Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДо уваги платників податків!

Конотопська ОДПІ доводить до відома, що всі звітні документи, що подані платниками податків, прийняті та оброблені у встановленому порядку. Датою та часом прийняття звітних документів в електронній формі (у разі позитивної другої квитанції) є дата та час, зафіксовані у першій квитанції.  

Крім того, повідомляємо, що через електронний сервіс «Електронний кабінет платника» платники мають можливість переглянути в режимі реального часу стан обробки звітності (режим «Перегляд звітності») та проведені операції в системах електронного адміністрування податку на додану вартість та реалізації пального (режими «СЕА ПДВ» та «СЕАРП»).

Останнім часом збільшився час автоматизованої обробки звітних документів, податкових та акцизних накладних, сервісних запитів та інших документів, поданих засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. Така ситуація склалась у зв’язку з тим, що протягом квітня-червня 2017 року проводяться технічні та регламенті роботи в інформаційних системах ДФС.

Звертаємо увагу, що при відправленні електронних документів платник податків самостійно визначає кінцевий термін їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДФС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв'язку або ненадходження першої квитанції). З метою попередження випадків несвоєчасного подання електронних документів ДФС рекомендує надсилати такі документи завчасно.

 

Більшість платників добровільно сплачують податки

Державна фіскальна служба України фіксує досить високий рівень сумлінності платників податків протягом останнього часу. Так, 95% платників добровільно декларують та сплачують свої податки. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час засідання Ради з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності при ДФС, яке відбулось 20 червня.

«Протягом 2017 року відзначається тенденція до щомісячного перевиконання, порівняно з відповідним періодом минулого року, показників збору з надходжень до загального фонду державного бюджету. Так, у І півріччі очікуються надходження у розмірі 355,1 млрд. грн., що на 27,7%, або на 77,1 млрд. грн. перевищує відповідний показник минулого року», – розповів Мирослав Продан.

За його словами, такої динаміки вдалося досягти завдяки сумлінності платників та змінам в адмініструванні податків. Важливою новацією цього року, яка схвально сприйнята та позитивно оцінена бізнесом, стало впровадження електронного реєстру відшкодування ПДВ.

«Завдяки прозорості процесу відшкодування практично зникли всі спірні моменти. Майже всі суми відшкодовуються за результатами камеральної перевірки протягом 30 днів. Зокрема, у травні, при заявлених до відшкодування 9,8 млрд. грн., платникам оперативно було повернуто 9,3 млрд. грн. Це переконливо свідчить про те, що проблему відшкодування ПДВ ми нарешті зняли», – підкреслив очільник ДФС.

 

Забезпечено надходження більше 43 млн. грн плати за землю

За період січень – травень 2017 року до місцевих бюджетів платників зареєстрованих в Конотопській ОДПІ надійшло 43,6 млн. грн. плати за землю, які були сплачені юридичними особами в сумі 40,2 млн. грн. та фізичними особами в сумі 3,4 млн. гривень. Забезпечення надходжень складає 128,3 відс. завдання доведеного ГУ ДФС у Сумській області, додаткові надходження  9,6 мл. гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року сплата збільшилася на 5,9 млн. гривень. Одночасно  викликає занепокоєння сума податкового боргу з плати за землю, так як  фізичні особи заборгували 1,7 млн. грн. податкових зобов’язань.

Нагадаємо, що плата за землю включає в себе два види обов’язкових платежів – земельний податок та орендну плату. Перший повинні сплачувати власники землі та землекористувачі, другу – орендарі земельних ділянок, як фізичні, так і юридичні особи. До 1 липня поточного року проводиться нарахування плати за землю. Тобто платник фізична особа узгоджує суму грошового зобов’язання з плати за землю з фізичних осіб.

Конотопська ОДПІ просить своєчасно сплачувати свої податкові зобов’язання. До боржників будуть застосовані штрафні санкції: при затримці до 30 календарних днів включно у розмірі 10 відс. погашеної суми податкового боргу, при затримці понад 30  календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відс. погашеної суми податкового боргу.

 

На Сумщині виявлено підпільний горілчаний цех

Працівниками податкової міліції Головного управління ДФС у Сумській області спільно з прокуратурою Сумської області встановлено факт функціонування у одному з районних центрів області масштабного підпільного цеху з виробництва алкогольної  продукції.

Незаконне виробництво здійснювалось у антисанітарних умовах, у промислових масштабах шляхом змішування спирту з водою, із додаванням есенцій та інших домішок. Незаконно виготовлена продукція розфасовувалася у ПЕТ-тару різної місткості (від 1 до 5 літрів) та реалізовувалась населенню під виглядом горілки та коньяку через мережу реалізації на території Сумської області, а також по всій території України через мережу інтернет.

Вжитими заходами протизаконну діяльність припинено, у тіньових ділків вилучено 4,5 тис. літрів спирту етилового, 100 літрів незаконно виготовленої горілки, а також обладнання підпільного цеху – ємності для розведення спирту з водою, порожні пляшки, пакування для тетрапаків, шланги, лійки, спиртометри тощо. Загальна орієнтовна вартість вилучених товарно-матеріальних цінностей становить понад 700 тис. гривень.

За фактом незаконного виготовлення алкогольних напоїв шляхом відкриття підпільного цеху з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво, слідчим податкової міліції відкрито кримінальне провадження з кваліфікацією за ч.2 ст.204 Кримінального кодексу  України. Триває досудове слідство. 

 

Обов’язок надавати довідку про отримані у звітному році доходи

 Конотопська ОДПІ нагадує, що відповідно до п.п.«в» п.176.1 ст.176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) за встановленою формою.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку на доходи фізичних осіб, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у декларації з цього податку.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка зобов’язана подавати декларацію, відповідно до вимог ПКУ, або має право скористатися податковою знижкою, повинна на вимогу контролюючого органу надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.

При цьому, п.п.«в» п.176.2 ст.176 ПКУ передбачено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Перейти до вмісту