж, зароблений на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР за час до набуття чинності цієї Угоди. Обчислення пенсій проводять із заробітку (доходу) за періоди роботи, що зараховують у трудовий стаж. Якщо в державах-учасниках Угоди запроваджена національна валюта, розмір заробітку (доходу) визначають, зважаючи на офіційно встановлений курс на момент призначення пенсії.

            Двосторонні угоди про пенсійне забезпечення громадян за територіальним принципом Україна також уклала з Азербайджаном, Грузією та Молдовою.

     Пропорційний договір передбачає пропорційне фінансування пенсійних виплат: залежно від стажу, заробленого на території кожної договірної держави. Тобто кожна країна відповідає за свою частину, пропорційно до трудового стажу, заробленому на її території, а також до пенсійних внесків та заробітної плати. Але при визначенні права на пенсію враховують сумарно стаж, зароблений на території обох договірних держав, за умови що такі періоди стажу не перекривають один одного.  Пропорційні договори про пенсійне забезпечення в України укладені, приміром, із країнами Балтії. Для визначення права на пенсію в Україні беруть до уваги весь стаж, зароблений у Литві, Латвії та Естонії. Але розрахунок розміру пенсії, призначеної в Україні, проводитимуть лише з урахуванням періодів, відпрацьованих на території Литви до 01.01.1992 р., Латвії — до 01.01.1991 р., а стаж роботи в Естонії взагалі не врахують. Своєю чергою Литва і Латвія виплачують пенсію за періоди роботи на своїй території після 01.01.1992 р. і 01.01.1991 р. відповідно, а Естонія — за весь період роботи на її території. Виняток становлять випадки, коли такі періоди страхового стажу становлять менше 1 року, тоді неповний рік роботи врахує для призначення пенсії українська сторона.

            Якщо ж між Україною і державою, в якій працював пенсіонер, відсутня угода про соціальне і пенсійне забезпечення, то, на жаль, ні стажу, ні заробітку, зароблених у цій державі, під час призначення пенсії в Україні не врахують. Залишається сподіватися, що найближчим часом список країн, з якими Україна уклала такі договори, поповниться.

         Перелік країн, з якими Україна уклала територіальні договори: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Російська Федерація,

       Перелік країн, з якими Україна уклала пропорційні договори: Болгарія, Іспанія, Литва, Латвія, Словаччина, Чехія, Естонія, Польща, Угорщина, Румунія, Монголія, Португалія.

 

Перейти до вмісту