Новини

Відбулась прес-конференція з питання закупівельних цін на молоко від домогосподарств населення

Image16 лютого 2017 року в адмінбудинку Конотопської районної державної адміністрації голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук і голова Конотопської районної державної адміністрації Микола Горбенко провели прес-конференцію, де обговорили питання щодо зниження рівня закупівельних цін на молоко та обурення цим жителів населених пунктів Конотопського району.  

Участь у засіданні взяли депутати районної ради, сільські голови, представники сільськогосподарських підприємств, громадськість району та міста, ЗМІ.

             Запрошені представники від десяти молокопереробних підприємств, які закупають молоко у населення Конотопського району, на прес-конференцію не з’явились, окрім представника Конотопського молзаводу.

             Під час засідання керівники району наголосили, що через зниження за останній тиждень заготівельниками закупівельної ціни  на молоко з 5 гривень за 1 літр до 4 гривень, зросла соціальна напруга серед селян, про що свідчать акції протесту. Людям ніби пообіцяли, що ціну підвищать, але цього не сталося і до сьогодні.

             «Сьогодні в Конотопському районі налічується близько 3 тис. голів ВРХ в приватному секторі. В цей час, коли за браком робочих місць селяни рахують кожну копійку, а більшість населення складають люди похилого віку, чи варто зайвий раз згадувати, яке значення для селянина має збут молочної продукції – це чи не єдине джерело доходу в сільській місцевості, що спрямовується на навчання дітей, лікування, підтримання власного господарства.  На ринок у місто, де ціна найвигідніша і становить до 12 грн. за 1-літр, не навозишся, пальне задороге, та й за браком власного транспорту на периферії не всі мають таку можливість. А сьогоднішня практика постачання молока переробним підприємствам через копійчані закупівельні ціни, взагалі ставить селянина на коліна. Чи не прийшов час говорити про корпоративну змову в переробній галузі промисловості, штучне заниження цін? Напевно так! Враховуючи, що кошти за продане молоко в сімейному бюджеті одні із основних для виживання селян, висловлюємо занепокоєння ситуацією, що склалася нині внаслідок зниження закупівельної ціни на молоко. Тому, районна влада відстоюючи інтереси виробників молока усіма доступними в межах діючого законодавства методами  направила відповідні звернення до Сумської облдержадміністрації, Сумського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, правоохоронних та контролюючих органів м.Конотоп і Конотопського району з вимогою притягувати до відповідальності недобросовісних суб’єктів господарювання, які закуповують молоко» – зауважив голова районної ради Анатолій Боярчук.

             Також, очільники району акцентували увагу присутніх на тому, що позицію молокопереробних підприємств щодо ціноутворення на молочну сировину  потрібно доводити до відома громадян через місцеві ЗМІ, адже наслідки їх дій перекладаються на органи місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування. Дане питання назріло вже давно, тому громадянам необхідно вже сьогодні домовлятись, об’єднуватись, створювати молочні кооперативи, укладати договори і здавати продукцію місцевим  підприємствам, але, як виявляється, сьогодні більшість селян приваблює більш гнучка політика в сусідніх молокозаводів. Тому більшість приватних господарників, як факт, збувають молокопродукцію без укладених договорів, в обхід налогів, саме заготівельникам з сусідніх районів.

             Після активного обговорення питання, що розглядалося на прес-конференції, голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук і голова Конотопської районної державної адміністрації Микола Горбенко через засоби масової інформації звернулись до представників молокопереробних підприємств, почути та урахувати позицію здавачів молока, з метою не допущення загострення соціальної напруги серед населення Конотопського району і в подальшому виважено приймати рішення щодо ціноутворення при закупівлі молочної сировини, зокрема, від домогосподарств сільських жителів.

Image

Image 

 

 

 

Перейти до вмісту