Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageКонотопське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області продовжує фінансування пенсійних виплат за травень 2017 року, загальна потреба для забезпечення яких  становить 57 155,00 тис. грн.

Станом на 05 травня  цього року пенсійні виплати профінансовано в сумі 15 680,59 тис. грн., що складає 27,44 % від загальної потреби на місяць, та відповідає передбаченому графіку поденного фінансування виплати пенсії.

Несплачені внески — втрачений стаж

З 1 січня 2017 року набрали чинності Закони України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 №1801, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 №1774. Вищезазначеними Законами установлено в 2017 році мінімальну заробітну плату з 1 січня в сумі 3200 гривень та відповідно мінімальний страховий внесок необхідний для зарахування повного місяця до страхового стажу в сумі 704 гривні.

Для платників віднесених до першої групи платників єдиного податку, ця сума не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску (352 гривні) із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

Від повноти сплати внесків залежить величина страхового стажу, оскільки до стажу враховуються тільки періоди роботи, за які щомісяця сплачувались страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок . Від страхового стажу та заробітку кожної особи, з яких сплачено єдиний внесок залежить розмір пенсії.

Якщо підприємство є боржником перед Пенсійним фондом, відповідно, стаж найманим працівникам підприємства буде зараховуватись лише за той період, за який сплачені страхові внески, при чому, розмір їх повинен бути не менше мінімального страхового внеску. Немає сплати страхових внесків – немає страхового стажу, а відповідно і майбутньої пенсії.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб'єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати, повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати внесків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Перерахування роботодавцем із заробітної плати працівників внесків до Пенсійного фонду забезпечує їх майбутню соціальну захищеність та своєчасність виплати пенсій пенсіонерам сьогодні. Соціальне страхування є джерелом існування людини не тільки на схилі років, а і внаслідок настання інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника.

            Відомості про накопичені пенсійні права і заробітну плату, страховий стаж можна перевірити, звернувшись до Конотопського об’єднаного управління  Пенсійного фонду України в Сумської області або на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою www. portal.pfu.qov.ua.

 

 

 

Перейти до вмісту