Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageУвага неприбутковим організаціям!

Конотопська ОДПІ нагадує, що неприбуткові організації, які до 1 липня 2017 року не приведуть свої установчі документи у відповідність з вимогами, встановленими п. 133.4 ст. 134 Податкового кодексу, та не нададуть копії таких документів фіскальному органу, після 01.07.2017 будуть виключені з реєстру неприбуткових установ та організацій.

Виключення неприбуткової організації з Реєстру здійснюється шляхом скасування присвоєної їй ознаки неприбутковості.

Зазначена норма передбачена п. 34 підр. 4. Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Релігійним неприбутковим організаціям Законом України від 06.10.16 № 1667-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій", продовжено термін щодо приведення у відповідність установчих документів до 1 січня 2018 року.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 440.

В разі виникнення питань телефон Конотопської ОДПІ для довідок /05447/6-98-96. 

 

За зниженими ставками акцизу у І кварталі розмитнено більше 11 тисяч автомобілів

У січні – березні 2017 року за зниженими ставками акцизного збору на вживані транспортні засоби було розмитнено 11 004 імпортних автомобілів. До бюджету надійшло 884 млн. гривень платежів. Найбільше вживаних авто у І кварталі поточного року було ввезено з Німеччини – понад 4,9 тис. та з Франції – майже 2,3 тис. автомобілів.

Загалом, за три місяці поточного року в Україну імпортовано понад 21,9 тис. легкових автомобілів загальною вартістю 416,9 млн. дол. США. До бюджету сплачено майже 4,3 млрд. грн. платежів.

За цей період було порушено 92 справ щодо незаконного переміщення автомобілів на загальну суму понад 7,6 млн. гривень. Найбільше автомобілів з порушеннями митних правил були ввезені з Польщі – 42 авто та Угорщини – 28 легкових автомобілів.

Конотопська ОДПІ нагадує, що знижені ставки акцизного збору розповсюджується на транспортні засоби, виготовлені після 1 січня 2010 року, та діятимуть до 31 грудня 2018 року. Нормами Закону Україну від 31 травня 2016 року №1389 «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» встановлено, що знижені ставки акцизного податку не застосовуються якщо легкові автомобілі мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

 

Умови звільнення вартості путівок від податку на доходи фізичних осіб

Вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, які надаються профспілковою організацією членам профспілки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб при виконанні наступних умов: така путівка передбачає відпочинок, оздоровлення та лікування тільки на території України; путівка надається профспілковою організацією тільки працівникам – членам профспілки та їх дітям віком до 18 років.

Якщо профспілкова організація надає путівку на інших умовах, вартість такої путівки є додатковим благом та оподатковується податком на доходи за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% на загальних підставах.

Якщо путівка на відпочинок надається громадянину роботодавцем, то така путівка вважається доходом у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), тобто додатковим благом і з урахуванням підвищуючого коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 Податкового кодексу України, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% на загальних підставах.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.17 е) ст. 164 та п.п. 165.1.35 ст. 165 Податкового кодексу України.

 

Податкова знижка для фізичних осіб

Конотопська ОДПІ нагадує, що повернути частину податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації ними права на податкову знижку.

 Згідно з нормами статті 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники ПДФО мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Для отримання податкової знижки платнику податку необхідно заповнити і подати до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 ПКУ (п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ).

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ).

Таким чином, для використання права на податкову знижку за 2016 рік громадянам необхідно надати Декларацію до кінця 2017 року.

Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку, відображається платником податків у розділі V Декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479.

 

Електронні сервіси ДФС

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що Державною фіскальною службою України на головній сторінці офіційного веб-порталу у розділі «Реєстри» у травні поточного року розміщена оновлена інформація наступних реєстрів (http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/):

– Реєстру суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом коньячним (включаючи дистиляти у вигляді головної і хвостової фракції) і спиртом плодовим на підставі ліцензії на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією станом на 28.04.2017;

 – Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок станом на 28.04.2017;

– Реєстру форм звітних документів платників податків юридичних та фізичних осіб для занесення електронної бази звітних документів ДФС України;

– Єдиного державного реєстру виробників спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів станом на 04.05.2017;

– Єдиного державного реєстру місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пива станом на 04.05.2017.

Перейти до вмісту