Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageПенсійне забезпечення працівників сільського господарства

Право на пенсію за віком на пільгових умовах визначено Законом України  “Про пенсійне забезпечення” та Прикінцевими положеннями Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Зокрема, передбачено окремі категорії працівників, зайнятих на роботах у сільському господарстві, які користуються правом на пільгове пенсійне забезпечення:
– трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах та інших підприємствах  сільського господарства;

– жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах та інших підприємствах сільського господарства;
– жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей.

            Пільгові пенсії трактористам призначаються в разі, якщо вони були безпосередньо зайняті у виробництві сільгосппродукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства не менш ніж 20 років. Таке право вони одержують після досягнення 55 років і за наявності загального стажу роботи, не меншого за 30 років.
            До трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, належать працівники, які були оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідні посвідчення та були постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах протягом повного сезону сільськогосподарських робіт у рослинництві та тваринництві.

            Єдина назва професії «тракторист-машиніст» введена в 1961 р. й охоплює такі професії: бульдозерист; бульдозерист-скреперист; грейферист; комбайнер;  машиніст скрепера, скреперист; машиніст екскаватора; самохідної широкозахватної сінокосарки; механік-комбайнер; тракторист; тракторист-бульдозерист.

            Бригадири тракторних бригад можуть користуватися правом на цю пенсію, якщо вони  виконують роботу за перерахованими вище професіями.

            Пільгові пенсії жінкам, які працюють (або працювали) доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, на інших підприємствах сільського господарства, призначаються після досягнення  55 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

            Під нормою обслуговування розуміється кількість голів корів або свиней, закріплених за робітницею, котрих вона зобов'язана обслужити протягом установленого робочого дня (зміни) у визначених організаційно-технічних умовах.
            Під час призначення цим робітницям пенсій на пільгових умовах ураховується виконання норм обслуговування, встановлених на рівні, не нижчому від технічно обґрунтованих норм.

            До досягнення встановленого віку, а саме 55 років, право на пенсію за віком на пільгових умовах мають жінки 1970 року народження і старші після досягнення ними такого віку:

50 років – по 31 березня 1965 року включно;

50 років 6 місяців – з 1 квітня 1965 року по 30 вересня 1965 року;

51 рік – з 1 жовтня 1965 року по 31 березня 1966 року;

51 рік 6 місяців – з 1 квітня 1966 року по 30 вересня 1966 року;

52 роки – з 1 жовтня 1966 року по 31 березня 1967 року;

52 роки 6 місяців – з 1 квітня 1967 року по 30 вересня 1967 року;

53 роки – з 1 жовтня 1967 року по 31 березня 1968 року;

53 роки 6 місяців – з 1 квітня 1968 року по 30 вересня 1968 року;

54 роки – з 1 жовтня 1968 року по 31 березня 1969 року;

54 роки 6 місяців – з 1 квітня 1969 року по 30 вересня 1969 року;

55 років – з 1 жовтня 1969 року по 31 грудня 1970 року.

            Постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.92 р. № 244 затверджено Порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей до 14-річного віку. Пенсії на пільгових умовах таким жінкам призначаються незалежно від віку та наявного трудового стажу.
Право на таку пенсію мають жінки, зайняті на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, на міжгосподарських підприємствах, у кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання.

            Тобто, якщо жінка звертається за призначенням пенсії та не працює чи працює не в сільському господарстві, права на пільгову пенсію незалежно від віку вона не матиме.

            За додатковою інформацією можна звертатися за телефоном 6-11-00 та за адресою:  м. Конотоп, вул. Депутатська, буд.2.

Перейти до вмісту